Schokkend: politieleiding mogelijk corrupt tot op het bot

En dat terwijl ze zo goed zijn in het vangen van boeven. Ahem.

De Telegraaf bericht vanmorgen dat de Nationale Politie geconfronteerd wordt met een nieuwe mogelijke corruptiezaak. Er wordt namelijk gekeken naar de mogelijkheid dat er vals is gespeeld bij de aanbestedingsprocedure rond alcoholtesters voor de politie. De krant legt uit:

Dat bevestigen het bedrijf Tomar Europe, dat aangifte deed tegen de Nationale Politie, en bronnen binnen politie en justitie. Met de aanbesteding was 10 miljoen euro gemoeid. Het OM wil ’niet reageren op lopende onderzoeken’. Tomar Europe deed in februari vorig jaar aangifte van misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog.

Zoals we onderhand gewend zijn van de vaderlandse politie is het onderzoek vertraagd vanwege “gebrek aan capaciteit” bij de Rijksrecherche. Blijkbaar zijn fietsendiefstallen dus niet de enige soorten misdaden die routinematig op de wachtlijst gezet worden. Nee, zelfs bij grote corruptieschandalen is dat het geval — want ja, het gaat om tien miljoen euro en dat is wel degelijk een serieus bedrag.

Dit is bepaald niet de eerste keer dat de politie geconfronteerd wordt met een mogelijke corruptiezaak. In 2011 was het ook al raak. Toen bleek dat Volkswagen-importeur Pon op ambtenaren had omgekocht. De Telegraaf bracht dat nieuws naar buiten in 2011, vervolgens werd het opgepakt door Follow The Money in 2013.

Met andere woorden, je krijgt bijna de indruk dat dit een cultuurprobleem is. Maar dat zal toch niet in ‘welvaartsland’ Nederland? We leven toch niet in een bananenrepubliek? Toch?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. HendrikJan

  Laten we dit bericht, vandaag maar eens op ons in laten werken.
  En het afzetten tegen de onvrede, die heerst in de Nederlandse samenleving.
  Zijn de Gele hesjes nog wel in staat, om Nederland wakker te schudden, zit het niet veel dieper.??
  Hoe diep zit de onderwereld in de bovenwereld.??

  1. Lugar

   @Hendrik: DDS-collega Floris gebruikte gister een mooie term, ik kende ‘m nog niet en moest het even opzoeken, al is de betekenis natuurlijk wel duidelijk.

   –> Lethargie

   1. HendrikJan

    Kijk Lugar, mijn wiegje stond in de tijd van een witte boterham met bruine suiker, Opa werkte op de suikerfabriek.
    Net na de oorlog, gebruikte men alleen maar simpele termen, een ervan was die is ff sufgerukt.

    1. Lugar

     @Hendrik: Wat je zegt… Ik herinner mij ook dat je direct je kanis hield als de politie kwam. Die tijd is lang voorbij, nu wordt alles gefilmd en in de destructieve richting uitvergroot.

 2. Spaanse kok

  Toen bleek dat Volkswagen-importeur Pon in 2011 ambtenaren had omgekocht.
  Er wordt namelijk in 2018 .gekeken naar de mogelijkheid dat er vals is gespeeld.
  Je krijgt bijna de indruk dat dit een cultuurprobleem is.
  .
  Het is schering en inslag.
  Elke 7 jaar een probleem.

  1. Barry

   “Oud-politietopman onder vuur: feestjes in Amstel Hotel en dure etentjes’
   Was in 2016.
   Oeps.

  2. Achja

   Als je in Turkije woont waar alles zo heimelijk goed geregeld is. Dan kan ik me wel voorstellen dat een aantal corruptie zaken in 10 jaar wel iets is waar je over dient op te winden. Bedoel het lijkt in Holland wel een bananenrepubliek!

 3. RPML

  ‘Vroeger’ was politieagent of veldwachter een gerespecteerde baan en oogsten zij ontzag, tegenwoordig zijn het ofwel machtsbeluste macho’s of mietjes die zich voor een hongerloontje laten schofferen, uitdagen en treiteren. En áls ze al een keer ‘de macht der wet’ doen gelden staat het OM in hun nek te hijgen om te kijken of ze veroordeeld kunnen worden, en anders naait hun wel een collega erbij die een oude vete te vereffenen heeft. De politie is door-en-door verziekt door regeldrang, procedures, capaciteitsgebrek en onmacht. Wat je overhoudt zijn niet de mannen en vrouwen met een roeping om bij de politie te gaan, maar gefrustreerde ambtenaren die nog geen andere baan hebben gevonden.

  1. Lugar

   @RPML: Treffend!

  2. Spaanse kok

   ‘Vroeger’ was politieagent of veldwachter een gerespecteerde baan
   tegenwoordig zijn mietjes die zich voor een hongerloontje laten schofferen.
   gefrustreerde ambtenaren die nog geen andere baan hebben gevonden.
   .
   Inderdaad, waar is het respect gebleven ?

 4. Lugar

  Schokkend? Waarom? Binnen de cultuur van 30 jaar bezuinigen, een sterke groei van politiemanagement met eens saus van arrogante onaantastbaarheid is het toch logisch dat corruptie op de loer ligt?

  1. Aytas

   Kun je deze achterlijke stelling eens onderbouwen? Ik weet dat je m’n reacties wel leest, heb je bewezen met inwonertal per land. Straks kom je nog met de opmerking dat men vroeger van 1 salaris kon rond komen. Kom op Lugar probeer eens een vent na te doen.

   1. Groeneveld

    Aytas, kun je misschien beginnen met toe te lichten wat er achterlijk is aan de reactie van Lugar? Je gilt weer als een speenvarken, zonder kennis van feiten. Wat Lugar beweert is in essentie juist.

    En inderdaad: vroeger kon men van 1 salaris rond komen. Toen werd je nog niet volledig gestript en uitgekleed door de overheid. Maar ja, dat is van ver voor jouw tijd.

    1. Aytas

     Toen had je ook niet het bijbehorende welvaartsniveau. 2 auto’s 2 x per jaar op vakantie, telefoons, internet, sportclubs enz. Het klopt niet hoe het wordt neergezet door velen op links en rechts, de welvaart is enorm toegenomen en we zijn nu op het moment aangekomen dat er stagnatie is, dit is begonnen rond de tijd dat fortuyn opkwam, zie hem overigens niet persoonlijk als schuldig.

     1. marco1

      Ach de welvaart was net zo. De 2 verdieners hebben het plukken door de overheid gestart. En vaak werkte 1 van de 2 er paar uurtjes p er week bij maar moeders was wel thuis om de kids vanuit school op te vangen en op t e voeden. 2 verdieners daar is een hoop ellende mee begonnen.

     2. Feit

      Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

      Met die postbus 51 spotjes begon de ellende.

      Gezinnen werden uit elkaar gescheurd.

     3. Lugar

      “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.”

      Persoonlijk ben ik ook niet onverdeeld gelukkig met de vele meisjes bij het korps. Ik heb wel eens een training verzorgd voor agenten die hun aanhoudingstechnieken moesten herhalen, maar de meeste meisjes komen écht niet mee. Dat is jammer want op straat wordt er geen rekening gehouden met borsten en puddingspieren.

     4. sjun

      Sinds de grote instroom van kansloze nauwelijks geschoolden waaraan de maatschappij al lang geen behoefte meer had en de daaraan verknoopte gezinshereniging is het bergafwaarts gegaan met de Nederlandse welvaart. De laatste jaren is daar nog een schepje bovenop gegaan door Brusselse afroming en migrantenquota. Maar ‘om een of andere reden’ wordt er steevast om die factoren heengeleuterd.

   2. marco1

    Nou Aytas even over dat rondkomen van 1 loon. Toen 2 verdieners de srandaard werd en de overheid door begon te krijgen er meer binnenkwam bij een gezin zijn prijzen van alles echt gestegen zodat je met zijn 2 werkende eigenlijk hetzelfde overhoud als toen er maar 1 werkte. Waar dacht je dat due achterlijke huizenprijzen vandaan komt. Juist 2 verdieners.

 5. NoDoubt

  Teeven Opstelten VVD Pechtold etc

  1. Lugar

   @Geen Twijfel: Oorpspronkelijk was VVD altijd wel een justitiepartij, maar sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw is het hard gegaan met de aftakeling van ons blauw, VVD heeft daar, vooral de laatste jaren, een flink aandeel in gehad.

   Mijn partijleider Baudet heeft een paar weken geleden een motie ingediend waarmee hij 1 miljard euro vroeg om de politie meer inhoud te geven, vooral ook omdat er binnen een paar jaar duizenden agenten met pensioen gaan en er nog lang geen vervangers klaarstaan, want wie wil er nu nog bij de politie werken? Voor een hongerloontje je harses in elkaar laten slaan en structureel overuren draaien terwijl de vrije dagen oplopen?

   Uiteraard werd zijn motie van tafel geveegd, het Kabinet is namelijk niet geïnteresseerd in jouw en mijn veiligheid!

 6. Aytas

  ‘Maar dat zal toch niet in ‘welvaartsland’ Nederland?’

  Twijfel jij eraan dat je in een welvaartsland leeft? Ik zou zeggen geef je plek op en verkas naar een land waar volgens jou het veel beter is. Je keuze zal klein zijn.

  Natuurlijk is dit soort corruptie niet raar. Het ligt helemaal in de lijn met het soort economie dat we hebben. De staat is een machine die corruptie creëert.

  ‘En dat terwijl ze zo goed zijn in het vangen van boeven. Ahem.’

  Och binnen de grenzen van hun mogelijkheden doen ze het best aardig, jij zult wel zo 1 zijn die om meer politie roept ipv sociaal economische redenen aan willen pakken. Neo liberalen zijn zo destructief, kijk naar wilders.

 7. HEM

  Als de “gewone” agent van hogerhand opdracht krijgt een proces-verbaal aan te passen, is er wel degelijk iets aan de hand in Nederland.
  Aangifte tegen deze agenten en hun opdrachtgever blijkt niet mogelijk.
  Iedereen dekt elkaar, tot aan het Gerechtshof toe, tot aan het ministerie toe.
  Nederland is een bananenrepubliek. Als sinds (op zijn minst) 15 juni 2007 toen mij zoon en schoondochter werden doodgereden!

  1. Lugar

   “Als sinds (op zijn minst) 15 juni 2007 toen mij zoon en schoondochter werden doodgereden!”

   Zo… dat is een groot stuk persoonlijk leed en een getuigenis van een ervaringsdeskundige. Uit de praktijk kan ik je zeggen dat het inderdaad juist is. Maar ook dat de ‘gewone’ agent met z’n rug tegen de muur staat. Hij wil wel maar kan/mag niet.

   1. marco1

    Ik denk ook dat agent niet alleen een beroep is maar dat he dat gewoon bent. De meeste zullen fanatiek beginnen maar na een tijdje tegen een muur van bureaucratie opgelopen te zijn d3nken die vast ook als elke maand mijn loon maar komt en huur of hypotheek betaald kan worden en mijn gezin te et en heeft vind ik het wel best. Het zijn net mensen die agenten.

    1. Lugar

     “Het zijn net mensen die agenten.”

     Natuurlijk, en het is ook ‘gewoon’ werk. Echter, een agent krijgt zo onnoemelijk en onbeschrijfelijk veel voor z’n kiezen dat het nog maar de vraag is of het allemaal wel ‘normaal’ is. Daarbij komt dat hij/zij constant in een glazen omgeving verkeerd, álles wordt gefilmd en als er niet gefilmd wordt dan krijgen zij het wel op andere manieren om de oren.

     Ja en er zijn er ook die na een paar jaar ontdekken dat het toch niet is wat ze ervan dachten, helaas (maar volkomen begrijpelijk) is die groep redelijk groot. Daar komt bij dat de machocultuur nog steeds springlevend is. De politiewereld is keihard en wie zich zwak toont kan rekenen op pesterijen of erger.

     1. RPML

      +1

      Uit politiekringen weet ik dat ze met 70% van de mensen 120% van het werk moeten doen. Vaak genoeg storten ze zich op een zaak, leveren het panklaar aan bij het OM, en die seponeert doodleuk uit capaciteitsgebrek.

      Het OM Utrecht seponeert al standaard vermogensdelicten, puur uit capaciteitsgebrek

    2. Vit

     Vroegah in mijn jeugd had je nog ontzag voor oom agent en als je opgepakt was na met de lange lat te hebben gekregen kon je thuis ook nog een en ander verwachten.

  2. RPML

   Helaas zelf ook al 6 jaar slachtoffer van de willekeur van justitie, met vergelijkbare ervaringen, maar gezien jouw verhaal en het aangedane leed kan dat nog niet in de schaduw staan.

   Aangiftes worden geweigerd of de dag erna al geseponeerd (capaciteitsgebrek), agenten komen hun afspraken niet na, klacht bij de korpsleiding wordt met een smoes niet opgepakt, recherche gooit de bewijzen weg omdat ze anders aan de bak moeten, Artikel 12 procedure bij het OM wordt geseponeerd (duurt 6 maanden) waarbij je al aan inhoud ziet dat ze nog niet eens de moeite hebben genomen de brief te lezen, Artikel 12 bij het Gerechtshof (duurt wederom 8 maanden) spreekt plots van een civiele procedure die opgestart zou moeten worden (terwijl het dat niet is), en seponeert weer, gesprek met burgemeester en korpsleiding verzand in ‘we weten het ook niet, het is wel strafbaar maar het ontbreekt ons aan wetgeving om het aan te pakken’ (ze duiken simpelweg weg) ga zo door, ga zo door. Een eindeloos getouwtrek met onwelwillende ambtenaren die alleen nog willen gaan voor de korte termijn-succesjes.

   Uiteindelijk leidt dit tot een verlies in vertrouwen in de rechtsstaat en een volgende keer is eigenrichting nog de enige manier om het ‘opgelost’ te krijgen, aangifte laat je dan wel achterwege.

   1. Lugar

    @RPML: Inderdaad, dat is (gedeeltelijk) ook mijn ervaring. Voorop gesteld dat dit niet primair de schuld is van de agent maar wel van de heersende politieke elite die geen enkele interesse heeft in jou welbevinden of in jouw veiligheid.

    Een andere prioriteit moet zijn dat het OM voortaan verplicht is te vervolgen, dat is het begin van een verandering t.b.v. de veiligheid en de burger.

    1. RPML

     Het is zeer sterk afhankelijk van het korps waar je terecht komt. Heerst er op het korps capaciteitsgebrek dan heb je gewoon pech als burger. Ook het OM is de afgelopen decennia financieel uitgekleed. Ze zijn wel welwillend, maar ze kunnen gewoon niet.

     Des te frustrerende is het dan als je ziet dat het OM wél tijd genoeg lijkt te hebben om een paar blokkeerfriezen aan te pakken, filmpjes te maken en de media te bespelen door er een circus van te maken. Dat voelt onrechtvaardig als slachtoffer van hetzelfde systeem.

     1. Lugar

      @RPML: Het OM lijkt mij inderdaad een politiek instrument. Wel tijd, ruimte en energie voor een volkomen kansloos proces tegen Wilders en de PVV, maar de burger, die afhankelijk is van het OM, snoeihard in de winterwind laten staan.

 8. Ome Wim

  Corruptie ????, hier in Nederland ????, WELNEEEEEEEE, gewoon goede vrienden die elkaar af en toe een cadeautje geven, sommigen zijn zò goed bevriend dat ze een appartement in Scheveningen weggeven, moet toch kunnen, zelfs het OM was het daarmee volledig eens en stelde niet eens onderzoek in naar eventuele belangenverstrengeling.

 9. Pescador

  we leven wel degelijk in een bananen republiek. alles draait om macht en geld, en dat allemaal dankzij rutte en zijn clubjes, overal personeel tekort, overal geld tekort, niks werkt meer de belastingdienst ligt compleet overhoop, het politie apparaat pressies zo, ziekenhuizen gaan over de kop maar het koningshuis heeft dit jaar al 300 miljoen opgesoupeerd, de medicijnen worden in Nederland duurder en duurder terwijl ze in Spanje steeds goedkoper worden,rara hoe komt dit, de rijken betalen minder belasting als de armen, de voedselbank kan het niet meer bijhouden, de huizen in Groningen zijn nog niet hersteld dit wordt uitgesteld en nog maals uitgesteld, die eikels die voor de EU werken krijgen veel ste veel loon en doen geen flikker, het is werkelijk onbegrijpelijk dat we dat nog pikken. Nederland moet van het gas af in Spanje zijn ze overal gasleidingen aan het leggen, in Spanje kost een hapje in een restaurant normaal gesproken € 10,00 en die restaurant eigenaar heeft ook een Eigenhuis en een dikke auto , vreemd dat het in Nederland dat 4 x zo duur moet zijn. een vw busje koste in Nederland € 1600,00 wegen belasting het zelfde busje kost in Spanje € 120,00 . mijn vader verdiende de kost en mijn moeder was thuis en lette op de kinderen en kookte het eten tegenwoordig werken pappie en mammie allebei en kids moeten naar de oppas of groeien op voor galg en rad op de straat .. wat ben ik blijk dat rutte samen met de vvd voor ons zorgt, pleur die eikel maar in de gevangenis.

 10. Duke

  Na de verwarde man nu ook de ‘verwarde agent’.

 11. fusilier

  Krijg steeds meer het idee dat de politie graag achter hun bureau zitten. E n hun werk graag laten doen door die kansloze handhavers.En politie agent staat niet boven de wet,maar moet de wet handhaven.Wij zien het in Frankrijk hoe zij inbeuken op hun medemens, en vroeger hier in Amsterdam,waar zij joden opbrachten en daarvoor beloont werden. Geld stinkt niet,ook niet bij de politie

  1. Van Havezaat

   Sinds 1940 niet veel veranderd bij de Politie?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.