Inwoners Kanaaleiland zijn groene gekte zat: ‘Het is onbetaalbaar voor ons’

Utrecht wil voorloper zijn. Alleen denken gewone inwoners van die stad daar heel anders over.

Zoals wel vaker — of eigenlijk: zoals ook in het gehele land — staan de neuzen van de zelfverklaarde en zelfbenoemde elite aan de ene kant, en die van gewone burgers aan de andere bepaald niet dezelfde kant op. Zo heeft de gemeente Utrecht besloten dat het samen met Nice en Gotenburg internationaal koploper vergroening wil zijn. Met andere woorden: er moet af worden gestapt van fossiele brandstoffen in die steden, alles moet op ‘groene’ energie en dergelijke.

Klinkt in theorie natuurlijk hartstikke leuk, alleen is er wel een klein probleem: dat gaat bakken met geld kosten. De overheid betaalt ongetwijfeld een deel, maar dat is in de kern geld van de belastingbetaler. Van de burger dus. En die mag vervolgens nog een keer betalen voor de zogenaamde eigen bijdrage.

Het gevolg? In het Utrechtse Kanaleneiland maken ze zich ernstig zorgen. De Telegraaf heeft zowaar met een inwoner van die wijk gesproken. Hoewel zijn inkomen niet indrukwekkend is weet Ronald van den Berg het goed uit te leggen: hij doet een krantenwijk (twee zelfs) en is ook nog eens schoonmaker, maar hij en zijn gezin kunnen nu al nauwelijks rondkomen — hoewel ze inderdaad wel een eigen huis hebben. Als de energieplannen van de gemeente doorgaan wordt hij financieel geruïneerd:

“Mijn vrouw raakt al in paniek als we wekelijks meer dan 75 euro aan boodschappen uitgeven. Stel je voor dat we die gaskookplaat door een inductiekookplaat moeten vervangen. Het wordt ons allemaal maar door de strot geramd. Hoe ga ik daar tegenop sparen?”

De Telegraaf heeft voor de goede orde ook gesproken met ene Esther Gruter, woordvoerster van Bo-ex. Die wrijft de discrepantie tussen normale burger en elites er nog maar even in:

“We staan voor een enorme uitdaging. Bijvoorbeeld: hoe maak je elektrische deelauto’s aantrekkelijk in een wijk waar autobezit als statussymbool geldt? En hoe bereik je laagopgeleide, allochtone ouderen, die soms niet eens de teksten kunnen lezen van de informatie die wij hen sturen?”

Ronalds reactie daarop is veelzeggend:

Elektrische deelauto’s? Dit is een wijk waar ’s nachts auto’s in de fik worden gestoken.”

Het is werkelijk al lang geen overdrijving meer om te stellen dat de elites waanzinnig zijn. Of, zoals ome Geert vast zou zeggen: knettergek. Ze zijn zo volledig losgezongen van de werkelijkheid dat ze werkelijk geen idee hebben van het leven van Jan met de Pet. 30.000 euro ‘eigen bijdrage’ voor vergroening? Dat is geen probleem voor die mensen… en ze gaan er voor het gemakje vanuit dat dit voor iedereen geldt. Ja, ook voor de schoonmaker die er twee krantenwijken bij doet en maar 75 euro per week heeft voor boodschappen.

Gestoord. Waanzin.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Scarletti

  Die mensen in Kanaaleiland hebben binnenkort weer de mogelijkheid om een keuze te maken. Misschien dat ze nu begrijpen dat wanneer ze links stemmen, ze zichzelf in de voet schieten

 2. fockingworst

  Leve jesse klaveren en rutte oa die het mogelijk maken om een paar mensen werkelijk schatrijk te maken en de rest van nederland straatarm onder het mom groen.
  Groen word wel weggekapt voor de ijzererts waar die ontelbare windmolenpalen vandaan komen.
  Waar a erosie ontstaat en geen landbouw meer mogelijk is en de volledige diversiteit weg is.
  Jesse verteld graag altijd het eerlijke verhaal.

 3. Satty

  ‘Ja, ook voor de schoonmaker die er twee krantenwijken bij doet en maar 75 euro per week heeft voor boodschappen.’

  Misschien dat je het eens over de gevolgen van rechts beleid zou moeten hebben.

  1. tomygun

   Zou een is dit ook van een flat laten stuiteren ?

  2. marco1

   Ik zet toch ook mijn vraagtekens bij dat verhaal. Wat doet zijn vrouw daar word niks over verteld maar wel dat ze een eigen woning hebben.En nu wil ik niet denigrerend overkomen ofzo maar 2 krantenwijken als vol wassen man. Laat ik mijn gedachtes naar voor me houden verder lijkt me beter.

   1. HendrikJan

    Ik snap als 80 jarige niet zo goed waarom zijn erbij jou vraagtekens.
    Hij (een volwassen man) heeft een baantje als schoonmaker en vult dat salaris aan met twee kranten wijkjes.
    Waar plaats ik hier je vraagteken.??
    Wat doet zijn vrouw, ziek / afgekeurd / zorgt voor de kids.
    Hij heeft een eigen woning, is hij de enigste in Utrecht.??
    Hij geeft alleen aan, dat zijn gezin aan het matje zit Qua uitgaven.

    1. marco1

     Ik ga dat niet uitleggen Hendrik Jan hou het maar op gedachtekronkels van mij.

 4. Original NL

  Als de linkse fascisten voor de mooie sier denken dat ik alleen nog ga werken om hun hobby’s te kunnen financïeren vergissen ze zich toch echt.
  #stemdiesukkelsweg!!!!

  1. marco1

   Ach dan neem je er voor die linkse hobbys toch een krantenwijk bij naast je reguliere baan.

 5. HEM

  Stemmen op iets anders dan PVV of FvD is landverraad!

  Groen Links zijn gewoon de communisten van vroeger.
  D66 is een nazi-partij.

  1. Satty

   Nee het fvd en de pvv zijn de nazi’s. Wie roepen op tot uitsluiting en dergelijke?

   1. fockingworst

    @sattytrol probeert wat te tikken… heb je een jointje gerookt?
    @sattytrol ga lekker genieten van de high zijn en ga lekker koken man.
    #pestdetrolweg

   2. edoc431

    Te dom om goed te typen zeg maar pffffff ZOEK HULP VENT

   3. lIN-T

    Deze twee partijen worden stelselmatig door andere partijen buitengesloten, dat zijn dan toch de nazi’s fatty satty?

   4. sjun

    Jij onder andere. In een Sylvana Simons topic roep je moraalclaimend min of meer nog publiek op tot buitensluiting van de universitair gevormde en in Japan opgegroeide Jered Taylor omdat die een stevig onderbouwde andere mening dan jij heeft en bereid is daarover in gesprek te gaan.

   5. Gewoonomdathetkan

    Satty.
    Je bent een krankzinnig figuurtje.
    Met je nazi’s.
    Stuk stront ben je .
    Rot op als je het niet bevalt .

 6. TD

  De fiscus weet precies hoeveel spaargeld de zuinige hardwerkende Nederlanders hebben,de transitie bijdragen gelden alléén voor de onvermogende arme potverterende drommels,vreemdelingen en illegalen,die altijd met het “van de hand in de mond” principe leven en geleefd hebben!

 7. TD

  Straks krijgen we in plaats van de historische Kristallnacht een Klimaatnacht!
  Na te hebben gewaarschuwd uiteraard,alle huizen en bolwerken van rechtse klimaatgangsters in de hens,een paar kleine ideeën van Adolfje zouden actueel kunnen worden,want er is veel weerstand onder de Europese bevolking!

 8. Gerlos

  Kanaleneiland in Utrecht is dat niet waar heel veel goed geintregeerde asiel/gelukszoekers wonen en waar nooit iets gebeurd en allemaal een vaste baan hebben. Of sla ik nu door trollen.

 9. Florissa

  Denk dat er inmiddels al aardig wat mensen zijn wakker geschud na de ophoging van 300 tot 400 euro per jaar van de energie rekening ,de groene maffia ,wordt zeer snel uitgekotst .

 10. Ome Wim

  Scarletti heeft volkomen gelijk, men krijgt waar men voor kiest, misschien zaak om in maart eens te stemmen op een partij die werkelijk voor de “normale” Nederlander opkomt zoals FvD en de moeite nemen om naar het stemlokaal te gaan, wie niet stemt heeft ook geen recht van spreken en moet later niet zeuren dat hun zakken worden leeg getrokken door (s)linkse hemelbestormers als Groen links en PvdA en rechtse leugenaars en bedriegers als de VVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.