Weer een klap bij Defensie: barakken door achterstallig onderhoud onbewoonbaar

Het is weer raak bij Defensie: wat ooit onze fiere strijdkrachten waren, bestaat nu uit chaotische wanorde. Dit is niet zozeer de schuld van het Defensiepersoneel, maar wel van jarenlange bezuinigingen. De regering krijgt het voor elkaar om zonder blikken of blozen de problemen bij Defensie met een  beetje pur en kit te repareren. NOS Teletekst meldt dat acht van de tien barakken van kamp Walaardt Sacré problemen hebben, waaronder hygiene en brandonveiligheid.

Daarmee kunnen we ons leger nauwelijks nog strijdkrachten noemen. Eerder veredelde gendarmes, die proberen met de weinige middelen die zij hebben, er het beste van te maken. Ongetwijfeld dat het defensiepersoneel allerminst tevreden is met de wijze waarop Den Haag met hen omgaat. Want laten we wel zijn, deze problemen komen niet uit de lucht vallen. Dat barakken onbewoonbaar zijn vanwege de slechte conditie heeft natuurlijk alles te maken met onderhoud. Onderhoud kost geld en als er bezuinigd wordt, dan kun je een aantal jaren op onderhoud interen. Maar op gegeven moment is de koek op.

Waren de barakken goed onderhouden, dan hadden ze misschien langer meegekund. Wellicht moeten er nu compleet nieuwe worden gebouwd: dat is pas duur!  Misschien komen er wel genderneutrale CO2-neutrale barakken met zonnepanelen en wartempomp! Bij Defensie kan het allemaal, want de Nederlandse regering doet er al ruim 15 jaar alles aan om onze strijdkrachten te saboteren. Saboteren? Jazeker, want als je de lange rij van problemen ziet, en deze tegen het licht houdt van de gemaakte keuzes dan zijn bewindslieden eerder saboteurs dan leiders.

De spreekwoordelijke houtrot, die eerst nog verstopt zat onder een likje verf, wordt nu duidelijk zichtbaar. Zo waren er problemen rondom het inkopen van winterkleding, werden soldaten met baggermateriaal op pad gestuurd, ontstonden gevaarlijke situaties door verouderde wapens en zo voorts. De algehele staat van Defensie is deplorabel, en daar kunnen hardwerkende gedisciplineerde soldaten weinig aan doen. Zij zijn afhankelijk van de bewindslieden en topmensen bij Defensie, zoals Barbara Visser (VVD). En welke keuzes en prioriteiten stelt mevrouw Visser eigenlijk? Nou die wist onlangs een meldpunt op te zetten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Waarom geen vaklieden op het ministerie van Defensie? Militairen of oud-militairen die de kennis en kunde hebben om ons militaire apparaat naar behoren te runnen. Met alle respect, de ambtenaren die er nu zitten hebben er geen kaas van gegeten en de bewindslieden al helemaal niet gezien de staat waarin ons leger verkeerd.

  1. Professor Zonnebloem

   Heeft meer met prioriteiten dan met kunde te maken. Pim Fortuyn was het hier overigens mee eens. Waarom zouden we als klein landje zo belachelijk veel geld pompen in iets dat dat we toch zelden gebruiken en bij voorkeur helemaal niet zouden gebruiken.

   1. struisvogelpolitiek

    Dat er prioriteiten gesteld worden kan ik nog begrijpen, maar extreem bezuinigen op iets wat ons moet verdedigen noem ik absurd. Militair gezien stellen wij al niks meer voor in deze steeds meer onveilig wordende wereld.

   2. cmsuijkerbuijk

    Prioriteiten stellen heeft óók, zelfs álles met vakkundigheid te maken! En bij defensie is gewoonweg voor de voet weg bezuinigd! En waarom wij zo veel (?????) geld pompen in defensie is dus duidelijk een gotspe, want dan zou onze krijgsmacht er anders uit zien. En dan nog dit: Wie vrede wil, moet voorbereid zijn op oorlog. De bondgenoten van vandaag, kunnen de vijanden van morgen zijn wat niet wil zeggen, dat we agressief naar onze buren moeten zijn, maar wél dat we een zodanige krijgsmacht hebben, dat die niet gedegradeerd is tot een “beggars army” zoals zij nu bekend staat. En de politiek heeft zo de mond vol over “dat staat nou eenmaal in een internationaal verdrag” wanneer het Ontwikkelingshulp en overige zieligheidsverdragen betreft. Dan doen we zelfs méér, dan afgesproken, maar op het gebied van defensie telt dat dan opeens weer niet en snijden we niet in defensie-uitgaven. Nee we hakken met de botte bijl, hele stukken ervan af. En we weten wat dát in 1940 heeft betekend!

    1. hans-e-pans

     Het bekende begrip, “Topje van de ijsberg”.

     Over de Fransen zeggen ze “De Franse slag”.

     In Nederland zeggen we “De Hollandietisch”.

 2. Stanly2000

  Waar zijn de pup-tentjes gebleven nu men ze nodig heeft?

 3. Aytas

  Iedere cent naar het leger is er 1 teveel. Weg met de natiestaat.

  1. struisvogelpolitiek

   En de nobelprijs voor dom lullen is voor ….. Aytaaaaassssss. GEFELICITEERD.

  2. cmsuijkerbuijk

   En wat wordt de EU dan uiteindelijk? Ook een soort natiestaat hoor. En wat wil de EU nú al? Een gezamenlijke krijgsmacht!!! En die krijgsmacht, t.b.v de onderdrukking van de bevolking van de natiestaat EU, kan zónder geld? Laat je nakijken!

   1. Ernst Quispel

    Suikerbuik ziet het juist: de EU ontwikkelt zich onvermijdelijk naar een federale staat met een eigen regering, leger en munt.

    Deze ontwikkeling is in zijn belang, maar ik vrees dat hij dat niet ziet.

  3. Adriaan

   @Aytas, wederom ga ik me zorgen om je maken. Je slaakt wartaal uit. Sinds wanneer moeten wij geen leger meer hebben en sinds wanneer zijn wij een ‘natiestaat’?

 4. Ruud562

  Tja, jarenlang wanbeleid door regeringen onder leiding van de oh zo ‘grote staatsman’ Wim Kok, het harrypotterfiguur Balkenende en onze aartsleugenaar en volksverlakker Mark Rutte hebben dus o o k Defensie vleugellam gemaakt!

  Dat heet namelijk vooruitzien en regeren en zeker met nu ruim acht jaar Rutte c.s.
  zijn ook de andere maatschappelijke gevolgen overduidelijk zicht- én voelbaar!

  Ach, als we maar goed liggen in de VN en in Brussel, hé!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.