LOL! PVV-twitteraars denken dat ‘PVV de grootste’ zorgt voor einde cordon sanitaire

Nee, dat doet het niet.

Kijk, dit soort tweets vind ik nou écht vermakelijk:

Evert G. Davelaar is nogal pro-PVV. Dat mag, we leven in een vrij land. Maar het is wel een beetje jammer dat hij leugens gebruikt om zijn favoriete partij te promoten. Er klopt namelijk helemaal niets van dat het cordon sanitaire doorbroken wordt als de PVV (op magische wijze) de grootste partij van het land wordt: de overige partijen, met uitzondering van Forum voor Democratie en mogelijk de SGP, gaan niet samenwerken met Wilders en co. Nu niet, nooit niet.

Hoewel dat een paar jaar geleden nog ietwat overdreven was liggen die tijden ver achter ons. Wilders is de laatste jaren helemaal doorgeslagen (of, in termen die eigenlijk beter bij hem passen: geradicaliseerd). Hij en zijn partij maken er tegenwoordig geen geheim meer van dat ze niet alleen iets tegen “de islam” hebben, maar tegen moslims. Zo wist Wilders onlangs te vertellen dat Joram van Klaveren, als hij nog PVV’er was geweest, gedwongen zou worden om uit de partij te stappen na zijn bekering. De PVV wil dus geen moslims in haar gelederen. Je reinste discriminatie, maar Wilders schaamt zich er niet eens meer voor.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn “minder, minder, minder,” of over zijn agressieve tweets. Wilders is radicaal geworden. Een extremist.

De andere partijen — zeker de mainstream partijen — gaan daarom nooit en te nimmer met hem samenwerken. Ze hebben het in 2010 even geprobeerd, maar daarna werd Wilders alleen maar extremer. Daarmee heeft hij zichzelf voor eens en altijd buiten de macht gepositioneerd. Ja, zelfs als hij 40 zetels zou behalen (wat hem nooit lukt omdat er niet genoeg radicale Nederlanders zijn, gelukkig maar) zou het cordon sanitaire nog altijd in stand gehouden worden.

PVV-twitteraars kunnen de hoop wat dat betreft wel opgeven. De PVV is een oppositiepartij; nu en voor altijd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Eens, Michael, en significant is dat het cordon sanitaire nimmer is bewezen. Als er een cordon ssnitair was zouden, meen ik, partijen daar ook heel transparant over zijn geweest, zoals in België.

  FvD en SGP zouden er goed aan doen ook afstand te nemen van een samenwerking met de PVV. Dat is een verantwoordelijkheid die men moet nemen.

  1. Robert75

   Doen ze dat toch. PVV wordt op een dag toch wel een keer de grootste partij van Nederland. En hoe meer zetels des te moeilijker wordt het om een partij uit te sluiten.

   Buiten dat om is de kans groot dat het Forum het zelfde lot zal ondervinden als die te groot wordt.

   1. Meriadoc Brandebok

    Waarom? Forum is gewoon een rechtse versie van D66. Als Baudet het politiek slim speelt kan hij zo in een rechtse coalitie stappen.

    1. Robert75

     Dat is waar Baudet is de 2e Van Mierlo. Die roept zo ongeveer het zelfde als vroeger de D66. Maar dat is dus het probleem als je zegt het kartel te willen bestrijden. Dan zou die compromissen moeten sluiten met het kartel die hij zegt te willen bestrijden.

     Het is natuurlijk heel simpel maar als Baudet inderdaad zou willen regeren moet die heel veel water bij de wijn doen en dat zullen zijn kiezers niet echt waarderen. Het Forum heeft de PVV dan ook keihard nodig.

     Dus Forum stemmers zouden juist blij moeten zijn als de PVV heel veel zetels pakt en de grootste partij van Nederland wordt. Want dan zou die iets kunnen anders niet. Anders wordt die onderdeel van het kartel zoals ook de D66 er onderdeel van is geworden.

  2. wheelboy

   Meriadoc
   Mag ik je even hier aan herinneren .

   Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”
   Zegt zat he . En indirect heeft die gast gelijk . Door dat PVV en FvD steeds meer zetels krijgen wordt het steeds moeilijker een coalitie te vormen . Vraag me alleen af of FvD wel zonder PVV gaar regeren en andersom .

   Dan het moslim verhaal . Die van klaveren moet maar bij denk gaan solliciteren das de moslim partij . En daarover zijken . Ik als katholiek heb ook niets bij de SGP te zoeken .

 2. Spaanse kok

  Flauw, heel flauw.
  Ondanks dat de strekking van je artikel geheel juist is, prikt Michael de bubble van veel reageerders in een keer lek, leeg, ongevuld, plat.
  Gaarne volgende keer de feiten iets mooier brengen Michael.
  Nu stijgen plotsklaps de kosten in de geestelijke gezondheidszorg.

 3. Benny

  In een democratie sluit men niemand uit vind ik. zeker niet als het een tweede partij van het land is die meer dan 1 miljoen stemmers heeft. ongeacht wat hij zegt schrijft of vind, moet er worden samengewerkt…. Iedereen die zegt van niet is in feite een aanhanger van een dictatoriaal regime………democratie is samenwerking tussen de partijen en tussen het volk en de partijen. (althans zo zou het moeten zijn)

  1. Spaanse kok

   Kiest u zelf uw vrienden of maakt bij u de straat uit met wie u omgaat?
   Lijkt mij wel democratisch, de straat stemt of u vrienden wordt met uw buren.

  2. Marija

   U heeft helemaal gelijk, vind ik.
   SK hieronder braakt weer onzin uit.

   1. Marija

    Gooit “boven” omhoog

 4. Ries

  Door partijen uit te sluiten waarop een groot deel van het volk zijn hoop heeft gevestigd, is bijna dictatoriaal te noemen. Nee, foute tekst. Het IS dictatoriaal. Maar het cordon heeft natuurlijk heel veel linksaffers en bij linkse regeringen is het uitsluiten meer gebruik dan een uitzondering te noemen. Links bestaat uit manipulatoren. Wie iets anders kan aantonen, graag!

  1. Spaanse kok

   Gelukkig, de linksaffers zijn er weer.

  2. Satty

   Niet te onderbouwen. Als jij op een partij stemt waarvan de meeste Nederlanders denken dat het een brug te ver gaat zet je jezelf buiten spel en moet je achteraf niet gaan lopen jammeren. De slachtoffer rol bevalt jou goed zo te lezen. Je had beter verantwoording voor je leven kunnen nemen.

   1. Bosche draak

    De partijen met de meeste stemmen hebben gewoon samen te werken wat dat is de wens van de mensen die zei menen te vertegenwoordigen.
    DAT IS VERANTWOORDLIJKHEID NEMEN!
    Ik heb maling aan het argument “ze willen niet” dat zijn ze verplicht en als ze dat niet willen dan moeten ze maar ander werk zoeken.

    Doktors gaan toch ook niet lopen verkondigen “die persoon moet ik niet, die ga ik dus niet helpen als hij/zij mijn praktijk instapt”
    Dan wordt het helemaal een zooitje…

    1. Satty

     Ik zou ook niet verwachten dat er met een salafistische partij wordt samengewerkt, hoe groot die partij ook wordt. Nee dan heb je als stemmer gewoon pech tenzij er toch een coalitie komt die. wel wat met je wil.

     1. Bosche draak

      “Je hebt als stemmer gewoon pech”
      Wat is dat nou voor een redenatie van lik me vestje?

      Waarom zouden we uberhaupt nog iets respecteren dan?

      De volgende keer dat ik een inbreker in mijn huis aantref kan ik hem slaan met een sneeuwschep.
      “Ja meneer de rechter, hij had als persoon gewoon pech”

    2. Spaanse kok

     Quote: De partijen met de meeste stemmen hebben gewoon samen te werken wat dat is de wens van de mensen die zei menen te vertegenwoordigen.
     .
     ONZIN!
     Mensen hebben oa op de VVD gestemd omdat die op voorhand samenwerking met Wilders hadden uitgesloten.

     1. Bosche draak

      U heeft dat al die mensen gevraagd?
      Wat een kul….

  3. Meriadoc Brandebok

   Hoe vaak moeten we het nog zeggen?

   EEN CORDON IMPLICEERT DAT PARTIJEN SAMENWERKEN OM EEN PARTIJ UIT TE SLUITEN, MAAR ZO EEN SAMENWERKING IS NOOIT BEWEZEN. DERHALVE IS EEN CORDON SANITAIRE NIET BEWEZEN

   Sorry, mijn capslock zat vastgelplakt.

  4. sjun

   De nog functionerende buitensluiting geeft al aan dat er gewerkt moet worden aan de oprichting van een alternatieve zuil om politieke veranderingen bewerkt te krijgen. Huidig wanbeleid overtuigt steeds meer mensen dat het zeker niet beter zal gaan bi ongewijzigd beleid. Met wat geduld wordt vanzelf duidelijk dat PvdA, D66, GroenLinks, CDA, CU en VVD bestendiging va wanbeleid voorstaan. De electorale ruimte die er hierdoor voorbij globalistenpolitiek in het nadeel van meer lokaal georiënteerde burgersen ontstaat zal vanzelf gevuld worden. In Amsterdam duurde het tenslotte ook ja-ren voordat de PvdA naar het tweede plan verwezen werd en het het inzicht groeide dat er wel erg veel ten koste van belastingbetalende burgers in Amsterdam West en Zuid-Oost gerommeld werd.

 5. Vit

  Het verschil tussen het FvD en de PVV is dat het FVD het beschaafder brengt maar de strekking is hetzelfde, te samen hebben ze een zeer grote groep kiezers waar hopelijk binnenkort maar zeker in de toekomst het linkse gespuis niet meer omheen kan, want dagelijks worden we met onze neus op de feiten gedrukt.

  1. Spaanse kok

   Ik denk dat FvD niet weet hoe snel zij tot het kartel moeten toetreden.
   PVV kiest bewust voor roepen aan de zijlijn.
   Ik denk dat er ook een groot verschil (zowel financieel als opleidingsniveau als loopbaan) zit tussen de achterban van de PVV en het FvD.
   Samenwerken op gelijkwaardige basis lijkt mij bij de 2 leiders niet hun sterkste punt

   1. Vit

    Er is geen meerkeuze dus draait het er vast op uit.

  2. Robert75

   Nou daar ben ik het niet mee eens. Een partij die roept dat de islam een gevaarlijke ideologie is moet je niet gaan vergelijken met een partij die vind dat er in de in islam ook vrolijke interpretaties te vinden zijn. Dat is natuurlijk geheel tegenstrijdig.

   Vinden dat er ook vrolijke interpretaties te vinden zijn in de islam is het zelfde als dat je zou beweren dat nationaal-socialisme, fascisme of communisme ook goede kanten heeft.

   1. Vit

    Beide willen een stop op migratie wat hetzelfde resultaat geeft.

    1. Robert75

     Nee dat is niet zelfde. Minder immigratie betekend niet minder islam. Minder immigratie betekend alleen maar minder immigratie. Minder islam begint in Nederland en niet er buiten.

     1. Vit

      Met minder minder minder bedoelde Wilders destijds de criminele Marokkanen en niet degene die zich kunnen gedragen naar onze normen en waarden en daar denkt het FvD net zo over, dat Wilders het een gevaarlijke ideologie vindt kan ik het alleen maar mee eens zijn, dat Thierry vond dat er vrolijke kanten aan zitten is natuurlijk een misser van heb ik jou daar maar die jongen moet nog veel leren.

  3. Meriadoc Brandebok

   De partijen wijken op vrijwel alle punten van elkaar af. Het enige dat zij delen is de afkeer tegenover de EU en de elite.

 6. Satty

  ‘met uitzondering van Forum voor Democratie en mogelijk de SGP, gaan niet samenwerken met Wilders en co. Nu niet, nooit niet.’

  Wie met wilders samen wil werken is net zo verdorven. Zo’n man moet je niet in je vriendenkring willen.

  ‘En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn “minder, minder, minder,” of over zijn agressieve tweets. Wilders is radicaal geworden. Een extremist.’

  +++++

  1. poldi

   ——-

 7. HendrikJan

  Laten we gewoon maar afwachten, wat de kiezer van deze materie vindt.

  Het cordon sanitaire, verandert niet vlgs de schrijver, dat is ook niet mogelijk, omdat de Bilderbergclub dit cordon sanitaire, achter gesloten deuren heeft uitgesproken.

  Maar de tijd zal het leren, wie Rutte gaat opvolgen.

  1. Spaanse kok

   Die Bilderbergclub heeft het ook altijd bij u gedaan.
   Machtig clubje zo te lezen.

   1. fockingworst

    @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 8. Robert75

  Vreemd. Lijkt me logisch dat de PVV geen mensen in hun partij willen die op de een of andere dag beslissen maar eens moslim te worden. Ja dat past natuurlijk niet in een partij die strijdt tegen de islamisering en de islam in zijn geheel.

  Zo zou een atheist niet in de SGP passen en een vleeseter niet in de partij voor de dieren. Net zoals iemand die tegen islam is niet in DENK past. En een socialist zou niets te zoeken hebben bij het FVD.

  Met uitsluiting heeft dat niets te maken laat staan met discriminatie. Mensen die geheel tegen je partijprincipes ingaan kan je inderdaad beter gelijk uit je partij donderen voordat ze de partij schade toebrengen van binnenuit. Maar ik begrijp dat je mensen in je partij moet toelaten die tegen je partijprincipes ingaan ?

 9. cmnsetv

  Laat die gasten alsjeblieft PVV stemmen joh. Er zijn ergere alternatieven. Zoals je al zegt, de PVV krijgt nooit zoveel invloed dat het zijn woorden waar kan maken. Dat willen ze niet eens maar het maakt de rol van het FvD wel makkelijker als deze partij groter word
  Rechts radicalen en (met alle respect maar om me uit te drukken) Tokkies hebben ook een stem. Die denken niet zover mee met het FvD. Laat die onder de hoede van Wilders, Agema en Bosma alsjeblieft ipv VVD, D66 of, erger nog, extreemmrechtse splinterpartijen.

  1. Sprookjesfiguur

   @cmn

   Rechts radicalen en (met alle respect maar om me uit te drukken) Tokkies hebben ook een stem.

   Tokkies… Ff voor de goede orde, oorspronkelijke bewoners met een Lage opgeleiding. Dit zijn juist de Nederlanders die er ook het meest mee te maken hebben. Deze Nederlanders wonen in huurwoningen daar waar juist de moslim allochtonen wonen/ in worden gehuisvest. Deze Nederlanders hebben weinig keuze dan langzaamaan hun gehele buurt te moeten zien veranderen in een allochtonenwijk. De gemiddeld opgeleide Nederlander vlucht deze wijken uit, en hoger opgeleiden zullen hier nooit wonen. Hebben ze een keuze?

   1. Vit

    Scherp gezien!

   2. Spaanse kok

    Quote : Hebben ze een keuze?
    .
    Altijd, of ze hem maken is een tweede.

   3. cmnsetv

    Volgens mij bevestig jij hier wat ik zeg.

  2. HendrikJan

   Geloof jij echt, dat de moorden op Fortuyn en van Gogh, door kiezers op de PVV zijn gepleegd.?

 10. Peter Loosduinen

  De negers in Afrika moeten worden aangepakt !!!
  De negers in Afrika zijn helaas niet bereid om mee te werken aan de meest voor de hand liggende oplossing om de CO2-uitstoot te beperken: zorgen dat er minder kinderen geboren worden. Anticonceptie is in strijd met hun geloof of hun diepgewortelde wens om hun zaad ongehinderd zoveel mogelijk baarmoeders in te schieten. In Niger, Angola, Mali, Burundi, Somalië, Uganda en Burkina Faso is het gemiddeld aantal kinderen per vrouw nog altijd 6

  En laten we ook de moslims in het Midden-Oosten niet vergeten………………………………

 11. PMG

  Wederom een zeer misleidend artikel, wanneer je de grootste bent in de politiek maak je de dienst uit en vind je ALTIJD anderen die met je mee willen doen en lever je normaal gesproken de halve regering.

  Het probleem met de PVV is dat ze geen echte partij zijn en allerhande volk met twijfelachtige bedoelingen aantrekt. Erop stemmen is voor de meesten een uiting van ongenoegen laten blijken met de huidige gang van zaken.

  Het enige echte alternatief is het FVD en zelfs die hebben tijd nodig om te groeien en zich te installeren.

  De zittende club weet dit precies en grijpt deze huidige ‘leegte’ aan om allerhande flauwekul erdoor te drukken.

  Als na de verkiezingen wederom blijkt dat er niets verandert aan de verhoudingen dan kunnen we wel stoppen met tegengas geven want dan laat de Nederlandse belastingbetaler blijken ‘naar de slachtbank’ te willen.

  1. Spaanse kok

   Als je de grootste bent, neem je het voortouw in de formatie.
   Willen er te weinig mensen/partijen met jou samenwerken, krijg je geen meerderheid.

 12. Blikopener

  Michael van der Galien vond dat de reacties op DDS een beetje inzakten en dacht ‘kom laat ik eens een flinke knuppel in het hoenderhok gooien, wat meningen spuien waar flink tegen te hoop gelopen kan worden en dit larderen met een paar Spaanse pepers om de boel lekker op te warmen. Dat moet zo aan het begin van de week mooi de toon zetten.’

  Helemaal gelukt!

  1. Spaanse kok

   Sorry kurkentrekker, nog geen 40 reacties.
   Kan niet echt van een reactie tsunami spreken

   1. Bosche draak

    Waarvan een kwart alleen al door u, niet veel om handen?

    1. Spaanse kok

     Momenteel zelfs niets.
     Heerlijk

 13. Marija

  Ik denk dat Wilders heel goed in staat is samen te werken met andere partijen.
  Indien PVV nog groter wordt, zal men er niet omheen kunnen en MOETEN accepteren dat deze partij dient mee te regeren.
  Voor en na verkiezingen blijken regeerders te kunnen liegen dat ze barsten. Alles dat gezegd is verwaait in de wind en men komt er zomaar mee weg.
  Dan moet het niet mogelijk zijn dat er een stel plucheplakkers voor kan schrijven met wie men wil regeren.
  De verkiezings uitslag dien gerespecteerd en gevolgd te worden.
  We zullen het onthouden CDA leugenaars dat jullie diegenen waren die PVV een cs gaven.

  1. Spaanse kok

   Quote : Dan moet het niet mogelijk zijn dat er een stel plucheplakkers voor kan schrijven met wie men wil regeren.
   .
   Inderdaad, plucheplakkers nummer een, Wilders himself, krijgt dit niet voor elkaar.

  2. Korporaal Monty

   Marija
   “Ik denk dat Wilders heel goed in staat is samen te werken met andere partijen:

   Wilders kan met niemand samenwerken. Kijk maar na zijn partij structuur.
   Bestaat uit 1 lid. Meer vertrouwd hij niet.
   Met Wilders mag je mee roeien. Meer niet.

   1. TheresaGeissler

    Erg blij, dat IEMAND hier het kind tenminste eens bij de naam noemt.
    Dat is ook m i j n grote grief. En als je dat alleen maar bespreekbaar probeert te maken in een kring (lees: blog) van louter die-hard PVV’ers word je verketterd, weggetreiterd en er tenslotte, omdat je het verdomt om zelf te vertrekken, er uit gezet! Eigen ervaring.
    Het is iets, wat ze niet willen horen, vandaar. Maar het is gewoon een feit, waar op den duur niemand onderuit kan:
    Wilders’ ideeën zin goed, maar hij is totaal doorgeslagen in zijn solisme: Hij sluit zijn eigen achterban buiten en wat ik persoonlijk nog het ergste vind: Hij komt daar nog doodleuk rond voor uit ook (interview in de Limburger, 2017)! Tot op heden vraag ik me af, wat je precies aan moet met iemand, die het normaal vindt om zijn eigen aanhang niet te vertrouwen, zodat ze hooguit op hem mogen stemmen en verder niets!
    Daar komt de PVV, na het bereiken van een zeker niveau, niet verder mee, wat iedereen met een beetje normaal denkvermogen kan beredeneren, maar ze willen het niet zien en worden vaak ronduit vals, zodra je er over begint, is mijn ervaring.
    Ik sta op zichzelf achter het gedachtegoed van de PVV, maar met dit totale doorslaan kan ik helaas niets.

 14. nienke

  Voor alle aanhangers van de PVV. geldt waarschijnlijk GEEN vrijheid van meningsuiting.
  Je mag beslist geen andere mening hebben als de gevestigde partijen.
  En dit noemen ze democratie !!!

  1. Spaanse kok

   Hoe wilt u het hier plaatsen van uw mening noemen ?

   1. poldi

    Jouw opmerking slaat als een tang op een varken.

 15. Sam C

  Het is op zich belachelijk dat er een cordon santaire bestaat. Maar ja alleen machtswellustige gebruiken dit.

 16. janszm

  Dictatoriale trekjes, vdGalien. Te lang in Turkije gezeten?

 17. Pescador

  Hier raak je meteen de grootste miskleun van de nederlandse politiek , het niet willen samen werken met een partij met andere gedachten, als b.v. De VVD beter had samen gewerkt met PVV dan was de PVV waarschijnlijk niet zo groot geworden, de PVV heeft best goede gedachten er tussen zitten de VVD laat alles maar toe ook haat imaans . De mensen moete nu gewoon te veel kiezen zonder echt alternatief . De partijen zijn momenteel helemaal dol gedraait met hun klimaat ideen en ze hebben echt niet door dat ze nederland aan het slopen zijn. Dood en dood zonde

 18. Two Ravens Black Kettle

  Ruwweg 20 procent van de Nederlanders willen een betere toekomst voor hun kroost.
  80 procent vindt virtue signalling en een blinddoek in hun oogkassen belangrijker.

 19. Bes Tolen

  De opvatting van Wilders op dit punt is ook wettelijk aanvaardbaar. Het betreft hier dus m.i. geen verboden discriminatie. Het lijkt er wel op gezien de tekst van de grondwet maar klopt niet met andere rechten en wetten zoals het recht op vereniging. Anders zou er maar één recht over blijven als eerste namelijk het overal kunnen en mogen verzieken van menselijke activiteiten. Het recht van de misdaad en tegelijk van de sterkste op dit punt. Het probleem is met al die extensieve uitleg van mensenrechten, dat er steeds meer sprake is van een totalitaire staat, die alles uit maakt. Dat is ook een gevaar van organisaties als van de VN en andere universeel gerichte macht zoals die van sommige godsdiensten als christendom en in haar slipstream het jodendom en ook van de islam uiteraard.

 20. Tante Sidonia

  BREAKING NEWS!!!!!
  Boerka’tje Femke op de linkse zender NPOI

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.