Filmpjes! Europese lobby tegen duurzame pulsvisserij toont de beerput van Brussel

Geen categoriefeb 13 2019, 16:15
De Europese Unie heeft haar mond vol van duurzaamheid en innovatie, maar op het moment dat het de Fransen niet helemaal lekker zit dat de Nederlandse visserij vooruitstrevend is, gaan ze ineens moeilijk doen. Er werd zelfs een hele lobby opgezet om het Europees Parlement ertoe te bewegen het pulsvissen te verbieden. Maar hoe verhoudt het pulsvissen zich eigenlijk tot de traditionele vismethoden? Als we op onderzoek uitgaan dan blijkt snel dat het pulsvissen duurzaam is. Vreemd dus, dat het Europees Parlement een verbod wil!

Hoe werkt pulsvissen?

[video width="1024" height="576" wmv="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2019/02/Animatie-SumWing-puls.wmv"][/video]
Volgens de informatieve video hierboven verlaagt het pulsvissen het brandstofverbruik van schepen met wel 50%. Dit omdat de wrijving met het zeewater middels de nieuwe methode veel lager is dan bij de oudere methoden. Hierdoor wordt dus een flinke winst behaald op de uitstoot van chemische stoffen zoals CO2. Maar behalve het besparen van brandstof, dat niet alleen goed is voor de consumentenprijzen en het milieu, is de bijvangst van het pulsvissen ook lager. Hierdoor ervaren andere vissen, behalve de vis die gevangen wordt, minder hinder van de visserij.
Twee vliegen in één klap dus! Maar onvoldoende om Brussel te bewegen het pulsvissen toe te staan.
De vraag is dan ook hoe het kan dat de Europese Unie zich ondanks de voordelen van de methode zich inzet voor een verbod op deze techniek? Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Het is een combinatie van politiek gekonkel in Brussel op basis van waanbeelden, maar ook de welhaast laffe houding van de Minister van Landbouw en Visserij Carola Schouten (ChristenUnie). Ja, ze heeft al laten weten dat het verbod op 'politieke gronden' tot stand is gekomen, maar veel verder dan het aanbieden van een 'transitieperiode' kwam ze niet.
Geen durf, geen lef, geen vuist op tafel.
Maar gezien het feit dat Brussel zichzelf tegenspreekt in haar committent voor duurzame en innovatieve visserij, terwijl Nederland miljarden spendeert aan Brussel, mag de minister toch écht wel een keer op tafel gaan slaan. Carola Schouten is dan ook aan zet. Toe maar, doe het! Niet alleen om de vissers te helpen, maar om heel Nederland te overtuigen dat ze zich hard maakt voor het Nederlandse belang. Want dit keer zijn het de vissers, maar de volgende keer wellicht marketingbureau's die lijden onder voorgenomen Europese advertentiemaatregelen.
Eens moet de eerste keer zijn!

De Europese lobby

Ja, in Brussel werd zelfs een emotionele lobby opgezet, met 'ludieke acties' om parlementariërs ertoe te bewegen toch écht voor het verbod op de duurzame pulsvisserij te stemmen. Een omgekeerde wereld. Brussel lijkt wel een beerput waar de traditionele methoden, die aantoonbaar vervuilzender en minder diervriendelijk zijn, in stand worden gehouden omwille van politieke belangen. Van samenwerking is op dit punt in Brussel dus eigenlijk geen sprake. Van treiteren wel. Tijd dus dat de minister hard ingrijpt.
[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2019/02/Pulsvissen_aanpassen-subs-en-VO_final2_3.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten