Steunde Nederland nou jihadisten of niet? – Terugblik op het Kamerdebat

In Het Parool staat een opiniestuk van twee Arabisten, de één universitair docent, de ander journaliste. Zij betogen dat er geen bewijs is dat de groepen die door Nederland werd gesteund, daadwerkelijk jihadistisch of salafistisch zijn. Daar valt natuurlijk het een en ander op aan te merken!

Jan Jaap de Ruiter en Rena Netjes geven eerlijk aan dat ze in een eerder opiniestuk vonden dat de door de Nederlandse overheid gesteunde groepering ‘Levant Front’ absoluut niet ‘uit lieverdjes bestaat’ maar onderstrepen nu wel dat het niet om jihadisten gaat. Althans, daar is vooralsnog geen duidelijk bewijs voor.

De groep zou door het Nederlandse Openbaar Ministerie zo zijn bestempeld, waarop de media (met name Trouw en Nieuwsuur) dit klakkeloos over namen. Zij leveren aardig wat argumenten aan, maar komen in feite neer op een beroep op autoriteit. ‘Ze zitten aan de onderhandelingstafel’, ‘zeggen zelf niet jihadistisch te zijn’ en ‘experts zeggen ook dat ze het niet zijn’. Goed, ik snap ook wel dat je niet een halfjaar met ze mee gaat lopen om daadwerkelijk te kunnen zeggen of ze nu wel of niet jihadistisch zijn (als ze zich al hetzelfde gedragen in je bijzijn).

Het probleem met deze discussie is dat het daadwerkelijke probleem onderbelicht blijft, namelijk dat de Nederlandse overheid paramilitaire groeperingen in een ander land steunt omdat de politieke situatie daar ze niet zint. Het zal mij toch een worst wezen of daar een Syrische equivalent van D66, of toch de NSB, de overheid omver probeert te werpen? Het gaat mij erom dat wat daar aan de hand is totaal niet aan ons is om ons in te mengen!

Het frame dat zij blijkbaar onderstrepen is te lezen in dit citaat:

“Sven Koopmans van de VVD bracht het mooi onder woorden: “Assad, de beheerder van de Syrische herberg, heeft acht jaar geleden die herberg in brand gestoken. En IS heeft de vlammen verder aangejaagd. Gaan we dan wachten met mensen redden tot de aanstichter toestemming geeft?””

Ja joh, Assad zette zomaar ‘z’n herberg in brand’ en IS ‘maakte er een Scheveningen van’. Kijk vooral niet naar waarom mensen in dat land überhaupt in opstand kwamen en welke partijen de boel daar verder ophitsten toen Assad niet direct aftrad. Zo komen we natuurlijk nog nergens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. HendrikJan

  Laten we eerlijk zijn tegen elkaar, de teloorgang van Nederland is begonnen bij Balkenende en nu onder Rutte duurt de teloorgang nog steeds voort.
  Stem ze weg, de VVD / CDA / D66 / PvdA / GL en de CU.
  In Maart en Mei is de mogelijkheid, maak er gebruik van, voor je het weet is ook het stemmen verledentijd.

  1. Spaanse kok

   Ooit was er een tijd dat Joop den Uyl en/of de PvdA de schuld van alle ellende kregen.
   Maar dat was vroeger.

   1. Adriaan

    Vroegâh was het kennelijk overzichtelijker, Spaanse kok. Nu zijn er teveel partijen.

  2. Korporaal Monty

   “de teloorgang van Nederland is begonnen bij Balkenende”

   Waarom zo negatief over ons land.
   Wel land is er volgens u beter om in te wonen dan het onze?

   1. Adriaan

    @Korporaal, er gaat toch heel mis in dit landje? Of vind jij dat alles perfect is geregeld?

    1. Original NL

     Korporaal noppes is een trol..dus a waist of time!

    2. Meriadoc Brandebok

     Bestaat er zo’n land dan, Adriaan?

     1. Adriaan

      Ja, meerdere zelfs

   2. Blikopener

    In Duitsland is het stukken beter wonen, korporaal. Alles is er goedkoper. Er is veel ruimte en natuur. En de mensen zijn beschaafder, aardiger en minder gestresst. Ik kan het je aanraden.

    1. Aytas

     Niet in de grote steden. Platteland rond Hamburg en München is inderdaad heerlijk om te zijn. Mensen zijn minder gehaast, mannen zijn erg hoffelijk vaak.

     1. TD

      Aytas:
      Als je hoffelijkheid op prijs stelt,moet specifiek jij wel je mond dicht houden!
      Anders verandert dat snel,en al helemaal in Duitsland!
      In “notime” trekt man daar het “braunhemd” aan.

    2. Korporaal Monty

     Maar daar zwaait Merkel toch de scepter?
     En met oud en nieuw worden daar toch massaal vrouwen verkracht en aangerand?

     Dat gebeurt in ons mooie land niet.
     En wij hebben de Noordzee, weet je hoeveel Duitsers hier op vakantie komen voor onze schone lucht?

   3. marco1

    Misschien als we nog even wachten en al het crimineel kutvolk van daar geëmigreerd is naar hier dat Marokko een prettig land is om te wonen.

 2. TD

  De hordes illegale laag of ongeschoolde economische immigranten die op weg zijn richting Europa of er al zijn hebben allemaal de klatergoud beelden gezien op Youtube van de welvarende bevolking in de geïndustrialiseerde landen;mooie moderne mensen die enkel feesten,genieten,alles bezitten,glanzende limousines,prachtige huizen.
  Dat er hard gewerkt moet worden in een 24 uurs economie,om de levensstandaard overeind te houden is iets dat men totaal niet weet!
  Deze mensen denken elke ochtend aan het ontbijt te kunnen bedenken welke leuke dingen er voor de dag in het verschiet liggen,het geld krijgt men immers op een rekening gestort.
  Als zo’n immigrant 2 dagen aan de lopende band heeft gestaan in bijvoorbeeld een autofabriek,of Tata steel Ijmuiden,vuilnis moet ophalen,kruiwagens moet rijden, krijgt hij heimwee naar het knikkeren met kamelen drollen,en gaat roepen dat hij onrechtvaardig wordt behandeld,terwijl ze te stom zijn om hun reet af te vegen!

  1. Van Havezaat

   Welnu, dat “te stom zijn om hun xx af te vegen!” dat geloof ik niet. Zo dom zijn deze mensen nu ook weer niet. Wanneer het mensen zijn die de Islam aanhoren dan geloof ik te weten dat zij niet hun xx afvegen maar zeer hygienisch zijn en netjes direct hun xx waschen. Kunnen de westerlingen nog iets van leren. Ik kan me nog wel herinneren dat de nederlandse marine deze handeling ook aan boord van hun schepen uitvoeren wegens de hygiene aan boord. Of het nog zo is weet ik niet.

   Rusland is niet de vijand.

 3. Siemien

  Natuurlijk steunde Nederland jihadisten, dit land en haar bestuurders zijn echt volledig van de pot getrokken..

  1. Fortiori

   De roep met name van vele DDS’ers was toch om de oprukkende Islam een slag toe te brengen waarbij alle middelen geoorloofd waren? 3

   1. Siemien

    #stemPVV/FvD

 4. Eric 1

  Gewoon Bom er op

 5. Gekko

  Jan Jaap de Ruijter en Rena Netjes: linksere lui zijn moeilijk te vinden. Beiden zijn fervent fan van Judith Sargentini (“jihadisten onder vluchtelingen? Is hysterie”). Bovendien, Parool is een kneiterlinks blaadje, dus deze beiden wegkijkers krijgen direct een podium.

 6. Van Havezaat

  Ik heb nog ergens het document/artikel bewaard in mijn Archief waarin de dirigent van het kabinet zegt, dat hij stopt met de wapenleveranties aan deze woestijn wandelaars.
  Je reine terroristen. Het is voor een ieder die een beetje in de politiek thuis is te verstaan dat ook Nederland, als een trouw lid van de Handhaaf Club NATO krachtig meedoet om ook daaraan te verdienen. Het is nog altijd de VOC mentaliteit: in alles meedoen wat geld en profijt brengt en alles doet wat ’t natootje doet.
  De bedoelde woestijnratten hebben wel degelijk geldelijke en materialen steun van het kabinet knapenkoor genoten. En als vriendendienst hebben zij misschien een beetje belastingvrije syrische ruwe olie mogen ontvangen. Een tankertje is gauw gevuld en Syria/Turkije is niet ver weg.

  Rusland is niet de vijand.

 7. Holysmoke

  Alleen stemmen op de PVV of FvD heeft nog zin om iets te veranderen aan al dit eindeloze, geweldadige, geldverspillende en mensonterende wantoestanden waar links Nederland voor zorgt, met als einddoel totale islamisering en vernietiging van de vrijheid

 8. Rud56

  Jazeker, Nederlandse deugpolitiek en daarmee soortgelijke wetgeving leggen moslims niets in de weg, ergo wegen worden voor ze geplaveid zodat hun gif zich ongebreideld kan verspreiden. Voorbeelden? Ongebreidelde opkomst van moskeeën, internaten, weekend(scholen) etc. plaatsen waar het gif onbeperkt kan worden verspreid onder de labiele aanhangers! Inperking van onze culturele uitingen (vooral uit lijfsbehoud), schending van het dierenwelzijn ten gunste van de moslim, faciliteren van het scheiden van man en vrouw tijdens bijeenkomsten, (straf)wetgeving waaraan ze schijt hebben wetende wie ze voor zich hebben: de ongelovige ontzettende dom en naief deugmens die zich schijnbaar graag laat inpakken want: “inclusviteit”, “solidariteit” etc. etc.

  Waardoor tuig nog erger dan de nazi’s hier huisvesting en alle uitkeringen c.q. toeslagen kunnen krijgen, kunnen frauderen en kunnen belazeren. Mocht het weer eens duidelijk worden is de deugmens geschokt en gaat weer verder met het blind, doof en dom zijn. Totdat het te laat is.

  Feitelijk is dat nu al, moslims met een verborgen agenda zitten al her en der in de politiek, hun geplaveide wegen liggen klaar. Omdat de deugmens en idem politiek overloopt van inclusiviteit goddienstvrijheid zonder enig greintje besef van realiteitszin! Overloopt richting de rand van de afgrond waarop de democratie momenteel op balanceert.

 9. PMG

  Het zal me een rotzorg zijn waar het geld naartoe ging, het is verspild, was hier nodig in de zorg, politie, defensie, onderwijs, openbaar vervoer en ga zo maar door!

  Waarom is openbaar vervoer eigenlijk half commercieel en onderwijs en politie niet? Als het gewoon staats was dan hadden we overal buslijnen en spoor en werd niet elk kutsmoesje omarmt om alvast de dienstregeling aan te passen omdat het in 2023 misschien wel eens gaat sneeuwen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.