Schande! Gezondheid van Yusuf Ivak kapot na contact met chroom-6: ‘€500 schadevergoeding’

Yusuf Ivak werkte in het kader van een re-integratietraject voor de Nederlandse Spoorwegen. In 2004 werd hij aan het werk gezet om te werken met chemische stoffen: hij moest de verf van oude treinen schuren. Met hem honderden anderen kwamen ze daardoor (waarschijnlijk) in aanraking met de schadelijke stof chroom-6. Nu zijn gezondheid kapot is en thuis allerlei medicatie moet nemen om de negatieve effecten van de vergiftiging te kunnen doorstaan komt hij naar buiten met zijn verhaal. 

En wat je ook van ex-gedetineerden vindt: ze zijn onmenselijk behandeld door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de gemeente Tilburg. Toen Ivak en anderen aan het werk werden gezet om in een NS-werkplaats treinen te schuren kregen ze geen fatsoenlijke uitleg. Beschermende kleding en mondkapjes werden niet uitgedeeld en de werkers wisten niet dat ze in aanraking zouden komen met gevaarlijke stoffen.

Maar na enkele weken werken kregen ze gezondheidsklachten: “Ik snoot vaak mijn neus en dan kwam er bloed uit. Ook was mijn keel opgezet, ik kon bijna niet meer slikken, het was alsof er brandnetels in zaten.” zo valt te lezen op de website van NOS.

Als ze zouden klagen of weigeren het werk uit te voeren dan zou hun uitkering worden gestopt, maar nu zit hij met een veel groter probleem: zijn gezondheid is stopgezet. Ondertussen is hij niet de enige die ziek is geworden. Tientallen anderen met hem. Heel erg sneu natuurlijk en het laat maar weer eens zien hoe de sociale welvaartsstaat soms bikkelhard kan zijn: mensen worden in hun afhankelijkheid van de overheid gedwongen werk te doen die hen kapot maakt.

Volgens Ivak waren er al tekenen dat zijn gezondheid achteruit holde tijdens het werk, maar hij ‘moest’ doorgaan en het is er niet beter op geworden in de afgelopen jaren: “”Ik weet niet of je weleens clusterhoofdpijn hebt gehad, maar het enige dat je dan wil is dood.” Volgens de getroffenen is de gemeente aansprakelijk voor de ellende. In de afgelopen jaren kregen ze een kleine vergoeding ter hoogte van hun ‘eigen risico’ van de zorgverzekering. En later een ‘eenmalige tegemoetkoming’ van €500,-

Dat geld kon direct weer worden uitgegeven aan medicijnen om te ontsnappen aan de gevolgen van hun werk. Dat laatste is veelzeggend, dit betekent dat er niet eens een eurootje coulance af kan, nee, Ivaks gezondheid is kapot en dat wil men nog wel een beetje financieren, maar het verhaal is zo sneu dat je je eigenlijk afvraagt hoe het kan dat mensen op deze manier in Nederland aan het werk worden gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ries

  De gemeente was bijzondder gul met die 500 eurootjes voor een kapot leven. Het zal het bedrag zijn van en rondje broodjes bij de nieuwjaarsreceptie. Nederland is als mal, aar dit is wel heel erg triest. Yusuf klinkt niet direct Nederlands. Ik zou zeggen beste linksaffers: hou even op met zeiken en ga wat voor Yusuf doen, ok? Van een beetje Gutmensch mag je dat toch wel verwachten!

 2. Ries

  Correctie op tal van tikfoutjes (ik ben boos en dat is de reden…)De gemeente is bijzonder gul met die 500 eurootjes voor een kapot leven. Het zal het bedrag zijn van een rondje broodjes bij de nieuwjaarsreceptie. Nederland is al niet meer te geloven, maar dit is wel heel erg triest. Yusuf klinkt niet direct Nederlands. Ik zou zeggen beste linksaffers: Hou even op met zeiken en onzin uitkramen en ga wat voor Yusuf doen, ok? Van een beetje Gutmensch mag je dat toch wel verwachten!

  1. Aytas

   Waarom doe je dat zelf niet? Zal wel aan de naam liggen in jouw geval.

   1. edoc431

    Vies mannetje ben jij maar dat wist je al natuurlijk, dat ik jou geen lang leven gun is daarom vanzelfsprekend .

 3. marco1

  Yusuf niet echt een gangbare naam voor een ex-gedetineerde.

 4. HendrikJan

  Als klip en klaar, is of wordt aangetoond dat het aan het werken met, of door het werken met een twijfelachtig product is gekomen, dan moet de opdracht gever gewoon met de billen bloot en de rechter bepaalt dan hoe bloot.
  Ik weet niet exact, in welke periode dit benoemde voorval heeft plaats gevonden, inderdaad is er in de vorige eeuw lankmoedig met de risico’s om gegaan.
  Maar mijn ervaring is ook, dat de werknemers ook de wel beschikbare veiligheids middelen, storend en vervelend vonden en daarom ,,,,,,,,.
  Ook de werkers met bepaalde middelen, moeten hun eigen verantwoordelijk nemen.
  En gewoon vlgs de Arboregels dingen eisen.

 5. TD

  Het probleem chroom-6 is wereldwijd, Veel lassers ook in Nederland hebben het jarenlang ingeademd tgv bijvoorbeeld duplex staal.
  Schilders en spuiters van legervoertuigen dito,er loopt een rechtsprocedure tegen Defensie!
  En nu het verfonderhoud aan NS treinen.
  Maar werknemers(spuiters/schilders) in fabrieken waar Europese treinstellen geproduceerd werden en worden zoals het voormalige Bombardier,daar hebben werknemers ongeveer hun hele arbeidzaam leven de rommel ingeademd.Dit gaat net zo veelomvattend worden als het asbest gezondheidsprobleem!

 6. AS210854

  Als dit werkelijk waar is, en de dokters dossiers kloppen, dan is dit een schande. Waar zijn nu het cda, cu, enz enz.

 7. Vrijedenkert

  Hier is maar een ding aan te doen: Verantwoordelijk ambtenaren van de gemeente Tilburg en verantwoordelijken van NS uit 2004 alsnog allemaal opsporen en hun de gehele dag week in week uit chroom6 verflagen laten wegschuren, en als die verflagen weg zijn weer nieuwe chroom6 verflagen laten aanbrengen om die vervolgens weer te laten wegschuren! Net zo lang dat men erbij neervalt van ellende en zonder bescherming uiteraard! Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat verantwoordelijk ambtenaren en verantwoordelijken bij NS nieuwe slachtoffers kunnen maken…

 8. Ries

  Er is een trol die verwacht dat ik het probleem Yusuf oplos. En wel omdat ik de deugers heb opgeroepen hun naam eer aan te doen. Welnu, beste deuger: Ik doe dat niet omdat ik geen gutmensch of deuger deuger ben. Ik ken mezelf. Jij wel, dus doe zelf eens wat je voortdurend van anderen vraagt. Daar heb je als deuger recht op.

 9. Diederik van Walsum

  Deugers:

  Alles wat je wilt weten over “deugers” op OpinieZ in het blokje : Het Deugsysteem bedreigt de vrije Westerse samenleving.

 10. Karel de Grote

  Die Yusuf had helemaal niet naar Nederland moeten komen, eigen schuld dikke bult

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.