Verdeelde SP schiet zichzelf in de voet om migratie, toch zijn er kansen!

Zaterdag in Amersfoort was de partijraad. Er heerste grote verdeeldheid rondom één thema: migratie. De partijtop wil een strenger migratiebeleid maar een flinke minderheid beschouwt zichzelf meer internationalist! Dat meldt de NRC.

De SP bevindt zich in een lastig parket. De achterban bestaat voornamelijk uit de onderklasse, zorgbehoevenden en idealisten. Juist tussen die eerste twee en de laatste heerst er spanning. Want wanneer je pleit voor een openhartig asielbeleid, dan stimuleer je daar indirect de concurrentie op de arbeidsmarkt mee, en naai je dus de eigen achterban. Pleit je voor een strenger asielbeleid, dan hou je de achterban aardig bij je maar word je al snel in het PVV-hoekje gedrukt of verlies je juist zetels aan de PVV.

De SP lijkt daarmee steeds meer richting rechts te moeten schuiven, hoe gek het ook klinkt. Het links van de PvdA, D66 en GroenLinks is een elitair klimaatclubje geworden. ‘Klimaat’ staat in de ogen van velen sowieso al gelijk aan ‘de burger moet betalen’. De SP is daarmee in een unieke positie om als linkse partij zich juist hard te kunnen maken voor de onderklasse. Sterker nog, ze moeten wel!

Een SP met sterke standpunten over het beschermen van de eigen grenzen, het aanpakken van migratie en het versterken van de positie van de onderklasse, verwerft daarmee direct bestaansrecht als linkse partij. Wijken ze daarvan af, dan snoepen PVV en FVD waarschijnlijk zetels bij ze weg omdat die meer ‘anti-Rutte’ zijn en ook tegen migratie. Zij maken zich echter niet zichtbaar sterk voor de positie van de onderklasse. Althans, daar profileren ze zichzelf niet mee.

Wil de SP profiteren van de klappen die gaan vallen bij de regeringspartijen en mee kunnen liften op het anti-klimaatbeleid van de PVV en FVD, dan zal het meer richting die partijen op moeten schuiven. FVD ziet zichzelf als middenpartij, PVV is soms nog linkser dan de SP. Zo moeilijk zou samenwerking niet moeten zijn, hoewel het wat vreemd klinkt voor de diehard links/rechts-denker. Ik zie mogelijkheden!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. HendrikJan

  Een goede raad aan de SP, bepaal je eigen koers.

 2. sjun

  De tegenstelling rechts-links is met de vigerende kartelpolitiek een nauwelijks bestaande geworden. Kartelpolitici doen alle aanslagen op het vrij besteedbare inkomen van Nederlandse burgers ten gunste van Brussel, aandelen klimaatindustrie en het oogsten van belastinggeld in de de asieligheidssector. Een andere tegenstelling als Globalisten versus Lokaal georiënteerden duidt de thema’s in de Nederlandse politiek beter. Daar liggen inderdaad ook kansen voor de SP om een deel van het electoraat aan te spreken.

  1. Rien Noppen

   “Een andere tegenstelling als Globalisten versus Lokaal georiënteerden duidt de thema’s in de Nederlandse politiek beter.”

   Ja, die tegenstelling bestaat ook maar de laatstgenoemde groep is wel een kleine minderheid van mensen die zich verzetten tegen de moderniteit. Politiek zijn ze beperkt relevant, met de aantekening dat partijen als VVD en CDA, als het zo uitkomt, wel een beetje kunnen flirten met dit volksnationalistische gedachtengoed.

   1. fockingworst

    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   2. TD

    Rien Noppen:
    “die zich verzetten tegen de moderniteit” dat is anti Nexit gelul!
    Hoezo lokaal georiënteerd?We hebben en houden internationale handelsbetrekkingen en banden met de hele wereld,daar is de bemoeienis van de Brussel niet nodig en alleen maar kostenverhogend voor Nederland?
    Waarom richten wij ons bijvoorbeeld niet actief met toekomstig gas uit Rusland dmv Nord Stream2,nee dat past niet in het milieuplaatje van brussel.
    En dan Marrakesh brengt alléén maar onkosten,waarom geen “Australië”beleid?
    Rot op met globalisering,de hele globus ruziet en husselt met en over handelsbetrekkingen of boykot deze bij de ander dmv marktprotectie!

    1. Troelstra

     Als er iets is wat noet samen gaat met moderniteit is het de Islam wel. Dat is gewoon geïmporteerde achterlijkheid.

 3. Gerlos

  Leuke meid maar haar verhaaltjes zijn niet mijn verhaaltjes en voor vele niet zie ook de peilingen.

 4. worstcase

  Inderdaad, dat is de tweedeling binnen de SP. De kleine groep idealisten spelen er de baas, domineren de grote groep. Maar de echte SP-er kijkt in zijn portemonaie, kijkt rond en ziet statushouders in de watten gelegd worden, wel een huis krijgen, niks doen en toch in een auto rijden en boodschappen van een dure supermarkt in de keuken laten afleveren. Een gewone SP-er werkt hard. Voor een minimumloon. En krijgt niks. Kan jarenlang wachten op een huis. De echte SP-er pikt dat niet langer. Er is één partij die dezelfde linkse standpunten over zorg, immigratie, ouderen, voor de gewone mens wel hard wil maken. En dat is de PVV. Ten onrechte wordt deze partij rechts weggezet.
  Dus SP-ers. Stem PVV! De SP heeft je niets te bieden.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Lees het SP rapport Gastarbeid en Kapitaal (te vinden op Wikipedia)
  Extreem kritisch tegenover de immigratie,
  Uiterst kritisch tegenover de islam

  De SP was dan ook de eerste racistische club (althans volgens het Kartel en hun media).

  Helaas zwichtte de SP onder de druk, bekeerde zich tot omvolking en werd de slaaf van de multinationals en asielindustrie anders waren ze nu veruit de grootste geweest en was er geen Wilders nodig geweest.

 6. ZiggyStardust

  Lilian Marijnissen maakt zichzelf op dit moment niet echt geloofwaardig. Ze rijdt in een Ferrari rond, en heeft een relatie met een rijke sportcommentator met een huis in Saint-Tropez. Google maar. Hier zit haar achterban niet echt op te wachten denk ik.

 7. poldi

  Met een strenger immigratiebeleid maakt de SP minder kans op stemmen van potentiele kiezers met een moslim achtergrond.
  Dat is de REDEN !

  1. TD

   poldi:
   juist.

 8. Koos sssss

  Wat moet het probleem zijn?

  De idealisten kunnen terecht bij GL, PvdA of D66. En voor de allochtonen is er Denk.
  Welke rol hoopt de SP nog te spelen in dat segment?

  Met een realistischer koers verlies je leden en kiezers aan voornoemde partijen, maar je krijgt er kiezers/leden voor terug, die het gedachtegoed van de PVV maar al te goed begrijpen, maar die principieel nooit PVV zullen stemmen.

 9. Eugenie de la Fleur

  De zogenaamde “idealisten” binnen de partij hebben de kern van het socialisme begrepen dat het een ideologie gebaseerd op internationalisme van de arbeidersklasse en een samenleving zonder grenzen. De SP leiderschap bestaat uit gestaalde kaders en tankies die de echte idealist zich terecht mee wil identificeren

  1. Eugenie de la Fleur

   *Niet mee identificeren

 10. Eugenie de la Fleur

  De SP heeft veel positieve punten maar het grootste probleem bij deze partij is dat het door de huidige leiderschap een soort van stalinistische karakter eigenschap heeft. De SP moet zich hervormen en losweken van het verleden, een voorbeeld nemen aan GroenLinks die vooruit kijkt

 11. Dik

  Sinds Rutte I (2010) zijn er ruim 400.000(!) migranten bijgekomen. Bijna allemaal maken ze gebruik van gratis geld. Ik weet hoe en door wie dat betaald wordt:

  – Verhoging btw van 19 naar 21%
  – Verhoging btw van 6 naar 9%
  – Verhogen van boetes
  – verhogen van accijnzen
  – Etc..

  1. poldi

   – Verhoging zorgpremies
   – Langere wachtlijst sociale huurwoningen

 12. Eric 1

  Ze heeft een leuk koppie maar daar houd het dan ook wel bij op. Ik zie niet echt dat de SP op korte termijn heel groot zal gaan worden

 13. PMG

  Nou SP, kom op, samen met PVV en FVD ertegen aan!!! Iedereen weer aan het werk en erop vooruit!!!

 14. wheelboy

  Ik weet niet hoe het met Oss gesteld is .Maar ik weet wel dikke 10 jaar SP beleid in Eindhoven samen met GL PVDA D666 .Is echt rampzalig geworden . Stemde ik voorheen SP voor gemeenteraad en PVV landelijk . Voor mij nooit geen SP meer . Eindhoven had een vet gespekte bankrekening dikke 10 jaar geleden .Ze hadden nl NRE verkocht het regionale nutsbedrijf . Daar hebben ze echt honderden miljoenen van gekregen omdat ze regionaal de grootste waren . Nu dikke 10 jaar later staan ze ver in de min Kregen we afgelopen zaterdag de aanslag gemeentelijke belastingen binnen +20% . Het centrum is een puinhoop om autorijden te ontmoedigen .Winkeliers klagen steen en been wegens afname bezoekers . Busbanen aangelegd op 4 baanse wegen we rijden in Eindhoven net als in het VK op sommige stukken (OA Montgomery laan ) . Nu rijen met autos die moeten wachten voor een bus . EN das dan goed voor milieu . Dan binnen wegen worden niet meer gestrooid dus spekglad hier regelmatig schuif partijen in de straat.binnenstraten die niet onderhouden worden en een en al bult en gat zijn . Dan wel bergen met geld voor bed bad brood en opvang uitgeprocedeerde . Komt u als werkende NL en u hebt iets nodig .Meneer/mevr das inkomst afhankelijk . Voorbeeld een gehandicapten parkeerkaart kost 111 euro maar als je minima bent niets . Ik kan er hier hele verhalen van vertellen dat het een grote bende geworden is . Eindhovenaren die hier op forum zitten kunnen het denk ik wel beamen . Kan je dan een goed punt noemen Nee ik niet .En hoe komt dat dan dat mensen hier links blijven stemmen dikke kans TH/U en div HBO studenten die hier vertoeven .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.