Fraai! Minister Wopke Hoekstra (CDA) blokkeert keer op keer Franse pogingen tot politieke integratie EU

De Volkskrant geeft een aardige weergave van de fratsen die minister Wopke Hoekstra sinds zijn ministerschap heeft uitgehaald om politieke integratie van de EU te voorkomen. ‘Gestrekt been politiek’, tot grote ergernis van de Fransen.

Hoekstra wordt door de Fransen kennelijk gezien als een hardliner en een machtspoliticus. In Nederland heeft hij dat imago enigszins opgebouwd door salarisverhogingen van bestuurders van de ING te blokkeren, dat zelfs voor ontslag heeft gezorgd. Met het opkopen van een deel van KLM door de overheid, heeft hij nu Frankrijk hoog in de gordijnen weten te krijgen.

Binnen de ministerraad blijkt hij eenzelfde houding te hebben richting zijn collega’s in het kabinet. Zo eiste hij dat de financiële klap van het dichtdraaien van de gaskraan, volledig binnen de meerjarenbegroting zou worden opgevangen. Dit tot grote ergernis van ChristenUnie en D66, die het liever op de staatsschuld wilden gooien. Zelfs Rutte weet hij eronder te krijgen en het gat (à 236 miljoen euro) in de begroting te laten dichten.

Hoewel Hoekstra in Brussel minder sterk staat, mede door het mogelijk wegvallen van het Verenigd Koninkrijk, blijkt hij een geduchte tegenstander voor pro-politieke integratie politici. Wolfgang Schäuble blokkeerde regelmatig de Franse plannen. Het Verenigd Koninkrijk deed dit eveneens (onder andere door Nederland te steunen). Maar Schäuble is vertrokken en het Verenigd Koninkrijk zit nog met Brexit in de maag.

Dit maakt dat Hoekstra wellicht too little, too late is voor de EU-kritische burger, want Duitsland neigt nu meer naar politieke integratie en tegenwicht tegen Frankrijk en Duitsland is iedere dag weer een moeizamere opgave.

Toch lijkt Hoekstra tot nu toe succes te hebben. Zelf zegt hij:

‘Als je kijkt naar de inzet van Frankrijk ongeveer een jaar geleden en je ziet wat er nu op tafel ligt, dan is dat verworden van een olifant tot een muis. En die muis zit ook nog in een kooi met een paar sloten op de deur. Als dat Frankrijk frustreert… Daar zit ik totaal niet mee.’

Of het allemaal echt waar is wat er over Hoekstra wordt gezegd of dat het wellicht is overdreven, het lijken tot nu toe gunstige resultaten te zijn geweest!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. HendrikJan

  Wederom een rookgordijn, om het totale mislukte beleid van Balkenende en Rutte te verduisteren.
  Ook deze Hoekstra heeft zijn uitnodiging al ontvangen, voor een Weekend meeting achter gesloten deuren.
  Juni 2019 Sierra City, CA.

 2. Gekko

  Qua arrogantie steekt Hoekstra zijn fractievoorzitter Buma naar de kroon. Hij is uit op eigen roem en eer, heeft waarschijnlijk de ambitie om CDA-lijsttrekker te worden. Een mannetje dat door roeien en ruiten gaat om zijn doel te bereiken. Gevaarlijk type….

 3. Meriadoc Brandebok

  Integer politicus en kundig minister. Frankrijks pogingen tot meer integratie leiden uiteindelijk altijd tot meer geld voor Frankrijk. Goed dat Hoekstra een tegenwicht vormt op Frankrijks plannen tot verdere integratie van de Europese Unie.Evenzeer kundig hoe hij er in slaagde de Hanzebond te smeden. Politiek vakmanschap kan hem niet worden ontzegd.

  Er is een grote toekomst voor deze minister binnen het CDA en de politiek.

  1. Rosasolis

   @Meriadoc. Ben met je eens. Er is gedurende de laatste jaren veel corruptie in
   Frankrijk. Gelukkig is het niet Marine la Pen gelukt om president te worden.
   Zij moest duizenden euro aan de EU terug betalen wegens fraude. Frankrijk moet minder
   eisen van de EU. De CDA ministers en medewerkers zijn altijd integer. Geen sensatie, met niets gaan overdreven, geen leugens…gewoon trouw zijn en hard werken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Frankrijk bevindt zich in een treurige staat. Het volk is zwaar depressief, gele nazi hesjes slaan winkels van hardwerkende MKB-ers verrot, president Macron weet niet waar hij het geld vandaan moet halen om hun eisen in te willigen. En er is zeker sprake van corruptie.

    Ondertussen buiten de arrogante Fransozen het Duitse schuldgevoel maximaal uit om hen geld uit de zak te kloppen.

    Het CDA heeft Nederland duizendmaal beter weten te besturen dan Macron en LeMaire dat bij Frankrijk hebben gedaan. Frankrijk is geen partij voor Nederland.

    1. Blikopener

     Meriadoc verenigt alle kwaliteiten in zich van de hardcore nationalist. Hij is een echte populistische chauvinist die zijn eigen land veruit superieur vindt, daar is geen tornen aan.

 4. Marija

  Kan allemaal waar zijn, of niet, maar persoonlijk denk ik dat hij het goed heeft gedaan en het is zo te zien, niet iemand die zich de kaas van het brood laat eten, zoals inmiddels in ons land te doen gebruikelijk.

 5. henkie

  Inderdaad, trap er niet in!
  VVD en CDA doen aan EU-kritische retoriek voor de buhne. En zo blijven die Nederlanders er weer in trappen.
  Er is maar 1 redding, stem tegen het establishment.

  Ook die heulers met de firma’s “List Leugen en bedrog” (VVD CDA D66) die de nieuwe normen en waarden toejuichen omdat ze denken dat hen in hun voordeel is, zullen op langere termijn bedrogen uitkomen.

 6. HEM

  Wat is er er aan de hand?
  Komen er verkiezingen?
  Dan toch maar liever PVV of FVD.
  Voor de zekerheid.
  Deze regering is onbetaalbaar.
  Mijn geld is op.
  Voor lenen ben ik te oud.
  Zou euthanasie dan tóch de oplossing zijn?

 7. Vrijedenkert

  Realiteitspolitiek is iets wat Nederland en Europa hard nodig hebben!

 8. Gerlos

  Tegengas hij goed vooral tegen het gedrocht EU wat duidelijk aan hervorming toe is en die Fransen die denken dat ze onaantastbaar zijn. Macron is een gevaarlijk mannetje.

 9. Lex

  DE juiste man op de juiste plek.

  Ik wouw dat we zoon minister op immigratie en nationalisatie hadden.
  kei hard en recht door zee.

 10. Meriadoc Brandebok

  Ooit foeterde een Franse minister over Nederland:

  Nederland is een eiland, op eenzelfde manier waarop het Verenigd Koninkrijk een eiland is. De Nederlanders zijn nooit echt geïnteresseerd geweest in Europa; ze hebben altijd uitgekeken over de zeeën naar andere delen van de wereld. Als gevolg daarvan hebben zij de ontwikkeling van Europa op bijna ieder punt tegengewerkt. Natuurlijk, de Nederlanders zijn in vele opzichten de beste partners in de Europese Gemeenschap, omdat zij de eerlijke en meest stabiele zijn. Maar het zijn geen Europeanen – in elk geval geen continentale Europeanen – zoals de Duitsers en Fransen dat wel zijn.

  Van oudsher heeft Nederland wat de handel betreft dichterbij Engeland gestaan, getuige de voortdurende pogingen van onder meer minister Luns om het Verenigd Koninkrijk bij de Europese samenwerking te betrekken, maar ook dichterbij de Duitsers en de Scandinaviërs. Zo is Nederland nog steeds en dat levert continu wrijving op met Frankrijk – welke de EU beschouwt als haar eigen bezit, gefinancierd en in stand gehouden door Duitsland.

  De Duits-Franse dominantie binnen de Europese Unie is door het vertrek van de Britten versterkt en geconsolideerd, waardoor meer dan ooit een tegenwicht nodig is vanuit het Westen. Wie zich door Frankrijk laat meetrekken komt onvermijdelijk in de bagger terecht. De economische, welteverstaan, omdat de eisen van de Franse nazi hesjes moeten worden bekostigd uot de portemonnee van de Nederlandse gele hesjes.

  En daarom is Hoekstra de juiste man op de juiste plaats.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.