Buitenlandse werknemers zakken steeds vaker voor veiligheidsexamens

Buitenlandse werknemers die maar al te graag aan de slag gaan in de bouwsector, zakken tegenwoordig bovengemiddeld vaak voor het VCA-examen. Diegene die onvoorbereid zijn of moeite hebben met de Nederlandse taal zijn veelal het slachtoffer van de vernieuwde examens. Hoe kunnen werkgevers het eigen personeel beter laten slagen voor de examens? Edubookers ging in gesprek met de grootste VCA-examinator van Nederland.

Het VCA (Checklist Aannemers voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu) certificaat is in het leven geroepen om personeel veiliger te laten werken in een risicovolle omgeving om ongevallen te voorkomen. Des te belangrijker dat werknemers volledig VCA gecertificeerd zijn.

Nieuw examen

Sinds september 2017 is de vraagstelling bij VCA examens meer toepassingsgericht. Dat wil zeggen dat de helft van de vragen bestaat uit casussen. Het gevolg is dat kandidaten moeten laten zien dat ze de opgedane kennis daadwerkelijk kunnen toepassen in een werksituatie.

Uit de praktijk blijkt dat deze examens nieuwe stijl, met name buitenlandse werknemers en jongeren met een taalachterstand in moeilijkheden brengt. Examenbureaus geven aan dat vier of vijf keer zakken daarom ook geen uitzondering is. Daarnaast geven kandidaten vaak aan dat ze de nieuwe vraagstelling juist minder aan vinden sluiten bij de dagelijkse praktijk.

Werknemers hebben zelf de grootste verantwoordelijkheid om goed voorbereid deel te nemen aan het examen. In de praktijk blijkt echter ook de juiste begeleiding vanuit werkgevers vaak te ontbreken.

Succes ligt in de voorbereiding

Een goede voorbereiding klinkt als het intrappen van een open deur en toch ontbreekt het juist daar zo vaak aan. Met name werkgevers hebben hier de sleutel tot succes in handen.

“Wij zien met regelmaat buitenlandse werknemers in de ochtend arriveren, soms direct afkomstig vanaf het vliegveld om daarna het volledige examen te maken. Zonder enige vorm van voorbereiding! Met grote verbazing zien wij dat werkgevers deze mensen op examens blijven sturen en na 2 of 3 keer zakken, worden ze weer naar huis gestuurd. Het slagingspercentage onder buitenlandse werknemers is dan ook 20% lager ten opzichte van andere doelgroepen en het percentage bij de herexamens ligt niet veel hoger.” Gabriëlle Agterdenbos, Examenbureau Nikta.

Daarnaast wordt het vanaf 2019 moeilijker voor buitenlandse werknemers om het VCA-examen te behalen. Talen zoals Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks worden niet meer tot de standaard talen gerekend. Doordat deze talen niet meer een basis status hebben gaan de kosten hiervan aanzienlijk stijgen. Het grootse nadeel is dat examens voortaan 10 werkdagen van tevoren aangemeld moeten worden. Voorheen kon dat nog een dag van tevoren.

Exotische talen krijgen tenslotte een aanmeldtermijn van minimaal 20 werkdagen. Dat zijn de talen: Deens, Ests, Fins, Lets, Maltees, Noors, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds.

“Daarnaast zijn buitenlandse VCA-examens vaak maar eentalig beschikbaar. En sommige talen hebben nu eenmaal meerdere taalvarianten in dialecten en accenten. Arabische kandidaten, afkomstig uit verschillende landen en regio’s, kunnen om die reden het huidige Arabische VCA-examen totaal niet begrijpen. In combinatie met de nieuwe vraagstelling, is het daarom een lastig te maken examen. ” Gabriëlle Agterdenbos, Examenbureau Nikta.

In de praktijk zijn werkgevers steeds minder bereid om tijd vrij maken voor kandidaten om zich voor te bereiden op het examen. Toch zijn begeleiding, controle en stimulering de belangrijkste elementen waarbij de werkgever het verschil kan maken om het personeel te laten slagen voor het examen.

Uit praktijk blijkt dat een 1-daagse training en vooraf een e-learning zorgt voor de hoogste kans van slagen bij het examen. Bijna 98% slaagt wanneer ze een VCA cursus, e-learning, en examen afnemen. Dat is voor werkgevers de beste manier om gekwalificeerd werkpersoneel met kennis van veiligheid op de werkvloer in te zetten.

Bron: Edubookers

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. henkie

  Deze examens zijn gewoon een vorm van discriminatie. Het nivo van de samenleving wordt erdoor omlaag gehaald door stimuleren monocultuur. Alle examens en diplomas moeten afgeschaft voor stimuleren diversiteit.

 2. HendrikJan

  Er is vroeger, voor de Turken en de Joegoslaven zoveel gerommeld.
  Malafide bedrijfjes die voor veel geld van alles konden regelen.
  Is de veiligheid nooit ten goede gekomen.

  De man op deze foto, is ook niet geheel vlgs de VCA normering bezig.

  1. Diederik van Walsum

   Inderdaad, de beschermkap rond de slijpsteen ontbreekt.
   Goed opgemerkt!

   1. Spaanse kok

    Ik zie zelfs geen slijpsteen.
    Maar het is ook mijn vakgebied niet.

 3. victus

  Inderdaad, 2 punten van discussie op de afbeelding die VCA onwaardig zijn. Maar dat ziet de meeste hoogopgeleide intellectueel met jaren universitaire studie natuurlijk direct!
  Het examen waarbij de antwoorden nog net niet onderstreept zijn kunnen ook in plain Engels gezet worden. Maar dat is al te moeilijk voor de meeste ingevlogen werknemers! Echter kom je in veel gevallen zonder VCA niet eens een werkplaats in of een bouwterrein op. Een normale goede werknemer haalt makkelijk 100 punten met dit examen( ervaringsdeskundige) 100 punten en als 1e klaar zijn met examen is het doel 😉

  1. victus

   Werkstuk niet ingespannen(wegschieten) Geen kap om de slijpschijf en vorken van de reachtruck moeten op de grond rusten bij niet in gebruik zijnde en niet een halve meter hoog!
   Voor veel werkgevers een geschenk uit de hemel; goedkope arbeidskrachten waarop veel geld te verdienen valt en waarbij het arbeidsrecht naar eigen gerieven toegepast en ingevuld kan worden. Helaas is dit verplichte regeltje het grote struikelblok naar de run op woekerwinsten.

   1. TD

    Vroeger bij de aanbouw van bruinkoolcentrales in DLD kreeg je op een maandagochtend soms ineens 40 nieuwe medewerkers op PAPIER vaklieden. piping,welding,constructing,met meerdere nationaliteiten,90% kon weer naar huis!
    Soms in een week meerdere doden,omlaag gedonderd van grote hoogte,aantrekkende lierkabel ongelukken,géén veiliheidslinten of hekken geplaatst etc,door de taalbarrière!
    Tegenwoordig is alles toch beter geregeld!

    1. victus

     Gelukkig wel, helaas denken de malafide uitzendburootjes daar anders over. Die draaien de tijd het liefst gelijk 100 jaar terug. Daarom worden de categorie 45 plussers genegeerd door deze. Ze creëren een kunstmatig te kort aan personeel. Zodat vroeg of laat de slappe knietjes politiek groen licht geeft om toch maar de poorten wijd open te zetten voor buitenlanders. Kassa!!

     1. Spaanse kok

      Die verdomde rechtse werkgevers ook altijd, willen alleen maar geld verdienen.

 4. edoc431

  IK zou dan zeggen print dan ook maar meteen het kruisje bij het goede antwoordt
  Waardeloos als die koelies de voordeur uitlopen zijn ze alles al weer vergeten .

  1. victus

   Het niveau van VCA is redelijk laagdrempelig. Als je dat niet haalt dan mankeer je echt wat. Dat soort lui wil jij niet als collega hebben. Zeker niet als ze machines en installaties moeten gaan bedienen en jouw gezondheid en veilig is daarvan afhankelijk. Ze verstaan de noodsignalen niet en begrijpen niets van de procedure’s. O wee als Jan de Hollander iets onbenulligs niet weet tijdens zijn moeizame sollicitatie proces! Dan wordt je vaak al in een hokje geduwd.
   Laat ze maar wat strenger worden tegen de import arbeiders voor wat betreft taal en scholing. En ook geen figuren die elke avond bezopen zijn AUB.

 5. Politiek Profeet

  Nog een aandachtspunt,nr 4,stand van het been waar de vonken tegenaan vliegen wisselen van houding.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.