Trump geeft Europa schop onder de kont: 'IS-gevangenen berechten, anders laat ik ze vrij!'

Geen categoriefeb 17 2019, 8:00
De Amerikaanse president Donald Trump ziet de strijd in het Midden-Oosten tegen het gif van de Islamistische Staat (IS) nu wel gestreden. Afgelopen week was het territorium van de terroristische en separatistische organisatie niet veel meer dan één sneu dorpje. Zo snel kan het gaan! Maar dat mag ook wel na jaren van burgeroorlog in het land. Nu IS is verslagen zitten de geallieerden nog wel met gevangenen in hun maag.
Daarom vraagt Trump of Europese landen de meer dan 800 IS strijders wil terughalen naar hun land, zo valt te lezen op de website van NU. De jihadis zouden naar Europa komen als Trump zijn zin krijgt. Meneer de president, eigenlijk willen we geen IS-strijders in Europa, maar doen we het niet, dan laat u de IS-strijders vrij!? Heel opmerkelijk. Dus al die tijd stellen de Verenigde Staten dat het grote gevaar van het kalifaat afkomstig is. Maar is dat gevaar dan niet zo groot dat Trump bereid is IS-strijders vrij te laten?
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096980408401625088
Een vreemd voorstel van Trump. Blijkbaar zou hij er zijn hand niet voor omdraaien om honderden terroristen vrij te laten enkel om zijn punt te maken. Waar hij op hint is de verantwoordelijkheid van de Europese staten zélf in het verhaal. Zo valt te lezen op NU: 'We zouden het verschrikkelijk vinden als de IS'ers Europa doordringen, maar daar lijkt het wel op als Europa niets doet. Wij doen al zoveel en geven zoveel geld uit. Het is tijd voor anderen om op te staan en het werk te doen dat ze capabel genoeg zijn om zelf uit te voeren.'
Wacht even. Hoe waarschijnlijk is het dat IS ontstond als de Verenigde Staten het Midden-Oosten niet kapot hadden gebombardeerd? Juist. Neem zelf je verantwoordelijkheid, meneer de president! Voor onder meer 15.000 burger slachtoffers bijvoorbeeld. En bouw ook maar meteen een paar ziekenhuizen. Als je de bommen kunt financieren, dan toch zeker ook stenen? Dat heet verantwoordelijkheid meneer de president!
Maar over de verantwoordelijkheid van de islamitische wereld, de regionale machten in het Midden-Oosten of de VS zelf geen woord. Wel de vraag of Europa dit even afhandelt. Nou Trump, laten we het vooral even weigeren. Sowieso vreemd dat een president er alles aan doet om IS te stoppen, maar ze vervolgens gewoon wil vrij laten om een punt te maken richting Europa van 'zie je wel, jullie moeten ook eens iets doen'. Trump: "Het Kalifaat staat op het punt om te vallen. Als Europa niet actie onderneemt dan is voor ons het enige alternatief om de IS-strijders vrij te laten",
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten