CDA-leider Buma doet ook proefballonnetje! Komt met ‘parttime basisbaan’ voor mensen in bijstand

Bijna verkiezingen, niet zo relevant meer in het publieke debat en je wil toch wat. Wat doe je dan? Een oud idee als nieuw verpakken! CDA-leider Buma komt op de proppen met de ‘parttime basisbaan’ voor mensen in de bijstand. Dat meldt de Telegraaf.

Dat mensen in de bijstand zitten is natuurlijk problematisch. Hartstikke fijn dat zo’n vangnet er is, maar sommigen raken verstrikt en anderen vinden het wel héél comfortabel. En dat is gewoon niet de bedoeling. Buma heeft de oplossing!

De ‘parttime basisbaan’ houdt in dat mensen in de bijstand worden verplicht om zo’n 20 uur per week te werken, voor 85 procent van het minimumloon (zo’n 15 procentpunt hoger als bijstandsuitkering). De helft van dit loon zou voor rekening van de werkgever moeten komen. Het gaat dan vooral om simpel werk waar geen of minder opleiding voor nodig is.

Mede door de voorbeelden die Buma noemt: ondersteuning in zorg, onderwijs en plantsoenonderhoud, doet dit natuurlijk erg denken aan de maatschappelijke dienstplicht die vorige verkiezingen nog zo’n proefballonnetje van het CDA leek te zijn. Daar was destijds redelijk wat weerstand voor, want mensen vonden dat je uit vrije wil moest willen bijdragen en niet verplicht moest worden.

Het verschil met toen en nu is dat het destijds om scholieren en studenten ging en nu de focus is gelegd op mensen in de bijstand. Ook ging het toen meer om maatschappelijke betrokkenheid en saamhorigheid creëren en lijkt het nu meer om praktisch voordeel voor de maatschappij te gaan. Althans, dat is de vermeende insteek, want het lijkt vooral een stukje verkiezingsretoriek te zijn van een partij die momenteel ook gewoon aan de knoppen zit. Volgens mij wordt het bij het CDA een beetje benauwd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. HendrikJan

  Weer zo’n achterlijk lapmiddel, doe er echt wat aan Buma / CDA,

  Het Rutte Kartel heeft Nederland tot een soap land gemaakt.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Lugar

   “RUTTUP en NEXIT.”

   +1

   #stemzeweg

 2. Satty

  Dit klinkt leuk, ik ben voor een bijdrage van iedereen die kan. 20 uur voor een leven op bestaansminimum lijkt mij weinig, het komt er dan op neer dat mensen die voor het minimumloon werken in verhouding erg zwaar belast worden. Ook kan dit voor werkgevers een manier worden om goedkoop aan personeel te komen en echte banen kosten. Ik denk dat er nog veel over nagedacht moet worden.

 3. Gekko

  Over and out. Geldt voor Buma en voor het hele CDA. Komen altijd met plannen die achteraf dramatisch uitpakken. Bv. marktwerking in de zorg, leenstelsel studenten of de levensloopregeling. Die laatste is alweer afgeschaft en dat zou met dat CDA ook met zichzelf moeten doen.

  1. santiago

   Deze gristelijke gluiperds hebben over de ruggen van eerlijke hardwerkende mensen de boel altijd belazerd en onze jeugd getraumatiseerd. Viezeriken zijn het.

  2. Satty

   Welke marktwerking in de zorg? Je bedoelt de marktwerking waarin de staat die markt dicteert hoe hij werkt? Wat is er mis met het leenstelsel? Dat het doorwerkt op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten? Lekker joh jij een opleiding en de stratenmaker mag hem betalen. De voorwaarden voor een studielening zijn zeer gunstig. Links gedram.

 4. Vit

  Als het voor iedereen zou gelden kan ik me er iets bij voorstellen, van werken is nog niemand dood gegaan, ik weet nu al dat het niet voor alle bijstandstrekkers geldt.

  “Ledigheid is des duivels oorkussen”.

  1. Vit

   Bij mijn laatste werkgever had ik bij mijn sollicitatie voorgesteld om een maand voor niets te komen werken om me te bewijzen, maar dat vond het UWV niet goed want je moet beschikbaar blijven, desondanks op mijn 56ste toch wel aangenomen, daarvoor 2 jaar bij een re-integratie bureau gelopen waar ik een boek over kan schrijven stelletje oplichters.

   1. victus

    @Vit
    +++
    Goed gedaan, op deze leeftijd moet je een iets agressievere stijl toepassen om weer een baan te krijgen. Dat werkt, weet ik uit ervaring. Resultaat was dat het UWV de ballen kon krijgen met hun bevriende werkgevers die constant op zoek waren naar goedkoop personeel om uit te knijpen.
    Een vaste baan kwam er voor in de plaats terug.

    1. Vit

     @Victus

     Heel mooi, het kan best.

     Ik zal nooit vergeten dat die naar werk-begeleider van dat re-integratie bureau aan mij vroeg of ik wilde verklaren dat zij mij aan die baan hadden geholpen, ik heb hem dan ook hartelijk uitgelachen. Ik weet niet of het nog zo is maar destijds kreeg men 9000 euro per werkzoekende, waar ze behalve aanwezig zijn werkelijk niets voor deden, zelfs werd een verzoek tot bijscholing getraineerd.

   2. Satty

    Schandalig dat het nodig is om je zo op te stellen. De volksverzekeringen zouden aangepast moeten worden waardoor het risico voor werkgevers kleiner wordt om ouderen aan te nemen.

    Wat een mentaliteit ouwe, kan heel wat jeugd een voorbeeld aan nemen!

    1. Vit

     Als werkgevers je leeftijd zien haken ze al af want blijkbaar sta je dan al met een been in je graf, van de 226 sollicitaties kreeg ik hooguit 10% reactie of jammer maar helaas de vacature is reeds ingevuld.

     1. Satty

      Triest. Ik werk graag met een mix. Ouderen brengen rust op de werkvloer, tenminste in veel gevallen.

 5. DeBruijn

  Prima idee, maar zoals altijd beginnen ze hier gelijk allemaal te huilen. 450.000 mensen zitten in de bijstand. Dus van jullie mogen die lekker blijven zitten en niets doen. Zijn jullie zelf bijstandstrekkers?

  Niets is goed, alle partijen zijn tegen hen en hebben ons leven helemaal kapot gemaakt.

  Boehoe wat een huilebalken zijn jullie toch. Neem eens verantwoordelijkheid over je eigen leven door altijd maar te huilen.

  1. Lugar

   “450.000 mensen zitten in de bijstand.”

   Dat betwijfel ik, ik denk dat het er meer zijn.

   Bovendien bestaat het overgrote deel uit migranten en asielzoekers, die krijg je niet zomaar aan de bak, ik zie bovendien liever dat ze terug gaan naar waar ze vandaan komen.

 6. TD

  ‘parttime basisbaan’
  Plantsoenonderhoud,straatvuil,klimaatdrammer demonstratie puin,opruimen is ook een goed bezigheid voor de vreemdelingen die wachtende zijn op de uitzetting of status,uiteraard onder supervisie van een rechtspersoon!
  Daarna kunnen we kijken of er nog wat over is voor de autochtone bijstandsgerechtigde!

 7. Elpino

  HaHa,
  wat en nitwit.
  Dat geld moeten ze toch gelijk weer inleveren aan gemeentebelasting en de andere toeslagen.
  Gewoon werken voor niks extraas.

 8. Arbeider65

  Ok. Buma. Dan gaan we hier ook echte, volwaardige banen van maken. 40 jaar geleden waren dit nog banen. Wegbezuinigd,oa door Uw partij. Dus… slecht plan. Next.

 9. J.Rademaker

  Waarom 20 uur en geen normale werkweek.
  Zo kom je op het minimumloon per uur, echt CDA dus.

 10. Toverkol

  Buma ??? CDA ??? De grote verliezers van de vorige verkiezingen, die door het kartel ternauwernood op het zinkende vlot zijn getrokken ?
  Ik weet niet precies wat ze überhaupt nog te melden hebben, ze doen niet meer mee ze zijn “out of time” !

 11. Heras

  En hoe gaat hij dit aanpakken? De bijstand verlagen?goed zo, alleen de meeste buitenlanders kwamen hier niet om te werken maar om de islam te verspreiden en daarnaast een comfortabel leventje te leiden. Verplicht ze maar eens.

  1. Joootje

   Jij hebt het bij ’t rechte woord, maar dat snappen die coalitie elite niet.
   ze doen alleen inter
   essant voor de verkiezingen, die rotte gereformeerde hond.

 12. Joootje

  Die (slimme) vogel BUMA denkt ook met een goed idee te komen,wat ene gumert.

 13. Joootje

  Vooraan in de kerk zitten met zijn uitgestreken smoelwerk.

 14. PMG

  Ophouden met dit soort gezwam, mensen moeten gewoon aan het werk!

  Zolang er buitenlanders hier komen om ons werk te doen blijkt er werk zat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.