Slimme thermostaten. Wat zijn de mogelijkheden?

Slimme thermostaten. Wat zijn de mogelijkheden?

Slimme apparaten in je huis, het begint steeds normaler te worden. Slimme apparaten zijn verbonden met het internet en hebben tot doel om het voor de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit geldt tegenwoordig helemaal voor slimme thermostaten. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk taken te automatiseren dat je als gebruiker er geen omkijken meer naar hebt en dat je toch door deze slimme werkwijze energie en geld kunt besparen. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. De thermostaat wordt pas echt slim als de gebruiker hem ook op zo slim mogelijk instelt.

Voor wie is de slimme thermostaat bedoeld?

Slimme thermostaten komen het beste tot hun recht in huishoudens met een centrale verwarming. Een slimme thermostaat wordt vaak geleverd als totaalpakket bij de aanschaf van een nieuwe verwarmingsmogelijkheid, of dat nu een warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler is. Het gemak is hoog en voor iedereen te gebruiken.

Hoe werken slimme thermostaten in de praktijk?

De slimme thermostaten zullen eerst goed ingesteld moeten worden. Belangrijk is het om de thermostaat te laten weten uit hoeveel personen het gezin bestaat en wat de levenswijze van het gezin is. De thermostaat kan hier op inspringen en zal uiteindelijk slim genoeg zijn om zelf energiebesparende handelingen uit te voeren. Als gebruiker kun je de slimme thermostaat zelf instellen door gebruik te maken van een touchscreen die aan de wand hangt of via een app die je kunt downloaden. Zo kan de thermostaat via aanwezigheidssensoren in de woning zien of er mensen in huis aanwezig zijn. Als er niemand aanwezig is, zal de thermostaat zelf zorgen dat de verwarming lager gezet wordt. Het is ook mogelijk dat de thermostaat inzicht heeft in de locaties waar de smartphones van de gezinsleden zich bevinden, het zogenaamde geo-fencing. Is er een gezinslid onderweg naar huis? De thermostaat kan de verwarming alvast wat hoger zetten of juist wat lager als iedereen langere tijd weg is.

nefit-easy-man_ipad_400px

Hoeveel bespaar je?

Alle aanbieders van slimme thermostaten zullen beweren dat je met een dergelijke thermostaat zo’n 15% tot 25% op energie kunt besparen. Dit kan inderdaad, maar bedenk wel dat het niet direct aan de thermostaat zelf ligt, maar aan de instellingen en de levensstijl van de gebruiker. Die factoren bepalen of je daadwerkelijk zoveel kunt besparen. Neem altijd ruim de tijd om de thermostaat te leren kennen en neem alle instellingen goed door. Op deze manier kan het apparaat jou en je gezin leren kennen en kan er optimaal op elkaar ingespeeld worden voor een zo groot mogelijke besparing.

De toekomst

De toekomst van slimme apparatuur zal alleen maar meer worden en dus ook de mogelijkheden. Slimme thermostaten kunnen in de toekomst veel meer dan dat zij nu kunnen. De thermostaat zal hierdoor nog meer tot hulp kunnen zijn, zodat je als gebruiker in de toekomst ook daadwerkelijk nergens meer naar om hoeft te kijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer