Peilingen! Forum voor Democratie trekt ook 50Plus en SP-kiezers naar zich toe!

Geen categoriefeb 10 2019, 9:45
De peilingen van Maurice de Hond zijn weer binnen en dit keer zijn er verschuivingen te zien! Zo winnen VVD en ChristenUnie beiden één zetel en verliezen SP en PvdA. Maar het meest interessante aan de peilingen is wel de samenstelling van kiezers van Forum voor Democratie. Die hebben namelijk niet alleen zeteltjes afgesnoept van de VVD (-5), PVV (-5) en CDA (-3), maar ook van partijen waar je het eigenlijk niet zou verwachten: 50Plus (1) en zelfs de SP (1).
De algehele trend in de peilingen is al enkele maanden hetzelfde: de VVD verliest flink net als coalitiepartners CDA en D66. Hieronder ziet u de peilingen van Maurice de Hond van afgelopen week:
[caption id="attachment_219705" align="aligncenter" width="567"]De peilingen van Maurice de Hond van 10 februari 2019. Bron: Maurice de Hond De peilingen van Maurice de Hond van 10 februari 2019. Bron: Maurice de Hond[/caption]
De bovenstaande matrix laat zien hoe totaal gefragmenteerd de Nederlandse politiek dreigt te raken. Het lijkt wel alsof we zijn aanbeland in 'late phase democracy' een fase in de democratie waar na polarisatie alle gemeenschapszin en samenwerking langzaam vervallen en lieden zich terugtrekken in hun eigen gelijk. Dat zien we nu al gebeuren op de flanken. En de traditionele middenpartijen zoals het CDA en D66 hebben naar mening van hun kiezer keihard gefaald, zo is te zien aan de resultaten van de peiling: -9 voor D66 en -9 voor CDA.
Forum voor Democratie doet het nog steeds uitzonderlijk goed. Ondanks dat we regelmatig lofzangen en klaagliederen over Baudet publiceren moet hij wel erkenning krijgen voor het feit dat hij binnen afzienbare tijd toch zo'n 17 virtuele zeteltjes in de Kamer heeft. Net zoveel als Jesse Klavers GroenLinks dus. Het interessante aan de partij is vooral de samenstelling van de kiezers. Want FvD bindt niet alleen de te verwachten teleurgestelde kiezers van VVD of CDA aan zich, maar ook kiezers van 50Plus en zelfs de SP! Kijk maar eens hieronder.
[caption id="attachment_219707" align="aligncenter" width="944"]De zetelverschuivingen per partij. Opvallend: Forum voor Democratie weet ook oudere en linkse kiezers aan zich te binden. Bron: Maurice de Hond De zetelverschuivingen per partij. Opvallend: Forum voor Democratie weet ook oudere en linkse kiezers aan zich te binden. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Bovenstaande laat zien hoe Forum voor Democratie dus niet alleen van VVD, PVV en CDA zeteltjes won, maar ook SP en 50Plus. Dat was een jaar geleden wel anders. Toen haalde FvD ruim 8 (!) zetels binnen van Wilders PVV, maar de situatie heeft zich veranderd. De 'geleende' zeteltjes van de PVV zijn weer terug bij Geert Wilders en ondertussen snoept Forum rustig verder van andere partijen.
En de combinatie van de partij's houding tegenover het klimaatakkoord gecombineerd met de bekendmaking van de doorrekening van de kosten op 13 maart, maakt nog veel mogelijk voor de partij qua zetelwinst!
Voor D66 zijn de peilingen op dit moment tot een wekelijkse ergernis verworden, maar zelfs voor Jettens partij is er nog hoop. De respondenten in de steekproef van De Hond die voorheen D66 stemden kiezen nu voor "weet niet". Het kan zomaar zijn dat deze kiezers hun weg terug vinden bij D66 wanneer ze het op de verkiezingsdag 'nog steeds niet weten'. Of dat ze toch definitief de overstap wagen naar GroenLinks, PvdD of héél misschien zelfs Forum voor Democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten