Ha! Bezwaar ingediend tegen VVD-kieslijst Zuid-Holland vanwege integriteitsschandalen!

Ha! Bezwaar ingediend tegen VVD-kieslijst Zuid-Holland vanwege integriteitsschandalen!

Gaat Mark Rutte binnenkort zijn lijst verliezen in Zuid-Holland? Dat kan zomaar eens gebeuren! Twee bestuurders van de kleine klassiek liberale partij LP hebben namelijk bezwaar gemaakt tegen de provinciale VVD-kieslijst van Zuid-Holland! Reden van het bezwaar is de hoeveelheid van integriteitsschandalen bij de partij van Rutte en het feit dat de Kiesraad geen mechanismen heeft ingebouwd om de integriteit van kandidaat volksvertegenwoordigers te checken.

Daarom verzoeken de bestuurders de Raad van State om uitspraak te doen over het bezwaarschrift en de Kiesraad de VVD-lijst af te laten keuren!

Volgens de bestuursleden van de Libertarische Partij (LP), Robert Valentine en Jeroen Weber, zou de Nederlandse politiek zich moeten houden aan het VN-verdrag 'United Nations Convention against Corruption'. In dat verdrag wordt gemeld dat gecommitteerde staten anti-corruptiebeleid ten uitvoer moeten brengen. Waaronder het opstellen van 'adequate procedures met betrekking tot de selectie van volksvertegenwoordigers'.

Nederland heeft dit verdrag ook ondertekend, maar de Kiesraad heeft tot op heden geen aanvullende procedures tot stand gebracht. Hierdoor ontstaat mogelijk een situatie waarin niet-integere personen op een kieslijst terechtkomen. En dat hebben we gezien de afgelopen jaren!

Volgens Weber en Valentine is de VVD aantoonbaar gevoelig voor integriteitsschandalen en verwijzen ze naar de wanprestaties uit het verleden om dit aan te tonen. Denk aan Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD), die voor een wet stemde waar ze zelf adviezen over uitbracht bij het opstellen ervan. Bleef het daar maar bij, maar Duthler kreeg ook nog eens een vergoeding! Of denk aan Marcel Houtzager, die belastinggeld verspilde aan de organisatie van een afscheidsfeestje van een collega. Rekening een luttele €50.000! De lijst is bijna oneindig.

Aangezien de VVD aantoonbaar extra gevoelig is voor integriteitsschandalen zou de Kiesraad volgens Weber en Valentine de VVD-lijst moeten afkeuren. Zeker omdat er tot op heden geen procedures zijn opgezet door de Kiesraad om corruptie te bestrijden in lijn met het VN-verdrag. Het bezwaarschrift gericht aan de Raad van State leest als volgt:

[caption id="attachment_219975" align="aligncenter" width="696"]Het bezwaarschrift zoals ingediend door Het bezwaarschrift zoals ingediend door Robert Valentine en Jeroen Weber. Bron: Robert Valentine[/caption]

Als het bezwaar ontvankelijk wordt verklaard door de Raad van State, dan kan het zomaar eens zijn dat de VVD-lijst in Zuid-Holland wordt afgekeurd. Al is de kans natuurlijk wel erg klein. Maar als het gebeurt, dan verliest Mark Rutte ineens héél erg veel invloed. Tevens hebben Valentine en Webers een goed punt wanneer ze verwijzen naar het VN-verdrag. Deze vorm van 'soft law' geldt ook voor Nederland, maar de Kiesraad heeft zich tot op heden niet ingezet om de toezeggingen te effectueren in hun beleid.

En dus dobbert de Kiesraad voort in het accepteren van kieslijsten van partijen waarvan iedereen weet dat er iets heel goed mis is. En met de VVD is het goed mis. Goed punt dus van de LP-bestuurders en wellicht een eerste aanzet om de integriteitsprocedures van de Kiesraad op de schop te nemen. En misschien, héél misschien zit de VVD straks zonder kieslijst in Zuid-Holland!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties