Duitsers delen mokerslag aan Facebook uit met nieuwe wet: vooraf toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te mogen delen!

Mark Zuckerberg is de grote baas van Facebook. Bron: Anthony Quintano / Flickr.
Foto: Mark Zuckerberg is de grote baas van Facebook. Bron: Anthony Quintano / Flickr.

Oei! Facebook krijgt het zwaar te verduren door de Duitse concurrentiewaakhond, ‘Bundelskartellamt’. Zij stellen dat Facebook vooraf toestemming moet gaan vragen aan haar gebruikers om gegevens te mogen delen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van 10 procent (5 miljard euro) van de jaaromzet! Via de NOS.

Facebook zou volgens het Bundeskartellamt misbruik maken van zijn machtspositie. Logisch ook, want Facebook heeft in feite een monopoliepositie op digitale persoonsgegevens die voor bedrijven waardevol kunnen zijn.

Volgens deze nieuwe Duitse wet mag Facebook, waar Whatsapp en Instagram ook onder vallen, mag niet het gebruik van het platform ontzeggen als men niet instemt met dataverzameling. Zuckerberg is natuurlijk niet blij en gaat in hoger beroep. Om deze reden is de wet dan ook nog niet definitief.

Facebook claimt echter dat Duitsland de concurrentie onderschat en de Europese privacywet verkeerd interpreteert. Het Bundeskartellamt stelt echter dat Facebook een marktaandeel van 90 procent heeft. Snapchat en Twitter zijn volgens de Duitsers niet te vergelijken met wat Facebook is en doet.

Het aparte aan dit hele schouwspel is dat het Bundeskartellamt normaliter kijkt naar prijzen die nadelig zijn voor consumenten, in plaats van privacybescherming. De verwachting is dat Facebook niet makkelijk weg zal komen met wat schijnaanpassingen. Ze hebben sowieso een reactie ontketend bij andere privacy- en consumentenautoriteiten, waardoor het nu een onderwerp van gesprek is in delen van Europa. Goed nieuws dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

13 reacties

 1.   

  Met kan deze actie beter in Europees verband gaan inzetten.

  1.   

   Nee hoor Rientje, de EU zou opgeheven moeten worden want de EU werkt natuurlijk graag samen met veesboek, sterker nog, dit is allemaal voor de bühne..

 2.   

  De monopolie positie van tech reuzen is veel te groot. Het zijn hun algoritmes die voor een groot deel bepalen wat wij meekrijgen. Maak gebruik van alternatieven om te voorkomen dat hun macht nog groter wordt.

  1.   

   Je kunt natuurlijk ook je verstand gebruiken en niets op facebook plaatsen, maar indien gewenst wel gaan lezen. Volgens mij is jouw communicatiemiddel de tamtam, dus hoef jij niet te vrezen

   1.   

    Ik stuur nu een tamtam bericht naar jou.

    Begrijp je wat een algoritme op bv YouTube doet? Het zorgt ervoor dat links georiënteerde mensen alleen maar linkse dingen zien en zo een ander deel van de wereld niet mee krijgen, voor rechts geldt dit ook. Dit is een reden voor de huidige polarisatie, wat ik zeer zorgwekkend vind.

    Einde tamtam bericht. Ik ga nu in bomen klimmen en aan lianen slingeren.

    1.   

     Ik gebruik geen twitter, geen instagram, geen youtube, Jammer hè

     1.   

      Heeft niets met de argumentatie voor alternatieven te maken. Jammer joh.

 3.   

  Na 15 jaar Facebook worden mensen wakker. Ze zetten hun hele hebben en houwen online en dan gaan ze klagen dat Suikerbuik hun gegevens verpatst. Hoe is die man anders rijk geworden?

  1.   

   Wil je mij er buiten laten? En je vertaalt nog verkeerd ook: Zuckerberg = Suikerberg!

 4.   

  Maak geen gebruik van Facebook/Twitter.

  1.   

   Kweenie hoe het werkt en ik wil het niet weten ook, ik heb btw alleen zo’n lulijzer om mee te bellen of sms’en wat voor mij genoeg is

   1.   

    .

 5.   

  Het zou mooi zijn als mensen echt begrijpen wat veesboek is maar ja niet snappen wat privacy is..

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!