Falende jeugdzorg! Suïcidale jongen (16) pleegt zelfmoord na vier weken eenzame opsluiting

1640843
Foto: Foto van isoleercel ter illustratie

Jeugdinstellingen Karakter in Nijmegen en ‘t Anker in Harreveld hebben keihard gefaald. Karakter sloot de jongen, na een jaar behandeling, vier weken lang op in de isoleerruimte. ‘t Anker nam de jongen over maar kreeg geen informatie en sloot hem ook maar direct op! Bij de eerste de beste kans die hij kreeg pleegde de 16-jarige jongen zelfmoord.

Er gaat vaak zat iets mis in Nederlandse zorginstellingen. Hoge werkdruk, ontzettend lastige doelgroepen, weinig budget en een dikke, taaie laag bureaucratie maken het er allemaal niet makkelijker op. En dan ga ik er nog vanuit dat de medewerkers het beste met hun cliënten voor hebben en professioneel te werk gaan. Zelfs als alles meezit kan het echter zomaar zijn dat er net een cliënt tussendoor glipt of totaal niet vatbaar blijkt voor behandeling. Echt ontzettend lastig werk dus!

Maar wat hier is gebeurd lijkt echt totaal nergens op! Bij Karakter konden ze niets met die knul, wilden hem overdragen zochten naar een instelling. Uiteindelijk vonden ze ‘t Anker in Harreveld. Vervolgens duurde het nog eens vier weken voor hij kon worden overgedragen dus wat doe je dan? Gewoon opsluiten in de isoleercel! (Red: Zo staat het niet in het AD, maar 24-uurs bewaking en scheurkleding geven dit prijs.)

Een suïcidale jongen van 16, die na een jaar behandeling geen vooruitgang heeft geboekt, afzonderen en opsluiten in de isoleercel? Klaarblijkelijk ook nog niet eens uit noodzaak maar gewoon ter overbrugging van de tijd voor de overdracht!

In die vier weken tijd heeft Karakter kennelijk ook niet de moeite genomen om ‘t Anker enigszins voor te bereiden op wat voor cliënt zij op het terrein krijgen. Hoewel ze bij Karakter spraken van ‘een krachtige doodswens’, ‘zeer hoog suïciderisico’ en de jongen als ‘onbetrouwbaar’ bestempelden, gaven ze dit niet aan bij ‘t Anker.

Ook bij ‘t Anker namen ze niet de moeite om dergelijke informatie op te vragen. Sterker nog, het eerste wat ze deden was die jongen direct in hun eigen isoleerruimte stoppen! Als klap op de vuurpijl gaven ze hem ook nog toegang tot een telefoon. De ouders kregen haast niets te horen over zijn toestand en werden ook niet of nauwelijks betrokken bij de behandeling. Drie dagen later hing hij zichzelf op en nu is natuurlijk niemand verantwoordelijk want ‘fouten bij de communicatie’ of een smoes van vergelijkbare aard.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Verschrikkelijk, deze jongen zat geestelijk goed in de knoei. Hier is overduidelijk van alles misgegaan, ik denk dat de argumenten die jij noemt serieus moeten worden genomen maar geen excuus zijn.

  1.   

   Dat is in Nederland de hedendaagse zorg vermoord worden
   of zelfmoord plegen.Er zijn teveel regels is nadelig voor de zorg

 2.   

  Te weinig personeel, groot probleem. Isolee rcel is een behoorlijk heftige ervaring zeker bij mensen die psychisch al niet sterk staan kan het de das om doen.

 3.   

  Op STRENG beveiligde, GESLOTEN afdelingen verblijven jeugdigen van twaalf tot achttien jaar met vaak heftige gedragsproblemen.

  Dan heb ik toch wat vragen over wat bijvoorbeeld deze “lieve” “onschuldige” jongen van 16 jaar gedaan heeft om in allebei deze instellingen verzeilt te geraken !

  1.   

   Ernstig suïcidaal zijn als gevolg van bijvoorbeeld depressie of trauma is voldoende reden lijkt mij. Jezelf op willen hangen valt wat mij betreft wel in de categorie ‘ernstig gedragsprobleem’, maar kan aan mij liggen…

   1.   

    Kan Wout dit flodderige verhaal nog een beetje onderbouwen met links naar serieuze media?

    1.   

     Wil jij eens een keer je grote bek houden. Je hebt hier geen enkel gevoel voor deze zaak. Jouw gedachten zijn flodderig. Ben jij familie van de familie Flodder. Je moet je schamen!

    2.   

     Als wij niet zoveel geld zouden besteden aan jouw geliefde vluchtelingen, zouden wij deze mensen veel beter kunnen ondersteunen. Ik bent gewoon een stuk onbenul!

     1.   

      “ Ik bent gewoon een stuk onbenul!”

      Je zegt het.

     2.   

      In de laatste zin is Ik Je

   2.   

    Je hebt gelijk meneer Wout Willemsen. En isoleer of platspuiten is de minst tijdrovende oplossing voor de lastige p atienten. Deze jongen had meer tijd ingestoken moeten worden bij binnenkomst maat helaas tijd is er niet dus het werd isoleer met fatale gevolgen.

 4.   

  Vreselijk!

 5.   

  Het wordt de hoogste tijd dat psychologen, psychiaters en rechters persoonlijk aansprakelijk worden gesteld!

 6.   

  Er zijn ook veel jongeren die zelfmoord plegen zonder isoleercel, ligt dat ook aan het falen van jeugdzorg?

  1.   

   Nee en jeugdzorg heeft in deze ook niet gefaald het systeem heeft gefaald.

 7.   

  Kijk een wat nuttigere besteding van de 100 miljoen van Kaag die weer zonder enige controle of verplichting aan africa gegeven wordt. In NL is nog genoeg te verbeteren!

  1.   

   Aytas/Sat(an)ty/Sattya vindt dat natuurlijk niet..

 8.   

  Jeugdzorg is alleen geinteresseert in geld en niet in het welzijn van kinderen want die brengen Euro 40 tot 50.000 per jaar per kind op, lees de reacties en ervaringen maar van vorige kinderombudsman Reinier van Zutphen en het boek wat hij over “jeugdzorg” heeft geschreven, dat zegt genoeg.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!