Duitse Polizei voert mega-razzia uit tegen 'criminele clans' in Noordrijn-Westfalen

Geen categoriejan 13 2019, 9:00
De Duitse politie is gisteravond een grote actie begonnen om van criminaliteit verdachte ondernemers een bezoekje te brengen. Natuurlijk was de kern van de actie in Noordrijn-Westfalen en er waren honderden agenten op de been. Bookmakers, theezaakjes en shishalounges waren veelbezochte plekken waar de politie verdenkingen bij had. De actie was gericht tegen maffiapraktijken in het industriestaatje en miljoenen euro's werden in beslag genomen aldus de Duitse krant Zeit. Ook werden 14 verdachten ingerekend. De zoektocht sluit aan bij eerdere onderzoeken waarbij Italiaanse maffialeden werden gearresteerd. In december 2018 nog werden ruim 90 verdachten opgepakt.
https://twitter.com/IM_NRW/status/1084198996036456448
In de meeste gevallen gaat het om verdenkingen van het witwassen van geld, belastingontduiking en zwartwerk, aldus de veiligheidsdiensten. Opvallend is dus dat niet bedreigingen van burgers, overlast of andere zaken hierbij leidend waren, maar overtredingen die de staatskas schaden. Dat is natuurlijk hoe we staten kennen: als het om haar eigen belang gaat zijn ze er als de kippen bij om de 'veiligheid' te garanderen. De verdachten zijn familieclans: corrupte en criminele families die huizen de Duitse deelstaat.
Een medewerker van de Duitse politie: "Wij onderzoeken consequent strafbare feiten die door individuele leden van de familieclans zijn gepleegd."
Het gaat hierbij om een grote actie waarbij verschillende diensten bijdroegen aan het onderzoek. Medewerkers van de belastingdienst waren aanwezig en er werden verkeers-- en identiteitscontroles uitgevoerd. In de grote steden van het Ruhrgebied vind behoorlijk wat criminaliteit plaats. Volgens officiële statistieken zijn in sommige gebieden 12.000 delicten per 100.000 inwoners. Dat is een schrikbarend hoog cijfer. Dortmund, Essen, Düsseldorf en Keulen springen er uit. Ook Munster is behoorlijk crimineel.
Het is waarschijnlijk dat voornamelijk jonge mannen verdacht worden voor delicten. Volgens de statistieken zijn mannen onevenredig actief in het criminele circuit. In dit specifieke geval gaat het dan ook complete families die scenes uit de Godfather naspelen in het echt. Dat shishalounges, bookmakers, restaurantjes en kroegen veelbezochte plaatsen zijn als het gaat om witwassen behoeft geen verbazing. Het gebeurt wel vaker dat dit soort bedrijvigheid wordt gekaapt door criminele bendes en misbruikt voor het witwassen van geld.
Dat is op dergelijke locaties gewoon veel makkelijker. Veel mensen betalen met cash op die locaties en de 'omzet' aanvullen met geld verdiend in het criminele circuit valt niet snel op. Door onderzoek te doen naar de hoeveelheid gasten in relatie tot de omzet kunnen ambtenaren achterhalen of het aannemelijk is dergelijke ondernemers te verdenken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten