Leo Lucassen: ‘Antisemitisme zat 1000 jaar in Europese vezels, pas recent in de islamitische en maar een klein deel van nieuwkomers is antisemiet!’

Geerten Waling schreef voor Elsevier Weekblad een stuk over antisemitisme. Daarin stelt hij de vraag of men ook daadwerkelijk antisemieten kent en of de opkomst van antisemitisme niet door het binnenhalen van andere culturen komt. Lucassen is op z’n teentjes getrapt en gooit er in z’n reactie lukraak wat beweringen tegenaan zonder enig bewijs!

De eerste bewering valt moeilijk te ontkennen, hoewel ik mij afvraag of het ‘deels verdwenen’ is zoals hij beweert. Zulke informatie ga je überhaupt niet makkelijk boven water weten te halen.

De tweede bewering vereist flink wat nuance, want hoewel de Koran Joden als ‘mensen van het Boek’ beschrijft, zijn er toch flink wat akkefietjes waardoor Joden als groep in oorlog raakten met Mohammed, hem soms zelfs uitdaagden en werden verdreven (zie ook ‘Remarks on Jews’ in die link). Hier en daar is de Koran ook positief over Joden, maar dan lees je dit en vallen de positieve opmerkingen weer redelijk snel naar de achtergrond:

“The Quran states that wretchedness and baseness were stamped upon the Jews, and they were visited with wrath from Allah, that was because they disbelieved in Allah’s revelations and slew the prophets wrongfully. And for their taking usury, which was prohibited for them, and because of their consuming people’s wealth under false pretense, a painful punishment was prepared for them. The Quran requires their “abasement and poverty” in the form of the poll tax jizya. In his “wrath” God has “cursed” the Jews and will turn them into apes/monkeys and swine and idol worshipers because they are “infidels”.”

De derde bewering is de meest belangrijke, want de eerste twee zijn met wat degelijk onderzoek grotendeels te beantwoorden. Hoewel Lucassen zelf onderzoek heeft gedaan naar antisemitisme in Nederland, citeert dit artikel ook het volgende:

“Toch is er volgens Lucassen wel reden tot zorg over het antisemitisme onder Nederlandse moslimjongeren met Marokkaanse en Turkse achtergrond. Die hebben naar verhouding veel vaker antisemitische vooroordelen en zijn sterk oververtegenwoordigd als het gaat om antisemitisch geweld.”

Hier spreken ze over zo’n 12 procent van de moslimjongeren die zich negatief uitlaten over Joden. Hoewel antisemitisme bij autochtone Nederlanders veel voorkomt (40-66 procent, afhankelijk van de definitie), laait het bij moslimjongeren vooral op wanneer er bericht wordt over conflict met Israël.

Dat ‘slechts een klein deel’ zich schuldig maakt aan antisemitisme, hangt dus meer af van hoe de wind in Israël waait en aan welke kant de bommen vallen. Ook is het zo dat dit doorgaans tot ‘reacties op politieke gebeurtenissen’ wordt gerekend, en als strikt ‘anti-zionistisch’ wordt beschouwd, in plaats van antisemitisch. Nog steeds geen fijn perspectief maar in ieder geval wat meer nuance nu, en dát op DDS! 🙂

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Rien Noppen

  1: antisemitisme zat minstens 1000 jaar in de Europese vezels en is er pas recent, deels, uit verdwenen
  2: het was eeuwenlang grotendeels afwezig in islamitische landen en is pas recent opgekomen
  3: slechts een klein deel van de islamitische nieuwkomers maakt zich er aan schuldig

  Deze feiten kunnen dus onmogelijk worden ontkend.

  1. Top

   Buiten het geijkte Blablabla blaaskaakjes nonsens, komt onze huisantisemiet weer uit de kast.

  2. Jantje

   Onzin. Mohammed begon met 850 joden de kop af te hakken.
   De koran staat vol met vuiligheid jegens niet- en andersgelovigen.

  3. Bolkestein

   h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2014/08/jodenhaat-inherent-aan-de-islam/

  4. Bolkestein

   h**ps://www.volkskrant.nl/mensen/antisemitisme-onder-jonge-moslims-is-fundamenteel-en-diepgeworteld~bdc41a73/

 2. Top

  En? Heeft een hobbelpaard, een houten pik? Leo Lucassen, doet daar onderzoek naar.

  1. Rien Noppen

   Cornucootje weet álles van wetenschap.

   🙂

   1. Top

    Buiten het geijkte Blablabla blaaskaakjes nonsens, komt onze huisantisemiet en drager van het geheime Martijnspeldje, weer uit de kast.

 3. fockingworst

  Het 1e punt valt zeer zeker te ontkrachten, want de neonazibewegingen bestaan nog wel maar zeer zeker niet 40-66% zoals hier word beweert want dan zouden we zo goed als in het voormalige Duitsland met diverse leiders in Europa met een snor leven.
  Het 2e punt valt ook weer te ontkrachten want 70-75% van de moslims wil naar de sharia en de hadit leven, wat neer komt op het leven zoals mohammed leven.
  Dat betekend zoals in de koran staat beschreven :dood iedere jood die je maar kan vinden let goed op als die zich ach achter een boom verschuilt.
  Heb met zeer veel moslims gewoond en gewerkt en allemaal stuk voor stuk HATEN ZE JODEN om zeer onduidelijke redenen als je er naar vraagt.
  Het 3e punt valt niet te niet te ontkrachten om het feit dat er geen exacte cijfers van zijn.
  Maar dat de nieuwkomers (welke bijna alleen jonge mannen zijn) veel jonge vrouwen, meisjes verkrachten in noordwestelijke Europa staat vast.

  1. Rien Noppen

   Focking, let een beetje op je taal; je schrijft als een analfabeet.

   Inhoudelijk: het nazisme is in Duitsland maar gedeeltelijk verdwenen en het antisemitisme absoluut niet.

   Het aanhangen van de sharia (welke variant?) impliceert geen antisemitisme.

   In de Bijbel staat ook zeer onvriendelijke zaken tegen Joden en mensen van andere stammen maar dat maakt christenen niet per definitie antisemiet.

   Wat verkrachting met antisemitisme te maken heeft blijft onduidelijk maar het is goed te weten dat er in Nederland elke week 23 aangiften van verkrachting worden gedaan en die komen zelden van moslims.

   1. fockingworst

    @riennoppentrol vandaag doe ik hier daar discussies met @riennoppentrol.
    @riennoppentrol heeft GEEN ENKEL INHOUDELIJK EN FEITELIJK argument te brengen in welke discussie dan ook.
    @riennoppentrol doet ALLEEN aan onwaarheden leugens en ontwijken…zoals al 9 jaar hier met al zijn Nicks (vandaag tot nu toe met 3 actief)
    @riennoppentrol heeft de tijd om hier ELKE DAG weer 14uur rotzooi neer te gooien en te trollen.
    Dan ben je of ZEER EENZAAM of ZEER OBSESSIE of EEN BETAALDE TROL niks meer niks minder.

   2. Robert75

    Grootste onzin die bestaat. Antisemitisme wordt alleen maar in verband gebracht met Joden. Maar in werkelijkheid betekend het tegen Semitische volkeren, waaronder bv Joden. Maar ook Arabieren vallen onder Semitische volkeren.

    Maar dan nog steeds klopt het niet wat je zegt. Want antisemitisme houdt tegenwoordig in dat je een hekel hebt aan Joden gewoon om het simpele feit dat het Joden zijn. Nergens komt zoiets in de Bijbel voor.

    In de Bijbel heeft het allemaal te maken met aanbidding, met het religieuze systeem met het aanbidden van afgoden zoals de Baal goden of Moloch of Dagon.

    Maar dat heeft niets te maken met antisemitisme. Je bent geen antisemiet omdat je iets tegen het judaisme zou hebben ik noem maar iets. Want dan zou Jezus ook antisemiet zijn geweest. Antisemiet ben je pas als je een hekel aan Joden gewoon omdat het Joden zijn. Dus religie maakt niet uit. Ook al zijn het christelijke of islamitische Joden.

  2. Veteraan

   Natuurlijk zijn er veel Antisemitische Europeanen en is dit allang zo.
   Vaak een kwestie van geld, kijk maar naar hoe het Romeinse rijk daar al mee omging.
   En op deze site hoef je maar naar de bekende trollen zoals Noppen en zijn aliassen, Moslima Aytas en anderen te kijken.
   Links denkt altijd zo, Israël is altijd de boosdoener, nooit de achterlijke moslim of Afrikaan.
   Vergeleken met het geweld en gedachten goed van de moslim is dit echter een klein deel.
   En daarom kan je zien hoe superieur Israëliërs zijn t.o.v. de hatende moslim, de achterlijke agressieve Afrikaan of de zuigende linkse schapen.
   Ik ben zo trots op dit volk en zo blij dat ze kernwapens hebben en hiermee het evenwicht en overwicht nog een tijdje behouden.
   Nog geen 10% van de moslims gelooft in vredig in een land wonen met andere godsdiensten behalve de islam.
   Gelukkig gunnen ze elkaar ook het licht in de ogen niet, net als de Afrikanen.
   Anders hadden we hier in Europa allang letterlijk op de knieën gelegen.

   1. Aytas

    Zelfs geschiedenis kun je niet begrijpen. Spring als je baas het zegt. Het is jouw soort die genocides pleegt. Spring militair spring denken lukt je zelfstandig niet.

    1. Top

     Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incest poel, waar u uit gekropen bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heeft bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen.

     1. Rien Noppen

      Top is een zieke jongen maar ben nochtans blij dat hij in zijn hysterische scheldpartij deze keer zijn homoseksuele obsessies wist te onderdrukken.

   2. victus

    Israël is hoog ontwikkeld met een – helaas benodigd- hoogwaardige eigen Defensie industrie. Die eigenschap van organisatie, tact en slagkracht zorgt ervoor dat dat land niet onder de voet wordt gelopen door de , in vergelijking, primitieve stammen en volken. Waarschuwen doen ze maar 1 keer. Kappen met die kerncentrale binnen 24 uur buurland!! Niet luisteren? Na 24 uur en 2 minuten gooien de Israëlische luchtmacht de boel zelf plat bij wijze van service! Daarom is Israël niet aangevallen door de kalifaat barbaren. Dat betekent in een klap het einde van dat zooitje.

 4. Onzin456

  Wanneer jongeren zeggen “kankerjood” is het niet zo dat ze joden niet mogen.
  Het is een scheldwoord net als “homo”.
  Enige wanneer joden worden uitgescholden is wanneer er een wedstrijd speelt van ajax. NOUNOU, terwijl in amsterdam joodse restaurant eigenaren bedreigd en aangevallen worden. (Niet door autochtone btw)

  1. Bosche draak

   Ja, en daar wringt nou juist het schoentje, want als je de spreekkoren en dergelijk niet meetelt dan zou dat cijfer wel eens veel lager kunnen uitvallen.
   Lucassen is een wezel eerste klasse die zich hoopt omhoog te slijmen voor meer deugpuntjes.
   Dat Nederland nul weerwoord had ten tijde van de oorlog maakte ons nog niet antisemiet, Duitsland was ons op alle fronten de baas wat nou bezwaar maken?
   Hooguit qua defensie zwaar verwaarloosd, en 70+ jaar later staan we nog steeds zwaar voor schut met ons anderhalve klapperpistooltje.

 5. Augustinyak

  Leo Lucassen, op een paar zwetsnekken zoals Noppes na kotst de gehele wereld die mafkees uit, meer valt er niet over te zeggen, Paul Cliteur heeft hem een aantal jaar geleden al een verbale schrobbering gegeven in de Balie, daar is die lul nog steeds niet overheen, een totale mafketel!

  1. Rien Noppen

   Ik herinner me het voorbeeld van de Balie. Prof. Lukassen vond het wetenschappelijke niveau van de schrijfsels van Scheffer onder de maat en veroorzaakte vertraging in de poging van laatstgenoemde om te promoveren. Dat zette kwaad bloed.
   De aanval van Scheffer op die bijeenkomst (Leuk Agustinyak dat je er ook was) was daarin vooral erg gênant

   1. Augustinyak

    Dat is jouw gekleurde kijk op die gebeurtenis natuurlijk Noppes, maar jij bent dan ook met stip de allergrootste leugenaar, landverrader, islamofiel en anti-semiet op dit blog, daar is zowat iedereen wel van op de hoogte hier, het was te voorspellen dat je je zou scharen achter die totale mafkees Lucassen.

    1. Rien Noppen

     Ik beschouw Lucassen inderdaad als een betrouwbare wetenschapper en een eminente kenner van immigratievraagstukken.

     1. Augustinyak

      Natuurlijk ventje, snuffel jij nu ook niet graag aan het vuile ondergoed van die bekeerde non Karen Armstrong geheten, ook zo’n helder licht?

     2. Rien Noppen

      Jou belangstelling voor ondergoed van oudere dames deel ik niet, Augustinyak.

     3. Rien Noppen

      Jou = Jouw

     4. Augustinyak

      Niet trachten grappig te wezen Noppes, je interesse aan die vieze moslim liefhebster spatte van al je gedane uitlatingen hier wanneer dat wijf ter sprake kwam, je bent een leugenachtige trol wiens corebusiness eruit bestaat om dat islamitische ongedierte uit de wind te houden, daarvoor lieg je, bedrieg je en maak je jezelf tot risee van dit blog, vieze smeerlap, je zou aan je darmen aan een lantarenpaal dienen te bungelen.

     5. Dik

      @Augustinyak: Iedere reactie aan dat adres is kansloos, zonde van je tijd!

     6. Rien Noppen

      Ik las inderdaad alle briljante boeken van Karen Armstrong, een eminent wetenschapper.
      Er is detailkritiek op haar werk te maken, zeker gelet op de nieuwere inzichten van de onstaansgeschiedenis van de Islam maar haar godsdienstvergelijken analyses, waarin ze Jodendom, Christendom een Islam als inhoudelijk nauw verwante monotheïstische godsdiensten ziet zijn echter onovertroffen.

     7. fockingworst

      @riennoppentrol nomt Karen Armstrong een EMINENT WETENSCHAPPER… HAHA
      @riennoppentrol doet weer eens EEN KEIHARDE LEUGEN.
      Karen Armstrong is GEEN WETENSCHAPPER.
      ZIE WIKIPEDIA.

     8. sjun

      Vrijheid van geloof is evenals de vrijheid van spreken een groot goed. Spijtig genoeg levert het niet altijd even gezonde of smakelijke vruchten op. Het kan echter geen kwaad dat u hierboven opzichtig kleur bekent.

     9. Rien Noppen

      Welke boeken van Armstrong heb je gelezen, Fockingworst, en kun je de kern van je inhoudelijke kritiek aangeven?

   2. toetssteen

    @Noppen
    Niet Leo Lucassen en Sid Lukkassen verwarren.

    1. Rien Noppen

     Die kans is niet groot, Toetssteen, Sid Lukassen is malle dwaas.

     1. Blikopener

      Rien Leugenaar Noppen heeft nog niet toegegeven dat hij er met de ex-non Karen Armstrong faliekant naast zat (hij roemde haar als eminente wetenschapper, hahaha), maar heeft zijn grote negatieve bek toch al weer vol over een andere -ditmaal echte- wetenschapper. Iemand waarvan hij waarschijnlijk ook helemaal niks heeft gelezen.

      Rien Noppen is narcistische psychopaat die alles wil afbreken wat niet in zijn extreemlinkse kraam past. Een smerige nitwit die het onderschijten niet waard is.

     2. Dik

      @Blikopener: Reageren is kansloos²

     3. Rien Noppen

      Welk boek van Armstrong heb je gelezen, Blikopener, en wat is daarop je inhoudelijke kritiek?

     4. Blikopener

      Je noemde Armstrong een ‘eminente wetenschapper’ drol. Dat is ze niet. Je valt voor de duizendste keer door de mand met je grote smoel. En Sid Lukassen -een eminente wetenschapper- is vele maten te groot voor jou.

     5. Rien Noppen

      Kan je aangeven, Blikopener, waar naar je oordeel Armstrong wetenschappelijk tekort schiet en op welk onderdeel van haar wetenschappelijke werk dat zou kunnen blijken?

     6. Blikopener

      De vieze leugenaar Noppen blijft glibberen en draaien om er onder uit te komen dat hij totaal faalde toen hij Armstrong een wetenschapper noemde.

      Daarmee bewees hij dat hij geen enkel boek van deze gestoorde godsdienstwaanzinnige gelezen heeft.

     7. Rien Noppen

      Is mijn vermoeden juist, Blikopener, dat je nog nooit een letter hebt gelezen in een boek van Armstrong?

     8. toetssteen

      @rn
      Waarom kunt u de naam over wie u het heeft dan niet correct spellen?
      Inzake die gesjeesde non Armstrong past een bulderdend gelach.

 6. Veteraan

  Natuurlijk zijn er veel Antisemitische Europeanen en is dit allang zo.
  Vaak een kwestie van geld, kijk maar naar hoe het Romeinse rijk daar al mee omging.
  En op deze site hoef je maar naar de bekende trollen zoals Noppen en zijn aliassen, Moslima Aytas en anderen te kijken.
  Links denkt altijd zo, Israël is altijd de boosdoener, nooit de achterlijke moslim of Afrikaan.
  Vergeleken met het geweld en gedachten goed van de moslim is dit echter een klein deel.
  En daarom kan je zien hoe superieur Israëliërs zijn t.o.v. de hatende moslim, de achterlijke agressieve Afrikaan of de zuigende linkse schapen.
  Ik ben zo trots op dit volk en zo blij dat ze kernwapens hebben en hiermee het evenwicht en overwicht nog een tijdje behouden.
  Nog geen 10% van de moslims gelooft in vredig in een land wonen met andere godsdiensten behalve de islam.
  Gelukkig gunnen ze elkaar ook het licht in de ogen niet, net als de Afrikanen.
  Anders hadden we hier in Europa allang letterlijk op de knieën gelegen.

  1. HendrikJan

   Deze spreuk is van toepassing, op de vele trollen op deze site.
   Jij noemt zelf de namen al.

   Ga nooit met iemand in discussie.
   Die zijn eigen leugens gelooft.

   Attie25.

   1. Aytas

    Toch ben jij de enige die werkelijk antisemitische taal uitslaat. Jij haalt Kevin Macdonald aan en de Rothschilds. De theorie op basis waarvan extreem rechts vindt dat de joden vervolging af gemaakt moet worden. Dat je hier een frame probeert te plaatsen samen met een terrorist zegt genoeg.

 7. Troelstra

  Anti-Semitisme zit al 1400 jaar in de Islamitische vezels.

  1. TD

   Wat was 25 jaar geleden Nederland nog vredig,geen problemen met islam ,burka’s,zwartepiet,negerzoenen,recalcitrante negroïde mensen, ik heb heimwee!

   1. Rien Noppen

    Dat zie je vaker bij oudere mensen: vroeger waren ze gelukkig!

    1. Augustinyak

     Je bent zelf een ouwe lul Noppes.

     1. Blikopener

      Dat klopt. Noppen loopt tegen de 70. Maar omdat hij flink seniel is ziet hij zichzelf als een stuk jonger.

     2. Rien Noppen

      Zeker, lieverd, een gelukkige oude lul.

      Met jou gaat het toch ook toppie?

 8. Westerling

  Links en antisemitisme gaan hand in hand.

  1. Gekko

   Klopt, de Nazi’s waren ook kneiterlinks. Het is ook helemaal niet verwonderlijk dat hedendaags links de nieuwe nazi’s (islam) zo omarmt.

 9. Aytas

  Antisemitisme is iets zeer Europees en rechts. De smeerlap veteraan probeert weer een frame te plaatsen op anderen. Laten we wel wezen zonder domkoppen als hij die in andere landen terreur plegen zou er heel wat minder ellende zijn.

 10. Aytas

  Ik weet wel wie mijn joodse familie meer vreest de Hendrik Jannen van deze wereld. Het volk dat hun eigen falen afschuift op de Rothschilds en de omvolking theorie van Kevin Macdonald die nota bene in een interview aanhaalde dat het werk van Hitler afgemaakt moet worden. Veteraan is ook zo’n fascistisch figuur die verdorie terreur heeft gepleegd in andere landen, deze mensen zijn schuldig aan de ellende.

  1. fockingworst

   @aytastrol u heeft geen joodse familie volgens uw eigen uitspraken zou u een moslima zijn ergens uit een zandbakland.
   Van de een op de andere dag ging u van zeer gebrekkig Nederlands naar zeer goed abn.
   In elke discussie weet u te spinnen dat u of joods familie heeft of dan weer allemaal joden levende moslims of dan weer zeer prominente nederlanders kent.
   @aytastrol vertoont klassiek trollen gedrag

   1. HendrikJan

    HET heeft niets, HET is een zeer verderfelijk personage, die is vergeten om de boot terug te nemen.

   2. Aytas

    Mijn ouders zijn hier als tiener doormiddel van garant staan oftewel adoptie heen gehaald. Die mensen zijn joden.

  2. DeBruijn

   Ik weet wel dat mijn Joodse familie u niet kent.

 11. DeBruijn

  Klopt wij waren hier ook flink anti-semitisch, maar dat waren zij in het midden-oosten ook, vraagt de profeet Mohammed maar hoeveel Joden hij liet vermoorden.

  Niets nieuwe uitvinding, er zijn ook 1,5 miljoen Joden uit Islamistische landen gepest.

  Maar ja, dat ziet de linkse meneer niet. De witte man is de schuld van alles in de wereld.

 12. henk vintage

  Antisemitisme wordt aangeprezen in de Koran en die moet op z’n minst al 1400 jaar oud zijn volgens religekken.

 13. Arie B

  Lucassen is een linkse zwetsnek. Intrinsiek staat elke moslim negatief tegenover Joden. Uitspreken is slechts een deel van de nuchtere waarheid.

 14. Bes Tolen

  Islam is als eerste m.i. een uitvloeisel van Arabisch nationalisme, dat zo in de jaren 600 en nog wat, was gericht op de vereniging van alle Arabische stammen. Daardoor zijn ook gebieden als in Zuid Spanje en Noord Afrika in plaats van westsemitisch oostsemitisch gaan spreken. Hebreeuws is over gebleven westsemitisch. Daar zit geen woord tussen. Het werd ook in handelsvestigingen, die waren er het meest in steden langs de Middellandse zee, gesproken en niet alleen door Puniërs. Door de overwinning van Rome op Carthago (Puniërs) zijn alle handelsvestigingen joods geworden. Ook anderen, een minderheid, dan van Punische afkomst werden wel tot het jodendom gedwongen. De Baalsgodsdienst is de oorspronkelijke godsdienst in alle semitische gebieden. Dat was een wrede godsdienst in de ogen van Romeinen, Grieken en andere Europeanen. Dezen vonden de Puniërs ook nogal onbetrouwbaar wat er ook toe leidde dat bondgenoten Carthago op het kritieke ogenblik in de steek lieten in de strijd om de hegemonie in het westelijk deel van de Middellandse Zee..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.