George Soros beïnvloedt politiek: 'Nederland is sleutelland in strijd tegen illiberale neigingen en negatieve trends.'

Geen categoriefeb 16 2019, 11:00
Alleen al met de naam 'George Soros' trek je binnen de kortste keren een blik samenzweringstheorieën los bij het internetpubliek, maar hij maakt het ook wel verdomd makkelijk! Soros meent dat Nederland het 'sleutelland' is in de strijd tegen "negatieve trends" en 'illiberale neigingen'. Dat meldt de NRC.
NRC deed onderzoek, waaruit bleek dat Soros jaarlijks zo'n 7 miljoen euro aan donaties in diverse Nederlandse organisaties pompt. Dat geld gaat via de Open Society Foundation (OSF) naar organisaties die zich inzetten voor wat zij 'gevoelige thema's' noemen. Zwarte Piet en etnisch profileren, bijvoorbeeld.
Nederland zou volgens Europees directeur van OSF, Jordi Vaquer, een sleutelrol hebben in het 'normaliseren van negatieve trends'. Waarmee hij eigenlijk bedoelt dat wat hier aan immigratie-, islam- en EU-kritiek op is komen borrelen, wellicht in heel Europa aan zou kunnen slaan.
In een videoconferentie met OSF-bestuursleden en -adviseurs, waaronder:
was men het wel eens met de analyse van Vaquer en werd besloten meer geld vrij te maken 'om het tij te keren in Nederland.' NRC klopte bij OSF-medewerkers aan om te kijken of het fonds daadwerkelijk invloed heeft in Nederland, en wat blijkt?

"Het mengt zich – als enig groot buitenlands fonds – in gevoelige maatschappelijke discussies, zoals de kwesties rond het koloniale verleden en Zwarte Piet, etnisch profileren door de politie en de vraag of moslima’s tijdens hun werk een hoofddoek mogen dragen. Dit blijkt uit gesprekken door NRC met OSF-medewerkers, de bestedingen over 2016 waar de krant inzicht in kreeg en interne documenten die bij hacks openbaar zijn geworden."

En voor wie denkt dat het alleen maar om wat campagnevoeren gaat en het bekostigen van wat flyers of de huur van een zaaltje, slecht nieuws:

"(...) steunen van vergaande activiteiten, zoals processen voeren, 'naming and shaming' en beleidsbeïnvloeding."

Of je het nou eens bent met hun steun voor dergelijke thema's en activiteiten of niet, het feit blijft dat een buitenlandse organisatie met een duidelijk wereldbeeld actief de boel aan het beïnvloeden is en daar nog trots op is ook.
Hoewel Nederland 'slechts' 7 miljoen per jaar ontvangt, gaat het wereldwijd jaarlijks om zo'n 875 miljoen euro. Dan klinkt die 7 miljoen natuurlijk als een druppel op een gloeiende plaat, maar dikke kans dat in alle andere Europese landen er ook zulke bedragen zullen zijn uitgesmeerd. Dan is het voor zo'n organisatie een kwestie van een telefoontje naar 'afdeling-Duitsland' voor wat extra steun!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten