Daar gaan we weer: renovatie Binnenhof gaat MILJOENEN meer kosten dan gepland

Je verwacht het niet…

Toen het kabinet duidelijk maakte dat het fors wilde investeren in het renoveren van het Binnenhof zag iedereen met ook maar iets van gezond verstand natuurlijk meteen dat het ‘geschatte kostenplaatje’ uiteindelijk veel hoger zou uitvallen. Nou, we zijn nu op een punt beland waar het kabinet dat óók moet toegeven.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Raymond Knops (CDA) dat het geplande budget van 475 miljoen euro uiteindelijk toch te weinig zal blijken. Er is (vrijwel zeker) meer geld nodig. Aldus de NOS:

 Voor de verbouwing is 475 miljoen euro beschikbaar, maar staatssecretaris Knops schrijft aan de Tweede Kamer dat de “huidige marktsituatie aanleiding geeft voor financiële spanning op het beschikbare budget”. Volgens Knops moet de komende maanden duidelijk worden hoe groot de prijsstijging in de bouwsector is en wat dit betekent voor de renovatie.

Ah ja, de “prijsstijging” in de bouwsector, he? Hoewel iedere gewone Nederlander dit al van verre zag aankomen gold dat natuurlijk niet voor de ministers, voor wie het allemaal als één grote schok komt. Verbazing alom… maar hé, we hebben het nu eenmaal gepland, dus het moet natuurlijk wel doorgaan:

Knops erkent in zijn brief dat in de voorbereidingen wel enige vertraging is opgelopen, maar hij hoopt nog steeds dat de werkzaamheden volgend jaar zomer kunnen beginnen.

Want ach, uiteindelijk wordt dit natuurlijk betaald door de belastingbetaler. Zoals iedere Nederlandse politicus weet heeft die ont-zet-tend diepe zakken. Toch?

Ik denk dat we dankbaar moeten zijn als het uiteindelijke prijskaartje onder de 600 miljoen blijft. Want die magische grens van 500 miljoen — een half miljard euro!!!!! — gaan we ongetwijfeld wel voorbij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. HendrikJan

  Kijk in de wereld van gunning en aanbesteding, is het bijna normaal dat de prijs minimaal 1 keer over de kop gaat.
  En zeker als er veel vriendjes bij betrokken zijn.

  HendrikJan gaat voor ca 1 Miljard Euro, en een uitloop in oplevering van ca 2 jaar.

  Ik hoor het wel als iemand boven mijn prijs gaat zitten, dan moeten we maar middelen.

  1. Mart

   Wat geeft de meeste kosten; De minarets met hun bladgoud??

   1. HendrikJan

    Een goede calculator verdient zijn eigen terug.
    Meerwerk is de toverstaf van de bouwwereld.

 2. Politiek Profeet

  Gezien de gekte op aanbestedingen en kostenopdrijving van materialen denk ikzelf aan ruim 1,3 miljard euro dat het gerenoveerde gekkenhuis zal gaan kosten.
  RUTTUP en NEXIT naar (Hendrik-Jan)

  1. Marija

   Gerenoveerde gekkenhuis -:) ++++

 3. Baron von Munchhausen

  Uitvoerders/aannemers etc,. verhogen altijd de prijs en de tijd van oplevering, als ze voor de overheid werken. Bouwbedrijven weten donders goed dat ambtenaren niet kunnen rekenen! Voor deze bedrijven: extra kassa!
  Zie Betuwelijn, HSLlijn, Noord-Zuidlijn, en vele, vele andere projecten!

  1. HendrikJan

   Inderdaad B v M.

   Het meerwerk maakt de klus.

   Ik begrijp van de hond van Troost, dat het geen Openbare Aanbesteding is geweest.
   Maar het project staat te boek, als GEHEIM, dus alles achter gesloten deuren.

 4. Dik

  RUTTUP en NEXIT naar (Hendrik-Jan)

 5. Piet Patat

  Dit is toch niks bijzonders ? Wanneer de overheid iets begroot dan weet je vantevoren dat het gierend uit de klauwen gaat lopen. Dat zagen we oa. met de HSL lijn naar Brussel en de metro in Amsterdam bijvoorbeeld. Het budget wordt zo laag gehouden omdat er dan meer kans op overeenstemming is tussen de verschillende betrokken ( politieke ) partijen die het moeten goedkeuren. Vervolgens komt het uiteindelijke prijskaartje, men is ( standaard ) geschokt, verbolgen, boos en wat dies meer zij maar het wordt toch wel betaald. Dan komt er een commissie, een onderzoek, een vet rapport waar na publicatie geen hond wat mee doet en bij het volgende grote project doen we weer precies het zelfde. Glas, plas, was.

 6. Marija

  Wat een rekenmeesters hebben wij toch. Sukkels.

 7. Koos sssss

  Die klimaatwaanzin kwam volgens NRC uit tussen de 300 miljard en 700 miljard. Dit zocht deze krant uit, om Baudet zijn ongelijk in de schoenen te kunnen schuiven.

  Zoals je ziet zijn overschrijdingen binnen de overheid de normaalste zaak van de wereld, dus die klimaatwaanzin gaat ook dik over de 1000 miljard.

  1. Satty

   Zelfs volgens baudet zijn eigen rapport kom je niet op 1000 miljard. Baudet heeft zijn feiten altijd fout.

   1. TD

    Wat heeft Baudet er nu weer meet te maken?

    1. Top

     Je hebt het dan ook over een ‘hoofddoekjes vrouwtje’, die, omdat ze anders in de keuken had gestaan en dan waarschijnlijk met de bips omhoog, die terecht is gekomen op een VMBootje in een grote stad. Denkt beter te zijn dan u en ik. Komt met flauwekul aanzetten, die een normaal mens niet eens denkt, al zou hij, met zijn geest, nog steeds in Woodstock of het Kralingen popfestival zijn blijven steken. Is altijd vervelend en betweterig. En geen discussie mogelijk altijd gelijk dat vingertje.

     ”Hun geest zit gevangen in hun goede geweten. De domheid van de goeden is ondoorgrondelijk schrander. Maar dat is de waarheid: de goeden moeten farizeeërs zijn – ze hebben geen keuze.”

     1. koeiepoep

      Zoveel taalfouten. Is U wel een Nederlander, zoals Satty?

   2. Koos sssss

    Dat schrijf jij alleen, omdat jij een hekel hebt aan blanken.

    Edoch. Met alle onvermijdelijke kostenoverschrijdingen gaan we het ook met die 1000 miljard niet redden.

 8. Bart

  Waarom kunnen we niet eens politici met ballen krijgen in plaats van dat stelletje ruggegraatloze leugenaars dat er nu zit.

  Als er al een contract is voor de verbouwing ga je gewoon naar de aannemer toe en vertel je hem dat hij maar zorgt dat het voor het oorspronkelijke bedrag gerealiseerd moet worden met degelijke kwaliteit of hij kan een grootschalig onderzoek van de fiod verwachten.

 9. Benny

  Ik denk dat ze het rekenen op school toch maar iets meer aandacht moeten gaan geven , in plaats van een beetje lopen te spijbelen voor het klimaat….het beste voorbeeld hoe fout het kan gaan zijn de rekenmeesters van dit kabinet

 10. Duke

  Jorritsma is van de VVD en dan weten ze bij de VVD niet hoe dit werkt? De zoveelste leugen.

 11. Westerling

  Yasser Klaver heeft de ambtenaren geholpen met rekenen.

 12. AS210854

  Ha ha wat een prijs voor een niet energie neutrale verbouwing, de bevolking maar verplichtingen opleggen, en zelf alle verplichtingen nalaten.

 13. Meriadoc Brandebok

  Ik vind het ee goede zaak dat de overheid veel geld uittrekt voor de renovatie van dit prachtige complex. Zeer nuttige besteding.

  1. AS210854

   MB zoveel geld voor een verbouwing wat na de bebouwing nog niet eens energie neutraal is?

  2. Niet L niet R

   Jij weet niet, dat de zakenwereld ook begrotingen maakt en nimmer deze problemen heeft, je weet niet hoe dat werkt!

 14. Niet L niet R

  Heb nog niet mee gemaakt, dat wanneer een overheidsinstantie iets begroot, het juist is, nimmer dat men geld over heeft maar altijd heel veel meer dan de begroting, teken dat vele niet geschikt zijn voor hun functie!Er zijn al vele ambtenaren en ook bewindslieden lieden, die zich lieten vetteren op kosten van de burger!
  De meeste waren lid van de VVD!

 15. Politiek Profeet

  Veel van die vvd,ers lieten hun kroost en aangeleverde aanligfiguren gewoon meeprofiteren van gunningen.
  Architektburootje,aannemersbedrijfje,installatiebedrijven etc..etc… gewoon meevreten uit de staatsruif….vaak alleen op papier zonder de handen vuil te maken….

 16. Vliegenvanger

  Hoe lang gaat het nog duren voor er hier een burgeroorlog uitbreekt? We worden continu besodemieterd, belogen uitgekleed. Eens barst de bom, dan is het te laat. Stem ze weg die oplichters, stem FVD of PVV. Misschien komt het nog goed. Maar dan zonder die grandioos grote eikels.

  1. Tante Sidonia

   joker
   Helaas geen burgeroorlog!
   Alles wat macht heeft is besmet met pro-Islam/pro-klimaatwaanzin/pro-Brussel en anti-Nederland!
   En macht is de baas en…gecorrupteerd!

 17. Tante Sidonia

  Juffie Halsema met de opening van de Noord-Zuidlijn:
  een TOPPRESTATIE!!!
  Zo,….. dan weet u gelijk hoe overheden denken over besteding belastinggeld.
  De Noord-Zuidlijn was n.l. een WANPRESTATIE en dat duizend keer: 10 jaar te laat opgeleverd en, maar, 2 Miljard overschreden!
  En zo gaat het ook gebeuren met het Binnenhof!
  Schande van de eerste orde!

 18. PMG

  FVD – wij willen:

  Radicale vereenvoudiging belastingstelsel
  Belastingvrije voet van €20.000 euro voor iedereen.
  Invoeren tweetaks van 20 procent / 35 procent.
  Handhaving Hypotheek Rente Aftrek (HRA) totdat lagere belastingtarieven zijn ingevoerd.
  Afschaffing kinderbijslag na tweede kind.
  Afschaffing schenk- en erfbelasting (hierover is al belasting betaald!!!).
  Stoppen met rondpompen van geld (toeslagen) via de belastingdienst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.