Kan het spelen van computerspellen Alzheimer voorkomen?

Dementie is doodsoorzaak nummer een in ons land. Vaak worden dementie en de ziekte van Alzheimer als een en hetzelfde gezien.

Dat is echter niet juist. Dementie is een verzameling van verschillende hersenziekten. Alzheimer is een hersenziekte die in 70% van de gevallen waarin er sprake is van deze ziekte, dementie optreedt. Alzheimer is dus niet per definitie dementie en dementie is niet per definitie Alzheimer.

Hoe ontstaat Alzheimer?

Alzheimer is geen ziekte die je bij het opstaan de volgende dag ineens hebt. Het is een ziekte die heel langzaam ontstaat. In eerste instantie merk je er niets van, totdat de symptomen uiteindelijk zo duidelijk zijn dat het tijd is om een arts te gaan raadplegen. Alzheimer heeft nog enkele geheimen waar onderzoekers iedere dag volop mee bezig zijn. voor nu worden er vier mogelijke oorzaken van de ziekte aangewezen. Allereerst zou het gaan om een opstapeling van het eiwit Amyloid. Een opstapeling van dit eiwit tussen de zenuwcellen in de hersenen, ook wel plaque genoemd, belemmert de samenwerking tussen de hersencellen. Ook de vervorming van het eiwit Tau kan een oorzaak zijn. Het ziekteproces kan versneld worden wanneer de gliacellen, van nature in de hersenen aanwezig, te overactief zijn. Als vierde oorzaak wordt een verminderde bloed-hersenbarrière genoemd. De barrière houdt schadelijke stoffen niet voldoende tegen.

Alzheimer voorkomen

Er is al onderzoek gedaan naar het verband tussen een goede nachtrust en een verminderd risico op Alzheimer. De vraag is nu of het spelen van computerspelletjes het risico op Alzheimer ook kan verkleinen. Denk hierbij aan spelletjes op bijvoorbeeld https://nl.unibet.be/softgames. Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten enorm veel bedrijven die claimen dat hun computerspel de oplossing is om Alzheimer tegen te gaan.

Kan Alzheimer worden voorkomen door het spelen van computerspelletjes?

Het is vooral een gezonde leefstijl, voldoende nachtrust en de prikkeling van je hersenen die een goede remedie zijn voor het tegengaan van Alzheimer. Je kan natuurlijk zeggen dat er computerspelletjes zijn om je brein te trainen en dus je hersenen prikkelen. Maar of alle computerspelletjes goed zijn om Alzheimer tegen te gaan is maar de vraag. Wetenschappers geven aan dat er vooralsnog geen enkel bewijs is dat gamen Alzheimer voorkomt of het ontstaan daarvan vertraagt. Er is namelijk geen enkele vertaalslag te maken van vaardigheden die je met gamen aanleert naar handelen in het dagelijkse leven. Wel kan je je geest scherm houden met zogenaamde games die draaien om hersengymnastiek, maar het voorkomt of vertraagt de ziekte van Alzheimer op geen enkele manier. Wetenschappers hebben inmiddels het Double Decision Game ontwikkeld waarbij er wel een positief effect op de symptomen van Alzheimer te merken is. Vooral de visuele vaardigheid en de mentale spieren worden hier getraind, vaardigheden die je in het dagelijks leven ook gebruikt. Gaat de game-industrie hierop voortborduren, dan kan gamen in de toekomst zeker helpen bij het tegengaan van Alzheimer. Vooralsnog heeft gamen dus geen enkel effect, positief of negatief, op de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.