Duitsers delen mokerslag aan Facebook uit met nieuwe wet: vooraf toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te mogen delen!

Duitsers delen mokerslag aan Facebook uit met nieuwe wet: vooraf toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te mogen delen!

Oei! Facebook krijgt het zwaar te verduren door de Duitse concurrentiewaakhond, 'Bundelskartellamt'. Zij stellen dat Facebook vooraf toestemming moet gaan vragen aan haar gebruikers om gegevens te mogen delen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van 10 procent (5 miljard euro) van de jaaromzet! Via de NOS.

Facebook zou volgens het Bundeskartellamt misbruik maken van zijn machtspositie. Logisch ook, want Facebook heeft in feite een monopoliepositie op digitale persoonsgegevens die voor bedrijven waardevol kunnen zijn.

Volgens deze nieuwe Duitse wet mag Facebook, waar Whatsapp en Instagram ook onder vallen, mag niet het gebruik van het platform ontzeggen als men niet instemt met dataverzameling. Zuckerberg is natuurlijk niet blij en gaat in hoger beroep. Om deze reden is de wet dan ook nog niet definitief.

Facebook claimt echter dat Duitsland de concurrentie onderschat en de Europese privacywet verkeerd interpreteert. Het Bundeskartellamt stelt echter dat Facebook een marktaandeel van 90 procent heeft. Snapchat en Twitter zijn volgens de Duitsers niet te vergelijken met wat Facebook is en doet.

Het aparte aan dit hele schouwspel is dat het Bundeskartellamt normaliter kijkt naar prijzen die nadelig zijn voor consumenten, in plaats van privacybescherming. De verwachting is dat Facebook niet makkelijk weg zal komen met wat schijnaanpassingen. Ze hebben sowieso een reactie ontketend bij andere privacy- en consumentenautoriteiten, waardoor het nu een onderwerp van gesprek is in delen van Europa. Goed nieuws dus!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties