Één miljoen huizen dreigen te verzakken!

Geen categoriefeb 23 2019, 9:00
Kijk aan, we zijn allemaal een beetje Groninger. Zo'n 1 miljoen huizen dreigen te verzakken als gevolg van de lage grondwaterstand door de droge zomer afgelopen jaar. De fundering van veel huizen dreigt daarmee onderuit te zakken en te schuiven. Dat meldt de NOS.
Het gaat nu om zo'n 83 gemeenten waar die miljoen huizen zich bevinden, maar het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meent dat dit slecht het topje van de ijsberg is. Elke dag zijn er nieuwe meldingen, geeft de directeur Dick de Jong aan.
Huizen die voor 1970 zijn gebouwd vormen de grootste risicocategorie. Voor dergelijke huizen kunnen de herstelkosten makkelijk oplopen tot 100.000 euro.
Waar Groningers terecht kunnen klagen bij de overheid, zit de rest van Nederland met funderingsproblematiek waar niets aan te doen is. Puur door extreme droogte zakt de boel nu her en der in. Er zijn momenteel slechts zo'n tien gemeenten die actief bezig zijn de funderingsproblemen aan te pakken. In hoeverre ze dit lukt wordt niet aangegeven.
Makelaars en taxateurs maken zich natuurlijk ernstige zorgen. De huizenmarkt is namelijk booming, met zo'n 8 procent waardestijging per jaar. Dan is het flink zuur als zo'n groot deel van de markt zulke schade heeft opgelopen door de natuur, helemaal als het om bedragen van een ton gaat! En niet alleen dat, ze kunnen ook nog eens niet goed inspecteren welk huis mogelijk gevaar loopt, omdat ze niet over dergelijke gegevens beschikken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten