Filmpjes! Europese lobby tegen duurzame pulsvisserij toont de beerput van Brussel

De Europese Unie heeft haar mond vol van duurzaamheid en innovatie, maar op het moment dat het de Fransen niet helemaal lekker zit dat de Nederlandse visserij vooruitstrevend is, gaan ze ineens moeilijk doen. Er werd zelfs een hele lobby opgezet om het Europees Parlement ertoe te bewegen het pulsvissen te verbieden. Maar hoe verhoudt het pulsvissen zich eigenlijk tot de traditionele vismethoden? Als we op onderzoek uitgaan dan blijkt snel dat het pulsvissen duurzaam is. Vreemd dus, dat het Europees Parlement een verbod wil! 

Hoe werkt pulsvissen?

Volgens de informatieve video hierboven verlaagt het pulsvissen het brandstofverbruik van schepen met wel 50%. Dit omdat de wrijving met het zeewater middels de nieuwe methode veel lager is dan bij de oudere methoden. Hierdoor wordt dus een flinke winst behaald op de uitstoot van chemische stoffen zoals CO2. Maar behalve het besparen van brandstof, dat niet alleen goed is voor de consumentenprijzen en het milieu, is de bijvangst van het pulsvissen ook lager. Hierdoor ervaren andere vissen, behalve de vis die gevangen wordt, minder hinder van de visserij.

Twee vliegen in één klap dus! Maar onvoldoende om Brussel te bewegen het pulsvissen toe te staan.

De vraag is dan ook hoe het kan dat de Europese Unie zich ondanks de voordelen van de methode zich inzet voor een verbod op deze techniek? Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Het is een combinatie van politiek gekonkel in Brussel op basis van waanbeelden, maar ook de welhaast laffe houding van de Minister van Landbouw en Visserij Carola Schouten (ChristenUnie).  Ja, ze heeft al laten weten dat het verbod op ‘politieke gronden’ tot stand is gekomen, maar veel verder dan het aanbieden van een ‘transitieperiode’ kwam ze niet.

Geen durf, geen lef, geen vuist op tafel.

Maar gezien het feit dat Brussel zichzelf tegenspreekt in haar committent voor duurzame en innovatieve visserij, terwijl Nederland miljarden spendeert aan Brussel, mag de minister toch écht wel een keer op tafel gaan slaan. Carola Schouten is dan ook aan zet. Toe maar, doe het! Niet alleen om de vissers te helpen, maar om heel Nederland te overtuigen dat ze zich hard maakt voor het Nederlandse belang. Want dit keer zijn het de vissers, maar de volgende keer wellicht marketingbureau’s die lijden onder voorgenomen Europese advertentiemaatregelen.

Eens moet de eerste keer zijn!

De Europese lobby

Ja, in Brussel werd zelfs een emotionele lobby opgezet, met ‘ludieke acties’ om parlementariërs ertoe te bewegen toch écht voor het verbod op de duurzame pulsvisserij te stemmen. Een omgekeerde wereld. Brussel lijkt wel een beerput waar de traditionele methoden, die aantoonbaar vervuilzender en minder diervriendelijk zijn, in stand worden gehouden omwille van politieke belangen. Van samenwerking is op dit punt in Brussel dus eigenlijk geen sprake. Van treiteren wel. Tijd dus dat de minister hard ingrijpt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Gekko

  Minister Carola Schouten zat vanmorgen in de kerk. In Urk. Te bidden om een gunstig besluit in het Europese Parlement.

  Ja, Carola ziet de bui al hangen.

  De vissersdorpen, zoals Katwijk, Spakenburg en Urk, zijn ware bolwerken voor de ChristenUnie. En nu komen de vissers erachter dat het lieve meisje Schouten helemaal niets voor hen doet. Dat gaat de CU heel veel stemmers kosten.

  Kun je bidden tot je een ons weegt…

  1. van Urk

   In de kerk ja..En toevallig in mijn kerk zelfs. Dat mens moest met haar krent in Straatsburg gaan zitten en net als de Fransen gaan schreeuwen dat we als grootste netto betaler van de EU niet verder betalen maar voortaan wel naar ons geluisterd moet gaan worden .

  2. fockingworst

   Schaapje schouten stond gisteren te liegen in elke ondervraging in de kamer en erbuiten.
   Het schaapje zag er vermoeid uit omdat ze moest liegen in de kamer en erbuiten omdat ze de beslissing die al is genomen niet mocht verklappen en dat druist tegen haar christelijke waardes in.

   1. Janna47

    @fockingworst
    Ja tuurlijk liegen kunnen ze als geen ander bij de CU.
    Die omhooggevallen boerendochter weet zich geen raad en roept maar wat uit pure paniek. Dit soort mensen horen toch niet op zulke posities te zitten evenals die Slob, ook een omhooggevallen schoolmeester. Allemaal mensen die niet capabel zijn.
    Om over die Segers maar niet te praten, die liegt net zo hard als Rutte. In het debat over het afschaffen van de Dividend belasting bevestigde hij alle leugens van Rutte…
    Dus hou op over de CU. Ik adviseer ze om een andere nam te bedenken en dan vooral niet meer de C te gebruiken.

  3. Eugenie de la Fleur

   Carola is een uitstekende politicus en noem haar geen meisje. Dit is erg denigrerend voor vrouwen

   1. marco1

    Ja dat bent u ook dorpsgek de la fleur.

   2. fockingworst

    @eugeniedelafleurtrol we noemen haar geen meisje omdat jij het wil, maar een braaf schaapje die precies het dametje over loopt als zwart schaapje rutte eerst is gegaan.
    ZIJTAK Rutte geeft sinds net openlijk toe dat de meer macht moet krijgen.. zie telegraaf

    1. fockingworst

     De eu gaat over.

   3. Niet L niet R

    Zij heeft zich gedragen als een klein meisje, door niet zelf de belangen van de vissers in deze moeilijke tijd te behartigen!

   4. DeBruijn

    Precies, iedereen doet net of zij haar kennen.

 2. HendrikJan

  Steeds meer mensen, krijgen zicht op het ware gezicht van Rutte en de EU.

  Deze gehele Rutte 3 club + meeloop partijen, geven geen drol om Nederland.

  Ze geilen op zichzelf en hun verdere loopbaan.

  Houvast Nederland het gaat goed zo, de afbraak/omvolking van Nederland is bijna voltooid.

 3. Meriadoc Brandebok

  Met de vuist op tafel slaan? Met welke vuist wilde je slaan? De beslissingen binnen de EU zijn heus niet afhankelijk van de hoeveelheid contributie die men inbrengt.

  1. van Urk

   Meriadoc Brandebok, Met welk vuist..Daar ga je al met zo,n slappe reactie. Er is altijd een vuist want bij de Fransen lukt dat dus ook. Punt is dat we hier slappe rubberen idioten aan het roer hebben die zich tegen buitenlandse politici neerbuigend opstellen alsof het allemaal de Keizers van Europa zijn. Ik geloof steeds meer in onze populisten. De gebroeders de Witt waren ook in de ogen van de Oranjisten twee populisten.

   1. tomygun

    He he Urk nu ben je mijn man , je kan het wel he .

   2. Meriadoc Brandebok

    Dat was natuurlijk geen vuist, van Urk, maar een lobby van Frankrijk, Groot-Brittannië en de millieuclubs. Er is toen ook een tegenlobby opgezet door de Nederlanders, maar de lobby van de Fransen bleek machtiger.

    De vraag is welke vuist je bedoelt?

    1. Siemien

     @van Urk Occult fantasietje vindt dat Nederland niet moet zeuren en slaafs achter EUropa aan moet lopen en netjes een bak met geld moet betalen elk jaar..

   3. tomygun

    van Urk , ik ben even dit draadje door gegaan en ik zie
    dat de meeste reacties niet veel zoden aan de dijk zetten .
    Wel dit is een actie van de framboos om met een lobby
    de Nederlandse innovatie om zeep tehelpen , wat ze gelukt is .
    Persoonlijk zou ik als ik een visser zou zijn nu naar het hof
    stappen en het hof vraagen deze beslissing ongedaan temaken
    zo niet dat er dan direct een verbod moet komen op het vissen
    op glas aal door die Framboos .
    Het vissen op glas aal is al lang omstreden en aangetoond dat
    zij de vis stelen die niet meer naar zijn eigen grond kan gaan.
    De Framboos weet donders goed dat hij daar fout bezig is .

 4. tomygun

  UIT DE EU NU NEXIT so snel mogelijk .
  Wij willen geen linkse 4de reigh .
  stem PVV of FvD

  1. Siemien

   Ab-so-luut

   stem PVV/FvD

   1. fockingworst

    @siemiem +++

 5. Koos sssss

  Gewoon de NL afdracht aan Brussel stopzetten, totdat dit verbod wordt teruggedraaid, de schade uit deze maatregel wordt vergoed en Juncker na 7 dagen droog staan op de Dam in 020 persoonlijk zijn excuses aan het Nederlandse volk aanbiedt.

  Met een Brexit, steeds meer openlijk verzet vanuit de Visegradlanden en Italië en de Gele Hesjes, die nog steeds massaal protesteren kan de EU zich deze rel echt niet veroorloven.
  Die booswichtenclub is nu zwakker dan ooit.

 6. Gerlos

  Stoppen om de grootste NETTO BETALER te zijn voor het GEDROCHT EU en die kut Fransen te blijven sponsoren omdat ze niet willen innoveren in de visserij.

 7. Raveltje

  Het Nederlandse volk wordt in alles dwars gezeten
  Vooral wanneer het om eten gaat,die verrekte eu

 8. Heras

  Ik heb de laatste jaren het gevoel dat nederland steeds weer het onderspit moet delven. Onze houvast valt aan alle kanten weg, mede door het slappe beleid van de regering. Het moraal is zoek, de misdaad gestegen, btw kosten rijzen de pan uit. Dan hebben wij nog te maken met debiele groeperingen zoals bij1, denk, grauwe eeuw. En maar beweren dat wij de gelukkigste mensen zijn.

  1. Niet L niet R

   Kan toch niet anders, Rutte solliciteert naar de hoogste functie bij de EU, je kan toch geen twee dingen tegelijk doen!

 9. Troelstra

  De Franse visserslobby lacht in hun vuistje hoe ze de EU hebben weten te manipuleren tot het kalt stellen van de Nederlandse vissers.

 10. Dik

  Hieraan zien we dat we zo snel mogelijk Nexit moeten.

 11. Niet L niet R

  Die vrouw moest bij de EU zijn, en ons belang persoonlijk behartigen, niet door een afgevaardigde!
  Maar heb al eerder aangegeven, Rutte de hoofdpersoon van dit kabinet heeft het te druk met solliciteren bij de EU, in plaats van Nederlandse belangen te verdedigen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.