Wat als we €1.000 miljard spenderen aan CO2-reductie en we de dijken vergeten?

De klimaatplannen van het kabinet zijn natuurlijk al veelbesproken, maar dit weekend verscheen op de website van de NOS, ja het kan nog, een rationeel stukje over het scenario ‘wat als’. Een vraag gesteld door redacteur Heleen Ekker. Want inderdaad, wat als we miljarden investeren in CO2-reducties en na twee decennia blijkt dat het geen enkel meetbaar effect heeft? 

Als blijkt dat de zeespiegel gewoon verder stijgt en de temperatuur ook? Stel we gaan van dat scenario uit zoals Ekker beschrijft in haar stuk, dan is de zeespiegel aan het einde van deze eeuw één tot twee meter hoger. Dat levert natuurlijk problemen op voor een laag land als Nederland. Niet overal, maar wel in het overbevolkte deel genaamd de randstad, delen van Friesland, Zeeland en Groningen. Hogere waterstanden en een stijgende zeespiegel is een mogelijk scenario en in zo’n geval is elke euro besteed aan CO2-reductie weggegooid geld.

Want je kunt wel lekker wat warmtepompen subsidiëren, maar als je de dijken vergeet te verhogen dan is het kansloos. Maar met de CO2-obessie in het kabinet lijken ze te gaan voor de strategie van het voorkomen van klimaatverandering, zonder secundair plan. Dat is volgens Ekker niet handig en is het noodzakelijk dat er een ‘Plan B’ komt waarmee op korte termijn (een eeuw) de directe gevolgen van een warmere aarde worden beperkt. Een eeuw tijd lijkt veel, maar dat is slechts omdat wij mensen eendagsvliegen zijn in het wiel van de tijd.

Voorbereiding noodzakelijk dus! Ze citeert een stukje uit Vrij Nederland dat leest:

“De experts hebben één gedeelde zorg: in Nederland wordt te weinig nagedacht over een plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen dan waar we rekening mee houden in het Deltaprogramma”

Volgens experts is het daarom nodig dat Nederland beter gaat nadenken over de ‘wat als’-scenario’s. die voortvloeien uit niet-succesvol VN-klimaatbeleid. Om het westen van het land droog te houden moeten de waterkeringen in een geval van een nog verder stijgende zeespiegel vaker dicht en moet er ook vaker onderhoud worden gepleegd. De kosten zullen gaan oplopen. En omdat miljoenen mensen zich hebben verzameld in de randstad is het zaak dat dit goed gebeurt.

Een herhaling van 1953 zou in 2058 een absolute vernedering zijn voor de Nederlanders. Los nog even van de enorme economische en humanitaire impact van zo’n desastreus gebeuren.

We hebben het water immers ‘overwonnen’, of toch niet? Volgens Marjolijn Haasnoot van Deltares kan de zee nog steeds worden overwonnen, maar is wel steeds meer zand nodig: “We hebben mogelijk twintig keer zo veel zand nodig als de twaalf miljoen kuub die we nu gebruiken om de kust te versterken.” Het is heel mooi dat de NOS hiervan melding maakt, want dergelijke projecten als de waterkering hebben absolute prioriteit boven welke CO2-reductie maatregel die je maar kunt bedenken.

Laten we hopen dat de politiek het stukje in Vrij Nederland ook gewoon even leest. Het wachten is op een politicus die zegt: ‘Eerst gaan wij ervoor zorg dragen dat Nederland in de komende tien jaar gaat werken aan een waterkeringsproject waarmee de zee de komende 150 jaar zal worden bezworen, pas als onze voeten droog zijn, gaan we aan de slag met verdere maatregelen’. Dat zou nog eens een politicus zijn waar je op kunt stemmen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. victus

  Gewoon een kwestie van gezond verstand. Die afgebeelde lokatie van de Zeeuwse Deltawerken heeft nog een andere zéér belangrijke functie; over die zeewering loopt de route die verreden wordt tijdens EK/NK/WK Tegenwindfietsen!

  1. HendrikJan

   Ook een schitterden plek, aan de binnenkant om te vissen.
   Patat kot op locatie en ideaal vertoeven.
   Ga dan ook gelijk eens langs dat bakkertje in Burgh-Haamstede, die maakt en verkoopt de lekkerste bolussen van de Wereld.

   1. tomygun

    HendrikJan, A Ha zo krijg jij dus je negerzoen .

    1. HendrikJan

     Vroeger toen ik klein was, kocht ik idd altijd een NEGERZOEN voor 5 cent per stuk.
     Je had wel trek in 10 NEGERZOENEN, maar het geld was er niet.

 2. tomygun

  Linkse mafklappers met hun dagelijkse wat als .
  Volume van ijs is 2/3 onder water max volume wat er bij komt
  zal 1/3 kunnen zijn, deze reken som is nog anders als dit ijs
  op bergen rust die smelten niet noord pool .
  Men zou een veel groter bedrag in reserve moeten houden
  voor de dag dat alle huizen terwereld zullen instorten .
  Dan moet ook nu ff wettelijk geregeld worden wie die kolere zooi
  van die gehakt molens gaat opruimen en de kosten hier voor
  zullen bij de bouwers gehaald moeten worden als deze over
  1 a 2 jaar niet meer nodig zijn.
  Vervuiler betaald .
  Leugens vertellen over iets of iemand is strafbaar , hier voor zou
  op zeker All Gore opgesloten moeten worden en in ons eigen land
  staan daar ook heel wat op de lijst ,( gek wel allemaal linkse mafklappers ).

 3. Satty

  ‘Eerst gaan wij ervoor zorg dragen dat Nederland in de komende tien jaar gaat werken aan een waterkeringsproject waarmee de zee de komende 150 jaar zal worden bezworen, pas als onze voeten droog zijn, gaan we aan de slag met verdere maatregelen’. Dat zou nog eens een politicus zijn waar je op kunt stemmen.’

  Juist niet. Je moet het geheel aanpakken. Volgens mij niet met de huidige plannen van het kabinet maar om alleen maar op gevolg bestrijding in te zetten laat je de problemen groter worden. Ik hoop niet dat deze gedachtengang in de gezondheidszorg komt te heersen.

  Overigens zou baudet ook hier die 1000 miljard eens moeten onderbouwen. Geloof dat in het door het fvd gefinancierde onderzoek van 300 miljard wordt gesproken. Dit maakt de gedachte dat het allemaal gewoon hetzelfde soort populisme is als van groen links erg aannemelijk.

  1. edoc431

   En hier komt de B.L.O schooltijd van ayayayayayatasje weer om de hoek kijken, goed opgelet vent .

  2. PMG

   Ja, dombo 1.000 miljard, ga zelf maar eens rekenen en laat die klaver en jetten maar eens met een (correct) bedrag komen dat wij dan wel even nakijken op rekenfouten, da’s nodig! leert de ervaring.

   Nee, deze leugenaars en oplichters willen eerst hun (foute)doel erdoor drukken en dan nog eens kijken hoeveel dat gaat kosten want ze hebben nu zogenaamd geen idee! Dat gelooft niemand en ze weten heel goed dat wanneer ze met cijfers komen ze wel kunnen inpakken!!!

   Wie dat allemaal gaat betalen is duidelijk, de belastingbetalende burger, want alles wordt nu eenmaal door de belastingbetalende burger betaald, ook de belasting die door bedrijven wordt betaald wordt door de belastingbetalende burger opgehoest en ook alle subsidies en hulpprogramma’s, inkomen van: ambtenaren en werkelijk alles dat daar mee verbonden is, parasieten en handophouders, en ga zo maar door. De ambtenaren betalen zelf ook weer belasting, en zelfs parasieten betalen belasting.

   Voor 8 miljoen huishoudens houdt het 125.000 euro in die duizend miljard, kan best wel heel aardig kloppen met isolatie, paneeltjes en pompje en niet te vergeten de e-bolide en de uitbreiding en verzwaring e-net. De industrie en het achterlijke windmolen-planten zit hier dan al bij in, rekenen we daar de helft voor dan blijft er een dikke 60.000 euri’s over per huishouden.

   1. Lugar

    @PMG: “(…) eens kijken hoeveel dat gaat kosten want ze hebben nu zogenaamd geen idee!”

    Klopt. De eerste gevolgen zijn nu al merkbaar. Sinds 2017 betaald de gemiddelde Nederland 45 euro per maand extra aan milieu- en klimaatheffingen. 45 euro lijkt niet veel maar is pure diefstal omdat het helemaal nergens over gaat! De maatregelen sorteren op mondiaal niveau geen enkel maar dan ook geen enkel meetbaar effect, dit komt omdat grote land en continenten zoals China, Rusland, Amerika & Afrika, niet meedoen aan dit theater.

    #stemzeweg

    1. Satty

     ‘China, Rusland, Amerika & Afrika, niet meedoen aan dit theater.’

     Wat natuurlijk geen argument is om het theater te noemen. Reis eens door China en Afrika en kijk in grote steden naar het aantal longkanker gevallen onder kinderen.

     Het enige argument wat geldig is is dat het geen zin heeft om het als enige te doen. Je had je tekst korter moeten houden want de essentie had je al benoemt alles wat daarna kwam zijn geen geldige argumenten in deze discussie.

     1. marco1

      Ik denk dat er zowiezo niet heel veel aangedaan k an worden. Een minimaal verminderen misschien maar in de to toekomst zal er nu eenmaal met mondkapjes gelopen worden en de kanker gevallen stijgen. Dat zijn geen leuke vooruitzichten naar wel een gevolg van welvaart en wat men noemt ontwikkeling van de mens.

     2. PMG

      @TROL – ja, ik reisde veel door grote steden in Afrika en China maar zag nou werkelijk niemand met een bord op de stoep staan “ik heb longkanker”, iets gemist?

     3. tomygun

      PMG en waar dat wel zo zou zijn is dat niet de schuld
      van een houtskool vuur midden in die hut .
      Buiten onder een afdak kooken hebben zij nog nooit
      van gehoord .
      Maar afro eigen het is nooit hun schuld .

    2. wheelboy

     Lugar
     het was het eerste paarse kabinet wat begon met belastingen op energie te plaatsen . de regulerende energie heffing werd door die PVDA idioot Alders ingevoerd . Wie herinnerd zich alders uitspraak nog de wasmachine delen met de buren . Inmiddels reken zelf even het percentage belasting uit 3,5 ct kale prijs electra en 19ct met belastingen . En 30ct kale prijs gas en je betaald rond de 70ct nu . Dus als je zo kijkt dikke 200% op gas en 600% belasting op de electra . En nog is het niet zat .

   2. Satty

    Lees het rapport dat baudet gebruikt na, opgesteld door de 1 of andere bouwcommissie en je zult dat bedrag niet terugvinden.

    Je moet je eens beter in het belastingstelsel verdiepen je begrijpt het niet. Ik begrijp dat je niet wilt dat er meer globalisering komt want dat zal ten koste van de mogelijkheden tot parasiteren gaan door westerse burgers. Het aller ergste is dat indoctrinatie zo ver gaat dat je het niet begrijpt.

    Ik ben het met je eens dat de huidige voorstellen niet effectief lijken maar dat betekent niet dat je helemaal geen maatregelen of onderzoek hoeft te doen.

  3. PMG

   Kijk ALLEMAAL even op de site van het Forum voor Democratie, daar staat een voorzichtige schatting, MET bronvermelding.

 4. Lugar

  Inderdaad, Marianne Zwagerman (WNL april 2017) heeft het ook al gezegd. Straks hebben we al ons geld uitgegeven aan windturbines en zonnecollectoren, waarvan de opbrengst is te verwaarlozen, terwijl we de dijken hadden moeten verhogen.

  1. tomygun

   Lugar kan je hierbij niet gelijk vermelden hoeveel het water
   gestegen is per jaar van pak weg de laatste 40 jaar .
   Of is dit te eng voor de gewone Nederlander .
   Water metingen zijn zeer complex net zo complex als de
   klimaat metingen wind heeft een stuwende werking op water
   en water is net als de aarde niet vlak .
   De eene meting kan alleen vergeleken worden met een andere
   als alle factorren gelijk zijn , tijd en datum , wind , maan .
   6 pijlen op elkaar in de roos schieten is makkelijker .

   1. janszm

    En zo is het.
    Ja, die “wetenschappers zeggen, dat die verschillen verdisconteerd worden.
    Zij weten niets, niets zeker. Net zo min als bij de klimaathysterie, nul komma nul feiten.

 5. edoc431

  Mensen uit Friesland Groningen en Zeeland zijn harte welkom hier in de hogere delen van Nederland.
  De randstad daar in tegen kan mij niet snel genoeg verzuipen samen met den haag …yep bewust met kleine letters .

 6. TD

  Wat we MOETEN? stoppen met klimaatgedoe,de EU,criminelen met migratieachtergrond exporteren of opsluiten,criminaliteit,versmelting onder/bovenwereld,illegalen terug jagen,dubbele paspoort afschaffen en gelijktijdig opkrikken:pensioen,AOW woningbouw,zorg/zorgverzekering,bejaardenzorg,jeugdzorg, Nederlandse cultuur behouden en daarna de dijken!

  1. Troelstra

   Ik zeg: Doen!

 7. Roughwood

  Mijn reactie op DDS artikel ‘Video! Baudet: ‘Klimaatakkoord is collectieve waanzin’’ van 21 december jongstleden:

  ‘De tientallen miljarden die aan dit ‘beste jongetje van de klimaatklas’ deugakkoord worden uitgegeven gaan de zeespiegelstijging zeker niet tegenhouden. Aangezien prognoses over de omvang van deze stijging zijn omgeven met grote onzekerheden, zijn er volgens het KNMI veel aanwijzingen voor een snellere stijging. Als dat gebeurt wordt de factor tijd cruciaal en moet er nog een heleboel gebeuren om ons land tegen het water te blijven beschermen. De vele miljarden die we daarvoor kwijt gaan zijn komen er nog eens bovenop. Het lijkt derhalve zinvoller om het geld in eerste instantie daar in te steken!’

  AD artikel van 31 januari jongstleden:

  ‘Gigantische holte onder een van ‘s werelds ‘gevaarlijkste’ gletsjers

  Dat de ijskap op Antarctica in een verontrustend tempo smelt is bekend maar NASA-wetenschappers hebben nu ook een enorme holte ontdekt onder de Thwaites-gletsjer. Die bevatte ooit 14 miljard ton ijs maar vertoont nu een gigantische leegte.

  Het grootste gedeelte van die 14 miljard ton ijs verdween de afgelopen drie jaar, schrijft hoofdauteur Pietro Milillo in het Amerikaanse blad Science Advances. De holte bevindt zich tussen het ijs van de gletsjer en het onderliggende grondgesteente. Het ‘gat’ is bijna 300 meter hoog en meet 10 bij 4 km. Met een oppervlakte van 40 vierkante kilometer is hij ongeveer net zo groot als de gemeente Schiermonnikoog.

  Een holte zoals die onder de Thwaites-gletsjer kan volgens Milillo een aanzienlijke rol spelen in het smelten van de ijskap. ,,Als er meer warmte en zeewater onder de gletsjer komt, smelt die sneller.’’ Niet onbelangrijk, omdat de Thwaites-gletsjer op dit moment een aandeel van ongeveer 4 procent heeft in de stijging van het globale zeeniveau. Mocht de hele gletsjer zo groot als de staat Florida wegsmelten, dan stijgt de zeespiegel naar schatting met 65 centimeter. Vandaar dat de gletsjer geldt als een van de ‘gevaarlijkste’ ter wereld.

  ,,We vermoeden al jaren dat Thwaites niet stevig vastzit aan het grondgesteente eronder. Dankzij de nieuwe generatie satellieten kunnen we nu eindelijk ook de details zien’’, schrijft co-auteur en glacioloog Eric Rignot, verbonden aan de University of California in Irvine en aan NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena.

  Volgens de onderzoekers is de verborgen leegte slechts één geval van het ‘complexe patroon van terugtrekking en van smeltijs’ op de Thwaites-gletsjer. In sommige delen trekt het ijs elk jaar met wel 800 meter terug en smelt het driftijs aan een snelheid van 200 meter per jaar. In andere delen is dat minder.

  Worst case scenario

  En dat is niet eens het slechtst denkbare scenario. De Thwaites houdt ook aangrenzende gletsjers en ijsmassa’s meer landinwaarts in bedwang. Als die ondersteuning zou wegvallen, zijn de gevolgen niet te overzien. Dan zou het zeepeil nog eens met een extra 2,4 meter stijgen. Vandaar dat de Thwaites-gletsjer beschouwd wordt als cruciaal in de natuurlijke structuur van het Antarctische gebied.

  Hoelang de Thwaites-gletsjer het nog zal volhouden, is moeilijk in te schatten. Wetenschappers zijn onlangs letterlijk van wal gestoken voor een expeditie in het kader van een van de belangrijkste onderzoeken wereldwijd in het huidige tijdperk.

  Aanvullend onderzoek

  Het patroon past niet in de huidige modellen over de verhouding tussen ijskap en oceaan en vereist verder onderzoek naar de interactie tussen water en ijs in de ijskoude maar opwarmende omgeving van Antarctica. Dat onderzoek zit in de pijplijn: de U.S. National Science Foundation en de British National Environmental Research Council hebben samen een grootschalig veldproject van vijf jaar opgezet om meer te weten te komen over de Thwaites-gletsjer, overigens een van de moeilijkst bereikbare plaatsen ter wereld.’

  Het wordt hoog tijd dat de Haagse klimaatinquisitie, met Klaver en Jetten voorop, hun weinig tot geen zoden aan de dijk zettende klimaatwaanzin laat varen en de er werkelijk toe doende realiteit eens onder ogen gaat zien. Door NU eindelijk de juiste klimaatprioriteiten te stellen en accepteren. En ons belastinggeld JUIST te besteden. Dus ophogen die NL’se kustverdediging!

  1. tomygun

   AD zeker geheel niet links en eureka we hebben weer een doem
   scenario ondekt dat moet helpen om andere teovertuigen van ons
   gelijk , vraag 1 hoe lang zit dat gat er al ( dat weten ze niet )
   vraag 2 is dit niet de natuurlijke manier van de ontwikkeling
   in het gebied , denk aan een warmte bron terplaatse , een warme
   golf stroom die daar uitkomt?
   Dit is geen wetenschap maar roeptoeteren het is hoog zomer daar
   maar goed laat die linkse mafklappers er maar na toe gaan
   maar nu eens een keer niet komen redden als weer eens door het
   ijs ingesloten zitten .

 8. J.Rademaker

  Nu satellieten de metingen van temperatuur en waterhoogte overnemen en er een einde komt aan het natte vingerwerk blijkt het minder drastisch dan de klimaatverdieners ons wijs maken.
  Men probeert nog steeds de statistiek vervalsing van het ¨hockeystick model ¨ te slijten maar ook dit bedrog is nu lastiger.
  De meting van de zeespiegel is zeer complex maar de stijging over de laatste 50 jaar is
  4 cm.
  Gooi eens wat ijsblokjes in je drank, het glas zal na het smelten daarvan niet overstromen.

  1. tomygun

   J.Rademaker .+5

 9. PMG

  Voor wat serieuze, uitgebreide en onderbouwde info op het gebied van zeeniveau stijging zie:

  klimaatgek.nl/wordpress/zeespiegel

  De zeespiegel stijgt dus sowieso al permanent door natuurlijke oorzaken, het lijkt mij zinniger daar eerst aanpassingen aan onze waterhuishouding en kustverdediging te maken. Hiervoor moet toch echt wel al een doorlopend, langdurig plan ergens op de tafel liggen bij Rijkswaterstaat en geld zijn gereserveerd, iemand info hierover?

 10. Rien Noppen

  Ik zie dat Teunis inziet dat bij onveranderd beleid de zeespiegel inderdaad gaat stijgen.

  1. PMG

   @TROL – dat heeft niets met beleid te maken maar met natuurlijke oorzaken. “Lezen en conclusies trekken = begrijpend lezen” is jou echt volledig onbekend, zielugggg!

   1. Troelstra

    Zo, die zit.

   2. Rien Noppen

    Ja, de natuurlijke oorzaak is de verhoogde CO2-uitstoot. Bij onveranderd beleid neemt die niet af.

    1. PMG

     @TROL – dit is nu precies hoe pinokkio, die nep marokkaan en robotje lullen

 11. PMG

  Een opmerkelijk interview met Richard Tol afgelopen zaterdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws: “Als we nú willen overschakelen op CO2-neutrale energie, dan wordt het verschrikkelijk duur. Doe het geleidelijk – tegen 2119, bijvoorbeeld – en de kosten zijn verwaarloosbaar.” Dat zegt de Nederlandse klimaateconoom Richard Tol, die in 2007 als lid van het VN-klimaatpanel de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. “Wie apocalyptische ideeën verspreidt, doet dat alleen om z’n politieke invloed te vergroten.” En: “Ons energieverbruik wordt bepaald door de auto’s waarmee we rijden, de gebouwen waarin we wonen en werken, de machines die we gebruiken. Dat allemaal snel vervangen om klimaatneutraal te worden, is een economisch totaal onverantwoord idee”.

  Nou ja, zo opmerkelijk is wat Tol zegt nu ook weer niet: hij probeert ons al jaren met beide benen weer op de grond te krijgen. En van het IPCC heeft hij zich jaren geleden al gedistantieerd. Tol is onderzoeker bij het Economic and Social Research Institute in Dublin, hoogleraar klimaateconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, voormalig hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Hamburg en voormalig hoogleraar aan Carnegie Mellon University, Pittsburgh.

 12. Niet L niet R

  Lijkt mij heel verstandig om de dijken nu al extra te gaan verhogen, voordat het geld op is!
  Maar daar zal de milieu maffia niet blij mee zijn!

 13. Van Havezaat

  CO2 reductie? Met 1.000 miljard?
  Al die zgn. groene kikkers willen ons zo mogelijk de pijp uit hebben.
  Dat komt ervan als je als Bilderberger Knapenkoor (de regering) de educatie op de scholen voor de jeugd gaat inkrimpen en meest onzinnige onderwerpen en themas behandeld dan ze te leren. Natuurkunde, fysica, het weer, de natuur, de lucht, de wolken, het water, de zeeen en noem maar op om ze te vertellen en te leren hoe dat alles in elkaar steekt. Niet minder maar meer taalkunde, leren je taal te schrijven, te lezen en te bedrijpen. Leren rekenen, leren zelf na te denken.
  Weg met de iPhone, weg met de Zwarte Kast in je huis.
  Vooral de jeugd uitleggen hoe belangrijk CO2 voor het leven op deze planeet is!
  CO2 is geen onding, het is een onmisbaar deel van ons leven op deze aardkloot.
  Salut.

  Rusland is niet de vijand.

  1. PMG

   @ Van Havezaat – Goed verhaal!!!

  2. Tante Sidonia

   Van Havezaat

   En dat is nu het probleem!
   De “alles verwoestende correcten”, t.w. Den-Haag/NPO/ Grachtengordel ( leugenkrant Volkskrant, e.d.) hebben hun eigen agenda!
   En probeer daar maar eens achter te komen!
   Gaat u niet lukken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.