Brekend! Misdaadstatistieken kloppen niet aldus onderzoek onder 1500 politieagenten!

Politie Nederland (bron: Wikimedia Commons)
Foto: Politie Nederland (bron: Wikimedia Commons)

Een onderzoek van het journalistieke platform Investico stelt dat de misdaadcijfers niet kloppen! Ruim 1500 politieagenten deden mee aan het onderzoek en volgens hen zijn meerdere factoren debet aan de divergentie tussen de realiteit en de cijfers. Onder meer de werking van ‘gebrekkige ICT-systemen’ en oneigenlijke  ‘druk  op het personeel om cijfers mooier voor te stellen dan ze zijn’.

Een derde van de agenten stelt dat zijn collega’s de cijfers ‘oppoetst’  en worden burgers ontmoedigd aangifte te doen. Ook worden zaken gesloten terwijl ze niet zijn opgelost. Tevens worden regelmatig zaken als ‘auto-inbraken’ aan categorieën toegewezen die niet passen bij de aard van de misdaad. Ten slotte beweren agenten dat er minder zaken worden opgelost dan de misdaadstatistieken suggereren, zo lezen we op de website van Trouw.

Als het beeld dat de enquête schetst klopt dan is dit voldoende aanleiding voor debat in de Tweede Kamer! En wellicht zelfs ingrijpen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Het is namelijk volstrekt onacceptabel dat het regeringsbeleid en de maatschappelijke belangen worden geschaad omdat de cijfers waarop wordt vertrouwd niet kloppen.

En het is niet de eerste keer! Het kabinet Rutte 3 gebruikte onlangs nog onjuiste gegevens voor de koopkrachtramingen en de energierekening valt door eenzelfde fout hoger uit. Wat betreft de misdaadstatistieken rijzen ook al geruime tijd twijfel over de betrouwbaarheid van de gegevens.

Eind vorig jaar besteedden we bij DDS aandacht aan de ‘divergentie tussen realiteit en cijfers’. Destijds rees het vermoeden dat de cijfers van het SCP niet kloppen vanwege de tegenstelling tussen de cijfers en de ervaringen van de voorzitter van het COC in de context van anti-homo geweld. En ook het Openbaar Ministerie stelt dat de misdaadcijfers niet kloppen.

Dat er wellicht een divergentie bestaat  tussen realiteit en cijfers wordt nu ondersteund door de resultaten van het onderzoek van Investico.

Maar in hoeverre de politiek gaat ingrijpen hangt af van de bewijsvoering. En bewijzen verzamelen wordt waarschijnlijk knap lastig want Korpschef Erik Akerboom houdt de casus goed in de gaten. Volgens hem is er ‘geen sprake van manipulatie en wordt er geen druk uitgeoefend op agenten om te knoeien met cijfers’.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

38 reacties

 1.   

  Nu er is weer een lijk gevonden.
  De leugenboom zat er nog vol mee.
  Waar rook is, is vuur.
  Er is in dit Nederland, bijna niets meer te vertrouwen.
  Hoe lang kan en mag dit nog door gaan.
  En Akerboom, wat moet deze man anders zeggen.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.

  1.   

   Dit had ik nu nooit verwacht, echt niet.

  2.   

   @HJ: +1

   #stemzeweg

 2.   

  Wij zijn als volk onderhand wel wat gewend, misleiding, leugens, bedrog,
  en het leugenachtige elite schorremorrie blijft het pluche bezetten alsof er niets aan de hand is.

  We hopen op één ding, dat de verkiezingen de scherprechter zal zijn, als we de peilingen moeten geloven? dan begint dat er aardig op te lijken.

  Stem het leugenachtige schorremorrie weg

  STEM FVD!!!

  1.   

   “STEM FVD!!!”

   +1

 3.   

  ‘Volgens hem is er ‘geen sprake van manipulatie en wordt er geen druk uitgeoefend op agenten om te knoeien met cijfers’.’

  Wat me ook vrij stug lijkt, zoiets als druk uitoefenen op zo’n grote, vaak mondige groep als agenten lijkt me onmogelijk. De verklaring dat de beleving van een agent niet aansluit op de werkelijkheid zal in beroepsdeformatie moeten worden gezocht, als je de hele dag met zaken te maken krijgt die op 1 of andere manier met misdaad te maken hebben zul je natuurlijk nooit in staat zijn om daar op een onbevooroordeelde manier naar te kijken.

  Het lijkt wel of Nederland op zoek is naar een reden om medelijden met zichzelf te hebben. Geloof me, zoveel welvaart en gezondheid is wereldwijd voor maar een heel klein percentage weggelegd. Als je erover nadenkt is dat wel iets om medelijden mee te hebben, rupsjes nooit genoeg. Zielig.

  1.   

   Misdaad en met name de kleine criminaliteit is gestegen. Ik heb geen cijfers die dat bevestigen toch weet ik het bijna zeker.

   1.   

    Ik geloof het niet maar het kan zo zijn. Het is volgens mij redelijk veilig, ik heb eigenlijk nergens waar ik in bv Groningen niet durf te komen. Als ik verhalen van veertigers hoor is dat daar wel anders geweest met junkies en ander straattuig. Ik weet van mijn stadje dat het veiliger is geworden tov de jaren 90.

    1.   

     Het optel sommetje klopt niet, normen en waarden besef zijn minder geworden, het gangster wannabee zijn geeft respect , een verharde maatschappij , druksgebruik is toegenomen maar de criminaliteit zou gedaald zijn.

 4.   

  Misdaad is verviervoudigd; maar “wij hebben wel een gaaf land”… aldus m. Rutte.
  De meeste mensen walgen van de misdaad, vooral ouderen die nog een betrekkelijke orde en rust hebben gekend.

  1.   

   Diezelfde ouderen hebben altijd op de gütmensch partijen gestemd waardoor wij nu een influx hebben van immigranten. Leuk zeg, zelf een goed leven hebben maar je kleinkinderen niet! (Ik ben daar een van d’n kleinkinderen)

   1.   

    Onzin456

    1000% gelijk!
    De Gutmenschen partijen zijn altijd links.
    Hebben zelf nergens last van: Wonen in dure villa’s ( vooral de linkse rakkers) of aan de Burka-loze en Marokkanen vrije grachtengordel!
    Zadelen de toekomstige jeugd op met “GEINTREGEERDE” criminaliteit!
    Weet niet hoe oud u bent, maar de oorsprong van verloedering en haat naar Nederlanders ligt in het jaar 1975.
    De socialist Joop den Uyl (PVDA) vond dat alles moet kunnen! En met alles kunt bedenken wat u wilt,……………maar het mocht.
    Dank zij “progressieve” politiek!

   2.   

    @Onzin: +1

 5.   

  Jensen nu: Wilders aanwezig en is onvoorstelbaar geweldig!

 6.   

  Weer een leugen om rutte overeind te houden, maar dat gaat toch niet meer lukken . Ongelovenlijk dat de mensen dit blijven steunen.

 7.   

  Morgen komt de regering weer met een rapport met misleidende, opgepoetste cijfers en vol leugens. Let maar op. De berekening van het klimaatakkoord.

  1.   

   @Worst: +1

   “Nederlandse politieke en culturele elites willen dat Nederland een voorbeeldland wordt voor ’transitie’ naar CO₂-loze opwekking van energie. Effect: mogelijke reductie in het jaar 2100 van 0,0003 graden Celsius. In Azië worden deze eeuw vele tientallen kolencentrales gebouwd. Nederland wordt inderdaad een voorbeeldland. Van klimaatkolder.”

   Geleend van Leon de Winter, Telegraaf 13-3-2019

 8.   

  Lekker thee drinken,en slijmen met de iman,foto maken ,en laten zien dat ze zo blij zijn met die lui ,he ,politie en rechters wat dachten jullie van keihard aanpakken,inplaats van met de cijfers te klooien

  1.   

   “Lekker thee drinken, en slijmen met de imam…”

   Femke Halsema stond aan het front toen de Regering werd verzocht de islamisering van ons land niet tegen te gaan. Femke is dan ook een rasechte GroenLinks-communist.

   #stemzeweg

 9.   

  20 maart nadert.
  Hoe staat het met de belofte van de coalitie om 13 maart woensdag 2019, kosten bekend te maken inzake klimaat-waanzin? Oók Groen-Links heeft dit beloofd!
  Van genoemden komt niets terecht: “herberekening, rapporten nader bekijken, nader onderzoek, etc,.”
  Dit worden de smoezen en niet anders!
  Na 20 maart zijn de kosten plotseling wel bekend! En deze zullen schrikbarend zijn!
  Waarvan de gepensioneerden keihard worden aangepakt: 10 á 15 % KORTING!
  AUB, denk na op 20 maart!!!

 10.   

  Burgers moeten zelf aan de slag. En dat betekent politieke afrekening met partijen die omvolking en islamisering geen strobreed in de weg wensen te leggen, bewerking van soevereiniteit in eigen land, kritischer toelating bij de grens, tijdelijke in plaats van permanente verbijfsvergunningen en plaatsmaken van geldzoekers voor echte vluchtelingen die hier tijdelijk kunnen worden opgevangen. Daarnaast moet er meer historisch bewustzijn worden getraind en in en aanpassing komen aan de cultuur en mentaliteit die het land in de jaren veertig en vijftig heeft wederopgebouwd.

  1.   

   “Daarnaast moet er meer historisch bewustzijn worden getraind en in en aanpassing komen aan de cultuur en mentaliteit die het land in de jaren veertig en vijftig heeft wederopgebouwd.”

   Ik ben altijd benieuwd hoe men de overheidspropaganda voor dit doel wenst vorm te geven.

  2.   

   “En dat betekent politieke afrekening met partijen die omvolking en islamisering geen strobreed in de weg wensen te leggen…”

   Dat zijn o.a. VVD, CDA, GroenLinks, D’66, ChristenUnie, SP, PvdA en DENK.

   #stemzeweg

 11.   

  Foute cijfers:
  Koopkracht
  Energierekening
  Misdaad
  Geweld tegen LGBTQ+’ers
  Geweld tegen homo’s en lesbiennes

  Niet zo verwonderlijk allemaal als zelfs hittegolven uit het verleden worden weggegumd uit de statistieken!

 12.   

  Heeft er iemand een rolletje plakband.
  Mijn baasje is stuk.

  1.   

   Baasje = vaasje

  2.   

   @Buzz68.

   Jij moet ook gewoon op tijd naar bed gaan.

   #STEMZEWEG op 20 Maart.

   RUTTUP en NEXIT.

 13.   

  Volgens Erik Akerboom is er ‘geen sprake van manipulatie en wordt er geen druk uitgeoefend op agenten om te knoeien met cijfers’. Hahaha ! Forget it Erik ! Zwager van Piet is politieman en er wordt wel degelijk gerotzooid met de statistieken ! Zoals het in het artikel staat beschreven klopt precies. Sterker nog, er worden aangiftes weggegooid en indien het om criminaliteit door medelanders ( lees : moslim bontkraagjes ) gaat is men helemaal als de dood. Dan wordt de etniciteit botweg veranderd om de toch al slechte statistieken van deze groep niet nog verder in het oog te laten springen. Of het voorval wordt, zoals het artikel al aangeeft, totaal anders omschreven. Het klootjesvolk wordt dom gehouden, met valse informatie ( nepnieuws ! ) voorzien. Pappen en nathouden, de boel bij elkaar houden. We worden op grote schaal belazerd met cijfers. Koopkrachtcijfers worden ook opgeleukt, en klimaatcijfers geloof ik helemaal geen bal van. Alles wat uit Rutte en co. zijn koker komt is bij voorbaat verdacht ! Geloof ze niet die oplichters !

  1.   

   “Sterker nog, er worden aangiftes weggegooid …”

   Klopt helemaal. Weggegooid en niet opgenomen.

 14.   

  googelen met cijfers daar is deze regering met aanhang goed in
  STEM ZE WEG
  kies pvv of pvd

 15.   

  Logies als je aan gifte gaat doen zeggen ze kom morgen maar terug

  1.   

   “Logisch als je aangifte gaat doen zeggen ze; kom morgen maar terug.”

   Of volgende week, of zelfs over twee weken. Meestal moet je dan ook nog een (gedeelte) vrije dag opnemen. 1+1=2 betekent meestal; ‘ik doe geen aangifte’

 16.   

  Natuurlijk kloppen die statistieken niet NL is veel onveiliger geworden met name door de massale import van niet westerse allochtonen. Je hoeft alleen naar opsporing verzocht te kijken dan weet je genoeg.

  1.   

   “Je hoeft alleen naar opsporing verzocht te kijken dan weet je genoeg.”

   Ik heb dat een keer gedaan en voor mijzelf bijgehouden wat de verhouding was. Die komt overeen met de allochtone bevolking van onze gevangenissen.

 17.   

  Dit is geen nieuws.

  De cijfers worden al jarenlang beïnvloedt en onjuist weergegeven. Dit begint al met de frustratie tijdens, en voorafgaand aan, het doen van aangifte. Als je al een afspraak hebt gemaakt wordt het doen van aangifte met overgrote regelmaat ontraden of voorkomen. De aangiftebereidheid is nihil.

  Bovendien worden in veel districten ongeveer de helft van alle aangiften in de prullenbak gegooid*. Tot slot; het OM is niet verplicht om aangiftes te vervolgen waardoor ze een selectie maken in slagingskans. Hierdoor wordt niet alleen het misdaadcijfer m.b.t. het aantal (zeer lage) veroordelingen beïnvloed, maar blijven veel criminelen ook gewoon doorgaan met waar ze goed in zijn. Ook zij weten dat de pakkans nihil is en de kans op een veroordeling ligt rond de 3%

  *
  – Telegraaf maandag 11 september 2017
  – AD zaterdag 22 juli 2017
  – AD maandag 29 mei 2017
  – Telegraaf vrijdag 13 januari 2017
  – AD donderdag 21 juli 2016

 18.   

  Onzin456, jaren geleden, waren de partijen nog bezig met regeren en was de misdaad laag. Door het harde werken van onze generatie hebben wij voor de (klein)kinderen welvaart gebracht. De mensen die toen binnenstroomden werkten met ons mee. Wij hebben nu te maken met instromers die niet willen werken. Dat heeft niets te maken met onze keuzes van vroeger maar alles met de slapheid van deze regering. Overigens, heb ik nooit op links gestemd, maar dat terzijde.

 19.   

  Er zijn waarheden, er zijn leugens, en er zijn statistieken. Die laatste moeten er goed uitzien van Rutte 3.

 20.   

  De leugen regeert!!!!

  Denk daar maar eens over na.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!