Inwoners Kanaaleiland zijn groene gekte zat: 'Het is onbetaalbaar voor ons'

Geen categoriefeb 14 2019, 14:00
Utrecht wil voorloper zijn. Alleen denken gewone inwoners van die stad daar heel anders over.
Zoals wel vaker -- of eigenlijk: zoals ook in het gehele land -- staan de neuzen van de zelfverklaarde en zelfbenoemde elite aan de ene kant, en die van gewone burgers aan de andere bepaald niet dezelfde kant op. Zo heeft de gemeente Utrecht besloten dat het samen met Nice en Gotenburg internationaal koploper vergroening wil zijn. Met andere woorden: er moet af worden gestapt van fossiele brandstoffen in die steden, alles moet op 'groene' energie en dergelijke.
Klinkt in theorie natuurlijk hartstikke leuk, alleen is er wel een klein probleem: dat gaat bakken met geld kosten. De overheid betaalt ongetwijfeld een deel, maar dat is in de kern geld van de belastingbetaler. Van de burger dus. En die mag vervolgens nog een keer betalen voor de zogenaamde eigen bijdrage.
Het gevolg? In het Utrechtse Kanaleneiland maken ze zich ernstig zorgen. De Telegraaf heeft zowaar met een inwoner van die wijk gesproken. Hoewel zijn inkomen niet indrukwekkend is weet Ronald van den Berg het goed uit te leggen: hij doet een krantenwijk (twee zelfs) en is ook nog eens schoonmaker, maar hij en zijn gezin kunnen nu al nauwelijks rondkomen -- hoewel ze inderdaad wel een eigen huis hebben. Als de energieplannen van de gemeente doorgaan wordt hij financieel geruïneerd:

"Mijn vrouw raakt al in paniek als we wekelijks meer dan 75 euro aan boodschappen uitgeven. Stel je voor dat we die gaskookplaat door een inductiekookplaat moeten vervangen. Het wordt ons allemaal maar door de strot geramd. Hoe ga ik daar tegenop sparen?"

De Telegraaf heeft voor de goede orde ook gesproken met ene Esther Gruter, woordvoerster van Bo-ex. Die wrijft de discrepantie tussen normale burger en elites er nog maar even in:

"We staan voor een enorme uitdaging. Bijvoorbeeld: hoe maak je elektrische deelauto’s aantrekkelijk in een wijk waar autobezit als statussymbool geldt? En hoe bereik je laagopgeleide, allochtone ouderen, die soms niet eens de teksten kunnen lezen van de informatie die wij hen sturen?"

Ronalds reactie daarop is veelzeggend:

"Elektrische deelauto’s? Dit is een wijk waar ’s nachts auto’s in de fik worden gestoken."

Het is werkelijk al lang geen overdrijving meer om te stellen dat de elites waanzinnig zijn. Of, zoals ome Geert vast zou zeggen: knettergek. Ze zijn zo volledig losgezongen van de werkelijkheid dat ze werkelijk geen idee hebben van het leven van Jan met de Pet. 30.000 euro 'eigen bijdrage' voor vergroening? Dat is geen probleem voor die mensen... en ze gaan er voor het gemakje vanuit dat dit voor iedereen geldt. Ja, ook voor de schoonmaker die er twee krantenwijken bij doet en maar 75 euro per week heeft voor boodschappen.
Gestoord. Waanzin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten