Emmen stort miljoenen in zwart gat Wildlands, geen geld voor verhuizing bibliotheek!

In Emmen zit een gemeentebestuur op het pluche dat merkwaardige besluiten neemt. De gemeente gaat namelijk miljoenen euro’s ophoesten om het verlieslijdende dierenpark Wildlands te redden waardoor de verhuizing van de bibliotheek niet kan worden gefinancierd! Ook onderhoud aan sportparken is op de lange baan geschoven.

Wanneer je moet besparen op onderhoud (!) om een concept als Wildlands overeind te houden dan mag je dat best ‘falen’ noemen. De rekening voor de belastingbetalers in Emmen gaat verder oplopen waardoor zelfs de renovatie van sportparken en de verhuizing van de gemeentelijke bibliotheek niet kan plaatsvinden! Want Wildlands moet worden gered, zo lezen we op de website Looprings.

Het gemeentebestuur van het grensstadje leende Wildlands eerder al miljoenen euro’s en ook komende jaren wordt de kas van het dierenpark flink gespekt. Dat geld komt natuurlijk nooit meer terug. Wildlands is vooralsnog ‘het Griekenland van Drenthe’.  In het openingsjaar trok het attractiepark nog zo’n 70.000 abonnees en nu is het aantal abonnees meer dan gehalveerd.

Voor de gemeentelijke begroting van 2019 tot 2023 wordt nog eens ~10 miljoen euro in het zwarte gat gepompt om te voorkomen dat het failliet gaat. Dat burgers zich afvragen, waarom in godsnaam, is geheel terecht. Zelfs het onderhoud van primaire voorzieningen als sportparken en de verhuizing van de bibliotheek laat nu op zich wachten.

En dat is onacceptabel! Wat is er nu meer van belang voor de inwoners van de gemeente? Een verlieslijdend dierenpark, die de meeste inwoners links laten liggen, of de basisvoorzieningen zoals sportparken en een nieuwe bibliotheek? Vragen die alleen de inwoners zelf kunnen beantwoorden natuurlijk.

De casus Wildlands toont in ieder geval een aantal zaken aan. Allereerst een tekort aan strategisch denken vanuit het bestuur, maar ook zwakte en een gebrek aan creativiteit om de huidige situatie te verbeteren. Dat terwijl er ideeën zijn om aan geld te komen.

Voortdurend geld pompen in Wildlands is ook onverstandig. Het gemeentebestuur lijk zich niet bewust van de ‘sunk cost fallacy’. Immers zijn de uitgaven van de gemeente aan Wildlands niets meer dan een poging om te ‘dweilen met de kraan open’. Het concept Wildlands is nog steeds Wildlands en dat concept loopt niet lekker.

Meer doen dan het rondpompen van geld en bezuinigen is blijkbaar niet mogelijk.  De gemeente kreeg onlangs nog de prijs ‘minst aantrekkelijke gemeente’!

Goh, hoe dan?

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. HendrikJan

  Dit is dan ook een miskleun geweest van de bovenste orde, een goedlopende dierentuin midden in het stadje, met alles er op en er aan voor een daagje dierentuin.
  Te verplaatsen en groter te laten groeien tegen beter weten in op een niets zeggende lokatie.
  Wat een slechte keuze.

 2. Satty

  Terechte kritiek. Ik zie wildlands niet graag failliet gaan. Ze zijn 1 van onze middelgrote afnemers maar het kan niet zo zijn dat sport en bron van kennis hieronder leiden. Ik vind wildlands een mooi project maar het was te groot opgezet in beginsel. Ik denk dat ze op uitbreiding hadden moeten inzetten en dat geleidelijk laten groeien. Het oude dierenpark zulke goede herinneringen aan. M’n zusje en ik stonden een keer bij het tanganyika aquarium elkaar aan te wijzen welke vissen we herkenden en gegeten hadden toen er iemand echt boos werd, we waren nog jong ik denk dat ik 15 was. Ook de speeltuin bij de kinderboerderij was fantastisch. Volgens mij was het het zuid Amerika gedeelte waar je de kolibrie uit die buisjes nectar kon zien slurpen, betoverend.

 3. Ries

  Ik ken Wildlands niet en heb het dus ook nooit gemist. Geen commentaar dus. Welterusten allemaal.

 4. DeBruijn

  Ze hadden gewoon Dierenpark Emmen moeten blijven heten, krijgen ze weer zo een kille, nietszeggende Engelse naam. Dat doet mensen niets en het is niet herkenbaar.

  Als de Efteling ineens zijn naam veranderd in Actionworld, dan kost hen dat ook klanten. Zo een naam zegt namelijk helemaal niets, heeft geen uitstraling of herkenning.

  Kijk naar reclames die in het Engels zijn of een Engelse slagzin hebben, die kent niemand. Terwijl de Nederlandse reclames wel blijven hangen.

  Vul zelf maar in:

  Heerlijk, helder…….

  ….. er is geen betere

  Koning keizer, admiraal, ….. kennen ze allemaal

  Enzovoorts. Bedrijven met Nederlandse namen, doen het over het algemeen veel beter.

 5. Meriadoc Brandebok

  Problematisch is dat elk bestuur in feite de afspiegeling vormt van de samenleving. Wie gaat er tegenwoordig nog met plezier naar de bibliotheek? Daar zou ik wel graag een peiling van willen zien, hoewel ik denk dat het leeuwendeel van de ondervraagden de voorkeur geeft aan de telefoon dan wel (spel)computer.

 6. NoDoubt

  Rijp voor de uitzending “Kan niet waar zijn” o.i.d.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.