Alarmerend: antisemitisme in Nederland is afgelopen jaar met 20% toegenomen - mede dankzij extreem-links

Geen categoriemrt 11 2019, 19:00
Wat zijn we toch ook een fijn land geworden met z'n allen. Het antisemitisme, terug van nooit weggeweest, nam een gigantische vlucht afgelopen jaar. Joden merken zichtbaar dat ze in dit land steeds minder veilig zijn, en dan vooral in hun directe omgeving. De nieuwe Monitor Antisemitische Incidenten van het CIDI spreekt schrijnende boekdelen.
Het gaat slecht met het jodendom in Nederland. De piepkleine gemeenschap die er na de Tweede Wereldoorlog is overgebleven, wordt stelselmatig weggepest. Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je de vandaag uitgegeven Monitor Antisemitische Incidenten 2018 van het CIDI leest.
De anti-antisemitismeclub registreerde vorig jaar het hoogste aantal meldingen van antisemitisme sinds 2014. En in de categorie "directe omgeving" werd zelfs het hoogste aantal ooit genoteerd. Het CIDI gaf hierbij het vreselijke voorbeeld van een Joodse scholier die zelfs van klas moest wisselen omdat zijn oude klas hem maar kapot bleef treiteren met z'n joodse afkomst:

"Zo registreerde CIDI een melding van een Joodse scholier, die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen krijgt als “alle Joden moeten dood” en “ga terug naar de gaskamer”. De school neemt pas na veel aandringen maatregelen en het pesten neemt pas af wanneer de leerling (op eigen verzoek) wordt overgeplaatst naar een andere klas."

Veel antisemitisme was ook politiek gemotiveerd. Onder de zogenaamde alt-right werd een vijandige houding tegenover Joden geconstateerd, maar ook bij links is het antisemitisme in opkomst. We denken daarbij aan lieden als Anja Meulenbelt en Jazie Veldhuyzen (van Sylvana's BIJ1-partij), maar bijvoorbeeld ook aan de soms zelfs islamistische heren van DENK. De Monitor schrijft daarover:

"Niet alleen onder extreemrechts, maar ook onder extreemlinks leven er antisemitische sentimenten.

Veel voorkomende clichés zijn bijvoorbeeld de ‘Joodse kapitalist’ of simpelweg ‘beursjood’. Deze zouden door het bezit van goud of disproportionele macht in het bankwe-zen de politieke elite in de samenleving controleren. Complottheorieën over ‘Rothschilds’, een bankiersdynastie van Joodse afkomst, haken hier vaak op in. De stereotypen werden gebruikt als legitimatie om het proletariaat tegen de gevestigde ordete doen keren. Met de opkomst van de dekolonisatiebeweging werden deze clichés gewijzigd, zodat Joden steeds vaker vereenzelvigd werden met imperialisten.

Politiek links heeft gelijkheid, emancipatie en antidiscriminatie vaak hoog in het vaandel staan. Soms komt het echter voor dat extreemlinks ongelijkheid vooral ziet in ter-men van kleur en sociale klasse. Omdat het heersende beeld van Joden vaak is dat zij blank en welvarend zijn, worden zij binnen het extreemlinkse denkkader niet zelden geportret-teerd als onderdrukker. Deze denktrant kan tot een antisemitisch discours leiden, zeker in combinatie met de vaak gehanteerde impliciete aanname dat links automatisch antiracis-tisch is en dus niet antisemitisch kan zijn."

Voor de Nederlandse Joden hoop ik dat volgend jaar blijkt dat 2019 een beter jaar voor ze was. Maar ik heb er, triest als het is, een heel erg hard hoofd in...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten