De rijke Nederlander voelt zich armer dan ooit

In de NRC beschrijft men de financiële situatie van Nederland. Toch vraagt men zich af hoe het toch komt dat het voor velen voelt ‘alsof verval op de deur klopt’. Dat kan ik wel beantwoorden!

Ze beginnen met keiharde feiten: Nederland is exportkampioen door Schiphol en Rotterdam. Onze ‘vertrouwde aanjager van de economische groei,’ noemen ze dit. Ook richten ze zich op de huizenmarkt, waar de prijzen gemiddeld met 8 procent zijn gestegen. Ook ondanks de lage rentestand blijft het spaargeld en de pensioenpotjes van de Nederlander maar toenemen. Allemaal pracht en praal dus! Hoe kan het dan dat men dat niet zo voelt?

Heel simpel, los van dat het hier over gemiddeldes gaat, je kunt er op het moment niet veel mee! Men verkoopt niet zomaar z’n huis, brast z’n spaargeld erdoorheen of boort vroegtijdig z’n pensioen aan. Het is allemaal fictief of ‘voor later’.

Ik denk dat veel Nederlanders hun huis niet als investering in een product zien maar als ‘thuis’, iets waar emotionele waarde aan wordt gehecht. Ook de potjes spaargeld en pensioengeld voor later zegt de Nederlander niet meer zoveel. Die snapt ook dat tegen de tijd dat hij zo oud is, een flink deel ervan kan zijn verdampt.

Men ervaart pas echt rijkdom als het besteedbaar inkomen flink stijgt. Maar met loonsverhogingen ervaart men niet eens meer het plezier van een hoger loon, maar stelt men eerder de vraag of hij nog wel onder dezelfde belastingschijf blijft vallen. Zelfs al zou dat meevallen, dan wordt men praktisch iedere dag wel bestookt met nieuws over organisaties of individuen die belastinggeld over de balk smijten, wetende dat het niet het beoogde effect zal hebben of naar mensen gaat waar liever niemand heeft dat het naartoe gaat.

Na zich schrap te hebben gezet voor dit hele gebeuren komt de nieuwe tegenslag al weer opduiken aan de horizon: klimaatbeleid. Alles moet duurder, consumptie moet minder, consumeer je te veel dan moet je je slecht voelen en je verantwoordelijkheid nemen. Bij iedere scheet wordt je herinnerd aan de CO2-uitstoot en bij ieder product krijg je te zien dat het ‘organisch’ of ‘biologisch’ is en of je wel milieubewust bezig bent. Koop je een goedkoop product, dan weet je al haast instinctief dat je je schuldig zou moeten voelen, want die boer met z’n scharreleieren mist nu weer inkomsten en zou zomaar weer over kunnen stappen op massaproductie! Nee, zo gek is het niet dat de rijkdom niet gevoeld wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Spaanse kok

  Quote : Toch vraagt men zich af hoe het toch komt dat het voor velen voelt ‘alsof verval op de deur klopt’.
  Dat kan ik wel beantwoorden!
  .
  Humor of zelfoverschatting?

 2. HendrikJan

  De diefstal van de overheid is zo ingeburgerd, dat men het heel normaal gaat vinden.
  Dat alle woonvoorzieningen voor oudere, leeg staan of worden gesloopt.
  Dat gelukszoekers, voorrang krijgen op de woningmarkt.
  Dat de echte Nederlanders, alle kosten zelf moeten dragen en de gelukszoekers alles gratis krijgen.
  Dat de Ziekenhuizen als kaartenhuizen om vallen.
  Dat de zorgpremie onbetaalbaar wordt, behalve voor de gelukszoekers.
  Dat vele bedrijfspensioenen, deze eeuw nog niet zijn verhoogt.
  Dat de leugens van de overheid, niet meer op tien handen zijn te tellen.

  Ik stop, het is mijn beurt als 80 jarige, om de bietensoep op te zetten, net als mijn Opoe deed in de tweede wereldoorlog.

  Bedankt Rutte.

  1. Spaanse kok

   Ik geloof dat HendrikJan het artikel niet begrepen heeft.
   Het gaat over de rijke Nederlanders, niet over de onderkant van de maatschappij waar u zich bevindt met uw bietensoep.

  2. Toverkol

   HJ, je hebt gelijk…
   De werkenende Nederlander die zich vroeger rijk voelde is nu kapot bezuinigd, kapot gemaakt door belastingen etc… etc…
   Maar goed… nog steeds staan de deuren open voor gelukszoekers, wordt er geld over de balk gesmeten, wordt het geld verslindende Europa gezien als iets wat heil brengt….

 3. TD

  “Nederlander voelt zich armer dan ooit”
  het is niet zozeer een gevoel van armoede maar van ongerustheid,angst!
  Ook al gaat het de gemiddelde Nederlander niet slecht,maar er heerst een angst onder ons volk dat het niet zo gaat blijven!
  Deze angst wordt aangewakkerd door het het herhaaldelijk falen van onze regering,misrekeningen,vergissingen,klimaatbeleid,transitie,immigratie,sociale huur/koopwoningen,debatten in 2e kamer op de persoon spelen,er is geen vertrouwen meer in de regering,de mensen voelen de incompetentie van de bewindslieden.
  Maar één feit kan dit verbeteren:DE PVV en het FvD aan de macht!!!!

 4. Toverkol

  Het verval is al jaren aan de gang, ondanks dat de “crisis’ volgens de overheid bezweerd is rollen landen alweer in een recessie.
  De crisis is betaald door de burger, terwijl er voor de crisis al zwaar bezuinigd werd,.
  Zoals Balkenende zou zeggen “na het zuur komt het zoet”, maar we kregen dubbel zuur.
  Het wordt tijd dat de “oude” politiek, oftewel het kartel vervangen wordt door mensen met wel een dosis gezond verstand.

  1. Raveltje

   Met Balkenende werden we in crisis gezet.En Rutte 1 2 en 3 zou
   ons er uithalen maar alles wordt maar duurder en duurder
   Als er geen voedselbanken en schuldhulpverlening meer is
   dan pas geloof ik dat het goed gaat met de economie.

 5. TD

  “de rijke Nederlander voelt zich armer dan ooit”
  Rijk zijn is niet synoniem aan de hoogte van de bankrekening!
  Ja, wij waren met ons allen rijk,rijk aan levensvreugde,met een toekomst die aansloot bij onze verwachtingen en die we ook hadden voor onze kinderen.Het is allemaal teniet gedaan door de gevolgen van volksvernietigende kreet van merkel “ihr seid allen willkommen” waarbij onze psychopaat Rutte zich fanatiek bij aansloot,vervolgens komt de klimaatpsychose en Marrakesh eroverheen!
  Wie vindt het nog gek het dat de mensen,rijk of arm voelen dat er iets heel erg misgaat in onze samenleving!
  Zorg voor verandering,stem PVV of FvD.

  1. Spaanse kok

   Quote : Zorg voor verandering,stem PVV of FvD.
   .
   Zorg voor verandering,
   Stem op een renaissance partij of
   Een partij die wil zoals het vroeger was.

   1. TD

    Een regering waarbij een volk zich veilig en serieus genomen voelt!

    1. Satty

     Dat verwacht jij daarvan? Op basis waarvan?

    2. Spaanse kok

     Indien morgen het internet plat gaat en blijft, stijgt de tevredenheid met sprongen.

 6. Satty

  ‘Men ervaart pas echt rijkdom als het besteedbaar inkomen flink stijgt.’

  Wat een trieste zin. Ik ben bang dat de indoctrinatie die hieruit spreekt bij velen succesvol is geweest. Je zult zware tijden tegemoet gaan, perfect storm is on it’s way.

  De media spelen hierin een grote verderfelijke rol. Het is onrealistisch te verwachten dat een democratie geld alleen maar uitgeeft aan de door jou gekozen doelen en af en toe blunderen ze gewoon, moet je eens in het bedrijfsleven kijken, het blijft mensen werk.

  ‘Alles moet duurder, consumptie moet minder, consumeer je te veel dan moet je je slecht voelen en je verantwoordelijkheid nemen. ‘

  Nu is je inkomen minder belast en wordt je consumptie zwaarder belast iets waarvan ik zou denken dat je het toejuicht. Nog is het niet goed.

  ‘Koop je een goedkoop product, dan weet je al haast instinctief dat je je schuldig zou moeten voelen, want die boer met z’n scharreleieren mist nu weer inkomsten en zou zomaar weer over kunnen stappen op massaproductie! ‘

  Compleet ongeinformeerd geroeptoeter. Ook hierbij is er keuze vrijheid, voor de consument en producent. Bekijk eens waar de meeste winst te halen is en beweer dit dan nog een keer.

  ‘Nee, zo gek is het niet dat de rijkdom niet gevoeld wordt.’

  Als je eens de moeite zou nemen en om je heen zou kijken en beseffen wat er allemaal tot je beschikking staat en iets minder zelfmedelijden zou hebben zou je het misschien in een redelijk perspectief kunnen plaatsen, als je 30.000 euro per jaar verdiend hoor je bij de 1% van de rijkste bewoners van de wereld, 1 van de beste gezondheidstelsels ter wereld, wie dakloos is zal toch voornamelijk zijn eigen gedrag onder de loep moeten nemen. Nog meer nivelleren wout?

  Een trieste inkijk wat indoctrinatie met je doet, het moeten consumeren om enig gevoel van rijkdom te ervaren. Het crony kapitalisme heeft het voor elkaar, we worden productie middelen en consumenten dat is ons nut en doel.

  Dit stuk is propaganda voor het crony kapitalisme, steun aan de multinationals. Als je het je besefte zou je ze geld kunnen vragen, aan de andere kant zijn er genoeg niet kritische denkers die schrijvers aspiraties hebben en zich bij de gedachte aan eeuwige roem verkopen.

  Jammer genoeg is dit de toestand van veel aardbewoners. Zoals fat Mike zingt:

  “Where are all the stupid people from?
  And how’d they get to be so dumb?
  Bred on purple mountain range
  Feed amber waves of grains
  To lesser human beings, zero feelings

  Blame it on
  Human nature, mans destiny (mans destiny)
  Blame it on the greediocracy (greediocracy)
  Fear of God
  The fear of change
  The fear of truth”

  Speciaal voor veteraan die zich minderwaardig aan mij voelt. Leer zelfstandig denken.

  1. Top

   Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden Weens worstje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen. Niknok

 7. Crassus

  Niet voor mij van toepassing. Geld zegt ook niet alles. Kan gaan en staan waar ik wil en kan nog steeds over een eigen mening beschikken.

  1. Spaanse kok

   U bent een rijk man.

 8. Toverkol

  Hollanders! Nimmer zal ik een goed en deugdzaam Volk vergeten, zoo als Gij zijt; Mijne laatste gedachte zoo wel als Mijne laatste zucht zullen voor uw geluk zijn

  Uit koning Lodewijk Napoleons laatste brief aan het Nederlandse volk, 1 juli 1810

  Jammer dat het niet geholpen heeft, hij zal zich in zijn graf omdraaien als hij zou weten dat dit volk door haar overheid verraden en verkocht is…..

  1. Tante Sidonia

   Toverkol

   Klopt!

 9. DennisEijs

  Kan je nagaan hoe armeren zich voelen die op de rand van het ravijn leven. En inderdaad, koopkracht zegt meer dan het ‘gespaarde’ geld in stenen en pensioen, fie nu tach al op gesouppeerd wordt door de vorige generaties.

 10. Blikopener

  Ik ben stinkend rijk. Ik ben gezond, woon aan de rand van een beschermd natuurgebied, maak dagelijks de mooiste wandelingen, hoef niet meer te werken en krijg gratis geld waarmee ik in alle behoeften kan voorzien. Nog nooit heb ik het zo fantastisch gehad.

  1. Spaanse kok

   Quote : Nog nooit heb ik het zo fantastisch gehad.
   .
   Straal dat dan aub wat meer uit.

 11. RPML

  Rijkdom zit tussen de oren en is niet afhankelijk van geld. Rijk ben je als je gezond van lijf en leden bent en mensen om je heen hebt die je waarderen om wie je bent en wat je voor ze doet.

  Rijkdom in geld is altijd relatief en alleen als je er gevoelig voor bent ervaar je armoede, anders gun je het de ander. Tussen de miljonairs kun je je arm voelen, zolang het niet je referentiekader wordt ervaar je het niet als tekortkoming van jezelf. En vergeleken met een bijstandsmoeder ben je misschien wel heel erg rijk…

  Het wordt pas vervelend als een ander vind dat jij rijk bent, gaat zitten schreeuwen dat ook hij ‘recht’ heeft op ‘zijn’ deel, en alle middelen inzet om dat te bereiken.

  1. Spaanse kok

   Halve Quote : Tussen de miljonairs kun je je rijk voelen.
   .
   Ken er verschillende in mijn directe omgeving.
   Arme ik, nogsteeds dezelfde vrouw, kinderen en familie.

   1. RPML

    “Arme ik, nogsteeds dezelfde vrouw, kinderen en familie.”

    Precies dat is rijkdom dus 😉

    Ik ken zat doodongelukkige miljonairs, geld maakt niet gelukkig, je krijgt er alleen maar andere problemen door; je kinderen zijn niet meer veilig voor kidnappers, je hebt een safehouse in je eigen huis, bij voortduring wordt je bedrogen omdat anderen denken ‘hij heeft toch geld zat’, iedereen wil van de ruif meepikken, ‘echte’ vrienden heb je nauwelijks daardoor, de laatste Ferrari blijkt toch een maandagochtend model en staat continu bij de dealer etc etc

 12. Bes Tolen

  De Nederlanders zijn ook armer geworden. Het besteedbaar inkomen van de meerderheid ligt vrij laag. De particuliere vermogens van velen zijn sterk aangetast sinds zo het jaar 2000. Box 3 is ook van invloed. Veel van waarde zoals aandelenbezit (er is veel geld verloren. Jaar 2000: AEX stond op 720. Met daarnaast hele en drie kwart faillissementen) en onroerend goed (veel voor afbraakprijzen verkocht) is in buitenlandse handen overgegaan. Veel VS en Engeland. Ook hebben heel wat echt rijken Nederland toch maar verlaten. De nieuwe rijken (een veel hoger aantal dan de rijke emigranten, die wel vaak heel rijk zijn) in Nederland zijn de plunderaars van de doorsnee burgers. Deze nieuwe rijken werken in een zelfstandige positie vaak in de vorm van kantoren, adviesbureaus, voor stichtingen betaald door de overheid (voor de massa immigratie zijn er vele duizenden. Je ziet de laatste tijd dat er oude semi overheid organisaties, met van vroeger andere doelen dus voor iedereen in principe bestemd, worden gebruikt als dekmantel).
  Het gaat wat inkomens betreft dan bijvoorbeeld om de meeste advocaten (€ 250.000 – € 350.000 p.p. winst per jaar. N.B. er zijn heel wat tweeverdieners dus twee dikke inkomens) voor asielzoekers en illegalen en zo ook allerlei soort adviseurs (ook hoge inkomens in bureaus rechtsvorm B.V.). Ook hoge inkomens in de zorg en de gezondheidszorg en nota bene het onderwijs en het wonen. Beroepssporters en (semi) artiesten.
  Het is ook maar waar massa immigratiepolitiek en globalisme om verlegen zit. De meeste lieden zijn ook onverkort modern links. Heel vervelend voor andere Nederlanders.
  Dan het bedrijfsleven. Grote bedrijven hebben ook grootverdieners, middelgroot soms voor de top een hoog salaris maar lang niet altijd. En nog de mede eigenaren van grote advieskantoren en ook wel kleinere met veelal hoge inkomens.
  Het bedrijfsleven kent wel veel vermogen maar veruit het meeste ligt min of meer vast in de bedrijven of voor de bedrijven.
  De politiek realiseert zich onvoldoende dat minder aan de weg timmerende tamelijk kleine groepen maar noodzakelijke en kwalitatief hoogstaande dan wel zware werkzaamheden ook beloond moeten worden. Dat geldt stellig voor de rijksoverheid zelf. Daarmee is die overheid wat verantwoording aan gaat ondoorzichtig of laat ze allerlei essentiële taken creperen. Zo wordt Nederland steeds internationaler, het daalt af tot tweede of derderangs. Dat zie je aan de bevolking.

 13. marco1

  Ik heb nog nooit gehad dat ik me schuldig voel bij het scheten laten en ook bij het consumeren. En hoe meer ik consumeer des te meer scheten. Nou ik schijt er lustig op los.

 14. J.Rademaker

  Milieu maffia, mooie banen en privileges, hebben het voor het elkaar.
  De burger voelt zich niet gelukkig maar schuldig aan alle elende op de wereld.
  Bang voor de toekomst en armoede.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.