Sylvana Simons speelt met vuur – Een heldere waarschuwing tegen groepsdenken

In dit artikel van HP/De Tijd wordt haarfijn uitgelegd waarom Sylvana Simons met vuur aan het spelen is en wat het ‘tribalisme’ voor gevolgen kan gaan hebben als ze op deze manier doorgaat met politiek bedrijven.

Ze wordt diverse keren op wisselende wijze beschreven als ‘een felle moeder met ogen die vuur spuwen als iemand een lid van haar groep aanvalt’. Dat spreekt niet alleen tot de verbeelding maar klopt wat mij betreft ook volledig. Ze profileert zich inderdaad als een haast moederlijk leider figuur van een verloren stam die telkens onrecht is aangedaan. Een soort Mozes voor gekleurden in de Randstad.

De kernboodschap van het artikel is een duidelijke waarschuwing. Ze werkt een duidelijke richting op van tribalisme; groepsdenken. Het eenzame, trieste, neergeslagen individu is welkom bij de warme deken van BIJ1. Daar kun je aansterken, vrienden maken en je rechten leren opeisen. Er zijn namelijk anderen verantwoordelijk voor het onrecht dat jou is aangedaan en die bevinden zich buiten die groep!

Het effect van deze werkwijze is dat er vroeg of laat problemen gaan ontstaan. Voor het overleven van de groep is het van belang dat afwijkende meningen en zwakke elementen worden rechtgetrokken. Verdeeldheid zorgt er namelijk voor dat ‘de vijand’ de groep tegen elkaar op kan zetten. Hierdoor ontstaat “een verstikkende sociale controle waar individuen met afwijkende meningen als ‘de judas’ worden gezien”, zo staat in het artikel.

Een tweede probleem, dat niet echt wordt aangekaart in het artikel, is dat men niet alleen binnen de groep het individu aan de kant schuift, maar ook iedereen buiten de groep in groepen gaat indelen. Dat is misschien nog wel gevaarlijker dan de verstikkende controle die individuen bij BIJ1 zouden gaan ervaren.

Want hoe lang zou het duren, als BIJ1 enige invloed zou hebben, voordat de rest buiten haar groep klaar is met de beschuldigingen van onderdrukking en de eisen van compensatie voor iets waar zij niet persoonlijk verantwoordelijk voor zijn geweest? Wanneer de spanningen hoog genoeg oplopen is het slechts een kwestie van tijd voor men massaal hun individualiteit aan de kant schuift om bij ‘de eigen groep’ te kunnen horen en maatregelen tegen een groep als (zij vertegenwoordigd door) BIJ1 eisen.

Een hele enge gedachte maar ja, als individu begin je niets tegen een groep. Al helemaal niet als je je niet eens kúnt verdedigen omdat je überhaupt niet verantwoordelijk bent voor iets als slavernij of ‘institutioneel racisme’, maar er toch niet naar je geluisterd wordt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. HendrikJan

  Dit is het precies.
  Mijn stelling is simpel, Nederland is keiverrot.
  Wout doet er wat langer over, maar.?

  1. Spaanse kok

   Wout heeft het in zijn artikel over Bij1, een onbetekenend lokaal partijtje met in heel Nederland een gemeenteraadslid.

   1. marco1

    En dat lijkt me meer als genoeg. Laat het geen hecht groepje worden en zeker geen grote groep.

    1. Spaanse kok

     Gezien de aandacht welke DDS aan haar besteedt, hebben ze grootse verwachting. Het bekende verhaal van een mug en een olifant.

     1. BB

      Misschien eens wat van Nassim Nicholas Taleb lezen.

     2. Vliegenvanger

      DDS besteed geen aandacht aan die SS. Een grotere parasiet is er niet. Wat ze doet is mensen tegen elkaar opzetten. Dit moet met onze normen en waarden stroken? Bij 1 moet de kop ingedrukt worden. Als het ze niet bevalt hier moet ze oprotten.

 2. Veteraan

  Mooi geschreven stuk, compliment

 3. Esther

  Dat wijf heeft zo’n rot smoel……..Wat heeft zij toch met haar bek gedaan…het is één grote gloeiende massa…..

 4. Rien Noppen

  DDS en Sylvana: was sich liebt das neckt sich.

  1. Adriaan

   Ben je dronken Noppen?
   Dit slaat als een tang op een varruken.

 5. sjun

  Wie had er kunnen denken dat meer mensen Sylvana Simons met tribalisme of stamcultuur in verband zouden brengen.
  🙂

 6. Tante Sidonia

  Wat zij wil verdedigen: geen Malcolm X of KKK wakkert ze juist aan!
  SS vergeet dat ( en vele van haar haatzaaiend vagina-koekeloerende dames) , onverschillig wat het is, alles te danken hebben aan de mensen die ze nu vervloeken!

  1. marco1

   “Haatzaaiend vagina-koekeloerende dames” briljant.

 7. Dik

  Sylvana wie?

 8. Barry330

  De waarheid is echt simpel, BIJ1 is echt maar een klein Amsterdams clubje engerds, onder aanvoering van S. Simon. Dat zij landelijke thema’s wil bespreken in de Amsterdamse Gemeenteraad, geeft ook wel aan dat deze hysterische dame een te grote broek aan heeft getrokken. Helaas geeft een beperkt deel van de Media haar toch een podium. Veel zinnige taal valt helaas helemaal niet te bespeuren.

 9. Godefroy France

  Waarom krijgt golddingende rascistische antisemitische mulat zoveel aandacht???

  Ze haat ons !!!

 10. sjun

  Nu al wordt precies duidelijk wat de ‘bijdragen’ van mevrouw Simons zijn aan het politieke debat. Ze vent uitgebreid haar slachtofferrol uit, Tracht af te leiden van het issue zodra ze kritiek krijgt en kan uiteindelijk geen normale antwoorden op kritische vragen geven. De veel te grote broek de ze steevast aantrekt wordt uitstekend zichtbaar. Eigenlijk is ze nu politiek al klaar in Amsterdam. Het wordt niks meer maar het was ook eigenlijk wel verwacht dat la Simons door roeien en ruiten slechts persoonlijke aandacht trachtte te scoren over de rug van het leed van anderen. Steevast zit haar ego har leerproces in de weg. Zelfs aangeboden politieke en communicatieve hulp weigert ze nog hooghartig.

  https://youtu.be/SoRypFkZwh0
  Uitstekend komt in beeld dat er gewoon niet meer in zit. Met lijsttrijkkerschap en vertegenwoordiging in de gemeenteraad komt politieke verantwoordelijkheid. Mevrouw Simons lijkt dat maar niet te beseffen. Redderen om haar eigen ego uit te venten, draaien om in de slachtofferrol te komen. Zonde van de tijd geinvesteerd om het issue te tacklen en mevrouw wat meer sociale en politieke vaardigheden bij te brengen. Wat er niet in zit lijkt er nooit in te komen. Ze blijft maar wrijven in de door harzelf veroorzaakte vlek, ze vent een Jezuscomplex uit terwijl niemand haar buiten haar kringetje van volgelingen als verlosser erkent, Zodra er kritisch weerwoord op haar aaneengeknoopte relaas komt er een aanval op wie het maar waagt kritische kanttekeningen te plaatsen en als dat geen indruk maakt wentelt madam zich in de slachtofferrol, tracht ze racisme en discriminatie te munten. Als dat circus allemaal niets uithaalt ltracht zede zaak af te leiden van het onderwerp door omkerend anderen voor te houden dat ze maar tijd verdoen. Wekt dat ook geen indruk dan tracht ze alsnog de moraal te kapen.

  Sommige lieden schijnen deze mevrouw op weblogs en fora een hoop wijsheid toe te schrijven.Wellicht zegt dat dan iets over de persoonlijke capaciteiten van die lieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.