Klaar met politieke machteloosheid? Syp Wynia concludeert: ‘Er zit niets anders op dan FVD of PVV te stemmen’

In dit stevige opinieartikel van Syp Wynia wordt haarfijn uitgelegd hoe de politiek in Nederland werkt, hoe het komt dat de burger, het Tweede Kamerlid, de minister en zelfs coalitiepartijen praktisch machteloos zijn! Ook is er een oplossing, FVD of PVV!

In grote lijnen is dit de essentie van het opiniestuk en hoe de boel in Nederland ‘werkt’: De burger stemt op een partij. Die partij zwakt z’n standpunten af en komt in de coalitie. Daar vloeit, samen met andere partijen die ook hun standpunten hebben afgezwakt, een regeerakkoord uit. Dat akkoord verbindt ieder lid van die partij bindt aan het uitgestippelde pad. Vervolgens komen er een paar ministers van buiten de partij op posten, zonder inspraak te hebben gehad in het regeerakkoord. Was hij wel aanwezig bij het smeden van het akkoord, dan krijgt hij een post met weinig invloed of had hij überhaupt weinig inspraak. Zo’n minister heeft zich dan gewoon aan het regeerakkoord te houden, nog voor hij ook maar een vergadering heeft bijgewoond.

De partijen die niet in de coalitie zijn gekomen mogen kreunen, krijsen en mekkeren wat ze willen. Het meest heldere betoog wordt gewoon van tafel geveegd door de regeringspartijen en men gaat vrolijk verder.

Volgens Wynia bestaat dit fenomeen al decennia en lukt het de burger maar niet om het te doorbreken. Klimaatbeleid, Marrakesh-pact, schrappen van referenda en de EU-Transferunie worden allemaal gewoon gesteund en doorgedrukt. Wanneer de effecten hiervan op ons afkomen, zijn de verantwoordelijken allang uit beeld of was het ‘De Haagse Consensus’ en voelt niemand zich verantwoordelijk. Een SP, LPF en PVV hebben tot nu niets weten te doorbreken.

Wynia concludeert dan ook dat thuis zitten sowieso een verloren stem is en stemmen op één van de partijen die Thierry Baudet als ‘kartelpartij’ bestempelt, impliciete steun betekent. De enige optie wat Wynia betreft is om op PVV en FVD te stemmen. Hij erkent ook dat dat voor sommigen een deur te ver is, want het grootste probleem zit hem in de kiezers voor partijen als VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA. Zie die maar eens te overtuigen!

Daar houdt het voor Wynia qua oplossingen eigenlijk op. Andere alternatieven binnen de Nederlandse democratie zijn er niet, en om nou ondemocratische alternatieven aan te dragen is, helemaal voor iemand als Syp Wynia, sociale en professionele zelfmoord.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

94 reacties

 1. santiago

  Stemmen heeft alleen maar zin als je in een democratie woont

  1. bejaarde

   Daar is geen woord van gelogen, maar ik zal altijd mijn stemrecht gebruiken en als het even kan hoop ik dat het stemmen tellen eerlijk gaat en er echte democratie ontstaat. War er met I, II en III tot stand kwam, was niet democratisch.

   1. santiago

    Bejaarde. Waarom zou het nu beter worden. De VVD wordt weer de grootste, hoe ze het doen doen ze het en de rest rommelt er gewoon weer achter aan.

 2. Florissa

  Jammer dat de meerderheid pas wakker wordt als ze met torenhoge schulden zitten ,je krijgt wast je kiest . Socialisten zitten er graag warmpjes bij ,dat bedoelen ze met opwarmen ,maar maak dat de mensen maar eens wijs .
  Iemand die helder kan denken kiest voor Geert .

  1. santiago

   Florissa. Idd, als je dan toch wil stemmen is de PVV de enige partij.

  2. Crassus

   Zit u nu hier de zaak een beetje te dollen ?

 3. HendrikJan

  Het maakt geen d….r uit, waar of op wie stemt, als het maar niet op de VVD/CDA/D66/CU/GL/PvdA is.
  Laat die kl…….n merken hoe kwaad je bent.
  Maar ga stemmen, stem desnoods op 50 Plus, maar laat merken dat je die arrogante balletjes zat bent.
  RUTTUP.

  1. Rien Noppen

   HendrikJan bepleit een proteststem.

   1. Blikopener

    What’s in a name? Als die vastgeroeste, rigide, corrupte maffiabende van de kartelpartijen maar eindelijk opdondert. Alles is langzamerhand geoorloofd.

   2. Blikopener

    Noppen, het zou je aan het denken moeten zetten dat zelfs zo’n keurige liberaal van de oude stempel als Syp Winia pleit voor een stem op PVV of FvD. Maar waarschijnlijk is dat (denken) ijdele hoop.

    1. Blikopener

     Winia = Wynia

    2. Top

     Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

     1. Dik

      “Geef die aarsmade toch geen repliek!”

      +1

    3. Aytas

     Syp keurig? Laten we het erop houden dat de defenitie van keurig breed uitgelegd kan worden. Volgens mij is het een haatzaaier.

     1. Blikopener

      Heb je de inmiddels 1.000 politieke columns die Wynia heeft geschreven ook gelezen? Zo ja, dan zul je zelf toegeven dat je commentaar gelul van de bovenste plank is.

      Je bent wel erg paranoia Aytas.

     2. Arie B

      @satya: Beetje zwak om iedereen die niet jouw standpunten uitdraagt een facist of haatzaaier te noemen. Dat zegt iets over jezelf.

   3. Zozo

    Niet op de man, maar op het onderwep commentaar geven, doorgedraaide oelewapper.

    1. Zozo

     Onderwep = onderwerp

     1. Siemien

      @Zozo iedereen begrijpt het hoor, behalve onze taaldebielen die even hun puntje willen drukken met een schepje sjus..

   4. Top

    Blablabla Blaaskaak.

   5. Siemien

    Ja zie, daar komt de aap uit de mouw, we noemen het PROTESTSTEM dan maken we het weer lekker negatief.

    Rientje zegt; proteststem
    Kongetje zegt; proteststem
    Beuksülsün zou zeggen; proteststem
    Onze aller fascist Aytas zegt; proteststem

    1. Dik

     @Siemien: Reageren is kansloos²

 4. santiago

  Ik zag deze morgen hiddema nog even op visite bij zijn vriend harrie mens. Wat een zielig hoopje verdriet is dat zeg en wat een onzin komt daar uit. En dan te bedenken dat er in Nederland nog een hele club zwakzinnigen achter deze ouwe stumperd aanloopt.
  Stemp op de hiddemeister, die kan Nederland nog redden hahaha.

  1. Top

   Aldus spreekt, ‘de persoon’, die al zijn gehele leven zijn hand ophoudt en nog nooit van enige bijdrage aan de maatschappij, valt te betichten

  2. Siemien

   Uit jouw komp ook niet veel zinnigs Santiago

   1. santiago

    Jaja, van de hiddemeister moeten ze afblijven. Jou grote held. hahaha

    1. HendrikJan

     Kijk santiago met een kleine s.
     Je naam is al veelzeggend.
     santiago met kleine s.

     1. santiago

      hendrikjan. Doe niet zo raar jo, dat past niet bij je.

   2. santiago

    santiago is met een kleine letter hoor. Je kan toch lezen.

  3. Rien Noppen

   Ja, dat was te pijnlijk om aan te zien.

 5. Meester Kong

  Stemmen op de PVV of FVD is een proteststem die alleen voor de FVD goed kan uitpakken.
  Ze kunnen aanschuiven bij de VVD, D66, CDA enz. zeg maar het partijkartel 🙂

  PVV gaat nooit meeregeren want dan zullen ze zoveel moeten inleveren betreffende islam en EU, dat weet blondie dondergoed.
  Oja, Geert – islam is vergif en afbreken die moskeeën enz.
  Baudet – islam heeft ook wel positieve dingen
  Tja

  1. HendrikJan

   Kong pas op NOP.
   Het is DONDERSGOED.

 6. marco1

  Tja als Syp Wynia het zegt wie ben ik dan om er nog langer zelf over na te denken. Het is nu nog maar een kwestie can een dobbelsteentje gooien en even is PVV , oneven FvD.

 7. Siemien

  Pre-cies

 8. Beukman

  Regeerakkoorden ondermijnen de macht van de TK, zeker.
  Ik denk echter dat het politieke landschap al een tijdje dermate is versnipperd, dat ons land zonder regeerakkoord onregeerbaar zou blijken te zijn. Wynia spreekt over “het belang van de burger”. De vraag is dan: welke burger?

 9. Beukman

  Wynia schrijft:
  Bij diverse verkiezingen sinds 1994 hebben veel kiezers met hun stem op achtereenvolgens ouderenpartijen, LPF, SP en PVV laten blijken daar genoeg van te hebben.

  Hij bedoelde uiteraard: sommige burgers. De meeste burgers hebben echter laten blijken hier geen genoeg van te hebben: zij hebben gestemd vóór die zo door Wynia vermaledijde concensus.

 10. Aytas

  ‘De enige optie wat Wynia betreft is om op PVV en FVD te stemmen.’

  Nou nee. Ik geloof niet dat er van deze partijen iets goeds zal komen.

  1. Vraagtekentje

   “Ik geloof” van geloof is nog nooit iets goeds gekomen, Satya.

   1. Siemien

    Je bedoeld natuurlijk “van religie is nog nooit iets goeds gekomen”

 11. RPML

  De PVV is voornamelijk een one-issue partij met haar haat tegen alles wat moslim is. Op andere terreinen vind ik ze nogal zwak. Bovendien trappen ze alleen maar, concrete en enigszins realistische oplossingen dragen ze zelden aan.

  FvD is in die zin een stuk realistischer, laat zittende moslims ook gewoon met rust zolang ze zich aan hun gasthuis aanpassen. FvD komt met realistische alternatieven, haalt kennis en kunde uit de praktijk ipv uit een ministerie en komt met terzake kundige mensen op de proppen. Helaas wordt de partij geframed, zoals te doen gebruikelijk ter linker zijde. Ik heb ze op alle geschreeuwde uittingen nog niet kunnen ‘betrappen’, behalve dan geconfronteerd te worden met onderbuikgevoelens die nergens op gebaseerd zijn. Fascisme? Voorbeelden graag! Anti-islam? Voorbeelden graag!
  Dat laat onverlet dat ze het ontzettend moeilijk zullen krijgen mochten ze werkelijk wat in de melk te brokkelen krijgen, ze zijn niet opgegroeid in het politieke spel en zullen bij voortduring pootje gelapt worden door het zitvlees van Den Haag. Niet stemmen is geen optie en alle andere partijen hebben al meermaals blijk gegeven van hun rubberen ruggengraat zodra het erop aankomt. De klimaathysterie is een ongekende dwaling waarbij ik nog geen kamerlid heb kunnen betrappen op enig kritisch denkvermogen; ieder vertaald het naar zijn eigen parochie, de GroenLinkser vervult er zijn deuggevoel mee, de VVD’er betaald die warmtepomp of elektrische auto wel, terwijl de samenleving de afgrond in wordt geduwd.

  1. Aytas

   Met Jared Taylor in gesprek, diverse keren met het alt right symbool op de foto, z’n geschiedenis in het fascistische wereldje rond Paul peters, z’n uitlatingen over de cultuur die mijn inziens precies binnen het fascistisch gedachten goed past. Dan heb je nog zijn relatie met erkenbrand. Waarom voelen extreem rechtse groepen die wilders te soft vinden zich allemaal aangetrokken tot het fvd? Dan blijf je uitkomen bij zijn studenten tijd.

   Mensen uit de praktijk is voor het lpf ook geen succes geworden. Het is dat jij een fatsoen uitdraagt en bv over relaties ook afwijkend denkt. Als ik voor de rest zie wat hier reclame voor het fvd maakt wordt ik serieus bang voor de toekomst. Ik ken rechtse zeer kritische mensen maar die vinden dds een zeer onwaardig blog en de reacties ronduit schokkend. Ik vraag me wat dat betreft ook af hoe jij hier terecht komt. Je stukken die je schrijft steken ver boven de andere schrijvers uit wat betreft onderbouwing. Je lijkt me een daadwerkelijk fatsoenlijk en prettig mens. Ik ben zelf kritisch over integratie en salafisme maar wat wout hier vandaag ook weer voor een generaliserend stuk heeft neergezet is voor mij echt een brug te ver. Net alsof iedereen met een andere culturele achtergrond per definitie erop uit is om Nederland te vernietigen, ik denk als je momenteel alleen al op universiteiten kijkt je vooral onder vrouwen een heel hoopvol beeld kunt krijgen over de toekomst voor een grote groep mensen van migratie achtergrond. Tja rpml ik weet op dit moment niet waar ik sta, altijd Nederlandse gevoeld maar dat gevoel begint te wringen zo vaak als ik lees dat ik geen Nederlandse ben, notabene geboren in Groningen en nooit een andere nationaliteit gehad, dat begint te steken. Ik hoop dat je begrijpt of je voor een deel kunt inleven wat ik bedoel. Ik heb geen strafblad, goede achtergrond, zet me vrijwillig in om integratie van nieuwkomers te bevorderen. Ik krijg de laatste tijd het idee dat het nooit goed zal zijn. Of ik moet op alles ja en amen zeggen maar zo’n persoon ben ik niet.

   1. RPML

    ‘Met Jared Taylor in gesprek, diverse keren met het alt right symbool op de foto, z’n geschiedenis in het fascistische wereldje rond Paul peters’

    Is iedereen die in gesprek is geweest met een ander meteen daar aan gelieerd dan? Dus als Baudet met Klaver praat is hij een klimaatgek? Dus als Hiddema met Sylvana op de foto gaat is hij tegen Zwarte Piet? Komop!

    ‘z’n uitlatingen over de cultuur die mijn inziens precies binnen het fascistisch gedachten goed past.’

    Als daarmee de ‘verdunning’ bedoeld is, kijk dan ook een keer het hele fragment. Dat is bij herhaling uit de context getrokken. Als ik 100 Nederlanders heb en zet er 20 allochtonen tussen zal de cultuur ‘verdunnen’, dat is alleen al mathematisch correct. Dat anderen dan negatief willen zien is dan toch echt hun probleem, je kunt het ook als verrijking zien. Als er bij mij een Italiaan om de hoek gaat wonen wil ik ook weten hoe hij die geweldige pasta-saus maakt, en toch verdunt hij de bestaande cultuur.

    ‘Mensen uit de praktijk is voor het lpf ook geen succes geworden.’

    De LPF had heel veel last van mensen die voor hun ‘minute of fame’ gingen; bij de FvD wordt daar sterk op toegezien, dat denk of gok ik niet, dat weet ik 😉

    De manier waarop ze jou hier bij DDS aanvallen en denken te moeten aanpakken vind ik persoonlijk ronduit schofterig en nodeloos, schreef ik ook al vaker. Vanuit een PC (of Mac) is het allemaal gemakkelijk dat gescheld, het voegt niets toe en lijkt eerder het afreageren van persoonlijke frustraties. Erg jammer.

    1. Aytas

     Ik vind dat als je 1 argument isoleert er inderdaad niet veel aan de hand is maar het gaat natuurlijk om de optelsom. Ik ben benieuwd naar de toekomst van het fvd.

     Ik heb wat dat afreageren betreft af en toe dezelfde reactie in ieder geval dat ik terug trap terwijl ik veel liever een discussie als dit aanga. Ik heb van rechtse mensen namelijk best veel geleerd en ik weet dat ik sommigen ook wel iets heb bijgebracht.

     Ik ben benieuwd naar die waakzaamheid wat betreft mensen uit de praktijk. Ik denk dat het goed kan zijn om daar gebruik van te maken. Waar ik vooral benieuwd naar ben hoe zij willen voorkomen dat we als Naties nog meer een speelbal van multinationals gaan worden.

     Bedankt voor je antwoord.

     1. RPML

      ‘Ik vind dat als je 1 argument isoleert er inderdaad niet veel aan de hand is maar het gaat natuurlijk om de optelsom. Ik ben benieuwd naar de toekomst van het fvd.’

      Nee, het gaat erom wat Baudet uitdraagt, en ik kan hem niet betrappen op uitspraken die extreem-rechts zouden zijn. Noem mij één uitspraak van Baudet of Hiddema die ‘fout’ zou zijn dan?

   2. RPML

    ‘Waarom voelen extreem rechtse groepen die wilders te soft vinden zich allemaal aangetrokken tot het fvd?’

    Omdat deze partijen ‘Salonfähig’ willen worden, het is niet de FvD die deze partijen opzoekt, maar omgekeerd.

   3. marco1

    Nu bemoei ik me weer heel brutaal,ongevraagd met jullie discussie alleen omdat ik dat met LPF niet kan laten. Het is idd wat RPML zegt dat veelal mensen waren met een hoog eigenbelang. Dit was 1 van Pim zijn grotere zorgen en hij was er niet meer om daar leiding aan te geven en aan te sturen. Er waren een aantal mensen bij met de juiste kwaliteiten en bedoelingen die hij meer verantwoording had gegeven en naar voren had geschoven dan w as het misschien heel anders gelopen. Excuus voor de interruptie.

    1. RPML

     Klopt, dat waren ook de grote zorgen van Fortuyn en destijds voor mij ook de reden niet op zijn partij te stemmen. In zijn kielzog zaten te veel mensen die graag op de voorgrond wilden treden, overtuigd van hun gelijk. Daarna hebben we ook aan de interne strubbelingen kunnen zien dat het daarop misging; botsende ego’s.

   4. RPML

    ‘Tja rpml ik weet op dit moment niet waar ik sta, altijd Nederlandse gevoeld maar dat gevoel begint te wringen zo vaak als ik lees dat ik geen Nederlandse ben’

    Ik zou deze site niet als referentiekader daarvoor nemen 😉

    Ikzelf heb vooral met ‘verkaasde’ allochtonen te maken, en zelfs daar zitten er een paar bij die PVV stemmen… zij zien met lede ogen aan hoe anderen het voor hen verpesten

    1. marco1

     Bemoei ik me er weer een keer ongevraagd mee. Dit is nu wat het doet niet alleen autochtone Nederlanders gaan steeds anders naar donkere mensen kijken en tot op zekere hoogte “”fascistische” trekjes normaal vinden maar andersom de donkere mensen gaan ook steeds meer bonnen hun eigen groepje bljven en anders naar de blanken kijken. En eigenlijk mogen we dit als mensen niet laten gebeuren. Aytas neem die sites wat RPML zegt niet als graadmeter want ook ik denk(en ik zit er vast helemaal naast hoor) dat jij gewoon prima bent en er voor 100% bij hoort net als heel veel andere mensen die als enigste kleine verschil hebben een iets donkerdere huid. Nu had ik uiteraard al een klein misplaatst grapje ergens tussendoor gezet(zoek die zelf maar) dus dan ook nog een grote op het einde. Om te voorkomen dat er een 2 deling en onvrede in onze samenleving komt stem daarom allemaal Groenlinks.

     1. RPML

      De tweedeling komt door beide kanten, of dat nu de PVV is door hun anti-islam politiek of generaliserende toonzetting, of de Zwarte Pieten-discussie die Nederlanders die al decennia lang een onschuldig feestje vieren wegzetten als racisten. Beide is niet goed.

      Ik blijf geloven in de kracht van de mensheid die er samen iets prettigs van wil maken. Dat begint in het gezin waar je gelijkheid ongeacht geloof of ras of weet ik veel wat nastreeft, en gaat verder naar je directe omgeving, de buurt waarin je woont en de samenleving waarvan je onderdeel bent. Diversiteit is mooi, zolang je elkaar in elkaars waarde laat. Het gaat pas fout als je anderen hun wil gaat opleggen, dan gaan de hakken in het zand en komt de nadruk te liggen op de verschillen. Daar heb je geen GroenLinks voor nodig, maar gewoon gezond verstand 😉

     2. marco1

      Ja poffer daar kom je nu mee. Altijd geweten dat ik iets miste in mijn leven. Maar er dan nu naar al die jaren eindelijk achterkomen wat het is. Gezond verstand. Dat mag je best weten dit is best een emotioneel moment voor me. Als ik 1 deze dagen nog eens tijd heb ga ik ernaar op zoek.

     3. RPML

      @Marco1 Wat ik bedoel is dat GroenLinks (en andere linkse partijen) altijd over anderen oordelen zonder er zelf naar te leven. Ze willen anderen hun morele denkbeeld opleggen, spreken badinerend over anders denkenden. Waarom woont Klaver/Samsom/Jetten etc etc niet in een ‘klimaatneutraal’ huis met A-label en komt met een Prius/Tesla naar Den Haag? Waarom wonen ze niet tussen de allochtone medelanders maar in roomblanke wijken? Waarom breekt de pleuris uit als men voorstelt in Amsterdam de illegalen vooral te huisvesten in de wijken waar de meeste GL’ers wonen? Ze prediken hun idealen alleen voor de Bühne, maar owee als het hun zelf treft… Een positieve uitzondering is de SP, diep respect voor deze politici

     4. marco1

      Nu word het lastig om als de DDS pipo te gaan zeggen dat ik je begreep. Maar laat me iig zeggen dat ik Groenlinks mede door hun stijgende aanhang de gevaarlijkste partij voor Nederland vind. En daar heb ik me wel vrij goed in verdiept en goede redenen voor. Iets van dubbele agenda.

   5. RPML

    ‘Ik hoop dat je begrijpt of je voor een deel kunt inleven wat ik bedoel.’

    De kern is in mijn optiek (don’t feel offended…) dat je met enige regelmaat refereert aan een soort van ‘schuldgevoel’ dat ‘wij’ (sorry…) zouden moeten hebben over de relatie met Afrika. Dat schuldgevoel is er simpelweg niet. Ik/wij kan er niets aan doen, had er nooit iets mee te maken en heb ook geen invloed om het alsnog recht te zetten. Het is historie en het is niet meer te veranderen door de mensen die je erop aanspreekt. In die zin zal bij een verwijt of een opgelegd schuldgevoel uiteindelijk irritatie ontstaan, want tja, wat kan ik er aan doen?

   6. RPML

    ‘Ik ken rechtse zeer kritische mensen maar die vinden dds een zeer onwaardig blog en de reacties ronduit schokkend.’

    Mee eens. Toch vind ik in de publieke opinie waarbij ‘rechts’ altijd weggezet wordt als een stelletje op geld beluste egoïsten behoorlijk beneven de waarheid. Persoonlijk heb ik iets meer met ‘rechtse’ mensen, ook omdat ik ermee omgeven ben, maar over het algemeen zijn rechtse mensen een stuk minder egoïstisch, doen zij veel voor minderbedeelden maar vooral, en hier komt het verschil, in hun directe omgeving. Zelf was ik 12 jaar lang Tafelaar (zo’n snobben-clubje voor mannen tot hun 40e) maar we deden verdomd veel voor lokale projecten, allemaal belangeloos en met onze eigen centen. En zo ken ik heel wat VVD’ers die zich belangeloos inzetten voor de minderbedeelden en de samenleving. Ikzelf ben ook vrijwilliger bij tal van lokale activiteiten en nationale fondsen, puur omdat ik vind dat dat je maatschappelijke plicht is als je het zelf beter hebt getroffen.

    Treffend vind ik dan nog altijd de bijeenkomst van de PvdA waarbij ze hun leden vroegen uit vrije beweging zelf een bijdrage te leveren voor de lunch die hen werd aangeboden; gemiddeld kwamen ze uit op 1,50, bij lange na niet wat ze hadden genuttigd. Links preekt altijd voor andermans parochie, maar als puntje bij paaltje komt geven ze niet thuis. Zie de woonhuizen van de PvdA-kliek of GL-kliek, hun inkomens en hun levensstijl; verre van dat wat ze verkondigen

  2. santiago

   RPML. De PVV een one-issue partij. Dat kun je niet menen. Zeer kundige mensen, Beertema, Agema, van Roon, Fritsma, van Dijck, Bosma, allemaal zeer kundige mensen op hun gebied.
   Op dit punt ben ik het absoluut met je oneens.

   1. RPML

    Eens, je noemt kundige mensen maar de PVV profileert zich toch zeer nadrukkelijk ten koste van de islam, daarom noem ik het een one-issue partij.

    Over het klimaat kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de PVV dit naar zich toe getrokken heeft, ze waren nogal tam in het verleden.

    Bovendien zal zich geen partij willen binden aan de PVV, ze willen allemaal schone handen houden, hoe onterecht dat ook moge zijn. Met FvD zie ik dat niet gebeuren.

    1. santiago

     RPML. Bedoel je de schone handen van de VVD, CDA of D66?

     1. santiago

      Daarbij, het FvD is niets en zal ook nooit iets worden. Tjerry is overal tegen maar ik heb nog geen goede oplossing van hem gehoord. Ik wil je niet in verlegenheid brengen, maar als je een paar wapenfeiten van het FvD kan noemen hoor ik ze graag.
      Een mens kan altijd van gedachten veranderen.

     2. RPML

      Ja, pas als ze de macht ruiken gaan ze wellicht overstag, tot die tijd doen ze alsof het melaatsen zijn.

      FvD heeft de klimaathysterie op de kaart gezet binnen de Kamer, evenals het Marrakech-verdrag. Het eindeloos roepen ‘kartel’ heeft ook zijn uitwerking gehad inmiddels, net als de ‘miljarden’ en 0,00007. Was dat niet gebeurd dan was het middels een kattebelletje de revue gepasseerd.

      Concrete voorstellen: opheffen baantjescarroussel, kernenergie weer bespreekbaar maken (nog voordat de VVD ermee kwam), sterke vereenvoudiging belastingen, geld investeren in onderzoek voor de energietransitie ipv over de balk gooien, positie politie en geld dat daarin gestoken moet worden, idem leger, aanpak NPO, Schiphol op zee. Allemaal niet alleen op papier, maar ook in de Kamer voorgesteld en besproken voorzover een Kamerlid niet op zijn telefoon zat te spelen

     3. Rien Noppen

      RPML maakt enthousiast propaganda voor het FvD. Daarmee volgt hij keurig de hier voorgeschreven lijn.

     4. Blikopener

      De eminente wetenschapper Rien Noppen doet ook een scheet in een zakje.

   2. Spaanse kok

    @santiago
    lijst met kundige mensen van de PVV.
    Door het ontbreken van Wilders bespeur ik toch een behoorlijke hoeveelheid realiteitszin bij u.

    1. santiago

     Daar heb je gelijk in kokkie, maar ik ga er van uit dat je al had begrepen dat meneer Wilders degene is waar het allemaal om draait. Toch altijd goed om hem even te melden.

   3. HendrikJan

    Barry Madlener is ook een prima kerel.
    Doet ook al heel wat jaren mee met de PVV.

 12. Tante Sidonia

  Kort en krachtig:
  Winia heeft voor 100% gelijk!
  Afbranden, de linkse pro-Moslim, waanzinnige verhogingen belastingen ( Klimaat, hé), Brussel in de kond kruipen, pensioenen binnenkort inpikken, etc,., partijen.
  Aytas:
  Oprotten!

  1. marco1

   Heey ik begon u al te missen maar als zelfs u het zegt nu is alle twijfel al zeker weg.

  2. Crassus

   🙂 Tante Sidonia doet “kond”

   1. Tante Sidonia

    Crassus

    Waarschijnlijk ben je de enige die begrijpt dat “kond” twee betekenissen heeft!
    Pluim!

    1. marco1

     Jaja

    2. Spaanse kok

     Maar tante, het is toch:
     Ik kon
     Jij kont.
     Hij/zij kont
     Wij konden
     Verhip, u heeft gelijk, het is de verleden tijd.

     1. Tante Sidonia

      Spaanse kok
      Niet al te slim van je.

      Fijne avond, ik ga aan de boerenkool met Hema-worst. Ik ben rechts, dus geld voor kaviaar en champagne heb ik niet!

     2. Aytas

      Nep rookworst dus. Ik zou eens kijken of er veel rechtse mensen wel geld voor kaviaar hebben. Nog steeds erg mijn twijfels of jij het links rechts wel begrijpt. Moet ik oprotten omdat ik je argumenten steeds om zeep help?

     3. Sprookjesfiguur

      Zonder argumenten is ook goed.

     4. Siemien

      “Moet ik oprotten omdat ik je argumenten steeds om zeep help?”

      Nee, je moet sws oprotten je bent namelijk gewoon rotte vis hier, die structureel tegendraads reageert, het met niemand eens is hier, het Nederlandse volk schoffeert en minacht..

 13. Veteraan

  Trollen worden wat angstiger nu de verkiezingen dichterbij komen en raden je echt aan om niet op FvD of PVV te stemmen.
  Laat nu alleen dat al een reden zijn om het wel te doen.

  Geduld is een schone zaak maar Rechts zal sterker en sterker worden.
  We moeten wel om nog wat regie te houden t.o. de criminele allochtonen, gelukszoekers [ja, ook de 2e, 3e en zelfs 4e generatie aangezien die alleen maar erger worden dan hun grootouders] en meer van dat tuig.
  In mijn glazen bol zie ik opstanden, aanslagen en toenemende haat.
  Totdat we weer naar normale normen en waarden terugkeren en dan alleen de Nederlandse criminelen overhouden die we dan ook volop kunnen aanpakken.
  Alleen maar omdat de gemiddelde laffe Nederlander en gutmensch dit heeft toegelaten.
  Laat het maar zo zijn en liever morgen dan overmorgen.

  1. Sprookjesfiguur

   Liever gisteren.

  2. marco1

   Ja maar ik ga niet alleen maar boerenkool met rookworst eten een keertje is niet erg. Maar zodra ik maar denk dat met rechts stemmen dat de toekomst is stem ik niet meer.

   1. Veteraan

    Nee Marco, gewoon eten wat je wil, doe ik ook en ik wissel Hollandse gerechten af met exotisch voedsel en dat geld ook al heel lang voor fruit enz.
    Sterker nog, melkproducten al lang niet meer.
    En het voedsel van Turken, Marokkanen e.d. komt over het algemeen van de kleine groep die wel werkt en nog het meest is geïntegreerd.
    Alleen geen vlees want halal en ik vind het al erg genoeg dat ik 2 keer per week zorg voor een stuk dierenleed al koop ik het biologisch.
    Ik heb het niet over Afrikaans voedsel bye the way.

    Dus je kan gewoon onbezorgd FvD of PVV stemmen hoor.

 14. Arie B

  Wijze woorden van Syp. Aan de reacties te zien zijn er weinig tegenargumenten te vinden voor schuimbekkend links.

 15. Gekko

  Er zijn meer partijen die je niet (meer) kunt stemmen dan wel: VVD, CDA, D’66, CU, PvdA, GroenLinks, Denk en de Dierengekkies vallen direct af.

  Houd je over PVV, SP, 50+, SGP en FvD. PVV is ondemocratisch, SP zijn wel sociaal maar cryptocommunistisch en de SGP te marginaal. Ook die partijen krijgen mijn stem bij nader inzien niet.

  Blijven over 50+ en FvD. Nog ruim 6 weken om een definitieve keus te maken…

  1. marco1

   Ik twijfel ook zo aan 50+ maar denk je dat die ook niet te klein blijven om iets v an belang te zijn?

   1. Gekko

    50+ zou beter een andere lijsttrekker kunnen kiezen. Henk Krol is net een tikje te licht voor het grote debat. Als ze met een aansprekende naam komen, krijgen ze mijn stem.

    Sowieso verwacht ik wel dat veel gepensioneerden die laatst nog VVD of CDA stemden, nu de overstap naar 50+ gaan maken.

    1. marco1

     Ja en toch vind ik die Krol wel op 1 of andere manier oprecht overkomen.

 16. Janna47

  Wynia heeft helemaal gelijk. Ik zie dat al jaren. De de meerderheid ziet dat het steeds meer bergafwaarts gaat en wil daar iets aan doen. Stemmen op de gevestigde orde is dus wat je niet moet doen….wil je verandering!! Stem inderdaad allen PVV of FvD…dan alleen verandert er wat ten goede…heel simpel..

 17. Duckday

  Stem vrij en blij PVV en ook FvD er bij bij de eerst volgende verkiezing Zorg dat de salon socialisten hun macht kwijt raken De partijen PVV en FvD komen op voor de bevolking en ons land geef ze de kans slechter dan nu kan niet en dan weten we of het waar was wat men beloofde Hebben we nog berichten gezien met de afgelopen protest aktie in Maastricht tegen Rutte en de EU het is stil

 18. Farao

  Jaaaa, stem op een van die twee egotrippers zodat ze mekaar de tent uit kunnen vechten en het land helemaal onbestuurbaar maken!

 19. Lex

  De enige oplossing is dat FVD en PVV samen gaan regeren aangevuld door? mogelijk de VVD zonder Mark Rutte.

  Ik hoop echt dat de kiezer afrekent met de huidige coalitiepartijen.

  Tja alleen Groenlinks zo hoog in de peilingen dat baat me zorgen.

 20. C.A.Barstow

  ”Een land krijgt wat het verdient”

 21. Willem Bever

  En Robert Jensen minister van media 🙂

 22. J.Rademaker

  Lees hem al jaren en hij heeft afgewogen analyses, meelopen is niet zijn stijl.
  Van huis uit is SP een optie maar deze keer volg ik zijn redenering, de politieke cultuur moet veranderen en dat zie ik anders als kansloos.

 23. Dik

  Syp heeft de juiste conclusie gestrokken: er zit inderdaad niets anders op dan FVD of PVV te stemmen.

  #stemzeweg

 24. Dik

  Zojuist mijn FVD ondersteuningsverklaring voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de gemeente laten stempelen en opgestuurd naar het partijbureau, als burger kun je dat extra zetje nog geven. Het is net even iets meer dan alleen je stem uitbrengen.

  Uiteraard gaat mijn stem naar FVD want FVD gaat de huidige elites die dit land nu naar de knoppen helpen vervangen en verslaan. We stoppen met de massale immigratie en de absurde klimaatonzin, we breken de macht van de Europese Unie en we geven Nederland terug aan de bevolking.

  #stemzeweg

 25. PMG

  Goede conclusie Syp, mensen moeten voor FVD gaan, PVV blijft een vreemde club, stemmen hun hun is een protest maar brengt geen verandering vanwege het ontbeken van een echte complete partij. FVD staat er echter heel anders voor, heeft stevige en heldere standpunten welke na te lezen zijn op hun website. Ik ken persoonlijk NIEMAND die ook maar iets negatiefs over die standpunten te melden heeft dus laat maar horen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.