Nederlandse politiek heeft geen toekomstvisie en jaagt incidenten na

De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, Kim Putters, komt met een voorzichtig verpakt verwijt jegens de politici in Den Haag: “De politiek moet zich minder laten leiden door incidenten en meer nadenken over een toekomstvisie voor Nederland.” Dat meldt NU.nl.

Putters meent namelijk dat de politiek eigenlijk alles laat verzanden in deelonderwerpen. Niemand heeft echt een visie waardoor ieder vraagstuk slechts apart wordt behandeld. Om die reden stelt hij voor dat het kabinet in het vervolg slechts vier ministers aanstelt voor ‘de grote problemen’ in ons land. Zo laat hij weten in zijn boek Veenbrand.

Dat gebrek aan visie is misschien ook wel het grote overkoepelende probleem wat men hier ervaart in dit land. Het regeerakkoord wordt tot op de letter uitgevoerd maar ieder incident wat niet in dat akkoord staat, heeft direct een heel eigen aanpak nodig. Dan is iedereen in de war, moet alles eerst worden onderzocht en moet er een heel nieuwe commissie voor komen en weet niemand wat het uiteindelijke besluit zal worden.

Niet omdat de liberaal niet liberale oplossingen wil of de sociaaldemocraat niet het liefst iets wil dat past in z’n eigen straatje, maar omdat volstrekt onduidelijk is wie de leiding heeft. Wie weet wat hij heeft moeten toezeggen voor steun en welke andere belanghebbenden gaandeweg een rol hebben gehad in de beleid- en besluitvorming. Er is geen peil meer op te trekken, nou ja, behalve dan dat ‘foutjes’ altijd in het nadeel van de burger uitpakken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. HendrikJan

  Deze Putters, onderschrijft de woorden van HendrikJan.

  Nederland is een keiverrot land, een land zonder visie zonder doel en zonder een eigen plan.
  De opdrachten verstrekt door de Bilderbergclub, voert de regering uit en daarna gaat men bij ieder ander probleem, wild mastruberend om zich heen lopen slaan.
  De leugens vliegen in het rond en het probleem wordt alleen maar groter.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. EmC2

   Je kan ergens tegen zijn, maar tegelijkertijd ook voor!

   https://youtu.be/X2K6RbcU2uY

  2. henkie

   Helemaal gelijk, ze hebben wel degelijk een visie en dat is verraad aan het Nederlandse volk en desintegreren in een EU superstaat.

   Maak een eind aan het establishment, stem tegen, PVV FvD PvdD 50+, evt als niet anders kan SP

   1. Dik

    +1

  3. henkie

   De regeringen Rutte hebben zich gekenmerkt door list leugen en bedrog. De laatste jaren zo openlijk en evident, ze proberen het gelieg niet eens te verbergen. Dat komt, dat is langzamerhand de nieuwe norm hier in Nederland. De lui met een goede toekomst en positie komt het gelieg goed uit en ze gaan gewoon meeliegen.

   Ach, en “Liegen doen ze toch allemaal!” waarmee ze denken hun handen in onschuld te kunnen wassen.

   Er zijn een paar partijen die niet liegen, en die vertellen een “inconvenient truth”, en daarom moeten ze maar vergast worden en opgeruimd, vind het establishment. En de regering en staatsmedia doen hun best, zoals ze ook bij Pim Fortuijn deden. De schoften.

   Maak een einde aan het establishment, stem PVV, FvD.

 2. poldi

  Een goed voorbeeld zijn de leugens van Mark Rutte want hij verslijt het volk als idioten.
  Nu wordt één keer toegegeven dat Rutte en consorten de bevolking op het verkeerde been hebben gezet.
  Het is niet mijn probleem dat er incompetente ambtenaren en er een planbureau met politieke agenda is.
  Dat is Rutte’s probleem.
  Tegelijkertijd wordt geroepen dat het wel goed zit met de koopkracht.
  Kortom weer een vlucht naar voren om de leugen over de verkiezingen te tillen.

  Ik mag hopen dat het volk inderdaad geen idioten zijn en Rutte III laat sneuvelen via de Eerste Kamer.
  Genoeg is genoeg.

  Want al sinds de val van Rutte I worden we grijnslachend voorgelogen.

  1. HendrikJan

   poldi.

   Vanaf de bovenlaag (de zakkenvullers) de middenlaag (de graaiers) wordt dit zo al tientallen jaren door dezelfde partijen ingevuld.
   Neem het simpelste voorbeeld, de Burgemeester er is een partij met nog maar 9 tweede kamer zetels, die nog steeds het grootste aantal burgemeesters levert.
   D66 staat gewoon deze laatste Maanden, garant voor drie Burgemeesters.
   En de tweede partij van Nederland, hoe je ook over deze partij mag denken, staat ieder vrij, die levert 0 Burgemeesters.

  2. Dik

   “Een goed voorbeeld zijn de leugens van Mark Rutte want hij verslijt het volk als idioten.”

   „Ik baal enorm van de verwarring”, zei Rutte. „Maar ik geloof niet dat iemand in Nederland genoegen neemt met excuses, we moeten de verwarring wegnemen.”

   Leugen verwarren met verwarring, je zou het toch zo de Kamer uit sodemieteren? Het is de opzettelijke misleiding en nog doorzetten!

   #stemzeweg

  3. Original NL

   Quote…Ik mag hopen dat het volk inderdaad geen idioten zijn ……
   De praktijk heeft helaas geleerd dat dit wel zo is!!
   70% is te dom of te laf om door de leugens van rutte cs heen te prikken….wacht maar af.
   Bij de vorige verkiezingen had ik nog de hoop dat er nu toch wel eens wat ogen open zouden gaan…maar helaas.
   Zal me verbazen als er meer dan 40% hun stem uitbrengt…

 3. RPML

  De politiek in de huidige vorm is failliet. Politieke partijen worden geleid door dogma’s die in een ver verleden zijn bedacht maar allang niet meer van toepassing zijn op de huidige snel veranderende samenleving. Het lijdt tot versplintering van het politieke landschap met aparte clubjes die zich alleen nog maar richten op één issue of één doelgroep; denk aan 50plus, Denk, Dierenpartij, PVV, BIJ1. De PvdA is opgericht op een moment dat dit noodzakelijk was, maar ‘mission accomplished’ is allang van toepassing op deze partij, en dus verzanden ze symboolpolitiek die geen zoden aan de dijk zet. GroenLinks idem dito. In de tijd van de zure regen en de vervuiling door de industrie hadden ze (terecht) recht van bestaan, mission accomplished inmiddels, maar ook nu verzanden ze in symboolpolitiek door enorme bedragen van de samenleving op te eisen om een minimale impact te bewerkstelligen.

  Het is tijd voor een andere vorm van politiek, een politiek die op analytische wijze problemen aanpakt ongeacht dogma’s van minderheden, waar het voortbestaan van Nederland cruciaal is, en de Nederlandse samenleving als geheel zo veel mogelijk baat bij heeft. Het parlement is een afspiegeling van de bevolking en dient ervoor een evenwichtig oordeel of besluit te nemen. Coalitievorming is daarbij vertroebelend en zelfs ongewenst, omdat deze vorm van politiek standpunten van individuen uitsluit (men volgt de lijn van de partij of de coalitie terwijl dat niet altijd de eigen mening hoeft te zijn) en men sluit andere meningen uit (ook door het cordon sanitair). Dus voor ieder onderwerp dient een meerderheid binnen het parlement behaald te worden, consensus gevonden te worden op basis van de mening van 150 leden. Dan kan het ook niet meer gebeuren dat een partij eigenlijk tegen is, maar omwille van de coalitie toch maar voor stemt

  1. Banale Baviaan

   de huidige politiek is inderdaad “failliet”. Maar is dit geen opzet? Zodat we straks zogenaamd niet meer om een federale unie heen kunnen?

   1. RPML

    Ik geloof niet in opzet, het is een gevolg van… Rutte ‘moet’ een coalitie vormen met partijen die standpunten hebben waarover hij vlak voor de verkiezingen nog fel op tegen was. Laat consensus op basis van meerderheid dan maar ontstaan in het parlement, > 75 stemmen => aangenomen. Dan hoeft hij ook niet mee te stemmen omdat hij onderdeel is van een coalitie, dan kan hij zijn standpunt veel helderder verklaren en trachten met die argumenten de andere 149 te overtuigen, puur op grond van feiten en argumenten en niet vanuit iets vaags als ‘politiek belang’

   2. Satty

    Zie jij de natiestaat in staat een vuist te maken tegen het door bedrijven geregeerde crony kapitalisme? Ik moet er niet aan denken om in een land als China, rood kapitalisme te leven, die kant zullen we wel opgaan. De afschaffing dividend belasting was een voorbeeld van concurrentie tussen natiestaten wat alleen maar toeneemt. Een federale unie met grote mate van autonomie op het gebied van cultuur en planning is de enige mogelijkheid om dit te voorkomen, er is wel een grote democratische verandering nodig voor die unie de huidige voldoet op geen enkele manier.

    1. RPML

     Het gaat mij erom problemen bij de kop te pakken, en niet te laten verzanden in dogma’s en vooruit schuiven, waarbij het belang en het voortbestaan van het land centraal staat.
     Voor mij is het makkelijker om de energietransitie als voorbeeld te nemen: richt een werkgroep op die in kaart brengt welke mogelijkheden er zijn, welk (realistisch) tijdspad erbij hoort, welke afhankelijkheden gelden en welke kosten er aan hangen. In die werkgroep zitten experts uit de diverse disciplines maar ook vertegenwoordigers van ‘gedupeerden’, vertegenwoordigers van belangengroepen die voor of tegen zijn, en breng alles zo volledig mogelijk in kaart. Kom vervolgens met een onderbouwd advies naar de volksvertegenwoordiging en maak keuzes. Dat klinkt allemaal klimaattafel -achtig maar is veel breder. Ik heb zelf in zo’n klimaattafel gezeten voor de industrie, daar zaten alleen maar mensen in die er centen aan konden verdienen, en toen het realistischer werd omdat de gestelde doelen volstrekt onhaalbaar en onrealistisch bleken te zijn, werd de klimaattafel van bovenaf gewoon opgeheven, een parallelle opgestart met alleen met ja-knikkers en de volstrekt onhaalbare doelen werden erdoor gedrukt.
     Doe dat met ieder ‘probleem’; assielzoekers, de zorg, de politie, onderwijs etc etc

  2. santiago

   RPML. Helemaal gelijk, maar wat doen we er aan.
   Zolang we de monarchie hebben verandert er niets en worden we bestuurd door een klein elite groepje , bijgestaan door hoge ambtenaren op de ministeries. Hier heeft het volk en ook de politiek geen enkele invloed op en voert enkel uit wat hen wordt gezegd. Van democratie is dus geen enkele sprake.

   1. Spaanse kok

    Wat zou er veranderen als we geen monarchie zouden hebben?
    Totaal niets, alleen wat prachtige Nederlandse tradities minder.
    Ho, wacht even, prachtige Nederlandse tradities minder?

    1. Vit

     Wat deze traditie kost heb ik er wel voor over.

   2. cmsuijkerbuijk

    Die monarchie, die jij zo graag af wil schaffen, heeft slechts een symboolfunctie en geen werkelijke macht, zoals bijvoorbeeld Macron. Dáár hebben zij een presidentieel systeem, net als in Turkije, VS en Rusland. Ons Koningshuis is wat dat betreft, een baken van rust en continuïteit, waarbij de Koning een zeer belangrijke rol speelt, die nooit door een gekozen president vervult kan worden, omdat die een politiek programma heeft, dat koste wat het kost uitgevoerd moet worden en waarbij de kiezers van de tegenpartij minstens vier jaar lang knarsentandend moeten toezien, hoe hun staatshoofd bezig is. Al dan niet goed, want voor een socialist, zal een bijv. liberale president het nooit goed doen en andersom. Je kritiek op ons koningshuis is dus blaffen tegen de verkeerde boom!

    1. santiago

     De monarchie houdt nepotisme in stand. Uit je kletsverhaal blijkt dat je er niets van begrijpt. Omschrijf de zeer belangrijke rol van onze koning dan eens. Is dat zijn bezoek samen met bertje koenders aan de familie Saoud n.a.v. de dood van koning salman . Waarschijnlijk om deze namens zijn moeder de laatste eer te bewijzen namens de Shell of zijn zinloze zakenreizen om Nederlandse produkten aan te prijzen. Een goed product verkoop je altijd, daar hoeft die dikke prins met zijn argentijnse vrouw niet voor mee hoor. Kost alleen maar geld. Kijk ook maar eens naar het laatste staatsbezoek samen met zijn moeder naar de sultan van Brunei.( lees handenafhakker en stenigen van overspelige vrouwen) Ook alleen maar ter meerdere eer en glorie van de Shell.
     Stop toch eens met als een papegaai na te praten wat de media uitkraamt en ga zelf eens nadenken suikerbuik.

 4. Heras

  Klopt helemaal.
  Bij onderwerpen die voor het volk toe doen; teveel immigratie, zwarte piet, orde en netheid, loze beloftes, geweld gepleegd (maar niet bestraft) door buitenlanders, fraude, alles mag tegenwoordig.
  Ministers die staan te roeptoeteren, zoals duurzaamheid en vervolgens zelf in een BMW rijden of de wereld rondvliegen. Ministers die liegen, hun ex-vrouw bedreigen, het mag allemaal.
  Door het inconsequente gedrag van deze leiders ontstaat er onzekerheid bij de bevolking, waardoor gaat het volk op zoek naar vastigheid. En vastigheid zoeken ze niet meer bij de coalitie.

  1. Satty

   Allochtonen worden juist zwaarder bestraft. Jij doet nu exact hetzelfde, je richt je op incidenten. Ook weiger je net als velen naar feiten omtrent de achtergrond te kijken, Willem holleeder is een voorbeeld waarom mensen ontsporen, met die wetenschap wordt niets gedaan wat natuurlijk een misstap eerste klas is. Wat we in ieder geval niet kunnen gebruiken is dat de politiek zijn hoofd naar de onderbuik van mensen laat hangen en vooral niet ook met die onderbuik politiek gaat bedrijven, partijen als pvv, bij1, denk, sp en fvd zijn partijen die dat wel doen, die zullen op geen enkele manier een bijdrage leveren aan een economisch sterk en een land waarin solidariteit verder gaat dan de eigen groep.

   1. marco1

    Sommige mensen hebben nu eenmaal een criminele inslag buiten dat de manier waarop je opgroeide ook mee kan spelen.
    Allochtonen worden zwaarder bestraft dat lijkt me wel eerlijk ook. Je als gast misdragen mag wel wat extra strafpunten opleveren.

    1. Satty

     Ah dus als geboren Nederlandse heb ik minder rechten? Ben ik een gast? De Nederlandse nationaliteit is de enige die ik ooit gehad heb.

     Als jij het over migranten hebt die hier komen om crimineel te spelen, sommige Afrikanen doen dat zou de enige juiste oplossing zijn uitzetting.

     Ik hoop op een antwoord op mijn eerste vragen.

     Over criminele aangeboren insteek zijn veel wetenschappers het eens, dat groepje is erg klein het zijn de omstandigheden die ergens toe leiden bv waardeloze ouders en minder kansen. Alleen daarom moet onderwijs altijd openbaar zijn zonder religieuze achtergrond.

 5. Gekko

  Kim Putters is PvdA, het is maar dat u het even weet. Hij is directeur van een van de planbureaus, het SCP. Maar ook bij de andere planbureaus en rijksinstituten staan PvdAers aan het roer. Het PBL, CPB, RIVM, KNMI, noem maar op. Deze zgn. onafhankelijke bureaus zetten een enorm stempel op het beleid en de maatregelen die de overheid neemt. Veel meer dan de politieke partijen, die niet alleen volgend zijn maar zelfs compleet afhankelijk van de planbureaus.

  Anders gezegd, we worden niet geregeerd door Rutte 3, maar door de planbureaus. En in feite dus door de PvdA.

  1. Spaanse kok

   Quote : Anders gezegd, we worden niet geregeerd door Rutte 3, maar door de planbureaus. En in feite dus door de PvdA.
   .
   Gelukkig, terug op het oude niveau.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik dacht dat we werden geregeerd door:
    – D66
    – De monarchie
    – Bilderberg
    – De Multinationals
    – De EU.
    Wie regeert ons nu eigenlijk, Kok? 🙁

    1. Spaanse kok

     @Merijn
     Door iedereen die we ook maar ergens de schuld van kunnen geven, behalve onszelf.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik denk dat je gelijk hebt.

 6. Pescador

  Ja dit kabinet is totaal niet in staat om iets goeds te doen voor de nederlandersonderleiding van rutte met al zijn liegen en bedriegen gaat het land in rap tempo naar de klooten

 7. lIN-T

  Nederland heeft geen toekomst, dat is het hem juist.

  1. Spaanse kok

   Nederland, dat zijn u, ik en al die anderen.
   Reken maar dat ik een zonnige toekomst heb.

   1. marco1

    Ja naar jij zit in Spanje, ole.
    Maar ik zie overigens de toekomst ook niet zo heel somber in

   2. lIN-T

    In Spanje zeker, genoeg geprofiteerd en nu wegwezen denkt de spanjool.

    1. Spaanse kok

     Onjuist.
     Elke cent zelf verdient, breng net zoveel tijd door in Nederland als in Spanje.

     1. lIN-T

      Aha een kapitalistische klimaat terrorist. Links vullen rechts zakken vullen. Figuren zoals jij hebben het verpest voor generaties erna.

 8. Rien Noppen

  Bert wagendorp bespreekt het onderwerp trefzeker in de Volkskrant van vandaag. Aanbevolen:

  We vormen een tobberig volkje in het paradijs
  Bert Wagendorp
  22 februari 2019
  Het consumentenvertrouwen is ondanks de bloeiende economie voor het eerst in vier jaar negatief en Nederlanders maken zich grote zorgen over hun pensioen, hoewel ze daarvoor gezamenlijk 1.400 miljard euro hebben gereserveerd en verzekerd zijn van AOW. Dat bleek deze week uit onderzoek van het CBS en ING. Hoe komt dat?

  Zelf had ik de afgelopen maanden ook last van dalend vertrouwen. Dat werd veroorzaakt door de ellendige winter. Nu zit ik lekker in het zonnetje te tikken en voel ik het vertrouwen weer drastisch toenemen. Zo werkt het met humeur en vertrouwen, die zijn nogal persoonlijk. Economen verklaren de plotselinge dip door te wijzen op de situatie in China, op Trump en de Brexit. Dat lijkt me te rationeel. Ik ken niemand die afzag van de aanschaf van een bankstel vanwege het Chinees-Amerikaanse handelsconflict.

  Er is sprake van een negatief sentiment, dat ook de zorgen over de pensioenen verklaart. We vormen een tobberig volkje in het paradijs en zien snel spoken. Paradoxaal genoeg lijkt onze voorspoed de angst om het allemaal kwijt te raken alleen maar aan te wakkeren, zonder dat daar een concrete aanleiding voor is.

  Irrationele percepties
  Ons vertrouwen is psychologisch bepaald en heeft te maken met vaak irrationele percepties over de stand van ons leven. Dat er nu meer pessimisme heerst dan optimisme, in tegenstelling tot de periode 2017-2018 toen het optimisme de overhand had, wordt niet veroorzaakt door plotseling dramatisch gewijzigde omstandigheden, maar door de manier waarop we naar die omstandigheden kijken.

  Het pessimisme wordt gevoed. Door politici en media. De christen-populist Sybrand Buma werd afgelopen week plotseling aangetroffen in een Parijse banlieue. Hij was daar om inspiratie op te doen voor zijn politieke agenda. Die is er vooral op gericht de onvrede onder de kiezers uit te vergroten en er electoraal van de profiteren. Helaas voor hem bleek de situatie in La Grande Borne niet één op één vergelijkbaar met die in Nederlandse probleemwijken. ‘Ik weet niet precies waarom ze juist hier kwamen’, zei een lokale wethouder in NRC. Duidelijk niet op de hoogte van de ideëenarmoede van Nederlandse politici.

  De illusionist T. Baudet corrigeerde deze week een partijgenoot die had verklaard dat FvD niet langer voorstander was van een Nexit. Dat is nog steeds het geval, zei T. Baudet: zijn vastbeslotenheid Nederland naar de afgrond te voeren is onverminderd en gezien de peilingen zien veel kiezers dat ook wel zitten.

  Ook andere Haagse politici gaan graag mee in het negatieve rechtse discours dat vooral de nadruk legt op problemen en wolkjes aan de horizon. De discussie over het Klimaatakkoord wordt zodoende steeds banaler. Straks is het gedaan met de gehaktbal en een vliegticket van 29 euro naar Barcelona. En nu heeft de regering ons ook nog fout voorgelicht over de energienota. De hele Kamer was diep verontwaardigd. Zo hard mogelijk meehuilen, luidt het credo, anders word je ervan beticht geen oog te hebben voor de noden van het volk.

  Ontluisterende analyse
  De directeur van het SCP, Kim Putters, publiceerde onlangs het boek ‘Veenbrand’. Het staat er allemaal geserreerd en beschaafd, maar Veenbrand is een felle aanval op Nederlandse politici. Die komen, schrijft Putters, met oude oplossingen voor nieuwe problemen, missen elke langetermijnvisie, houden zich het liefst bezig met de waan van de dag en meten alles in economische termen, terwijl burgers zich ook en misschien wel juist zorgen maken over niet-materiële zaken.

  Putters analyse is ontluisterend en, vrees ik, adequaat. We zitten met een premier die niet veel verder komt dan Nederland een gaaf land te noemen en diens adjudant, de cabareteske woordvoerder van boze Telegraaf-lezers. We hebben een CDA-leider die al even gretig aast op onvrede, en een PvdA-kopman die ook na twee jaar leiderschap nog geen enkel inspirerend, hoopvol toekomstbeeld heeft weten te schetsen.

  Je komt eerder in de krant of op tv met een negatieve dan met een positieve, optimistische boodschap. Daarom worden we overvoerd met ontevredenheid en negativiteit. Moet je dus niet gek staan te kijken als de kiezer en nieuwsconsument chagrijnig wordt.

  1. Gekko

   Rien Noppen leunt helemaal op de opvattingen van visionair Bert Wagendorp. De sportjournalist van De Volkskrant die een boekje schreef over de Mont Ventoux. Ja, want daar boven op die berg krijg je pas echt een realistische kijk op de wereld.

   1. Rien Noppen

    Je zou ook inhoudelijk kunnen reageren, maar ik snap dat dit lastiger is.

    1. Gekko

     Nee, Rientje, er zijn grenzen. Bert Wagendorp als je leermeester, muwhahaha.

    2. Arie B

     Wel gek dat die Bert een paar issues die ten grondslag liggen aan het ontstaan van dat gebrek aan vertrouwen gewoon overslaat. Migratie, loze beloften over van alles en nog wat (oa koopkracht), klimaatmolensteen e.d. Behalve deze kleinigheidjes aardig geprobeerd van Bertje. Beetje oefenen nog Bertje..

    3. Original NL

     Op de huistrollen na is niemand geïnteresseerd in jou linkse propaganda noppen.
     Het zelfde geldt voor jou klimaat dogma, lekker meelullen zonder de feiten te kennen of eens kritisch te analyseren.

 9. Arie B

  Dat is wat ik al jaren vind. Partijen zijn vooral bezig om elkaar de loef af te steken of onderuit te halen en hun stemvee te behouden/niet tegen het hoofd te stoten.

  1. Dik

   “Partijen zijn vooral bezig om elkaar de loef af te steken…”

   Dat klopt, Nederland is een particratie, het partijbelang gaat voor het volks- en landsbelang. Dit noemen we de oude (1848) politiek.

   #stemzeweg

 10. TD

  Er wonen in Nederland veel mensen met een migratieachtergrond in bezit van NL paspoort,de stemmen van deze mensen gaan uiteraard naar die politieke partijen die hen cultuur,belangen en wensen het meest aan en uitspreekt!Dat waren in het verleden altijd linkse partijen zoals bijvoorbeeld de PVDA.
  Hierdoor zijn er in ons land allerlei ons niet welgezinde vreemde culturen ontstaan,wij autochtonen herkennen het eigen land niet meer.Tegenwoordig is het hek van de dam omdat SPECIFIEKE buitenlandse partijen hun cultuur aan ons volk willen opdringen,zoals Denk,BIJ1.
  Polarisatie is niet meer te voorkomen in onze politiek,het is zelfs ons laatste redmiddel om tegengas te geven “de vreemden tegen de èchte Nederlanders” al helemaal omdat de grenzen open staan voor iedereen die maar hierheen wilt,onze cultuur staat op het spel.
  Daarom is het in landsbelang dat partijen als de PVV en het FvD het stokje gaan overnemen!
  Onze islamgezinde huidige regering doet niets voor eigen volk,bakt er helemaal niets van,Marrakesh,klimaat onzin,illegalen,transitie.
  Stem PVV of FvD

 11. Tante Sidonia

  Politiek kan naar huis. Brussel beslist.
  Nederland betaalt en Brussel bepaalt!
  Het moet toch wel heel erg zijn: CPB heeft meestal weinig kritiek op doen en laten van regering! En nu wel (ernstige?) kritiek!

 12. Chiba

  Dat weten wij toch al jaren. Geen nieuws dus.

 13. DeBruijn

  Ja, wat wil je als SGP’er een manifest tekenen, dan staat heel de politiek op zijn kop. Gewoon een kwestie van vrijheid van meningsuiting en niemand dwingt niemand.

  Maar dat is waar zij zich zo druk om maken, maar dat ouderen steeds mindere en slechtere zorg krijgen, daar hoor je niemand over. Oh toch wel D66 met op tijd sterven, dood gaan voordat je tot last wordt. Wel vrijwillig natuurlijk, maar alleen het feit al dat ze zo praten voelen veel ouderen zich bang, wat logisch is.

  Over dat er 263.000 huizen tekort zijn in Nederland, maken zij zich ook niet druk.

  Om het feit dat de belastingdruk steeds verder oploopt, maken zij zich ook niet druk.

  Om de steeds grotere tweedeling tussen bevolkingsgroepen maken zij zich ook niet druk.

  Alleen maar schreeuwen om een roze voetje te halen bij het COC, maar de rest van Nederland wie komt voor hen op?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.