Één miljoen huizen dreigen te verzakken!

Kijk aan, we zijn allemaal een beetje Groninger. Zo’n 1 miljoen huizen dreigen te verzakken als gevolg van de lage grondwaterstand door de droge zomer afgelopen jaar. De fundering van veel huizen dreigt daarmee onderuit te zakken en te schuiven. Dat meldt de NOS.

Het gaat nu om zo’n 83 gemeenten waar die miljoen huizen zich bevinden, maar het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meent dat dit slecht het topje van de ijsberg is. Elke dag zijn er nieuwe meldingen, geeft de directeur Dick de Jong aan.

Huizen die voor 1970 zijn gebouwd vormen de grootste risicocategorie. Voor dergelijke huizen kunnen de herstelkosten makkelijk oplopen tot 100.000 euro.

Waar Groningers terecht kunnen klagen bij de overheid, zit de rest van Nederland met funderingsproblematiek waar niets aan te doen is. Puur door extreme droogte zakt de boel nu her en der in. Er zijn momenteel slechts zo’n tien gemeenten die actief bezig zijn de funderingsproblemen aan te pakken. In hoeverre ze dit lukt wordt niet aangegeven.

Makelaars en taxateurs maken zich natuurlijk ernstige zorgen. De huizenmarkt is namelijk booming, met zo’n 8 procent waardestijging per jaar. Dan is het flink zuur als zo’n groot deel van de markt zulke schade heeft opgelopen door de natuur, helemaal als het om bedragen van een ton gaat! En niet alleen dat, ze kunnen ook nog eens niet goed inspecteren welk huis mogelijk gevaar loopt, omdat ze niet over dergelijke gegevens beschikken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Spaanse kok

  De regering heeft het grondwater laten zakken.
  #Stemzeweg.eu

  1. Adriaan

   @kok, je maakt er nu wel een grapje over, maar het is een zeer serieus probleem. Als deze droogte doorzet, is de ramp niet te overzien. Er zal veel gemeenschapsgeld nodig zijn om dit probleem op te lossen.

   1. Satty

    Gemeenschapsgeld? Waarom het is het huis van die mensen, links gejammer. Ik denk dat je een creatieve oplossing voor de jongeren moet vinden, investeringsfondsen bv. Waar ze een kans wordt geboden uit de ellende te komen.

    1. Adriaan

     Zijn de gevolgen van een aardbeving ook het probleem van de huizenbezitter?

   2. Spaanse kok

    Inderdaad @Adriaan
    Hij was in dit geval te doorzichtig, maar geeft wel een beeld van de hier heersende mentaliteit, alles is de schuld van de regering, de politiek, de EU, Soros, Bilderberg enz.
    Niets maar dan ook niets is de eigen verantwoordelijkheid.

    1. Blikopener

     Tien verzakkende huizen vallen onder de particuliere verantwoordelijkheid. Een miljoen of meer verzakkende huizen komt in de buurt van een nationale ramp. Het gaat op het aantal, droppie.

    2. Arie B

     Nee kokkie, het is deze keer de schuld van de Rabobank!

  2. Satty

   Hahahaha

 2. struisvogelpolitiek

  Bangmakerij!!! Het gaat weer op de verkiezingen aan. Wellicht dat iedere huisbezitter Groen Links gaat stemmen. Althans dat hoopt men dan.

  1. Adriaan

   @Struisvogel, haal je kop eens uit het zand en kijk om je heen. In veengebieden zijn de problemen het grootst.

   1. struisvogelpolitiek

    @Adriaan
    Geen paniek, na de verkiezingen horen wij er niets meer over.

    1. Adriaan

     Ik maak geen paniek. Ik woon hoog en droog bovenop een duin.
     Het zijn de mensen die in lagere delen van het land wonen, die gaan straks merken dat hun huis op losse palen komt te staan. Die gaan klagen en dan moet de overheid wel ingrijpen. Wist je overigens (en dan vraag ik ook jouw aandacht @kok) dat op verzoek van veeboeren het grondwaterpeil kunstmatig laag wordt gehouden?

 3. Eugenie de la Fleur

  Gevolgen van klimaatverandering maar die worden hier grondig ontkent door een vaste stelletje idioten

  1. struisvogelpolitiek

   @EdlF
   Niet bijster intelligent als je dit soort berichtgeving gelooft. 1 Miljoen huizen, laat mij niet lachen.

  2. marco1

   Eugenie heb je je weleens verdiept in de grond van Nederland voor je met klimaat aankomt. Enne ben je nu wel of niet een lekker wijf?

   1. Pjotter

    Marco1 hoe kan een zeikert nou een lekker wijf zijn.

    1. marco1

     Je weet het nooit maar ze wil niet antwoorden dus het zal wel niet zoeen knapperd zijn.

 4. Satty

  ‘De huizenmarkt is namelijk booming, met zo’n 8 procent waardestijging per jaar.’

  Niet lang meer. Het constant ingrijpen van de overheid is natuurlijk niet houdbaar.

  Een groot probleem voor veel huizenbezitters. Hoe gaat dit betaald worden door Jan met de pet en hoe voorkom je meer ellende?

  1. marco1

   Dan had jan met de pet zich maar niet gek moeten laten maken toen de hypotheker hem vertelde wat hij maximaal kon lenen en dat dan ook te doen Jan met de pet had beter kunnen bedenken dat maximaal lenen ook maximaal betalen is en er kan nu eenmaal weleens iets op doen in het leven. Beter dat je daar rekening mee houd voor je contracten tekent dan blijft alles misschien betaalbaar. Maar das misschien mijn simpelheid

   1. Spaanse kok

    De enige juiste conclussie.
    Een groot gedeelte heeft ver boven hun stand geleefd, oh wat moesten ze allemaal niveleren.
    Ineens moest iedereen op wintersport, 2 autos, diverse creditcards enz.
    Maar dat stapje terugdoen omdat de inkomsten er niet meer naar zijn is een stap te ver.
    Lekker klagen maar zelf geen enkele aktie ondernemen.

    1. Satty

     Maar aan miljoenen mensen die financieel aan de grond zitten heeft niemand iets. Dat nivellering compleet is doorgeslagen mag duidelijk zijn maar ook ondernemers hebben consumenten nodig, een goede kans voor ondernemers om een nieuwe markt aan te boren en ondernemen hoeft niet iets asociaal te zijn. Ik heb het ondernemen geleerd waarin personeel dat hart voor de zaak heeft ook een loyaliteit van de ondernemer mag verwachten. Zo kun je met investeren natuurlijk ook een sociaal hart laten zien voor de welwillende en wie er een potje van maakt zoekt het maar uit. Er zijn teveel vangnetten in Nederland.

   2. Satty

    Ik ben het met je eens dat er vaak idiote hypotheken zijn aangegaan. Ik ben niet voor een oplossing met gemeenschapsgeld. Ik denk dat jan met de pet een mogelijkheid moet worden geboden om uit de ellende te komen waar door anderen geld aan kan worden verdiend.

    1. marco1

     Ik denk dat jan met de pet het mooi zelf uit moet zoeken. Dan leert jan met de pet misschien dat je geen 2euro kunt uitgeven als je er maar 1 hebt.

 5. Gekko

  Bangmakerij. Zo wil dit zoveelste kenniscentrum, met een directeur die een megasalaris verdient, zich in de kijker spelen.

  1. Spaanse kok

   Precies Gekko.
   Kop in het zand en hard Lalala zingen.
   Niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen.

 6. struisvogelpolitiek

  Hebben jullie het ook al gehoord? Klimaatredders Klaver en Jetten hebben intensief contact met Trump. Wellicht dat Amerika een een indiaan naar Nederland stuurt om cursussen te verzorgen aan Groen Links en D66. Hoe doe ik een regendans. 🙂 🙂 🙂

 7. Rud56

  Funderingsproblemen zijn een ramp voor elk huis.
  Dat staat als een paal boven water! (Nee, dus niet meer onder water.)
  Voor deze problemen kunnen eigenaren zich verzekeren, al zal niet alles worden gedekt.

  Feit is ook dat teveel mensen een huis boven hun budget hebben gekocht, gekocht zonder ook maar enige rekening te houden met bijvoorbeeld onderhoud van dat huis!
  Die kopers is door ‘makelaarsland’ c.q. hypotheekverstrekkend Nederland een vette worst voorgehouden, wat uiteindelijk de galg blijkt te zijn!

  @Struisvogelpolitiek: Trump heeft zojuist bevestigd, er komt een indiaan deze kant op …… of was het nou een jihadist uit Syrie …?

  1. struisvogelpolitiek

   @Rud56
   Dat maakt Klaver en Jetten niets uit. Als hij maar goed kan dansen. 🙂

 8. Vanduinen

  Als de regering gaat bijspringen en dat moet wel, zal dit de eerste financiële tegenvaller voor het nieuwe kabinet zijn. Het blijft natuurlijk niet bij een paar “huisjes”. Gebouwen, spoorwegen, dijken doen ook mee.

 9. Rud56

  @Struisvogelpolitiek

  Mocht het toch een Jihadist zijn, die kunnen dansen als de beste, zéker in Nederland.
  Daar zal dat gajes dansend door de mazen van de falende wet gaan, zijn of haar vrijheid tegemoet, in ieder geval gegarandeerd na maximaal zes jaar!

 10. J.Rademaker

  15 jaar geleden al bekent in Friesland, ter wille van natuurbeheer (vogeltjes) waterpeil omlaag door waterschap. Schade aan funderingen groot en kostbaar.
  Wettelijk is het waterschap niet aansprakelijk voor schade ontstaan als gevolg van het door het waterschap wijzigen van het waterpeil.
  Neem maar een extra hypotheek en nog een om de aarde te redden.

 11. fusilier

  Een betonplaat als fundering onder het gehele nieuwbouw huis ,voorkomt veel problemen. Als het dan verzakt, voorkom je in ieder geval wel scheuren in de muren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.