Filmpje! "GroenLinks lijkt te radicaliseren" aldus CDA-herenboer Sybrand Buma

Geen categoriemrt 03 2019, 16:00
Vandaag tijdens WNL op zondag nam de leider van het CDA, Sybrand Buma, Jesse Klaver onder vuur. Volgens de CDA-leider behoort de partij vanwege haar klimaatdrammerij ondertussen tot de partijen die volgens hem 'aan de zijlijn staan te schreeuwen'. Dat hij de partij op dit specifieke punt verwijten maakt is begrijpelijk, maar dat hij ook het Forum voor Democratie aan dat rijtje toevoegt is natuurlijk onzin. De laatste is wel kritisch, maar dient zelf ook opbouwende voorstellen in.
Voor Buma was het natuurlijk makkelijk scoren bij WNL. Zo voor eigen publiek. Maar dat hij GroenLinks verwijt te radicaliseren op het punt van klimaatverandering en -beleid is wel correct. Tijdens de coalitieformatie bleek al dat de partijen het niet snel eens werden en liep Klaver weg van tafel. Ook kennen we de GroenLinks-leider van het bepleiten van welhaast suïcidale ideeën zoals het per direct sluiten van kolencentrales.
Dat Buma ook de SP en de PVV onder vuur neemt is tot daar aan toe, maar dat hij ook Forum voor Democratie schaart in het rijtje van partijen die volgens hem 'enkel roepen wat er mis gaat' is toch wel enigszins onterecht. De renaissancepartij is zeker kritisch en gaat er vaak met gestrekt been in, maar komt toch ook met constructieve voorstellen. Denk aan het idee van e-democratie, bindende referenda en nu dus ook duidelijkheid over het EU-standpunt voor de partij.
In tegenstelling tot de PVV, die voortdurend de NEXIT als hun enige EU-strategie hanteren, wil Forum wél samenwerking op Europees niveau en bouwen ze aan een eurosceptische fractie om de EU te hervormen. Op landelijk niveau hoort daar eventueel een referendum over het lidmaatschap bij. Dat zijn toch zeker constructieve punten. Maar voor Buma komt het natuurlijk goed uit. Hij verliest zetels aan Forum en zet de partij dan ook graag weg in het hoekje van Klaver.
Klaver lijkt dus inderdaad wel te radicaliseren als het gaat om klimaat. Volgens hem moet de CO-belasting er gewoon komen en moeten de kolencentrales dus ook snel dicht. Maar dat zijn geen constructieve voorstellen. Dat zijn enkel ondermijnende voorstellen. Want waar haalt Nederland dan haar energie vandaan? Voor die vraag moet je dus niet bij Klaver zijn. Maar wel bij Buma of Baudet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten