Wat fijn! De staat gunt u (nog) de vrijheid om hout te stoken in een kachel…

‘Wat is het toch fijn in een vrij land te leven’ zeggen ze weleens. Soms lijkt het zelfs het internationale handelsmerk van Nederland, die vrijheid. Maar toch zijn er steeds meer trends richting onvrijheid. Niet alleen de toename van de belastingdruk, maar ook steeds meer wetten en regels ondermijnen de vrijheid. Elk jaar worden het er meer. Redenen om vrijheid te beperken liggen altijd overal op de loer. Meer veiligheid of het verminderen van ‘overlast’. Dat laatste was bijna reden voor het verbieden van het stoken van houtkachels. Knetter!

En het had niet veel gescheeld of het kabinet had ook een nationaal verbod op het stoken van houtkachels uitgevaardigd. De rillingen lopen ervan over mijn nek: waar komt deze extreme bemoeizucht toch vandaan? Waarom ‘vinden we dit normaal’? Alleen al het feit dat een kabinet hierover nadenkt is volledig ‘knetter’. Terwijl honderden vliegtuigen over het land hun uitlaatstoffen spuiten maakt minister Ingrid van Engelshoven (D66) zich dus zorgen over het ‘fijnstof’ dat vrij komt, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de minister is het niet noodzakelijk om houtkachels te verbieden en dat is maar goed ook. In haar argumentatie legt ze stiekem de vinger op de zere plek. Volgens de minister is het lastig om ‘hinder’ en ‘overlast’ te definiëren. En dat klopt. Sommigen hebben zulke lange tenen dat enkel de geur van een houtkachel voldoende is om te klagen. Voor anderen wordt die grens pas bereikt als de woonkamer enkele dagen blauw staat van de rook. U begrijpt het al: Nederlanders met lange poten willen alles verbieden en het kabinet had bijna hun oor geneigd naar hun klaagzang.

Gelukkig is het niet zo ver gekomen. Volgens een onderzoekje van Milieu Centraal is slechts 10% van de bevolking voor een nationaal stookverbod. Blijkbaar mag de burger geen goedkope alternatieve energie meer gebruiken en moet alles ‘elektrisch’ en ‘duurzaam’. Maar dat er geen nationaal verbod komt betekent niet dat houtstokers vrijuit gaan. Nee, gemeenten gaan nu het beleid bepalen. Dus als u een buurman met lange tenen heeft of in een stad woont bent u sowieso het haasje. Ook al rijden er elke dag bussen voorbij die ook fijnstof uitstoten.

Maar hé, de economische inkomsten van het OV mogen natuurlijk wel.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. HendrikJan

  Komt ook waarschijnlijk, door dat veel dragers van geitenwollen sokken, ook met hun hout gestookte kachels willen blijven pronken.
  Kijk het AD heeft het door, ambtenaren STUREN regelmatig onafhankelijke onderzoeken, vandaar.
  Fidel Castro zijn slogan was, Alles heeft een reden.

  1. hans-e-pans

   Mijn vader had hier een variant op.

   “Niets gebeurd zonder een reden.”

 2. Marija

  Minister Ingrid van Engelshoven nu een aantal keren gehoord op TV.
  Wat zij zegt kan niet boeien, elke paar woorden voegt ze uhhh uhhh toe en dat wordt zo irritant, die lult zichzelf onderuit.

 3. TD

  “verbieden van het stoken van houtkachels”
  Daar is iedereen die een modern WTW luchtverversingssysteem heeft het 100% mee eens! (Mechanische toevoer en mechanische afvoer)
  In 90% van de nieuwbouw wordt dit systeem toegepast,indien je een ouder huis bewoont met natuurlijke toevoer en mechanische (natuurlijke)afvoer is er beduidend minder last van houtkachels!
  Bedenk dat je ooit zelf een modern ventilatiesysteem gaat krijgen!

 4. Groeneveld

  In het dorp waar ik woon in Duitsland, stookt bijna iedereen hout hoewel de meesten een oliestook-CV hebben. Ik verwarm het hele huis uitsluitend en moeiteloos met hout en dat is een veel aangenamere warmte dan van centrale verwarming. Het is natuurlijk ook gezelliger en vooral veel voordeliger. Per jaar ben ik zo’n 900 euro kwijt aan topkwaliteit eiken- en beukenhout voor een heel stookseizoen.

  De mensen die klagen over stank weten niets van goed hout stoken. Alleen bij het aanmaken is er wat rookontwikkeling en geur. Als de kachel eenmaal goed brandt, je de goede kwaliteit hout hebt en de schoorsteen goed geveegd is (hier twee keer per stookseizoen) ruik je helemaal niets. Stinkt een kachel die al een tijdje brandt, dan weet je zeker dat het hout niet goed is (boven de 20% restvocht) of de schoorsteen niet goed werkt.

  1. TD

   Groeneveld :
   Politiek gezien ben ik het vaker met je eens,maar mbt dit thema dus niet,voorheen nooit last gehad van houtkachel stokende mensen,maar sinds 10 jaar bewoon ik een huis met WTW ventilatiesysteem en iedereen met zo’n systeem kan er over meepraten!
   Boven op dak staat een grote dikke pvc pijp die circa 350m3 lucht per uur aanzuigt en als de wind ongunstig staat stik je zo ongeveer letterlijk in je eigen huis!
   In een dicht bewoonde omgeving waar ik woon is dat niet leefbaar.

   1. Barry

    Is het uitschakelen van het systeem een optie?

   2. Groeneveld

    TD, ik schreef al dat de kachel dan niet goed gestookt wordt, de schoorsteen vuil is of (en dat als meest waarschijnlijke) er verkeerd hout wordt gestookt en er van alles in de kachel gesodemieterd wordt.

    In Nederland is de houtkachel altijd een bijverwarming, wat betekent dat de schoorsteen niet permanent verwarmd wordt. In mijn dorp wonen ruim 300 mensen en iedereen stookt hout. Als je op straat loopt ruik je niets! Wasgoed kun je rustig buiten drogen, er is geen fijnstof wat zich er op afzet.

    Hier weet iedereen dan ook hoe belangrijk een goed werkende, schone schoorsteen is. Door de vele professionele houthandelaren hier in de buurt wordt ook uitsluitend topkwaliteit hout geleverd dat twee tot drie jaar in de buitenlucht gedroogd is.

    In Nederland worden alle soorten rest- en afvalhout verbrand en naaldhout als brandhout door de bouwmarkten verkocht. Ja, dan wil het wel stinken.

  2. Rien Noppen

   Als je op houtkachel en fijnstof googelt vind je de volgende tekst.

   “Houtkachels zorgen dus ook voor de uitstoot van fijnstof, namelijk PM10. Dat komt door de verbranding van hout, daarbij komen reststoffen vrij. Opvallend genoeg zorgen houtkachels van particulieren voor meer (meetbare) luchtvervuiling dan de industrie: daar worden dure filters gebruikt die de grootste deeltjes tegenhouden. Al is de kans groot dat daar in veel grotere hoeveelheden kleine fijnstofdeeltjes worden uitgestoten. Maar duidelijk is: houtkachels produceren fijnstof. En dat is slecht voor de gezondheid.”

   Groeneveld kletst dus een beetje uit zijn nek.

   1. Rien Noppen

    En in een ander artikel:

    “Houtkachels verspreiden, net als het verkeer, fijnstof. Dit is een verzamelnaam voor een breed scala aan stofjes die in de lucht zweven. Hoe kleiner de stofjes, hoe groter het gevaar voor de gezondheid. Deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (aangeduid als PM 2,5) kunnen in het bloed terechtkomen, waardoor de kans op kanker en hart- en vaatziekten toeneemt. Uit een proef in het Noord-Hollandse Schoorl, uitgevoerd door het Energieonderzoek Centrum Nederland in 2009, bleek dat houtrook verantwoordelijk was voor 9 tot 27 procent van de lokale PM10-concentratie, tegenover 30 tot 39 procent aan PM 2,5.”

   2. Groeneveld

    Lees mijn tekst nog eens rustig door, lulhannes. Dan merk je misschien het verschil op tussen Nederland en Duitsland.

    Overigens: in jouw tekst worden geen bron en percentages genoemd en heeft daardoor geen enkele bewijskracht. En vliegtuigen, vrachtwagens, personenauto’s, boten, zeeschepen, energiecentrales, zuiveringsinstallaties en honderden andere apparaten en machines produceren ook fijnstof, klimaatdrammer. Evenals de door jou geadoreerde warmtepompen door de gigantische hoeveelheden extra elektriciteit die opgewekt moeten worden.

   3. Mart

    Veel nederlanderkes zijn mietjes en zeikertjes geworden……Wij steken regelmatig onze tuinafval in de hens,want die wil de vuilniswagen niet meenemen ook al zit het in grote plastic zakken(de hondendrollen weer wèl)Nooi gemekker van de buren.Mart Brasil.

 5. Rien Noppen

  We zullen toch af moeten van houtkachels, die vervuilen echt teveel.

  1. Rien Noppen

   Googl eens op: Uitstoot houtkachels schadelijker dan dieselauto’s

   1. Groeneveld

    Quote uit artkel: “Terwijl honderden vliegtuigen (iedere dag van het jaar) over het land hun zeer schadelijke uitlaatstoffen spuiten, maakt minister Ingrid van Engelshoven (D66) zich dus zorgen over het ‘fijnstof’ dat vrij komt door houtkachels”.

    Je bent mesjogge Noppen. En dat geouweneel over vergelijkingen met diesels geloof ik wel.

    1. Rien Noppen

     Geloof je dat nu wel of niet, Groeneveld?

     Houtstook kan op termijn echt niet meer, net zomin als we in diesels kunnen blijven rijden.

     Wen er maar aan.

     1. Groeneveld

      Over de hele wereld blijft tot in eeuwigheid hout gestookt worden, klimaatevangelist. In India, Rusland, China, Zuid-Amerika, maar ook overal in Europa op het platteland waar weinig of geen voorzieningen zijn (Roemenie, Bulgarije, oostbloklanden etc.) zal hout tot over 100 jaar nog de enige vorm van verwarming zijn.

      Wen daar maar vast aan, ouwe angsthaas.

     2. Rien Noppen

      Het is duidelijk dat veel landen achterlopen in de energietransitie, beste Groeneveld. In dit soort globale veranderingen zijn er altijd voorlopers en achterlopers. Het is overigens terecht dat de meest vervuilende landen voorop lopen en je zult je erop moeten instellen dat jouw houtstook gaandeweg aan banden zal worden gelegd.

      Ik zou maar gaan sparen voor zonnepanelen en een warmtepomp.

     3. Groeneveld

      Noppen, Duitsland is niet zo van dwang. Voor zover ik weet is er ook geen sprake van om de houtkachel in de ban te doen. Dat kan ook haast niet want het gebruik van houtkachels is hier nog gemeengoed, in tegenstelling tot Nederland waar het als bijverwarming of sfeerverhogend element wordt toegepast.

      Daar komt bij dat houtkachels hier aan strenge regels moeten voldoen. Mijn houtkachel voldoet aan de A+ norm die door de EU gesteld wordt.

      Voor het overige: laat de kerncentrales maar komen. Tweehonderd kernenergiecentrales erbij in Europa en het hele CO2 probleem is opgelost. De modernste kerncentrales zijn veilig en safe en aan het afvalprobleem wordt hard (en met resultaat) gewerkt.

   2. Arie B

    De eerste die hier aan de deur komt om over mijn kachel te zeiken heeft kans erin gestopt te worden..

  2. Bosche draak

   Noppen bied zich aan als brandstof voor het volgende vreugdevuur, wel voorzichtig zijn daar hij nog nat achter de oren is en dus nog niet zo vlot wil branden.
   Maar hij zal gaarne de warmte genereren zodat hij eindelijk eens een groot licht kan zijn.

  3. sonar

   Weet jij wel hoe schadelijk je zelf bent noppes.

 6. zeester

  climategate.nl Duidelijk Helder en Eerlijk info over Klimaatgekte en alles wat er buiten om en binnen in meespeelt (o:

  1. Rien Noppen

   Climegate is een leugenachtige site van klimaatontkenners.

   Als je gelooft wat daar wordt beweerd ben je de weg kwijt.

   1. Groeneveld

    Rien Noppen durft de duidelijke informatie op Climategate niet tot zich te nemen omdat hij bang is dan weggespoeld te worden door een tsunami aan cognitieve dissonantie gevoelens. Liever blijft hij dom.

    1. Rien Noppen

     Ik neem frequent kennis van de informatie op dat blog, beste Groeneveld, omdat ik de kronkelredeneringen van de klimaatontkenners en de complotdenkers die daar hun fantasie de vrije loop laten wens te kennen en te doorgronden.
     Onbedoeld bevestigt dit blog mij in de juistheid van mijn opstelling.

 7. Gewoonomdathetkan

  Rien noppen .
  Zwatsnek

 8. zeester

  Wetenschappelijke onderbouwing heeft Niets met geloof te maken dhuh
  Kennis en inzicht weerleggen de mistvattingen van het huidige klimaatbeleid

 9. Gerlos

  Geniet er nog mar van want dit mag straks niet meer, teveel CO2 uitstoot en dat is tegen het zere been van PASPOP JETTEN EN KLAVERTJE VIER.

 10. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Groeneveld !!!! helemaal mee eens. “bedenk dat je ooit zelf een modern ventilatiesysteem gaat krijgen”. Nou ik heb een koop huis en zo’n WTW luchtverversings systeem komt er bij mij niet in. Zelf heb ik een open haard en centrale verwarming die ik nooit gebruik. ik laat mijn huis niet helemaal overhoop gooien voor een WTW luchtverversingssysteem en een kilowatt verslindende waterpomp die de 18 graden amper aan tikt en de eindrekening??? KASSA!!! tel uit je ellende. Als je een ietwat strenge winter hebt mag je naast de warmtepomp ook wel berenburg inslaan om het nog warm te houden. De verwarmingsradiatoren en buizentroep word er allemaal eruit gebonjourd, weg ermee. Stralingswarmte is inderdaad een veel aangenamere warmte dan ‘warmte’van een CV, heb overigens nooit wat gehad met die ‘warmte’. In een open haard cq houtkachtel moet oven gedroogd hout in als het eenmaal brand ruik je inderdaad niets. Natuurlijk is er een kleine groep die er geverfd of geimpregneerd hout (schuttinghout) erin gooit. Ja dan krijg je stank, rook ontwikkeling en stank overlast. Zoals altijd moeten de meerderheid het weer ontgelden van de minderheid net als met het vuurwerk. Overigens in Noorwegen wordt hoofdzakelijk met hout gestookt en toch heb je daar vaste strenge winters toeval???? Maar tegenwoordig met die ‘speldeprikwinters’ heb ik aan 1 kuub hout ruim voldoende

  1. Groeneveld

   Lay down, fijn om het eindelijk door een kenner bevestigd te horen. Rien Noppen weet van niets en lult alleen de media na.

   Ik gebruik een mix van ovengedroogd hout en natuurgedroogd hout ” jaar gedroogd in de buitenlucht). Uitsluitend eikenhout en beukenhout natuurlijk. Het ovengedroogd hout koop ik bij een boerenbedrijf dat de mest van de koeien gebruikt voor een biogasinstallatie waarin het hout kunstmatig wordt gedroogd. Een echt groen proces dus.

   In de Eifel waar ik woon, zijn winterse temperaturen van -15 tot -21 (’s nachts) geen uitzondering. Alleen met een goede houtkachel krijg je het dan echt lekker warm. Stookolie wordt te stroperig en is te duur. Ook bij de allerlaagste temperaturen ’s winters kan ik gewoon in een t-shirt door huis lopen. Mijn zoon in Nederland die een warmtepomp heeft haalt inderdaad met moeite de 18 graden. Arm Nederland: zo misleid en zo uitgekleed.

   1. Lugar

    “Rien Noppen weet van niets en lult alleen de media na.”

    En jij zorgt er mede voor dat hij kan blijven zuigen, over ventilatie gesproken.

   2. Rien Noppen

    Lay down en Groeneveld kunnen eenvoudig met Google vaststellen dat houtstook leidt tot een onaanvaardbare uitstoot van CO2 en fijnstof. Het is dus ongewenst om houtstook nog toe te staan maar het zal nog wel even duren voordat dit algemeen verboden wordt.

 11. Lay down your souls to the gods rock and roll

  We zullen het er maar niet over hebben hoeveel CO2 eruit gestoten wordt als heel Nederland een waterpomp in huis heeft. En als we een ‘elfsteden winter’ hebben dan loopt het stroom verbruik en de CO2 uitstoot in rap tempo op. Ik moet er niet aan denken een waterpomp wat met moeite de 18 graden haalt. Buiten huilt de krachtige Oosten wind om het huis. Een waterpomp dat de hele dag draait om de temperatuur op 18 graden te krijgen, als dat lukt. De meter die onverbiddelijk door telt, en de kater komt later op de jaar afrekening. Tja dan komen die klimaat extremisten letterlijk en figuurlijk van een koude kermis thuis. Terwijl ik er nog een oven gedroogd stuk hout op het vuur legt en er bij mij een behaaglijke temperatuur is van om en na bij de 21 a 22 graden en te genieten van de O zo heerlijke stralingswarmte. En de milieu extremisten betalen zich het leplazerus aan kilo watt stroom. 1x raden wie er het hardst lacht!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.