Lilian Marijnissen geeft kabinet de middelvinger: “Wij gaan dit kabinet niet aan een meerderheid helpen”

De SP wil dus vasthouden aan haar principes. 

Nee, ik ben geen fan van Lilian Marijnissen en al helemaal niet van haar partij. Laten we wel wezen, de SP is een extreem-socialistische club. Vroeger was dat nóg erger, maar tegenwoordig is de partij natuurlijk niet opeens een liberale partij. Of zelfs maar sociaaldemocratisch. Nee, de SP is roder dan rood.

Maar toch. De partij houdt haar principes, haar waarden, wel degelijk hoog. En daar kan ik eigenlijk alleen maar respect voor opbrengen, zelfs. Zeker als die principes inhouden dat Marijnissen het kabinet wil laten vallen als dat niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer komt na de Provinciale Statenverkiezingen:

De SP gaat op geen enkele manier compromissen sluiten met het kabinet Rutte III. Dat beloofde partijleider Lilian Marijnissen zaterdag aan de leden op de partijraad. “Wij gaan dit kabinet niet aan een meerderheid helpen.” De SP houdt vast aan een eigen koers en wil geen concessies doen, ook niet als het kabinet in de Eerste Kamer wel water bij de wijn doet.

Als iedere oppositiepartij dit standpunt inneemt is het binnenkort natuurlijk gewoon einde oefening voor het kabinet. Helaas heeft DDS-redacteur Teunis Dokters slecht nieuws:

En dan hebben we het nog niet eens gehad over een partij als GroenLinks. Ook Jesse Klaver zal de regering als puntje bij paaltje komt gewoon steunen, zolang hij zijn klimaatwaanzin maar krijgt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Eric 1

  Een stem op de SP is een stem op DENK en de bouw aan een nieuwe moskee

  1. Satty

   Ik zou als ik jou was kapitaal en arbeid eens lezen, geert wilders komt daar bij klaar zo grof over islam. Dat is een sp document.

   1. sjun

    Misschien kun je eens uitleggen wat daarvan niet klopt.

 2. Gekko

  Bij de SP heb ik altijd een wat dubbel gevoel. Aan de ene kant waardeer ik haar principes, haar sociale rechtvaardigheid en haar enorme betrokkenheid.
  Maar aan de andere kant verafschuw ik het rigide denken over bv. salarisafdrachten door actieve leden aan de centrale kas. Daardoor is de SP – bizar genoeg – met afstand de rijkste partij van ons land. Mede dankzij miljoenen giften uit communistisch China.

  En verder lopen er altijd wel een paar gestoorde malloten in de partij rond. Vroeger was dat Ali Lazrak, een luie sodemieter die zijn tijd grotendeels van doorbracht in thuisland Marokko (vandaar zijn bijnaam Ali Lamzak). Van iets recentere datum het feministische gekkie Anja Meulenbelt (tegenwoordig aangesloten bij BIJ1) en Harry (“Hamas, joden aan het gas”) van Bommel. De ergste van alle SP’ers is echter huidig Kamerlid Sara Karabulut, die nog steeds het misdadige regiem van de socialist Maduro in Venezuela steunt.

 3. netniet

  Wat een dom gewauwel van een domme muts. Zoals aangegeven in dit artikel zijn er zat andere partijen, die wel steun willen verlenen. Zelfs FvD stelr zich constructief op.

  Leuk om te gaan roepen dat je iets niet gaat doen waartoe je ook niet bent opgeroepen. Om daarbovenop nog te gaan roepen dat je dat zelfs niet wilt doen, wanneer dat betekent dat je als partij iets kunt bereiken terwijl feitelijk regeren vreselijk ver weg ligt is nog veel dommer.

  En hier treffen we links in een notendop. Jezelf mogelijkheden ontzeggen alleen maar om een ander iets te misgunnen. Jezelf sociaal noemen terwijl je partijgenoten in positie dwingt een deel van hun salaris af ye staan. Vervolgens compenseren die mensen zichzelf via de aangifte IB en vloeit er belasting (lees: gemeenschapsgeld) terug in hun broekzakken. Vervolgens laat je jezelf voorstaan op de grootste partij-kas, terwijl de mensen van de SP dus de enige zijn die 2 x betaald worden door de burgers.

  Socialisten menen recht te hebben op de inspanningsverplichtingen van een ander, gestoeld op een pretentieuze morele verhevenheid. In een fatsoenlijke wereld heet iets afpakken van iemand om jezelf te verrijken gewoon diefstal.

 4. Eugenie de la Fleur

  De SP heeft wel een paar aardige punten waar ik me in kan vinden maar door hun stugge houding zetten ze zich buitenspel. Jammer!

 5. TD

  “Marijnissen het kabinet wil laten vallen als dat niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer komt na de Provinciale Statenverkiezingen”
  Dat kan een voordeel worden voor PVV en FvD!

 6. Gerlos

  SP is een nutteloze partij die alleen maar lopen te zeiken en niets voor mekaar krijgen

 7. Meriadoc Brandebok

  Ik had zeker niet verwacht dat de SP haar verantwoordelijkheid neemt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.