Alarmerend: antisemitisme in Nederland is afgelopen jaar met 20% toegenomen – mede dankzij extreem-links

Wat zijn we toch ook een fijn land geworden met z’n allen. Het antisemitisme, terug van nooit weggeweest, nam een gigantische vlucht afgelopen jaar. Joden merken zichtbaar dat ze in dit land steeds minder veilig zijn, en dan vooral in hun directe omgeving. De nieuwe Monitor Antisemitische Incidenten van het CIDI spreekt schrijnende boekdelen.

Het gaat slecht met het jodendom in Nederland. De piepkleine gemeenschap die er na de Tweede Wereldoorlog is overgebleven, wordt stelselmatig weggepest. Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je de vandaag uitgegeven Monitor Antisemitische Incidenten 2018 van het CIDI leest.

De anti-antisemitismeclub registreerde vorig jaar het hoogste aantal meldingen van antisemitisme sinds 2014. En in de categorie “directe omgeving” werd zelfs het hoogste aantal ooit genoteerd. Het CIDI gaf hierbij het vreselijke voorbeeld van een Joodse scholier die zelfs van klas moest wisselen omdat zijn oude klas hem maar kapot bleef treiteren met z’n joodse afkomst:

“Zo registreerde CIDI een melding van een Joodse scholier, die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen krijgt als “alle Joden moeten dood” en “ga terug naar de gaskamer”. De school neemt pas na veel aandringen maatregelen en het pesten neemt pas af wanneer de leerling (op eigen verzoek) wordt overgeplaatst naar een andere klas.”

Veel antisemitisme was ook politiek gemotiveerd. Onder de zogenaamde alt-right werd een vijandige houding tegenover Joden geconstateerd, maar ook bij links is het antisemitisme in opkomst. We denken daarbij aan lieden als Anja Meulenbelt en Jazie Veldhuyzen (van Sylvana’s BIJ1-partij), maar bijvoorbeeld ook aan de soms zelfs islamistische heren van DENK. De Monitor schrijft daarover:

“Niet alleen onder extreemrechts, maar ook onder extreemlinks leven er antisemitische sentimenten.

Veel voorkomende clichés zijn bijvoorbeeld de ‘Joodse kapitalist’ of simpelweg ‘beursjood’. Deze zouden door het bezit van goud of disproportionele macht in het bankwe-zen de politieke elite in de samenleving controleren. Complottheorieën over ‘Rothschilds’, een bankiersdynastie van Joodse afkomst, haken hier vaak op in. De stereotypen werden gebruikt als legitimatie om het proletariaat tegen de gevestigde ordete doen keren. Met de opkomst van de dekolonisatiebeweging werden deze clichés gewijzigd, zodat Joden steeds vaker vereenzelvigd werden met imperialisten.

Politiek links heeft gelijkheid, emancipatie en antidiscriminatie vaak hoog in het vaandel staan. Soms komt het echter voor dat extreemlinks ongelijkheid vooral ziet in ter-men van kleur en sociale klasse. Omdat het heersende beeld van Joden vaak is dat zij blank en welvarend zijn, worden zij binnen het extreemlinkse denkkader niet zelden geportret-teerd als onderdrukker. Deze denktrant kan tot een antisemitisch discours leiden, zeker in combinatie met de vaak gehanteerde impliciete aanname dat links automatisch antiracis-tisch is en dus niet antisemitisch kan zijn.”

Voor de Nederlandse Joden hoop ik dat volgend jaar blijkt dat 2019 een beter jaar voor ze was. Maar ik heb er, triest als het is, een heel erg hard hoofd in…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. poldi

  Ik denk eerder het toenemend aantal moslims met hun dikep ingewortelde haat tegen Israel.

  1. Satty

   In Europa is dat veel sterker en ouder. De geschiedenis is duidelijk.

   1. poldi

    dikep = diep

   2. Peter Oudshoorn

    Satty, het gaat niet om de historie van het antisemitisme in Nederland, maar over de toename van het antisemitisme specifiek in 2018.

    Wat is volgens jou daar de oorzaak van?

    1. Satty

     2 oorzaken moslims en de omvolking theorie die de laatste jaren onder de alt right aanhang erg populair is. Kevin Macdonald is in die kringen erg populair.

     1. DeBruijn

      @Satty onder moslims wordt die theorie aangehangen, 9/11 is het werk van de Mossad volgens veel moslims, net zoals ISIS die door hen geschapen zou zijn om de islam in diskrediet te brengen.

      Het komt overal voor en we kunnen vechten welke kant het meeste, maar daar hebben de Joden niets aan.

      Dat gezegd hebben, het steeds moeten uiten hoeveel u Israël weg wilt hebben werkt ook antisemitisme in de kaart. Want steeds maar fixeren op de Joden en Israël doet dat wel. Dat is niet te ontkennen.

      Net zoals sommigen hier alle fouten bij moslims leggen, doet u dat vooral bij Israël. Beiden zijn fout. Israël is er nou eenmaal, het enige wat wij kunnen doen is hopen dat er vrede komt. Maar die anti-Israël retoriek draagt alles behalve aan bij.

     2. Satty

      De bruijn
      Ik vind de totstandkoming van Israël fout. Ik vind hamas afschuwelijk, afgrijselijk. Ik verafschuw iedere vorm van geweld. Er is geen joods slachtoffer die dat verdient heeft. Ik vind indoctrinatie van kinderen misdadig, gebeurd aan beide kanten. Ik vind het absurd dat ze raketten afschieten.

      Ik vind het ook schandalig wat Israël doet. Daar mogen joodse burgers niet voor gestraft worden.

      Mijn gedachten gaan naar ieder mens ongeacht afkomst die daar lijdt.
      Dat neemt niet weg dat als ik het politiek en emotieloos bekijk ik de totstandkoming van Israël verkeerd vind. Ik loop niet op straat te schreeuwen free Palestina. Ik heb juist erg veel met joden, ze zijn een belangrijke factor in mijn persoonlijk leven en palestijnen niet.

     3. Siemien

      “Ik vind de totstandkoming van Israël fout.”

      Maar dat is het niet, integendeel zelfs, maar door dit steeds te herhalen raken wij uit het oog dat de door jouw zo geliefde Palestijntjes en buurlandjes, Israël volledig wensen te vernietigen en jij kan er een nuance in aanbrengen door het volk en land te scheiden, maar jij haat Israël en haar inwoners

     4. DeBruijn

      @Satty, ik geloof ook wel dat jouw hart op de goede plek zit. Als ik wat te scherp ben geweest, dan excuses. Maar Israël is er nou eenmaal en zij en wij moeten er het beste van maken. Op een gegeven moment moet je er bij neerleggen. We kunnen zoveel onrecht niet meer terugdraaien, alleen hoop ik dat we ervan leren. Hoewel dat velen niet gegund is, getuige alle ellende in de wereld.

      Ik ben niet voor de een of voor de ander, maar heb er wel moeite mee als iemand Israël onwettig vindt of weg wilt hebben, de Joden hebben genoeg geleden. Zij maken ook fouten, maar probeer die achterdocht maar eens uit je denken te krijgen als 6 miljoen mensen van jouw volk uitgeroeid zijn alleen omdat zij Jood zijn. Dus ik snap veel wel wat zij doen, waarmee ik het niet goed praat.

   3. ZiggyStardust

    De geschiedenis is duidelijk! De joden die al ongeveer 4000 jaar in Israël wonen werden door de grieken, later de Romeinen en daarna door Arabische volken van hun geboortegrond verdreven. Later werden zij ook meerdere malen in Europa en Rusland vervolgd, en keerden velen terug naar het land van hun voorouders om zich samen te voegen met met de joden die daar nog steeds woonden, en nog steeds wonen. Vanwege het huidig opkomend antisemitisme in Europa, voornamelijk Frankrijk en Duitsland, kiezen steeds meer joden ervoor om te emigreren naar Israël, waar zij wel welkom zijn en relatief veilig.

    1. Satty

     Ieder volk is wel verdreven. Dat is voor een supermacht dat heeft toegestaan dat er genocide op dat volk werd gepleegd geen excuus om grond in bezit te nemen. Het zal wat zijn dat de tutsi nu naar Somalië terug willen en Amerika even ingrijpt om een land voor ze te creëren.

     Hoe vind je dat in het geval van Australia dan? De meeste aboriginals willen hun grond ook graag terug en de Amerikaanse indianen, er wordt zelfs een muur gebouwd om hen van hun grond te houden. Ingrijpen? Of is dat dan weer anders.

     Het zou zo moeten zijn dat joden en palestijnen in Palestina samen kunnen wonen maar dat hebben de supermachten weer mooi onmogelijk gemaakt met hun bemoeizucht.

     1. Siemien

      Het enige dat Palestijnen niet willen is vrede met Israël, sterker nog, de absolute wens van de Palestijnen is, vernietiging van Israël

     2. ZiggyStardust

      Iedereen zou samen moeten kunnen leven, dat ben ik met je eens. Maar dat is helaas niet de realiteit. Er is een verschil tussen de joden enerzijds, en de aboriginals en de indianen anderzijds. Alle drie de volken zijn uitgemoord, en dat is op geen enkele manier goed te praten. De joden hebben echter hun geboortegrond teruggeclaimed, dat zou ook moeten gebeuren met de indianen en aboriginals. Alle drie hebben ze hun geboortegrond nooit verlaten. Maar het zijn wel de joden op dot moment die nog steeds letterlijk met totale vernietiging bedreigd worden, door aartsvijand Iran, en door de geschriften in de Koran.
      De Palestijnen worden hierin gebruikt als useful idiots. Ze zijn nergens buiten Israël welkom. Een echt volk zijn ze ook niet, meer een verzameling van verdreven nomaden. Echter zijn zij wel handig voor het promoten van de islam. De Koran promoot de vernietiging van joden. De Palestijnen verzetten zich tegen Israël, opgejut door andere Arabische landen, waar ze zelf niet eens welkom zijn. De andere Arabische landen zeggen: zie je wel, Israël is slecht want ze onderdrukken de Palestijnen. En vervolgens wordt het standpunt van de Koran over joden bevestigd. Het is een vies spelletje waarin de Palestijnen de pionnen zijn. En hezbollah en hamas hebben tot nu toe alle pogingen tot vrede afgewezen, ontzeggen hun eigen bevolking medische en voedselhulp door hulpgoederen uit Israël tegen te houden, hongeren de eigen bevolking uit en Israël krijgt vervolgens de schuld dat het Palestijnen uit zou hongeren. Net zoals hamas kinderen inzette als menselijk schild tijdens de mars voor terugkeer.

     3. Siemien

      Precies Ziggy, +++++++++++

     4. DeBruijn

      @Satty

      De Joden woonden al in Palestina. Je bent een LP die blijft hangen, altijd dezelfde retoriek. Geen medelijden met de Joden, nog niet genoeg geleden. 6 miljoen doden en jij loopt alleen maar te zeuren dat zij iets kado hebben gekregen. Niets kado, zij zijn gevlucht, ja gevlucht! Naar het land waar al Joden woonden, al eeuwen. De Joden hebben in 1948 een twee staten oplossing aangeboden aan de Arabieren.

      Raadt eens wie dat niet wilde: de Arabieren.

      Echt je noemt het zelf geen antisemitisme, maar het is het natuurlijk wel. Je kunt Alt Right weer aanhalen, maar Baudet wilt Israël tenminste niet opheffen en jij wel.

      Of geloof jij ook dat de holocaust een verzinsel is, net als veel moslims, om Palestina in te pikken?

      Weet je ook dat de vorige Koning van Jordanië oorlog heeft gevoerd tegen de Palestijnen of leren ze dat niet op de schotel tv? Vast niet.

      Met jou retoriek werk je antisemitisme in de hand, punt.

 2. observer

  Vlak de volgers van de koren niet uit

 3. Satty

  ‘Onder de zogenaamde alt-right werd een vijandige houding tegenover Joden geconstateerd, maar ook bij links is het antisemitisme in opkomst.’

  Alt right waartoe baudet behoort. Zijn banden met erkenbrand, Taylor en Paul peters zijn gewoon na te kijken, het is vastgelegd, toch elke dag reclame voor die vent, nanninga heeft zeer verderfelijke uitspraken gedaan over joden.

  ‘ We denken daarbij aan lieden als Anja Meulenbelt en Jazie Veldhuyzen’

  Kritiek op een staat is geen antisemitisme.

  ‘Complottheorieën over ‘Rothschilds’, een bankiersdynastie van Joodse afkomst, haken hier vaak op in’

  In combinatie met omvolking ben je bij exact dezelfde taal die tot de holocaust heeft geleid. We hebben hier ook iemand die het er geregeld over heeft.

  Ik geloof best dat er op links anti semitisme voorkomt maar dat zal waarschijnlijk dan marginaal zijn. Communisme en anarchisme heeft een sterke band met joden.

  1. ZiggyStardust

   Kritiek op een staat is geen antisemitisme, Baudet die praat met erkenbrand, taylor en Paul peters is dan wel meteen alt right, en fidan ekiz is extreem rechts omdat ze met Wagensveld aan tafel gaat zitten. Maar ook met vertegenwoordigers van Marrokkaanse moskeeen….. he verdorie!! Satya je brengt me in de war!!! Wat is fidan ekiz nu??? En zou het kunnen dat Baudet gewoon wilde…, ja fuck, nu ben ik helemaal in de war.
   Binnenkort is er in het noord-Brabants museum een tentoonstelling over nazi design, dus over de vormgeving van producten uit de periode 33-45. Is veel kritiek op, maar je kunt maar beter weten met wie je te maken hebt, dan he kop in het zand steken. Van het kijken naar een hakenkruis wordt je geen nazi.
   Houdt je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij!

   1. Satty

    Erkenbrand en Jared Taylor en Paul peters en Le Pen en ijzerwake en al die toespraken in achterafkamertjes en het fotoshoppen met alt right symbool en schild en vrienden. Nee dat is te vaak en.

    Ik heb niets over die mevrouw ekiz gezegd behalve dat ze me een onprettig mens lijkt.

    Het enige waar ik kritiek op heb is Israël wat een staat is waar joodse homo’s wonen, joodse bakkers, joodse orthodoxen, joodse slagers, joodse demonstranten voor gelijke rechten, joodse demonstranten tegen gelijkheid. Kortom een gemeenschap met veel meningen en gevoelens. Die kun je niet generaliseren.

    Ik ben over fvd stemmers heel genuanceerd, uit onvrede kun je het verkeerde pad opgaan. Vroege NSB’ers waren niet allemaal fout. Rpml lijkt me een aardige man, geen verkeerde persoonlijkheid. Ik heb hem gisteren geschreven dat ik door een vriend overwogen heb fvd te stemmen, koeiepoep reageert hier heel soms en hij stemt/stemde fvd, waar hij ook op stemt hij blijft mijn vriend. Ik ben naar aanleiding daarvan onderzoek gaan doen en ik wordt daar niet vrolijk van. Op een gegeven moment heeft een som een uitkomst, deze valt voor mij verkeerd.

    De kans is klein dat ik het mis heb en dan zal ik dat toegeven.

    Weet je koen ik denk dat jij best een aardige vent bent en niet dom. Zou het mogelijk zijn om inhoudelijk met elkaar te discussiëren zonder dat je de dingen persoonlijk neemt? Ik ben altijd bereid om naar argumenten te kijken, vraag maar eens aan Marco en koeiepoep hoe ik verandert ben in een jaar. Van rechts is alleen maar slecht naar een stuk genuanceerder. Als je sommige reacties van mij leest moet je misschien denken dat is voor dom rechts en niet voor mij bedoeld. Ik vind integratie belangrijk en salafisme niet erg positief. Ik heb een hekel aan het generaliseren van dom rechts en reageer me daar soms op af en generaliseer dan ook. Ik heb meer met bv een genuanceerd rechts persoon dan wegkijkent links.

    1. ZiggyStardust

     Oké Satya, vriendjes. Ik zal mijn best doen om mijn temperament wat meer onder controle te houden, met jou discussiëren is meestal wel de moeite waard en ook leerzaam. Ik ben nog niet zolang actief op dds maar vermaak me hier wel. Ik hoop alleen niet dat je onder meerdere namen reageert, want dan heb ik het snel bekeken. Groetjes Koen.

   2. Satty

    Ekiz vind ik op het kruiperige af. Dat is ook maar een mening van een huppelkutje dat af en toe haar gal wil spuien, ik sat

  2. Gewoonomdathetkan

   Satty wat een onzin weer van jou ,zoals altijd.
   Lachwekkend gewoon .

  3. Gewoonomdathetkan

   Satty.
   Stop met die bagger onzin die je uitkraamt.

 4. HendrikJan

  Het bevestigd gewoon, de waarheid als een dik-bil-koe, Nederland is een keiverrot land geworden.

  De Linkse wegkijkclub heeft jaren lang, ik schat zelf vanaf begin zeventiger jaren, de boel de boel gelaten en met theedrinken en het vergoeilijken van uitwassen de boel laten versloffen.
  En ook een heikel punt, de anders denkende direct als racist bestempelt.
  Wie gaat dit Nederland nog op de rails krijgen, niet richting Brussel s.v.p.

  1. Raveltje

   Goed geschat dat is begonnen met het verdrag van
   Straatsburg. Kleine bedrijfjes werden er uit gejaagd
   en de migranten stroom begonnen.

 5. Meester Kong

  Wat weer een gejank.
  20% toename volgens CIDI.
  Geloof mij maar, daar is meegenomen 90% kritiek op het beleid van Israel.
  Tja in de strijd tegen de islam is alles geoorloofd en DDS doet ook dapper een duit in het zakje.

  Heb een schijt hekel extremisten die godT zien als hun leidraad.

  1. TD

   Meester Kong:
   juist.
   Religie en staat moet gescheiden zijn.

  2. Siemien

   “die godT”

   Hier bedoel(d)(t) Kongsülsün natuurlijk afgoden mee..

 6. ZiggyStardust

  Is het niemand trouwens opgevallen dat het dds artikel over de uitspraken van Giel Beelen ineens is verdwenen? Dat was een aantal artikelen terug. Ben wel benieuwd wat de reden hiervan is. Zou Giel geklaagd hebben???

  1. RPML

   Kijk even op GeenStijl 😉

 7. Nuts

  Tim……..wat dacht je van gewone leraren?
  Mijn kinderen houden sinds de middelbare school geheim dat wij Joods zijn.

  De Rotschilds…..het is allemaal waar….dat zijn hele foute lui..
  Heb ik niks mee te maken, ben er zelf ook slachtoffer van.

  Grappig dat die linkse de Rotschilds verafschuwen maar wel graag het socialisme (communisme) bevorderen terwijl dat juist het systeem is wat de Rotschilds en Soros zo graag willen om te domineren.

  Weten jullie wie Karl Marx gefinancierd heeft en van wie Karl Marx verre familie is?

  Ga speuren…!

  Bertus

  1. Satty

   Was Marx daarom zo kritisch op zijn mede joden?

   1. Siemien

    Maar wat vind Satty ervan dat antisemitisme is toegenomen, ipv steeds weer je Marx-paardje van stal te halen..

  2. Raveltje

   Het zijn altijd grote banken die mensen tegen elkaar
   opzetten. Oorlogvoeren tegen cliënten met de
   politiek op de hand.Macron doet dat ook

 8. plakband

  De linkse gedoogcultuur heeft het wederzijds respect uitgehold. Dat, in combinatie met een oprukkende Islam die geen verdraagzaamheid kent, leidt naar de afgrond. Wilders heeft gelijk. De Islam hoort hier niet.

 9. Esther

  Eigenlijk zou er een volksopstand moeten uitbreken van de “Zwijgende Meerderheid” dan kunnen we de linkse partijen opheffen en de linkse slopers achter de tralies…..
  Sylvana Simons kan dan gelijk met de boot terug naar Suriname…..

  1. Meester Kong

   @Esther denk toch eens na voor dat je zo’n uitspraak doet.

   Zwijgende meerderheid heeft stemrecht……………………………………..

   1. Bosche draak

    Waar de gevestigde orde zich vervolgens niks van aantrekt….

 10. PMG

  Nou, sinds de publikatie van de criminaliteitscijfers al naar gelang afkomst, is mijn oogje dat ik heb op negers in Nederland met 660% toegenomen.

 11. Heras

  Klopt, het antisemitisme is toegenomen, en met name door moslims. Allemaal onder het mom van het z.g. Palestijnse-Israelische conflict. Terwijl hamas en pa vele leugens de wereld inwerpen, geloven wij dat direct.. En leugens geloven is nog altijd makkelijker dan de waarheid onderzoeken.

 12. C.A.Barstow

  Als je buigt voor de islam, zoals dat linkse tuig allemaal doet, dan kan het haast niet anders of je bent een Jodenhater of anders word je het wel.
  Ga je met linkse ratten om dan wordt je mee vergiftigd, in dit geval het gif wat Jodenhaat heet, voor mij ben je dan een vuile NAZI!

 13. J.Rademaker

  Van een zandbak een moderne democratische staat maken om jaloers op te worden.

 14. nienke

  Dit is niet te stoppen met al die moslims die ze hier binnen hebben gehaald die haten de Joden en het zal altijd zo blijven.
  Ze hebben de grootste vijand van de Joden in Europa gehaald de islam.

 15. Jantje

  Geeneen keer het woord Islam genoemd, er alleen, via Denk, er zijdelings naar verwezen.
  Wat is daarvan de bedoeling?

 16. Vrijedenkert

  Antisemitisme vanuit extreem-rechtse hoek wordt door politiek-correct links sterk veroordeeld!
  Antisemitisme vanuit radicaal-linkse hoek wordt door politiek-correct links compleet genegeerd en bestaat gewoon niet!
  En antisemitisme vanuit raciale-othordoxe Moslim hoek wordt door politiek-correct links voornamelijk afgezwakt en zelfs deels gedoogd!

  1. comfortzones

   Helder uitgelegd! Zo is het exact.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.