Informele uitvaarten steeds populairder

Proosten op het leven en dit uitbundig laten merken is niet iets wat je snel zult verwachten op een uitvaart. Echter veranderden de uitvaartwensen onder de Nederlandse bevolking. Er willen namelijk steeds meer mensen op een informele manier hun laatste dag op aarde doormaken, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeringwijzer.net onder ruim 2.300 Nederlanders. Natuurlijk is er een zichtbaar verschil te zien per provincie, maar ook per leeftijd. Toch is er duidelijke te zien dat er een voorkeur is voor een meer informele manier van een uitvaart. Een intieme verzameling van nabestaanden om vervolgens een toost uit de brengen op het leven. Het leven is immers al zo kort, dus laat geen dag aan je voorbij gaan zonder lach.

Cremeren meest populair
Onder de ondervraagden bleek ook dat het merendeel, ruim 70 procent ervoor kiest om gecremeerd te worden. Dit wordt gemotiveerd door de lage kosten, maar ook om de nabestaanden niet op te willen zadelen met de zorg van het graf. Uit het onderzoek is ook gebleken dat in onze zuidelijkste provincie Limburg cremeren het meest populair is met bijna 79 procent. Daar tegenover is het in Drenthe weer het minst populair onder de ondervraagden met bijna 55 procent. Leeftijd speelt ook een enorme rol onder de ondervraagden. Mensen in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 30 jaar kiezen voornamelijk voor een crematie met maar liefst 84 procent. Gaan we naar een leeftijd van 75 jaar en ouder is dit slecht 42.5 procent.

Borrel verslaat koffie en cake
Tijden veranderen met de generatie blijkt onder andere uit dit onderzoek. De koffie en cake zal langzamerhand verdwijnen tijdens een uitvaart en zal ruimte maken voor een borrel en een hapje. Inwoners van Flevoland geven met bijna 69 procent aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten tijdens de uitvaart. De Flevolanders worden nauw gevolgd door de Noord-Hollanders. De provincie die de top 3 compleet maakt is het eerder besproken Limburg met bijna 64 procent. Bij onze noorderburen gaat de voorkeur wel nog uit naar een kopje koffie met het beruchte plakje cake.

Formele uitvaart wordt informeler
Vroeger waren er voornamelijk formele uitvaarten waar je nog zwarte kleding diende te dragen en werd er klassieke muziek op de achtergrond gedraaid. Er waren ook professionele kistdragers die het vervoeren van de kist in een strakke gestroomlijnde pas vervoerde. Iets wat tegenwoordig door familie en vrienden wordt gedaan. Uiteindelijk werd dit allemaal afgesloten met een kopje koffie en een plakje cake. Nu blijkt dat 69 procent van de Nederlanders er liever voor kiest om het informeel te houden.

Foto’s en video’s
Een fotoslideshow is daarbij een nieuw concept wat vaak voorkomt. Dit in combinatie van een aantal sprekers die nauw betrokken waren bij de overledenen en er wordt gekozen muziek van hem of haar afgespeeld. Tegenwoordig zien mensen ook liever dat de kleding meer casual wordt. Zwart en netjes is immers iets van vorige eeuw en tegenwoordig bezit ook lang niet iedereen een kostuum. Voornamelijk hoeft het voor de Limburgers allemaal niet zo formeel meer. maar liefst een ruime 81 procent kiest voor een meer informele uitvaart waar nabestaanden gewoon casual gekleed hun laatste eer kunnen komen betuigen. Een andere trend is dat uitvaartfotografie en een uitvaartvideo steeds populairder worden. We filmen steeds meer en een film van de begrafenis of crematie kan een mooie herinnering zijn voor later.

Open kist alleen in Groningen erg populair
Als enige Nederlanders kiezen de mensen uit Groningen met 72 procent ervoor dat hun nabestaanden nog een laatste blik op hun kunnen werpen door de kist open te laten. Limburgers daarentegen kiezen Limburgers weer met 91 procenten massaal voor een dichte kist tijdens de uitvaart. De meeste verschillen in de keuzes hiervan liggen bij jong en oud. De oma’s en opa’s van deze tijd kiezen vaak voor de nog ouderwetse formele manier. De kleinkinderen zullen eerder voor de casual manier kiezen. Ouders zitten hier weer een beetje tussenin. Gemiddeld zijn ze er wel over eens dat de kist dicht mag blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. TD

    “koffie en cake verdwijnt tijdens een uitvaart en zal ruimte maken voor een borrel en een hapje”
    Met een borrel op komt verdeelt een grote erfenis,zonder testament zich soepeler en levendiger?

    1. Top

      Nopper/flopper/knopper, u wel bekend, gaat in de ‘kliko’, want hij heeft geen centjes voor een fatsoenlijke “afscheid”. Oh wacht even, hij zal de gemeenschap, er wel voor op laten dtraaien. Zijn ‘levensvehaal’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.