De Correspondent en de Volkskrant slaan groot alarm: ‘YouTube werkt radicalisering in de hand!’

In deze unit van een artikel wordt groot alarm geslagen door De Correspondent en De Volkskrant. YouTube zou rechtse radicalisering in de hand werken en dat is natuurlijk écht heel erg!

Steeds meer (vooral blanke!!) mannen krijgen ‘radicaal-rechtse’ videos voorgeschoteld op YouTube. Reden voor De Correspondent om onderzoek te doen en voor de Volkskrant om hier een flinke lap tekst aan te wijden, want dit is natuurlijk echt zó ongelofelijk gevaarlijk; de bommen kunnen ieder moment afgaan in uw straat!

Wat je echter te lezen krijgt van een stel linkse journalisten, die zo’n 175 YouTube-gebruikers onder de loep nemen en speculeren over hoe zij zijn geradicaliseerd, is regelrechte bagger. Kanalen van Stefan Molyneux, Sargon of Akkad, Jordan Peterson, Black Pigeon Speaks, Reddit, Gab en 4Chan komen natuurlijk allemaal voorbij én worden op één hoop gegooid: allemaal dragen bij aan ‘radicaal-rechtse ideeën’.

Het pad naar radicalisering wordt echter beschreven als een lijn van ‘normale reacties’ naar extreme, anti-feministische, antisemitische, racistische en vooral anti-linkse uitingen. Deze worden natuurlijk allemaal contextloos verwerkt in het onderzoek, want zij hebben er totaal geen idee van of deze reacties serieus, humoristisch, cynisch etc. zijn bedoeld. Hiermee pleit ik zulke reacties echter niet zomaar vrij of sta ik dan maar direct achter de ideeën vanuit die kanalen, maar enige nuance ontbreekt gewoon.

Het meest schrijnende is nog wel dat zij voorbij gaan aan de redenen en oorzaken van waarom steeds meer mensen op zulke kanalen terechtkomen en zulke reacties plaatsen. Er wordt een situatie geschetst waar YouTube ‘normale mensen’ langzaam verleidt tot radicaal gedachtegoed, terwijl die mensen toch echt zelf op die videos klikken en kanalen bezoeken.

De oorzaak hiervan is eigenlijk vrij simpel. Wie tv kijkt ziet alleen maar dezelfde oppervlakkige bagger. Ideeën die doorgaans als links worden bestempeld krijgen maar lichte kritiek, vaak door andere linkse mensen. Zit er toevallig toch iemand met een wezenlijk andere politieke voorkeur, dan is er toch slechts 5 à 7 minuten tijd voor het segment.

Ook wanneer je op school zit worden diepgaande discussies tegenwoordig ernstig belemmerd. Als je al een afwijkende vraag of mening hebt, kun je je gaan verdedigen tegenover de rest van de klas (die ook nog eens naar huis wil) en vliegt de ene na de andere drogreden je om de oren. Heb je dan nog een weerwoord dan ben je al snel een ‘-foob’, ‘-isme’, jaloers, onzeker, arrogant of dom.

Voeg daar ook nog aan toe dat er een wezenlijk verschil is tussen de omgang tussen mannen en die tussen vrouwen. De sfeer en het behoud van sociale relaties is belangrijker geworden dan waarheidsvinding en competitie. Je zou tegenwoordig wel gelijk kunnen hebben, maar bent al snel ‘hard en lullig’ als je gefrustreerd alle drogredenen neer weet te sabelen en je punt eindelijk kunt maken, een holle overwinning. Vind je het dan gek dat mensen in grote getale afdruipen naar het internet? Alles moet tegenwoordig ‘vooral leuk, positief en inclusief’ zijn en daar hebben steeds minder mensen zin in. Heeft verrekt weinig te maken met YouTube of radicalisering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Spaanse kok

  De vraag die zich in deze gelijk opwerpt is:
  Wie vind ik geloofwaardiger?
  De interpretatie van de Volkskrant of DDS?
  Voor mij is de keuze snel gemaakt.

  1. Adriaan

   @Spaanse kok, ik vraag me in alle eerlijkheid af of DDS nog wel een toegevoegde waarde voor jou heeft.

   1. Spaanse kok

    Een hoge amusementswaarde.
    Politiek geen enkele waarde.

    1. Adriaan

     Amusant is het zeker bij tijd en wijle.
     Fijn dat jij je er meer kunt amuseren.
     Het vult je dag, zal ik maar zeggen.

  2. Rien Noppen

   Daar hoef ik ook niet lang over na te denken, Spaanse kok.

   🙂

   1. marco1

    Ik gok dat jullie DDS het meest betrouwbaar vinden.

    1. Spaanse kok

     Ik gok dat u nog steeds gevoel voor humor heeft.

  3. Siemien

   Uiteraard verdedigen Spaanse kokje en Rientje radicalisering, want ja islamimbecielen doen dit nou éénmaal, je ziet de echte dan ook opstaan, en als het te dichtbij komt is het allemaal maar een grapje..

   1. Lugar

    Als je er op reageert blijft het doorgaan.

    1. Original NL

     Lugar..uw stelling is juist.
     #zwijgzedood!!

  4. Arie B

   Daar hoef ik ook niet lang over na te denken Spaanse Vlieg!

  5. edoc431

   Ik vraag mij werkelijk af waarom jij hier hele dagen rondhangt .
   Altijd lopen zeiken over DDS ga lekker ergens heen waar het je wel aanstaat.
   Niemand verplicht je om hier 24/7 rond te hangen .

  6. sjun

   DDs is inderdaad wat geloofwaardiger dan een verpolitiekte Volkskrant die ook al een oud Hoofdredacteur via de PvdA doorschoof naar de post van burgemeester van Hilversum. Zo wast de ene hand de andere.

   1. Troelstra

    En je wel eens verdiept in wie er domme stukjes schrijven in De Correspondent?

  7. Bosche draak

   Groot gelijk, DDS heeft ook mijn voorkeur.
   Onder andere minder kul-umnisten

 2. HendrikJan

  We moeten twee dingen goed onderscheiden, er zijn in deze eeuw twee (politieke) moorden gepleegd, in 2002 op één politicus en in 2004 op één regisseur / acteur.
  Kijk zelf maar in welk vakje U de daders durft te plaatsen.

  1. Spaanse kok

   Het vakje moordenaars.
   Had u een ander idee ?

   1. Siemien

    Geradicaliseerde islamitische moordenaars, oeps oh nee dat mag niet van Spaans kokje..

  2. Satty

   Breivik was zo links. Jouw antisemitische uitlatingen vindt je ook veel terug op bv YouTube.

   1. Blikopener

    Satty, je bent een onnozel zulthoofd. Breivik vermoordde op grond van zijn uiterst rechtse opvattingen 84 kinderen van socialistische ouderen, omdat hij nieuwe aanwas van het socialisme een halt wilde toeroepen.

    Daarnaast poseerde Breivik ook in vrijmetselarij-achtige outfits, die tevens als rechts geclassificeerd mogen worden.

 3. Blikopener

  De Volkskrant en de Correspondent zijn twee ultralinkse clubjes die ALLES radicaal rechts noemen dat niet geheel volgens de door de gestaalde kaders uitgestippelde lijn volgt.

  De Correspondent is trouwens het digitale blaadje dat bijna failliet is en de strijd moet staken wegens gebrek aan belangstelling en bovendien de ‘rijke bron’ waaruit Rien Noppen onder zijn pseudoniem W.i.m. H. ons trakteerde op een artikel vanachter de betaalmuur. Dat was lachen geblazen. En nog steeds.

  1. Beukman

   @Blikkie
   Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat het vrij goed gaat met de Correspondent. Onlangs hebben ze een smak geld opgehaald, waarmee ze een filiaal in de VS kunnen openen.
   Ben zelf overigens geen fan.

   1. Blikopener

    Dat geld was ook hard nodig Beukman, anders was de stekker eruit getrokken. De Correspondent haalde bij lange na niet het minimum aantal betalende abonnee’s dat nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering. Van wie komt die zak geld trouwens, is je dat ook bekend?

    1. Beukman

     Ik zou je graag geloven @Blikkie, maar het zit er deze keer helaas niet in.

     Wat dat geld betreft:
     Meer dan 43.000 leden brachten samen de benodigde 2,2 miljoen euro op.
     lees ik op hun site.

     Van dat geld gaan ze dus een Engelstalige editie van De Correspondent opstarten.
     Ik wens ze veel succes!

     1. Blikopener

      Beuk, ik reageerde vanuit mijn geheugen en daar zat blijkbaar verkeerde informatie in opgeborgen. Ik heb eens rondgeneusd en inderdaad, ik zat er helemaal naast. De Correspondent is op weg naar de 60.000 leden (ze hebben geen abonnees) en stoppen de volledige winst op 5% na terug in de zaak om te groeien en uit handen van investment funds te blijven. Goeie zaak. Ik wens de boys ook alle succes met de verdere uitbouw.

  2. Rien Noppen

   Ik heb een keer een proefabonnement genomen om het geintje uit te halen waar Blikopener en anderen met beide bene in trapten. Dat was inderdaad lachen.
   De artikelen van de Correspondent zijn van hoge kwaliteit maar de formule werkt voor mij gewoon niet. Ik lees twee kranten en daar houd ik het bij. Verder is er veel op het internet te vinden. Ik heb wel geëxperimenteerd met een abonnement op de Washington Post en de Economist maar ben daar ook weer mee gestopt. Wel prettig dat de Guardian gratis is te lezen.

   1. Beukman

    In grote lijnen hetzelfde voor mij.
    De stukken van de Correspondent vind ik overigens kwalitatief wisselend van aard, en vaak te weinig bondig. Maar een sympathiek initiatief is het zeker, en ze beginnen aan invloed te winnen.

    1. Rien Noppen

     ” en vaak te weinig bondig”

     Ja, dat is juist opgemerkt. Omdat ze niet door een krantenredactie worden beperkt kunnen ze tamelijk uitvoerig doorlullen.

     🙂

   2. Blikopener

    Je klinkt zeer overtuigend Noppen. Dus ik geloof je voor de volle 100%. Gelukkig maar dat deze vervelende affaire eindelijk uit de weg is geruimd.

    Proest!

    1. Rien Noppen

     De lol is geheel wederzijds, Groeneveld.

     🙂

    2. Lugar

     @Hollander: Door jouw reactie ben je onderdeel van het rariteitenkabinet van het trollentheater, je wordt compleet uitgelachen. En terecht!

     1. Beukman

      Ouderling @Lugar heeft er een dagtaak aan om te voorkomen dat men met de verkeerde mensen omgaat. Maar wie vraagt hen of het wel verstandig is om met ouderling @Lugar om te gaan?

     2. Blikopener

      Vind je het goed Lugar, als ik mijn eigen plan trek en eigen koers vaar? Dank je wel.

 4. Westerling

  @HendrikJan

  Niet reageren op de linkse rakkers.In de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland het woord HALLO gebezigd tegen deze idioten. En bij een van deze rakkers zit de reuma in zijn hersenen.

  1. Satty

   Je zou je eens in het antisemitisme voor de oorlog kunnen verdiepen, Hendrik Jan heeft het hier herhaald. Je kunt proberen de geschiedenis te herschrijven maar het waren communisten, anarchisten en een verdwaalde christen die in het verzet zaten dit wordt niet minder waar omdat jij nu een frame plaatst.

 5. Gekko

  Tientallen comments vandaag al van Spaanse kok. En het is nog geen 15.00 uur. Zijn inhoud komt telkens op het hetzelfde neer: DDS afzeiken, redactie DDS afzeiken, Wout en Teunis afzeiken, reageerders op DDS afzeiken (muv Noppen, Kong, Beukman en Brandjekok, ofwel zijn mede-trollen), Trump afzeiken, Baudet en Wilders afzeiken.

  En nu moet ik zelf ineens heel nodig zeiken.

  1. Spaanse kok

   Gekko omringt zich graag en verkeert het liefst met gelijkgestemden, ook wel jaknikkers genaamd.
   Dat is niet mijn ding.

 6. victus

  Misschien wel effe wat anders dan die kinderachtige vlog figuren en narcistische grietjes met opgespoten lippen waardoor ze op een pratende real doll lijken en uren aan het zeiken zijn over zichzelf, dure kleertjes en make-up.

 7. Ritter

  Waar het in essentie om gaat is dat deze linkse journalisten niet-linkse bronnen van informatie willen verbieden.

  Andere opvattingen dan de linkse opvattingen ( behalve natuurlijk de islamitische video’s) willen deze linkse journalisten het liefst verbieden.

  Weer een typisch voorbeeld wat links onder vrijheid van meningsuiting verstaat.

  1. Satty

   Waaruit blijkt dat? Ook de rechtse James corbett waarschuwt voor dit soort filter bubbles. Jij zit overduidelijk in zo’n bubbel.

 8. poldi

  Dat is het resultaat als gevolg van al die linkse indoctrinatie en moslimknuffelarij bij onze staatsomroep en RTL.

 9. Ritter

  Dit soort linkse journalistiek heeft meer te maken met links activisme dan met echte journalistiek.

  Iets wat o.a. de De Correspondent ook toegeeft. Deze “krant” vind dat journalisten zich meer als activisten moet gedragen die voor een bepaalde zaak actie voeren.

 10. wheelboy

  Ik ben blij dat er een media bestaat als Youtube . Op de Pravda (volkskrant) zit ik niet te wachten .Alles wat daar onder valt oa trouw parool enz heeft een te links tintje . Nog nooit een kritisch geluid gehoord over de zgn energie transitie door de linkse pers . Pers hoort in mijn ogen onafhankelijk en kritisch te zijn . Hier is het een verlengstuk van het zgn politieke kartel . Daarom is wat onafhankelijk nieuws op youtube van belang heden ten dage .Aangezien je van div journaals en kranten niets van opaan kan .

 11. TD

  Met Youtube doe ik niets want dat is de waan van de dag,mode,trends,andermans mening,muziek verafgoding,gebeuzel,filmsterren,bekende personen etc boeit mij niet en is voor mij 100% irrelevant.
  Ik ben enkel fan van de belangrijkste persoon op deze planeet,ikzelf!

 12. Satty

  Volgens mij begrijp jij de algoritmes die YouTube gebruikt niet.

  Iets positiefs uit de koloniale periode halen voor niet blanken is onmogelijk, de roof is toen begonnen en nog steeds niet beëindigd. Dat is geen collectieve schuld maar een feit. Alleen mensen als Stefan molineux kunnen daar zo’n draai aan geven. Stefan molineux doet niets anders als de waarheid verdraaien, waarschijnlijk is sjun volger.

  YouTube kan voor simpele zielen bijdragen dat ze in een bubbel komen te zitten, ik denk dat je daar zelf ook last van hebt, je slachtoffer rol is gigantisch groot. Wout als je een mening geeft hebben anderen het recht daar iets van te vinden en als jouw mening erg afwijkend is kun je veel afwijzende reacties verwachten.

  Verdiep je eens in algoritmes op you tube. The corbett report heeft hier een goede podcast over. Podcast nr. 342. Lijkt me voor jou sowieso een goede podcast om eens te beluisteren en kritisch op jezelf toe te passen, je eenzijdige vooringenomenheid spat van je artikelen.

  1. sjun

   Het is evident dat ook Youtube deugalgoritmes gebruikt om zoekresultaten te filteren. Verstandige mensen sturen delen niet enkel links maar maken ook tijdig backups van interessante filmpjes voor het geval dat…

   1. Satty

    Wat natuurlijk erg onzinnig is je kunt beter de bron locatie onthouden. Overigens gaat er verdomd weinig van YouTube af maar als jij zo graag zielig wilt zijn en je slachtoffer rol wilt cultiveren leef je uit. Je mag best op mijn schouder uithuilen.

    De podcast waar ik naar verwijs is werkelijk een aanrader. The corbett report heeft een aantal zeer interessante documentaires. James is behoorlijk rechts maar onderbouwd zijn samenzwering theorieën vrij gedegen. Ook al zijn vele ook klinkklare nonsens.

    Ik zou me wat breder gaan informeren, er zal een wereld voor je open gaan. Is bij mij in ieder geval wel gebeurd sinds ik de soms terechte klachten van rechts serieus ben gaan nemen.

   2. Rien Noppen

    De veronderstelde ‘deugalgoritmes’ blijken de rechts-extremistische radicalisering niet te kunnen stoppen.

  2. TD

   satty:
   koloniale periode??? rot op met je Afrika!

   1. HendrikJan

    Gambia Bird heeft goedkope tickets (enkele reis), we kunnen een crowdfunding voor haar/hem opstarten.

    1. TD

     Ik word niet goed van “Afrika!”

  3. wheelboy

   Satty

   Dat doe je toch zelf je bent er zelf toch bij om te beoordelen of iets nep of de waarheid is . Ik typ bevoorbeeld kamer debat in Of bbc news . oid . of als ik graag bv iets wil weten over amerikaanse politiek pak ik bv tyt . En als je iets over een onderwerp wil weten youtube heeft het vaak .Zo ben ik bv ook gaan zoeken naar thorium centrales enz .

 13. toetssteen

  Ik gebruik You Tube om klassieke muziek te beluisteren. Concert van Yo Yo Ma bijvoorbeeld of een opera, soms wat lichters zoals operette of musical.

 14. Arie B

  Het verlengstuk van de politiek meldt zich omdat ze zich zorgen maken. Waarschijnlijk komen er vanaf nu dagelijkse meldingen via andere kranten, kamervragen etc.om het vrije woord (wat via de kranten al vakkundig omgebogen is) via de New media ook aan banden te leggen. Gelukkig is het een achterhoedegevecht.

 15. Vrijedenkert

  Facebook, MSN, Nu.nl, CNN, Youtube, Azijnbode, NOS, AD maakt allemaal niks uit een beetje kritisch geluid richting Islam, stevige standpunten richting immigrantie of rechts georienteerd wordt gelijk bestempeld als racistisch en discriminatie en verwijderd terwijl heel Facebook en Youtube bomvol staat met religieuze scherpslijperij, jihadistische propaganda en middeleeuwse indoctrinatie en verheerlijking!
  Kromme politiek-correcte media, naief en vooral wegkijken…

  1. Vrijedenkert

   Deze zogenaamde wereldverbeteraars gaan deze wereld niet redden…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.