Scholing en ontwikkeling als vaste arbeidsvoorwaarden? Werkgevers zeggen ‘Ja!’

VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN maken van persoonlijke ontwikkeling een prioriteit. Werkgeversverenigingen menen dat een scholingsbudget vaak nog als ‘een extraatje’ wordt gezien, terwijl het essentieel is voor werknemers. Dat meldt NU.nl.

In de nota Klaar voor veranderend werk stippen zij de prioriteiten aan wat betreft arbeidsvoorwaarden- en cao-overleg. De kwestie van scholing van werknemers is een thema dat eigenlijk begon te broeien toen de noodzaak voor flexibilisering als realiteit werd gezien. Want ja, wie gaat nou investeren in een medewerker die over een half jaar wellicht bij de concurrent werkt?

Enige tijd later kwam hier een omslag in, toen het weer beter ging met sommige bedrijven en men het langzaam weer als veilig beschouwde om mensen weer in vaste dienst te nemen. In zo’n geval is het wel gunstig om je werknemer aan je organisatie te weten te binden met de mogelijkheid tot scholing bij een vast contract.

En zo begonnen bedrijven binnen hun eigen sector met scholingsbudget als éxtra arbeidsvoorwaarde te concurreren met elkaar op de arbeidsmarkt. De meeste cao’s bieden namelijk standaard arbeidsvoorwaarden zodat bedrijven niet te veel gaan concurreren en ongelijkheid in de hand werken (want stel je voor dat je goed kunt onderhandelen).

Nu wordt scholing dus mogelijk ook een gestandaardiseerde maatregel. Dit betekent echter wel dat bedrijven die geen scholingsbudget hebben of kunnen veroorloven, mogelijk gesubsidieerd moeten worden. Dit lijkt mij echter de enige logische conclusie, het artikel maakt dit namelijk niet duidelijk. Het lijkt mij onvoorstelbaar dat een organisatie zich bij een cao moet aansluiten maar niet aan bepaalde voorwaarden kan voldoen, óf zich niet bij de cao hoeft aan te sluiten maar dan buiten de boot valt door de betere voorwaarden van andere bedrijven (precies datgene waar de cao voor probeert te waken).

Op zich dus een goede ontwikkeling dus, maar de praktische uitwerking zal moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. NoDoubt

  Het zijn dezelfde werkgevers die eerst hun werknemers op straat getrapt hebben, en ze als zzp-ers aannamen om maar vooral niet de premies te hoeven afdragen. Daardoor is een vertekend beeld van de werkloosheid want die is eigenlijk veel hoger maar worden niet meegeteld. Daardoor kwam deze groep in de problemen als ze een huis met hypotheek wilden, maar hadden geen zeker inkomen.

  1. Nuts

   Geef niet de ondernemer de schuld voordat je je verdiept hebt in wat voor gevolgen en risico ern ondernemer draagt.
   Het is de overheid zijn schuld met de torenhoge belastingen en de regels omtrent personeel dat als een zwaard van Damocles hangt.

   Ik wil graag meer personeel zodat ik zelf erns wat meer rust heb. Maar niet tegen het risico dat ik alles kan verliezen en dakloos word.
   Want een opvang net bestaat er niet voor mij terwijl ik wel de hoogste belastingtarieven betaal.

   1. HendrikJan

    Denk jij Nuts, dat de leerlingen van de vele bedrijfsscholen die in de vorige eeuw nog bestonden, deze scholen om zeep hebben geholpen, dat zij (de leerlingen) bv de begeleiding van Bemetel / Smecoma en andere om zeep hebben geholpen.
    Nee Nuts de werkgevers hadden andere mensen op het oog en die konden veelal niet overweg met de taal, dus alle boekjes konden in de vuilbak.

 2. Nuts

  Zelf scholing regelen of opzetten wordt langzamerhand een noodzaak voor ondernemers.

  Milleniums weten niks, kennen niks, hoogstens wat met een computer en de jeugd leert op school comleet niks meer waar zij en wij wat aan hebben.

  Als ondernemer zit ik zelf al tijden te denken om maar zelf een school op te zetten.

  1. Professor Zonnebloem

   “Milleniums weten niks”, “comleet”.
   Oh, de ironie.

   “….om maar zelf een school op te zetten.”
   Je weet in ieder geval een dijk van een reclame te maken voor jezelf.

   1. edoc431

    Wel weer een puntje teveel dan geen …. maar … jammer.
    Oh oh, de ironie inderdaad.

  2. victus

   @Nuts:
   Dat is helaas de werkelijkheid. Mills zijn wel aardig en beleefd maar weten weinig. Soms sta je paf over de simpelste dingen die al fout gaan. Vakantie baantjes met het allersimpelste werk gaat al fout. Eigenwijs doen en alles beter weten ondersteund door moeilijke oeverloze discussies en “ ja maar” reacties. Worden als 22 jarige nog gebracht en opgehaald door hun moeder (vakantie/bij baantje student media management ofzo).
   Als ondernemer ben je er mooi klaar mee met die volwassen kleuters.

 3. victus

  Veel mensen stappen over naar de concurrent maar niet omdat het een hippere baan is, meer papadagen, gratis vegan maaltijden tijdens de lunch, proffesionele collega,s i.p.v. halve dagen werkende mokkels of met zwangerschapsverlof foetsie zijn. Maar omdat veel werkgevers vage, onduidelijke beloften doen aan de werknemer over tijdelijk/vast contracten en andere essentiële zaken. Die onzekerheid is meestal de druppel. Andere reden is de bedrijfscultuur . Management die vriendjes voortrekken, featherbedden, bijdehand doen tegen hun personeel om hun eigen onzekerheid en gebrek aan kennis te maskeren, onduidelijk promotie beleid ( griet met de grootste () krijgt de functie) kortom: bijna nooit om het werk zelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.