Nog een weekje? IS zit vast in laatste bezette dorp!

Geen categoriefeb 10 2019, 16:00
IS lijkt nu toch echt z'n laatste adem uit te blazen. De door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn begonnen met de strijd om het laatste door IS bezette dorp. Aan de andere kant wachten het Syrische leger en (aan de Iraakse grens) het Iraakse leger ze op. Via NU.nl.
Hoewel de SDF aangeeft toch enige moeite te hebben met het verslaan van IS, lijkt het einde dan toch eindelijk nabij. Volgens de SDF gaat het hier om zo'n 2000 van 'de meest ervaren IS strijders', al zit een aanzienlijk deel hiervan ook nog verspreid in de omgeving. Mocht het ze lukken om ze te verslaan, dan kunnen de IS-strijders eigenlijk geen kant uit.
De SDF tracht echter via onderhandelingen om hun eigen gevangengenomen strijders levend terug te krijgen, in ruil voor een vluchtroute voor IS-strijders naar de Syrische provincie Idlib, waar Assad nog niet de controle heeft.
Dit lijkt voor de SDF een goede deal te zijn en voor IS de enige hoop op overleven, hoewel Assad natuurlijk ook de controle over Idlib terug wil. Vluchten richting de armen van het Iraakse of Syrische leger zal waarschijnlijk worden ontvangen met een shoot on sight bevel, terecht natuurlijk.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwde eerder echter dat IS binnen de kortste keren weer op zou kunnen leven. Dit zeiden ze naar aanleiding van de wens van president Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken.
Het lijkt er meer op dat na het heroveren van dit dorp, het voor Assad en zijn geallieerden een kwestie van flink huishouden in Idlib is. Op de vlucht geslagen IS-strijders kunnen ze daarna opjagen als de smerige honden die het zijn. Pakken ze er een paar levend, dan kunnen die executies tentoon worden gesteld en als voorbeeld dienen voor IS-sympathisanten in en rondom Syrië. Die worden namelijk echt niet netjes in een gevangenis gestopt en publieke executies zijn ze in het Midden-Oosten wel gewend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten