Duitsers delen mokerslag aan Facebook uit met nieuwe wet: vooraf toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te mogen delen!

Oei! Facebook krijgt het zwaar te verduren door de Duitse concurrentiewaakhond, ‘Bundelskartellamt’. Zij stellen dat Facebook vooraf toestemming moet gaan vragen aan haar gebruikers om gegevens te mogen delen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van 10 procent (5 miljard euro) van de jaaromzet! Via de NOS.

Facebook zou volgens het Bundeskartellamt misbruik maken van zijn machtspositie. Logisch ook, want Facebook heeft in feite een monopoliepositie op digitale persoonsgegevens die voor bedrijven waardevol kunnen zijn.

Volgens deze nieuwe Duitse wet mag Facebook, waar Whatsapp en Instagram ook onder vallen, mag niet het gebruik van het platform ontzeggen als men niet instemt met dataverzameling. Zuckerberg is natuurlijk niet blij en gaat in hoger beroep. Om deze reden is de wet dan ook nog niet definitief.

Facebook claimt echter dat Duitsland de concurrentie onderschat en de Europese privacywet verkeerd interpreteert. Het Bundeskartellamt stelt echter dat Facebook een marktaandeel van 90 procent heeft. Snapchat en Twitter zijn volgens de Duitsers niet te vergelijken met wat Facebook is en doet.

Het aparte aan dit hele schouwspel is dat het Bundeskartellamt normaliter kijkt naar prijzen die nadelig zijn voor consumenten, in plaats van privacybescherming. De verwachting is dat Facebook niet makkelijk weg zal komen met wat schijnaanpassingen. Ze hebben sowieso een reactie ontketend bij andere privacy- en consumentenautoriteiten, waardoor het nu een onderwerp van gesprek is in delen van Europa. Goed nieuws dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Rien Noppen

  Met kan deze actie beter in Europees verband gaan inzetten.

  1. Siemien

   Nee hoor Rientje, de EU zou opgeheven moeten worden want de EU werkt natuurlijk graag samen met veesboek, sterker nog, dit is allemaal voor de bühne..

 2. Satty

  De monopolie positie van tech reuzen is veel te groot. Het zijn hun algoritmes die voor een groot deel bepalen wat wij meekrijgen. Maak gebruik van alternatieven om te voorkomen dat hun macht nog groter wordt.

  1. bejaarde

   Je kunt natuurlijk ook je verstand gebruiken en niets op facebook plaatsen, maar indien gewenst wel gaan lezen. Volgens mij is jouw communicatiemiddel de tamtam, dus hoef jij niet te vrezen

   1. Satty

    Ik stuur nu een tamtam bericht naar jou.

    Begrijp je wat een algoritme op bv YouTube doet? Het zorgt ervoor dat links georiënteerde mensen alleen maar linkse dingen zien en zo een ander deel van de wereld niet mee krijgen, voor rechts geldt dit ook. Dit is een reden voor de huidige polarisatie, wat ik zeer zorgwekkend vind.

    Einde tamtam bericht. Ik ga nu in bomen klimmen en aan lianen slingeren.

    1. bejaarde

     Ik gebruik geen twitter, geen instagram, geen youtube, Jammer hè

     1. Satty

      Heeft niets met de argumentatie voor alternatieven te maken. Jammer joh.

 3. Adriaan

  Na 15 jaar Facebook worden mensen wakker. Ze zetten hun hele hebben en houwen online en dan gaan ze klagen dat Suikerbuik hun gegevens verpatst. Hoe is die man anders rijk geworden?

  1. cmsuijkerbuijk

   Wil je mij er buiten laten? En je vertaalt nog verkeerd ook: Zuckerberg = Suikerberg!

 4. HendrikJan

  Maak geen gebruik van Facebook/Twitter.

  1. Vit

   Kweenie hoe het werkt en ik wil het niet weten ook, ik heb btw alleen zo’n lulijzer om mee te bellen of sms’en wat voor mij genoeg is

   1. Vit

    .

 5. Siemien

  Het zou mooi zijn als mensen echt begrijpen wat veesboek is maar ja niet snappen wat privacy is..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.