AD chef politiek: ‘Verkiezing 20 maart wordt een kermis met neplijsttrekkers’

In deze column van Hans van Soest in het AD wordt de Provinciale Statenverkiezing van 20 maart ‘een kermis’ genoemd ‘met neplijsttrekkers’. Hij spreekt van ‘een malle vertoning’ en legt uit.

De Provinciale Statenverkiezingen gaat over de vertegenwoordiging van partijen op provinciaal niveau. De gekozen Statenleden kiezen pas in mei de senatoren voor de Eerste Kamer. In reactie op het lijsttrekkersdebat dat dit weekend op televisie verschijnt, levert Van Soest dan ook zijn commentaar.

Door dit televisiedebat wordt namelijk de schijn gewekt dat burgers de Eerste Kamerleden kunnen kiezen. Dat idee helpt hij eerst even de wereld uit. Er gaan weliswaar al jaren stemmen op om de Senaat rechtstreeks door de kiezer te laten bepalen, hier is Van Soest absoluut geen voorstander van.

Volgens hem heeft de Eerste Kamer geen politieke rol. Zij heeft als taak de wetsvoorstellen te toetsen op uitvoerbaarheid, grondwettelijkheid en of zo’n wetsvoorstel in conflict raakt met bestaande wetten. De Eerste Kamer is echter steeds meer een politiek instrument geworden door politieke partijen. Dit noemt Van Soest ‘een complete kermis’.

Waar hij echter niet op ingaat is het feit dat de Tweede Kamer eigenlijk net zo’n ‘complete kermis’ is geworden! De hoofdreden dat de Eerste Kamer een politiek instrument is geworden, is door de constructie van een regeerakkoord. Zo’n akkoord maakt namelijk dat 76 zetels, de regeringspartijen, zonder blikken of blozen de inhoud gaan proberen uit te voeren. De oppositie kan dan hoog of laag springen, het regeerakkoord wordt er gewoon doorheen geramd. Logisch dan dat oppositiepartijen via andere kanalen alsnog invloed proberen uit te oefenen!

Het parlementaire stelsel was oorspronkelijk bedoeld om door middel van dialoog de diverse argumenten per voorstel onder de loep te nemen en zo de beste koers te kunnen bepalen. Naast het feit dat dit idee effectief buitenspel is gezet, bedient men zich in de Tweede Kamer ook vooral van drogredenen, demagogie, goedkope retoriek en andere handige trucjes om de discussie maar niet aan te hoeven gaan.

Hij heeft dus best wel een punt wat de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart, maar gaat totaal voorbij aan de oorzaak van waarom dat zo’n ‘kermis’ is geworden. Dat zit hem namelijk overduidelijk in de gang van zaken in de Tweede Kamer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Vanduinen

  Het ziet er gezellig uit daar in de eerste kamer. Het gegeven feit dat de statenleden de eerste kamer kiezen is voor iemand met een beetje weet van staatsinrichting toch wel bekend? Betef is het de 2e Kamer verkiezi gen af te wachten. Tegen die tijd liggen de kaarten anders, het populisme is op zijn retour.

  1. Tante Sidonia

   Vanduinen

   Het “moderne populisme” is links: veel geschreeuw, niets onderbouwd en bovenal VERNIETIGEND!
   Daarin heeft u gelijk: het populisme gaat verliezen.

   1. edoc431

    Je zit zoals gewoonlijk met nickname ernst te lullen dat je het maar weet TS

    1. Rien Noppen

     De nickname Ernst Quispel bestaat niet meer. Inmiddels plaats ik hier bijdragen onder de naam Rien Noppen. Vanduinen is iemand anders.

     1. BB

      @Rien Noppen

      Waarom had je een andere nickname nodig?

     2. Rien Noppen

      Ik plaatste een bijdrage die Tim in het verkeerde keelgat schoot. Kritiek op redacteuren ligt hier kennelijk gevoelig.

     3. Dik

      “Waarom had je een andere nickname nodig?”

      Retorische vragen zijn natuurlijk ook vragen. Het antwoord is alvast volkomen bullsh*t, maar dat kun je zelf ook wel raden.

   2. Satty

    Het populisme is niet links, het wordt door vleugel partijen bederven zowel links als rechts.

 2. TD

  “de Senaat rechtstreeks door de kiezer te laten bepalen”
  Ja dat is natuurlijk veel directer,effectiever,de Eerste Kamer is de plaats waar belangrijke zaken getoetst worden,zoals bijvoorbeeld het idee van Wilders mbt wetswijziging dubbele nationaliteit,uiteraard bij een steunende meerderheid 2e kamer.
  Zo’n besluit heeft de inwilliging van de Eerste Kamer nodig!

 3. Dik

  Nog nooit waren de Provinciale Statenverkiezingen zo cruciaal! Nieuwkomer Forum voor Democratie stoomt op en zal voor een ongekende verschuiving zorgen. Er zal afgerekend worden met de arrogantie van de oude politiek en het volk zal zich weer gehoord weten.

  1. TD

   Men probeert het belang van de Provinciale Statenverkiezingen te bagatelliseren,de linkse krachten gooien allerlei balletjes op!

   1. Dik

    @TD: Inderdaad, gelukkig is de fors groeiende achterban van FvD daar niet van onder de indruk, gezien het aantal leden en de bereidheid de handen uit de mouwen te steken, ondersteuningsverklaringen in te leveren, iets dat veel meer energie kost dan alleen even stemmen, ziet het ernaar uit dat de PS-verkiezingen zinderende resultaten zal laten zien, ten koste van de oude politiek en ten gunste van Forum voor Democratie = de Nederlandse bevolking en het landsbelang.

    #stemzeweg

  2. Clodius

   Hoe lang mogen wij daarop wachten, Dik ? Mijn indruk: er gaat veel water bij de wijn. De hitte van de stoom is er gauw af.

 4. Troelstra

  Giften kunt u overmaken aan

  St. Vrienden van de PVV, Den Haag
  NL98 INGB 0670 4723 44

  Doen!

 5. Gekko

  Morgen op WNL begint het eerste lijsttrekkersdebat.
  En dat is al zo nep als wat.

  Er zijn 6 partijen uitgenodigd. Maar de 2e partij van NL ontbreekt gewoon, de PVV dus. Wel aan tafel: VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. En FvD, dat kennelijk het uitsluiten van de PVV moet maskeren. (Het FvD zit nu trouwens niet eens in de 1e Kamer). Ook buitengesloten is de SP, hoewel die in aantal zetels een stuk groter is dan de PvdA.

  Inderdaad, een nepvertoning dat debat op WNL. Onder leiding van Rick Nieman, over nep gesproken!

  1. Rien Noppen

   Nee hoor, het debat betreft de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer, en voor het FvD is dat Henk Otten.

   Je weet echt nergens van is het niet?

   1. edoc431

    Dombo hahahahahahaha te dom om te poepen .

    1. Rien Noppen

     Klopt, edoc, Gekko was een beetje dom.

     🙂

    2. marco1

     Als je te dom ben om te poepen , probeer eens een week lang alleen chinees te eten en u zult zi en dat het vanzelf gaat.

     1. Rien Noppen

      🙂

     2. Meriadoc Brandebok

      🙂

  2. Marija

   Hoe is het mogelijk dat pvv nog steeds buitenspel staat?
   Wat kan daartegen worden gedaan?

 6. Troelstra

  Verkiezingen 20 maart is geen meerderheid meer voor Rutte III in de EK.

  1. Vanduinen

   Dat zal niets uitmaken voor het Ruttebeleid. Zijn naam is gevestigd als een brilliante politicus met grote waarde voor de EU. Ik wil die nieuwe samenstelling wel eens aan het werk zien mocht het daar op aankomen. Ik denk aan de vermoeiende LPF, gone with the wind.

   1. edoc431

    ERNST FLIKKER EINDELIJK OP KRIJG EEN ENGE ZIEKTE TER PLEKKE a.u.b

    1. Satty

     Het is net of je door een achterbuurt loopt met dit soort verwensingen. Doe normaal.

   2. Gekko

    Wow, hier spreekt ene Van Duinen.
    De zoveelste nick van Rien Noppen, Duijndam, Ernst Quispel en minstens 20 andere namen?

    1. Rien Noppen

     Nee, Vanduinen is iemand anders.

 7. Duckday

  Gewoon vrij en blij PVV of FvD stemmen

 8. Meriadoc Brandebok

  Een goede column van deheer Van Soest. Het is zeker waar dat de Eerste Kamer thans door de oppositie wordt gebruikt om haar zin te krijgen. “Ik gedoog wel, maar dan wil ik dat het kabinet…” Wat Van Soest zegt, daar zit wat in.

  1. Niet L niet R

   Natuurlijk met uw mentaliteit, die u wel meer verkondigt, bent u het met van Soest eens!

 9. Niet L niet R

  Van Soest geeft hiermee aan dat het een uiterst rechts persoon is, de democratie niet waardig, durft partijen die een grote meerderheid van kiezers vertegenwoordigen op zijn banale manier weg te zetten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.