Wat fijn! De staat gunt u (nog) de vrijheid om hout te stoken in een kachel...

Geen categoriejan 15 2019, 15:00
'Wat is het toch fijn in een vrij land te leven' zeggen ze weleens. Soms lijkt het zelfs het internationale handelsmerk van Nederland, die vrijheid. Maar toch zijn er steeds meer trends richting onvrijheid. Niet alleen de toename van de belastingdruk, maar ook steeds meer wetten en regels ondermijnen de vrijheid. Elk jaar worden het er meer. Redenen om vrijheid te beperken liggen altijd overal op de loer. Meer veiligheid of het verminderen van 'overlast'. Dat laatste was bijna reden voor het verbieden van het stoken van houtkachels. Knetter!
En het had niet veel gescheeld of het kabinet had ook een nationaal verbod op het stoken van houtkachels uitgevaardigd. De rillingen lopen ervan over mijn nek: waar komt deze extreme bemoeizucht toch vandaan? Waarom 'vinden we dit normaal'? Alleen al het feit dat een kabinet hierover nadenkt is volledig 'knetter'. Terwijl honderden vliegtuigen over het land hun uitlaatstoffen spuiten maakt minister Ingrid van Engelshoven (D66) zich dus zorgen over het 'fijnstof' dat vrij komt, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Volgens de minister is het niet noodzakelijk om houtkachels te verbieden en dat is maar goed ook. In haar argumentatie legt ze stiekem de vinger op de zere plek. Volgens de minister is het lastig om 'hinder' en 'overlast' te definiëren. En dat klopt. Sommigen hebben zulke lange tenen dat enkel de geur van een houtkachel voldoende is om te klagen. Voor anderen wordt die grens pas bereikt als de woonkamer enkele dagen blauw staat van de rook. U begrijpt het al: Nederlanders met lange poten willen alles verbieden en het kabinet had bijna hun oor geneigd naar hun klaagzang.
Gelukkig is het niet zo ver gekomen. Volgens een onderzoekje van Milieu Centraal is slechts 10% van de bevolking voor een nationaal stookverbod. Blijkbaar mag de burger geen goedkope alternatieve energie meer gebruiken en moet alles 'elektrisch' en 'duurzaam'. Maar dat er geen nationaal verbod komt betekent niet dat houtstokers vrijuit gaan. Nee, gemeenten gaan nu het beleid bepalen. Dus als u een buurman met lange tenen heeft of in een stad woont bent u sowieso het haasje. Ook al rijden er elke dag bussen voorbij die ook fijnstof uitstoten.
Maar hé, de economische inkomsten van het OV mogen natuurlijk wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten