Klimaatleider Kim Jong-un reist per trein, Jesse Klaver zondigt en pakt vliegtuig!

Geen categoriefeb 24 2019, 8:15
De allergrootste klimaatleider van de wereld, de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un, geeft dit weekend het superieure voorbeeld aan Jesse Klaver hoe je een leider moet zijn van de Groene Khmer. Dat doet de communistische Koreaan door naar de top met zijn Amerikaanse collega Donald J. Trump te reizen. Niet per vliegtuig, maar met de trein! Dat is een reis van wel twee dagen, maar de communistisch leider neemt liever het zekere voor het onzekere.
Dat de Noord-Koreaanse leider de enige ware klimaatleider op aarde is dat zegt hij zelf wel vaker. Maar dat hij zijn opdracht om het juiste voorbeeld te geven zo letterlijk nam hadden we natuurlijk niet verwacht. In Hanoi spreekt Jong-un met de Amerikaanse leider Donald Trump. Die overigens wel met het vliegtuig reist, want anders duurt de reis te lang. De twee landen staan nog steeds tegen over elkaar op tal van onderwerpen.
Tijdens het laatste overleg tussen Kim en Trump werden veel foto's gemaakt, maar bleef het qua toezeggingen rustig. Of de twee landen nu dichter bij elkaar zullen komen is maar de vraag. Maar dat Jong-un zijn collega erop gaat wijzen dat de VS achterloopt wat betreft de vergroening moge duidelijk zijn. Wanneer men vanuit de ruimte foto's zou nemen van zowel Korea als de VS dan blijkt al vrij snel hoe weinig lichtvervuiling er in Noord-Korea eigenlijk is. 'S nachts is het in Noord-Korea welhaast donker. Dit staat in schril contrast met de VS waar veel lichten te zien zijn.
Wat moeten de mensen in Noord-Korea toch een fijne nachtrust beleven met zo weinig lichtvervuiling. In de VS is dat heel anders. Dat laatste is natuurlijk een doorn in het oog van Kim. die dreigt immers al jaren met de vernietiging van elk ander land dat niet zijn voorbeeld van de Groene Khmer volgt. Vroeger werden zijn dreigementen van nucleaire vergroeningscampagnes nog serieus genomen. Maar er is iets veranderd. Nu wordt hij laatdunkend 'rocket man' genoemd.
Dat Kims groene leiderschap aan het afbrokkelen is blijkt wel uit andere relevante 'feiten'. Een eerste tegenslag is bijvoorbeeld dat klimaatadept Jesse Klaver (GroenLinks) afgelopen week niet met de trein naar Griekenland, maar met het vliegtuig reisde. Daar was hij op bezoek bij Griekse politici. Vliegen is natuurlijk niet toegestaan en klimaatleider Kim gaat dan ook met de trein. Het is waarschijnlijk dat Kim zijn collega Trump gaat vragen de sancties op windmolenparken stop te zetten.
In ruil daarvoor zullen de VS Kim vragen zijn klimaatretoriek in te dammen, geen groene raketten meer de hemel in te schieten en zich verder goed te gedragen. Verder is het niet de verwachting dat de top tot iets zinnigs zal leiden, behalve dat het een prima marketingmoment is voor beide leiders om unieke plaatjes te tonen aan de rest van de wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten