Choque! D66 verlaagt zicht tot partij van gevoelige onderwerpen: ‘op tijd dood’

Dat het in de peilingen niet zo goed gaat met D66 dat weten we. Dat de jonge partijleider Rob Jetten door iedereen in Nederland op de korrel werd genomen bij zijn aantreden als opvolger van Alexander Pechtold viel te verwachten. Maar nu draaft de partij van Jetten wel een beetje door. Niet alleen vanwege het feit dat hun minister, Kasja Ollongren, overduidelijk de koopkrachtcijfers niet heeft willen zien, maar ook omdat ze zo naarstig op zoek zijn naar nieuwe kiezers. 

En in die zoektocht naar nieuwe kiezers is blijkbaar alles geoorloofd, ook het schermen met gevoelige onderwerpen zoals euthanasie! Zo publiceert Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) regelmatig een podcast op Spotify, waar ze in gesprek gaat met mensen over ‘gevoelige onderwerpen’. Haar laatste podcast had de (voor mij) choquerende titel ‘op tijd dood’ waarin ze in gesprek gaat met een parkinson patiënt.

En terwijl je luistert besef je je pas hoe triest het eigenlijk is. Dat de partij choquerende en zeer emotionele boodschappen nodig heeft om nog kiezers te kunnen trekken. Het zegt iets.

En in de zoektocht naar kiezers en choquerende boodschappen is blijkbaar alles geoorloofd. Zo ziet Rob Jetten (D66) grote problemen bij de bloedbank, want hij wordt gediscrimineerd volgens hemzelf! Nu is het blijkbaar zo dat Jetten homoseksueel is en mag hij hierom ‘geen bloed geven vanwege zijn geaardheid’. Dit zou volgens Jetten ‘discriminatie’ zijn, want in plaats van selectie op basis van een risico-analyse, wordt hij geweigerd vanwege zijn geaardheid. Hoeveel mensen zijn hier eigenlijk mee bezig Rob?

Het zit Jetten in ieder geval erg hoog. Zelfs zo hoog dat hij de bloedbank beschuldigt van ‘discriminatie’. Nu is het zo dat het proces van de risicoanalyse zo is ingericht dat er kosten worden bespaard. En tegelijkertijd risico’s worden beperkt. Dan kom je al vrij snel uit bij het weigeren van homoseksuelen, juist vanwege hun geaardheid. Waarom? Omdat er een relatie bestaat tussen geaardheid en riskant gedrag. Is dat dan discriminatie? In zekere zin wel, maar ach. Als het bloed maar veilig is toch?

Zoals Jetten in zijn tweet zelf al aangeeft wil hij dat de bloedbank ‘selecteert op risicogedrag’ en ‘niet op geaardheid’. Maar zou er wellicht een relatie bestaan tussen geaardheid en risicogedrag? Volgens Rob Jetten dus niet.

Waarom D66 zich zo druk maakt om gevoelige onderwerpen blijft een vraag. We hebben een Pia Dijkstra met choquerende podcasts. Jetten, die problemen maakt en ‘discriminatie’ roept vanwege het feit dat hij geen bloed mag doneren. En wat komt er volgende week? Steven van Weyenberg (D66) die boos is omdat Geert Wilders (PVV) eist dat hij zijn Belgisch paspoort opgeeft? Oh wacht, ook daarover maakt de D66’er zich alweer zorgen. Wat moet het toch een zwaar leven zijn bij de partij van Jeten.

Laag staan in de peilingen en uit alle wanhoop choquerende thema’s zoeken om electoraal te scoren. Dan zak je wel heel erg laag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Troelstra

  Misschien was het zo’n gek idee nog niet van D’66 om in 2006 zichzelf op te heffen oftewel zichzelf te euthanaseren.

 2. HendrikJan

  Dit is een hele enge club.

  Samen met GL en hele enge club.

  Brrrrrr. HEEL ENG.

  1. Siemien

   Bijzondere enge club met bijzondere enge mensen, die wisten dat ze in deze enge studio met al die enge mensen, enge ideeën hebben..
   En Jetten is de enge buur van hiernaast..

   1. TheresaGeissler

    Eng, maar kwetsbaar in hun eng-heid, zullen we maar zeggen.
    Wie helpt mee, bij de eerstvolgende verkiezingen dit enge zooitje definitief omver te blazen? Moet toch mogelijk zijn!

 3. HendrikJan

  Dit is een hele enge club.

  Samen met GL, een hele enge club.

  Brrrrrr. HEEL ENG.

  1. AS210854

   Daar heb je dubbel gelijk in HJ

 4. Siemien

  De D66 is een hele vervelende club, sektarisch zelfs..

  1. Troelstra

   Hun aantal zetels is gelukkig dan na 20 maart in de EK ook gelijk aan dat van een sekte.

   1. Dik

    @Troelstra: Dat is juist. D’66 zal onherroepelijk decimeren. Van de winst die de club in 2017 behaalde zal helemaal niets overblijven. D’66 heeft niet alleen de kiezers maar ook haar achterban besodemieterd omdat ze in niets verschillen van GroenLinks. In het verleden heeft Alex Pechtold al eens geopperd om met dat enge clubje te fuseren.

    #stemzeweg

 5. AntiChrist

  Gevoelige onderwerpen doen er toe.
  Afzeiken niet, Teunis.

  Donor, abortus, euthanasie daar staat D66 voor.
  De mens heeft daar recht op, niemand mag hem dat ontzeggen

  1. plakband

   @antichrist. D66 stond ook voor het referendum. Zodra ze je stem hebben kun je verrekken. Verrekken is iets anders dan euthanasie. #stemzeweg

   1. Dik

    #stemzeweg

 6. Tante Sidonia

  En de Sharia mag ook van S66 in Nederland!
  Na Groen-Links een 2e waanzinnige dol/doorgedraaide partij???
  Nu nog een partij voor trollen, elfjes en kabouters en de gekte is compleet in Den-Haag!

  1. marco1

   Voor aanhangers van trollen,elfjes en kabouters hebben ze de Efteling gemaakt om naar toe te gaan.

 7. TD

  D66 zoekt in zijn doodsstrijd spartelend de randjes op!

 8. Pescador

  Homo snotneus wie wil er nou bloed van zo´n lijpo hebben?

 9. Veteraan

  Op zichzelf een onderwerp wat mij niet vaak genoeg in de publiciteit gebracht mag worden. Teveel mensen die onnodig lijden na uitbehandeld te zijn.
  Voltooid leven bestaat en het is jammer dat 90% van de mensen een langzame, pijnlijke dood sterft terwijl het zoveel milder en menswaardiger kan.
  Alleen omdat het zo’n taboe is en er zoveel angst is om dood te gaan.
  Dit zal mij niet overkomen maar ik ben daar dan ook bewust mee bezig geweest en heb al jaren geleden alles geregeld voor als het nodig is en hou dit elk jaar levend.
  Ik vermoed dat dit wel een onderwerp is wat uit medeleven en bevlogenheid gebracht wordt door Dijkstra, niet alle D66 mensen zijn fout natuurlijk.
  Ik heb meer moeite met die gladjakker Jetten, wat een onecht mannetje.
  Daarnaast vind ik D66 nog meer afglijden naar links in zaken als b.v. immigratie, Islam en veiligheid. Dus mijn stem krijgen ze niet.

  1. Dik

   “(…) en het is jammer dat 90% van de mensen een langzame, pijnlijke dood sterft terwijl het zoveel milder en menswaardiger kan.”

   Volgens mij is dat onjuist. In de palliatieve zorg is wel degelijk voldoende medicatie beschikbaar om de stervende medemens naar een waardig einde te begeleiden. Toegegeven dat zulks weinig verschilt van een laatste ‘spuitje’, maar in essentie is het wel degelijk iets anders.

   De tendens naar ‘laat mij maar sterven’ en alle hulp daarbij kan gemakkelijk overslaan naar ‘wat doe ik er nog toe’ of ‘de wereld is beter (goedkoper) af zonder mij’. Die brug wordt steeds vaker en makkelijker overgestoken. D’66 staat daar model voor, waarbij de ‘D’ staat voor ‘dood’.

   1. Veteraan

    Vriendin van mij is huisarts, gespecialiseerd in palliatieve zorg en ze spreekt vaker over het onnodig lijden Dik.
    De middelen zijn er wel, dat is het punt niet en met terminale patiënten wordt dit wel toegepast maar pas op het eindpunt en dan is er al veel lijden geweest.
    En vergeet niet de anderen die jaren dement in hun stront luiers om hun moeder roepen op hun 80e/90e. Of de psychiatrische patiënten die te lang, vaak tegen hun wil, behandeld worden tot in het oneindige, alleen maar omdat het ‘zo hoort’.
    Ik heb teveel mensen zien lijden alleen maar om de dood uit te stellen en dit lijden geld ook voor de familie enz.
    In Nederland zal het altijd kritisch worden bekeken en dat is oke maar dat het een taboe is vind ik minder fraai.
    Vooral de programma’s van NVVE vind ik bijzonder respectvol, heb je daar wel eens een documentaire van gezien? Ik ben daar nu al 20 jaar lid van, respect.
    Maar we hoeven het hier niet eens om te zijn natuurlijk.

    1. Dik

     @Veteraan: We hoeven het inderdaad niet met elkaar eens te zijn om elkaars standpunten te vernemen. Dood is onlosmakelijk verbonden met het leven dus eens zal het voor jou en voor mij zover zijn. Uiteraard is het van belang hoe dat proces verloopt en daarin staat ook de eigen keuze, mening en overtuiging centraal.

     Ik ben alleen wel bezorgd over de glijdende schaal, de schaal waarin ouderen soms terecht kunnen komen wanneer ze oud en niet meer ‘nodig’ zijn. Die discussie wil ik nooit uit de weg gaan.

     1. Veteraan

      Er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken van het recht op euthanasie, belanghebbenden zeg maar, ben ik met je eens.
      De discussie over glijdende schalen is prima, zelfs nodig.
      Maar ook de discussie waarom er zoveel onnodig geleden wordt.
      En ik zou nooit iemand willen dwingen, alleen maar de angst willen wegnemen.
      Groot respect voor hoe natuurvolkeren daar mee omgingen.
      Als het tijd was gingen de ouderen en zieken een berg op uit vrije keuze om daar een natuurlijk einde te mogen krijgen.
      En tot die tijd werden ze ondersteund door hun volk.
      Maar ja, daar hadden ouderen nog een belangrijke rol als raadgever.
      Wel een mooi beeld, vind je niet ?

  2. DeBruijn

   Wat is onnodig lijden? Lijden hoort bij het leven voor een deel. Zoals ik al in een eerdere reactie schrijf, heb ik al meegemaakt dat jonge zieke mensen gevraagd wordt of zij nog geen euthanasie willen plegen. Want die personen hadden geen leven volgens de gezonde persoon.

   Ziek staat nu gelijk aan geen leven hebben, ondragelijk of onnodig. We kunnen nergens meer tegen en zelfs niet naar iemand kijken die ziek is(getuige hoeveel mensen afhaken als iemand ziek wordt).

   Ik ken mensen met enorm veel pijn en problemen, die toch een zinvol leven hebben en ook nog voor anderen mensen bezig zijn. En dan krijgen ze te horen van anderen dat zij geen leven hebben en zij er een eind aan zouden maken als zij in die persoon zijn of haar schoenen zou staan. Maar dat is wel het gevolg van deze wetten en alles willen doen om maar het minste of geringste lijden te voorkomen.

   Dat is zo een gigantische klap in het gezicht, dat is niet te bevatten.

   Maar dat is wel de keerzijde van deze wetten. Dan heb ik het nog niet eens gehad over een keer in de supermarkt, dat er een vrouw stond met een kind met het sydroom van down. Werd haar doodleuk gevraagd waarom ze het niet weg had laten halen. Hartstikke leuk kereltje.

   Laat staan dat die vrouw het tegen die persoon had gezegd ‘waarom heb jij dat niet gedaan bij jou kinderen, want ze heeft sproeten’. Doe je ook niet, waarom dan wel als iemand wat mankeert.

   Die kant gaan we dus op, sorry, daar zijn we al bij aanbelandt.

 10. PMG

  Ik vind dat arrogante Pia zelf het goede voorbeeld moet geven, doei!

 11. PMG

  Ja Jetten, meeste AIDS komt bij homo’s voor, onverantwoordelijk gedrag dus!

 12. J.Rademaker

  Van wie is mijn leven, ben ik lijfeigene van de staat feitelijk kennelijk wel.
  Euthanasie is beter dan een passerende trein of vrachtwagen en zeker voor de trauma´s die deze bestuurders en hulpverleners worden aangedaan.

 13. PMG

  De tweedehands-stofzuiger-met-garantie-verkoopster moet zich eens wat minder met de rest van NL bemoeien, wij hebben jou praatjes niet nodig, arrogante trut!

 14. Heras

  Aan de ene kant drukken ze de donorwet door om mensen te redden en aan de adere kant stimuleren ze zieken en ouderen om dood te gaan. Totaal geen respect voor het leven. Gelukkig dalen ze in de peilingen.

  1. Siemien

   Inderdaad, er is overigens ook heel veel geld mee te verdienen, organenhandel, handel in de zorg etc etc, en niet te vergeten, de D66 is een sektarisch clubje geworden..

 15. Gerlos

  PASPOP JETTEN heeft zijn koffers al klaar staan, hij verwacht dat na de verkiezingen zijn partij bijna is weggevaagd en wat ook te wensen is. Deze klimaat maloot vertrekt wel met het vliegtuig naar een land waar hij hoopt dat er wel geluisterd wordt naar zijn warrige en onbetaalbare klimaat verhaal.

 16. Rud56

  Dat D66 is een heel enge partij, laten we hopen dat ze na de verkiezingen tot bijna nul zullen worden gereduceerd.
  Want z i j zijn verantwoordelijk dat we geen inspraak meer hebben via een referendum,
  Z i j zijn verantwoordelijk voor ideeën die zo’n 80 jaar geleden niet zouden misstaan,
  Z i j zijn medeverantwoordelijk dat we een alles verstikkende privacywet hebben waardoor criminelen hier vrij spel hebben,
  Z i j zijn medeverantwoordelijk voor rechtspraak waardoor het slachtoffer benadeelde is en de crimineel de lachende derde,
  Z i j zijn medeverantwoordelijk dat wij ondergeschikt zijn geworden aan Brussel,
  Z i j zijn medeverantwoordelijk dat een buitenlandse islamistische dictator in dit land internaten en scholen kan inrichten die het islamistisch gif kunnen verspreiden en hier kunnen laten nestelen,
  Z i j zijn deze kabinetsperiode verantwoordelijk voor miljarden naar bodemloze putten elders in de wereld of steun aan islamitische strijdgroepen, groepen die de vrije westerse mens naar het leven staan!
  Z i j … ach, stem D66 geheel weg en ga voor een veilig en vrij Nederland, stem FvD of PVV!

 17. DeBruijn

  Zij hebben totaal niet in de gaten dat zij bezig zijn met zieken en ouderen te stigmatiseren.

  Ik ken al mensen in de veertig die ziek zijn(niet dodelijk), die door aanhangers van dit enge mens gevraagd worden of het nog geen tijd voor euthanasie wordt. Want dit was toch geen leven meer.

  Echt ik was er zelf bij, dat krijg je ervan!

  Lijken wel Nazi’s, zij bepalen niet of iemand dood moet.

  1. Rien Noppen

   “Ik ken al mensen in de veertig die ziek zijn(niet dodelijk), die door aanhangers van dit enge mens gevraagd worden of het nog geen tijd voor euthanasie wordt.”

   Ik weet zeker dat dit een demagogische leugen is.

   Je bent knettergek.

   1. DeBruijn

    Wat ben jij toch een eikel, mijn zoon is ziek en heeft het naar zijn hoofd gekregen al meerdere malen!

 18. Rosasolis

  D666 is een heel eng partij geworden. En het wordt steeds erger. Ex TV omroepster
  Pia Dijkstra wil dat haar “euthanasie wet” snel wordt aangenomen. Nu wil zij dat ALLE artsen worden verplicht euthanasie uit te worden; en ook als zij tegen zijn. Als Pia ooit haar zin zou krijgen, zou dit tot verschillende toekomstige rampen leiden:
  1. steeds minder hoog-opgeleiden zouden kiezen voor een beroep als arts of
  verpleegkundig beroep, zodat de algehele medisch beroep snel achteruit zal gaan.
  2. Zou een nieuwe ethisch vorm van leven en dood ontstaan? Dat de regering beslist
  wanneer een arts (of verpleegkundige) iemand dood gaat maken via een gif
  drankje, of injectie? Kortom, dat de regering bepaalt wie mag leven en wie moet
  sterven…anderen bepalen wanneer je leven “voltooid is”.
  Enkele maanden geleden zag ik een griezelijke SF film op de TV. Om het verhaal kort te houden, ging het over het feit dat omdat onze planeet lijdt onder grote klimaat problemen en rampen, honger, oorlogen, en over-bevolking, dat de regering grijpt in.
  En kort voordat je 55 jaar wordt, krijgt je een officiele brief in de post. Hierin staat er dat je 3 weken krijgt om alle noodzakkelijk afsprakken en zakken te regelen. En dat u wordt op –dag, op –datum, op — uur, op het kliniek wordt verwacht om “behandeld” te worden omdat het uw tijd is om “afscheid” te nemen. Het verhaal ging verder en liet
  vele sterke en gezonde mannen en vrouwen zien die in boten naar kleine eilanden vluchten, om niet door opdracht van de regering vermoord te worden.
  Wat een vreselijke verhaal! Moeten wij opkomen voor geweldige intelligente, actieve
  oude mensen, of moet alleen leeftijd bepalend zijn door de regering, die bepaald wanneer iemand mag leven of moet gaan sterven. In plaats van te gillen dat 1 op de 3
  oude mensen zullen alzheimer kregen (onzin!) waarom lezen wij steeds meer over heel intelligente mannen en vrouwen, van over de 90 jaren die hun vak doorzetten.
  Dit komt met het klimmen der jaren. En omdat je steeds wijzer wordt, kan je je kennis doorgeven aan de jongere generatie. Om het door te zetten. Er zijn zo veel voorbeelden van actieve senioren op hoge leeftijd. Of wanneer is iemand op “hoge leeftijden”…en wie beslist wie er op “hoge leeftijd is”?

  1. Rien Noppen

   “Nu wil zij dat ALLE artsen worden verplicht euthanasie uit te worden; en ook als zij tegen zijn.”

   U bent hopeloos in de war, mevrouw.

   1. Rosasolis

    Rien Noppen. Dit bericht stond gisteren in Trouw. Hopelijk bent u altijd zo’n
    perfecte schrijver dat u NOOIT een type fout maakt.
    Wat bent u een zielig kereltje, Guus.

 19. RS

  er staat een klein foutje in de KOPTEKST ( ZICHT=ZICH )

 20. HEM

  Op tijd dood. Maar wel op eigen verzoek a.u.b.
  Niet omdat je bloed krijgt van iemand met een risicovolle levensstijl.

  Wel fijn, die nieuwe slagzin van Sanquin:

  Laat zien dat je geen homo bent. Geef bloed!

  En Pietje Dood: Ik zou uitkijken. Je zit heel dicht tegen zeer onverkwikkelijke Nazi-gedachten aan.

 21. Arie B

  Het is een glijdende schaal. Als je niet meer tot ‘nut’ van de maatschappij bent (lees: geen betaler maar ontvanger bent geworden) ben je uitgerangeerd volgens D66.
  De boodschap is: “zorg maar dat je ziekte en leed voorkomt door tijdig de stekker eruit te trekken”. Wat dat betreft kon dat initiatief over overbehandelen van 70-plussers ook van D66 afkomstig zijn. Je zou bijna bang worden van D66-zusters in een ziekenhuis. Wanneer is een leven voltooid in de ogen van D66?

  1. DeBruijn

   Precies, zieken worden steeds vaker gezien als zielig die eigenlijk beter weg kunnen zijn. Het overkomt mijn zoon steeds, dat mensen vragen ‘waarom pleeg je nog geen euthanasie’.

   Het zal je maar gevraagd worden, terwijl je elke dag vecht voor je leven.

 22. Christina

  Sowieso geen dubbele paspoorten in de politiek!
  En zowel d66 als gl als denk als bij1 zijn engerds!!!

 23. B. Pascal

  Ze zoeken nieuwe leden, te stelen van 50+ 🙂

 24. sjun

  Zo wordt langzaam maar zeker iedereen duidelijk dat het met PvdA en D66 lood om oud ijzer is. Zonder stemadvies uit Ankara was het zieltogende D66 tijdiger door de kiezer afgerekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.