Het Parool wordt ook wakker: ‘Partijprogramma’s staan vol lege leuzen en holle slogans’

Goh, echt?

Het heeft even geduurd, maar bij het Parool zijn ze ook eindelijk iets van wakker geworden. Het is de Amsterdamse journamalisten namelijk opgevallen dat de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen eigenlijk vol lege leuzen en holle slogans staan.

Het is verkiezingscampagne en je ziet op bruggen en pleinen de vertrouwde aanplakborden, waarop de politieke partijen hun affiches mogen bevestigen. Maar je kunt ze beter niet lezen, want het is een en al nietszeggendheid: lege leuzen, holle slogans en open deuren.

Goh, dat valt de dames en heren in de grachtengordel dus ook eindelijk op. Dat werd tijd.

En dan de uitsmijter:

De verkiezingsleuzen worden steeds meer holle frasen. Daarmee dreigen verkiezingen in toenemende mate aan betekenis te verliezen. En dat is riskant, want ze zijn het feest van de democratie, maar alleen als ze ergens over gaan en de partijen ons duidelijk weten te maken waarover.

Natuurlijk klopt dat allemaal, maar toch moet er nóg iets gezegd worden. Het zijn namelijk niet alleen de leuzen die hol en nietszeggend zijn, maar ook de verkiezingsprogramma’s van de partijen. De PVV krijgt terecht kritiek vanwege het “verkiezingsprogram van een A4-tje,” maar feitelijk is dat niets meer of minder dan een kleine karikatuur van de praktijk van de mainstream partijen. Ook die zeggen eigenlijk niets meer, doen nog minder, en hebben totaal geen uitgewerkte ideeën meer ‘te koop.’ Hier een leus, daar een leus, en klaar. Dat is dan je ‘program.’

Het is tekenend voor de armoede van de Nederlandse politiek. Helaas heeft het er alle schijn van dat vrijwel alle partijen — ik maak hier een uitzondering voor Forum voor Democratie, hoewel ook zij dieper zouden kunnen en moeten graven — het zo wel prima vinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Satty

  ‘ik maak hier een uitzondering voor Forum voor Democratie, hoewel ook zij dieper zouden kunnen en moeten graven’

  Het zou wat toevoegen als je daar onderbouwing zou geven waarom je hen uitzondert. Ik vind juist dat zij onze democratie uithollen, referenda maken het democratisch gehalte niet groter maar zijn een recept voor burgeroorlog. Ook vind ik het schandalig hoe zij de provinciale verkiezingen misbruiken voor landelijk gewin.

  Je hebt pas laten zien dat je best goed kunt schrijven, doe dat vaker zou ik zeggen.

  1. Joop Klepzeikert

   Je vraagt Michael om te onderbouwen, maar onderbouwt zelf ook niet waarom je vind dat FvD ‘onze democratie uithollen’. Zou je dat toe kunnen lichten?
   En dat referenda een ‘recept voor burgeroorlog’ zouden zijn vind ik ook behoorlijk discutabel. Waar zou dat ooit ergens tot een burgeroorlog geleid hebben volgens jou?

   1. Satty

    Het staat er toch. Ze misbruiken provinciale staten verkiezingen.

  2. Vit

   @Satty

   Dat zij een bindend referendum willen is juist waar zij hun naam eer mee aan doen.

   “Ook vind ik het schandalig hoe zij de provinciale verkiezingen misbruiken voor landelijk gewin.”

   Wat is daar precies schandalig aan?

   1. Satty

    Ik geloof niet dat referenda een toevoeging zijn. Directe democratie komt van onderaf en mag niet beïnvloedbaar zijn van bovenaf.

    Het schandalige is dat ze zich alleen maar over landelijke politiek uitspreken, eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ze daarmee geen uitzondering zijn.

    1. Vit

     @Satty

     “Directe democratie komt van onderaf en mag niet beïnvloedbaar zijn van bovenaf.”

     Van onderaf het volk dus, daarom juist wil het FvD een bindend referendum.

     “Het schandalige is dat ze zich alleen maar over landelijke politiek uitspreken, eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ze daarmee geen uitzondering zijn.”

     Het gaat in dit geval ook alleen over de provinciale staten en daar is niets mis mee, een opstap naar de eerste kamer voor het grote gebeuren.

  3. Siemien

   “Ik vind juist dat zij onze democratie uithollen, referenda maken het democratisch gehalte niet groter maar zijn een recept voor burgeroorlog.”

   Leg eens uit dan?

   1. Satty

    De kans dat je met 49, 9 % kiezers blijft zitten die zeer ontevreden is. Vooral als polarisatie zo’n rol speelt als het nu doet. Gebeurd dit te vaak heb je gewoon een probleem, ook bij het Zwitsers model.

    1. TD

     Satty,het Zwitsers model is uitstekend,evenals Het Australische en Canadese model!
     Maar dat heeft verder niet veel te maken met de senaat in Nederland.

    2. Siemien

     Wat betekent het woord “democratie”?

     1. TD

      In Nederland ,niets meer!

  4. DeBruijn

   @ Satty,

   Raar dat in Zwitserland dan nog geen burgeroorlog is geweest de laatste 100 jaar.

   Je leest teveel linkse website, bijvoorbeeld ook van de Frankfurt Schule.

   Als we Cultureel Marxisten moeten geloven is de wereld onderverdeeld in onderdrukten en onderdrukkers. Wie niet succesvol is of een minderheid vormt is per definitie onderdrukt.

   Onzin natuurlijk.

   Referenda zijn goed voor de democratie. Anders was jou en Rien’s lievelings-partj D66 de grootste facistische partij tot kortgeleden.

 2. Joop Klepzeikert

  “Daarmee dreigen verkiezingen in toenemende mate aan betekenis te verliezen.”???
  Verkiezingen HEBBEN al behoorlijk lang geen enkele betekenis meer.
  De gevestigde partijen beloven al decennia dat ze niet meer weg zullen kijken, deze keer eindelijk WEL voor het volk gaan werken, de roverheid kleiner zullen maken, belastingen en premies gaan verlagen en last but not least ‘banen gaan creëren’, wat een roverheid al helemaal niet kan doen, tenzij ze daarmee nutteloze ambtenarenbanen bedoelen.
  Ze doen al decennia exact het tegenovergestelde van wat ze beloven, ongeacht hoe hard de oppositie, als die er al is, roept dat het anders moet en ze eindelijk eens naar het volk moeten luisteren.
  Helemaal bij dit rariteitenkabinet is oppositie helemaal volkomen zinloos. Ze hebben hun regeerakkoord zo gruwelijk dichtgespijkerd dat daar geen speld meer tussen te krijgen is.
  Wat ooit een democratie was noemen ze nu populisme en is verworden tot een lobbycratie, waarin lobbyisten van de elite het beleid bepalen. Politici voeren dat enkel nog uit, zonder zelf na te denken of het volk, wat ze gekozen heeft, te raadplegen.

  1. J.Rademaker

   Eens

 3. HendrikJan

  Verkiezingen in Nederland worden gemanipuleerd.

  De uitslag staat al vast.

  De Bilderberg club staat geen andere keuze’s toe.

  RUTTUP en NEXIT.
  #STEMZEWEG op 20 Maart.

 4. PMG

  Verkiezingen zijn overbodig, het moet niet gekker worden. Het zittende staatskartel houdt angstvallig de democratie buiten de deur.

  Dit valt enkel te breken door massal FVD & PVV te stemmen.

  Er zijn teveel partijen, iedereen heft zo zijn Eigen voorkeur maar wanneer je fanatiek VVD aanhanger bent zit je tegenwoordig aan tafel met linkse lieden die net zoveel inbreng willen hebben en zul je heel veel water bij de wijn moeten doen.

  Daarom: een stem op VVD is links, Rutte heft de draai gemaakt maar draait straks net zo makkelijk terug mocht hem dat beter passen. Deze VVD partij is inhoudsloos geworden, net als D66, hebben hun originaliteit en basisprincipes aan de kant geschoven en waaien met elke wind mee om te kunnen blijven zitten. Opzeggen dat lidmaatschap en kiezen voor verandering, laat de zittende kliek weten dat het u niet langer zint!

 5. HendrikJan

  Kijk het is net het echte leven.

  Rutte zet 1,4 Miljoen eerlijke en oprechte kiezers bij het grof vuil.
  Michael Van Der Galien noemt die 1,4 Miljoen kiezers Nationaal Socialisten.
  En een Linkse en Discriminerende club.

  Wie zet wie nu weg.?
  Waar zit het verschil als dit aanwezig is.?

  RUTTUP en NEXIT.

 6. Florissa

  He ,Buma ook goedemorgen ,en het liefst tot na de verkiezingen tot nooit meer,niks toevoegende partij net als de rest van wat er zit ,Buma is net een dominee ,Rutte ,Klaver ,Jetten links tuig ,stem gewoon Baudet of Geert ,en laat je Geld niet afpakken door die bende in Den Haag ,stem ze weg .

 7. santiago

  Het is zo jammer dat nog steeds heel veel mensen niet in de gaten hebben dat de PVV kapot gemaakt wordt door het FvD. PVV is al jaren bezig de grootste partij van Nederland te worden , want dan kun je in ieder geval wat. Nu Houdt het FvD de PVV weer klein ten faveure van deVVD die weer de grootste blijft. Geert Wilders gaat echt niet samen met charlatan Baudet en waarom zou hij.
  Gewoon PVV stemmen dus.

  1. Vit

   Beide partijen vullen elkaar aan, zij bedoelen hetzelfde alleen brengt het FvD het beschaafder wat meer impact heeft.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nope, ze bedoelen niet hetzelfde, Vit. Kijk maar hoe hun standpunten met betrekking tot de islam uiteenlopen, maar ook het economische programma. Wilders is een nationalistische SP en Baudet mengt D66/VVD in een rechtspopulistisch papje. Het is wel zo dat Baudet ook veel PVV-ers aanspreekt, vanwege zijn afkeer ten opzichte van de “elite”.

    1. Siemien

     Het wordt tijd dat men in Den-Haag gewoon weer eens aan dé Nederlander gaat denken.

     1. Rien Noppen

      Dé Nederlander betreft ‘Das Volk’ en dat is de minderheid die PVV of FvD stemt.

     2. Vit

      A-snugger personeel hou je altijd die het niet doen, maar er zijn er genoeg die het nu wel doen, zelf heb ik er een paar gerekruteerd.

     3. Siemien

      “Dé Nederlander betreft ‘Das Volk’”

      Precies wat ik bedoel dom jochie, dat jij daar een kwalificatie aan geeft zegt héél erg veel over jouw kijk op dé Nederlander..

    2. Vit

     De PVV vind dat islamietjes die zich kunnen gedragen mogen blijven maar wel een immigratiestop, net als het FvD dus. Conclusio minder islam.

     1. Vit

      Herstel islamisering.

     2. Meriadoc Brandebok

      De Partij van de Vrijheid heeft het knotsgekke idee van een koranverbod en hoofddoekjesverbod in de publieke ruimte.
      Forum voor Democratie meent dat er met de islam prettige interpretaties zijn te bedenken.

      Bovendien is Baudet, naar eigen zeggen, geen criticus van de gematigde islam, maar van het islamisme: de politieke en meest radicale vorm. In feite dus één en hetzelfde standpunt als de VVD, hoewel deze iets naar het midden is opgeschoven.

     3. Siemien

      De islam:

      De islam is de enige religie die zijn gelovigen opdracht geeft niet-gelovigen te doden.
      De islam is de enige religie die oproept tot het doden van apostaten.
      De islam is de enige religie die totalitarisme ondersteunt.
      De islam is de enige religie die kindbruiden/pedofilie ondersteunt.
      De islam is de enige religie die zijn volgelingen opdracht geeft mensen te onthoofden.
      De islam is de enige religie die zijn volgelingen opdracht geeft vrouwen te doden door steniging.
      De islam is de enige religie die zijn volgelingen de opdracht geeft vrouwen aan zich te onderwerpen.
      De islam is de enige religie die tegen de vrijheid van meningsuiting is.
      De islam is de enige religie dat geen kritiek verdraagt.
      De islam is de enige religie met een eigen volksrecht. (Islamitische sharia rechtbank)
      De islam is de enige religie waarbij religie in het huwelijk belangrijker is dan liefde.
      Islam is de enige religie waar slachtoffers van verkrachtingen in staat van beschuldiging worden gesteld als zij geen vier mannelijke getuigen kunnen leveren.
      De islam is de enige religie die tegen de democratie is.
      De islam is de enige religie die tegen de universele mensenrechten is.
      De islam is de enige religie die zijn volgelingen oproept tot onverdraagzaamheid naar niet-islamitische godsdiensten.
      De islam is de enige religie waar de twee belangrijkste sekten al 1400 jaar en met tussenpozen een heilige strijd tegen elkaar voeren.
      De islam is de enige religie die zijn eigen voedsel heeft. (Halal en Haram).
      De islam is de enige religie met een eigen islamitische Bank.
      De islam is de enige religie met een eigen gebedsrichting.[Ka’aba]
      De islam is de enige religie die opdracht geeft de baard te laten staan.
      De islam is de enige religie waarvan de aanhangers gruwelijk gewelddadig, gevaarlijk en barbaars zijn.
      De islam is de enige religie die tijdelijke huwelijken toestaat.
      De islam is de enige religie met de opdracht te regeren over de mensheid op aarde.
      De islam is de enige religie die de mensheid in twee groepen verdeeld.
      Islam is de enige religie waarvan volgelingen de Koran lezen om hun onmenselijke daden te rechtvaardigen.
      De islam is de enige religie dat slavernij toestaat.
      Islam is de enige verkeerd begrepen religie op aarde met fatale gevolgen.

    3. Satty

     Wilders is een nationaistische sp. Wat is de sp dan? Het zou misschien verstandig zijn om de 2 verkiezingsprogramma’s en stem gedrag naast elkaar te leggen. Pvv is een nationaistische vvd.

     1. Vit

      Vroegah was ik SP’er maar met de komst van het FvD ben ik daar geheel van afgestapt.

     2. TD

      Zonder de Untermensch doctrine en haat tegen Slavische volkeren,Joden,Aziaten,homo’s is er niets mis met Nationalsozialismus!

     3. Siemien

      Wilders en de PVV willen meer Nederland, wat is daar mis mee Satty?
      of gooi je dit gelijk weer fascisme, populisme etc etc..

     4. DeBruijn

      @ Satty SP komt voort uit het Maoïstische gedachtegoed.

 8. Rien Noppen

  “ik maak hier een uitzondering voor Forum voor Democratie”

  Uiteraard. Dit is niet voor niets de FvD-bode.

  🙂

 9. FJ

  Dit krijg je als 80 % van onze politici ex-ambtenaren zijn. Nooit enige fantasie gehad, altijd voor zekerheid gekozen. Onze democratie is al jaren naar de kloten.

  Als je geen gericht doelen hebt over nieuw beleid, moet je wel frazen uitbraken die kant nog wal raken.

 10. biggeorge

  genaaid door de politiek?? dat hadden we nog niet door…………..

 11. DeBruijn

  De hele samenleving wordt oppervlakkiger, dus politiek ook. Het is onze eigen schuld, we zijn onze identiteit kwijt, onze visie, de zin voor ons bestaan. Daarin plaats zoeken we allemaal oppervlakkig vermaakt met Facebook, Instagram, Tv en de slechtste muziek die ooit gemaakt is. (al kun je het nog muziek noemen)

  We zijn verzadigd en decadent geworden, net zoals elke grote beschaving lijken we aan het eind gekomen. Het nihilisme lijkt hoogtij te vieren en we kunnen alleen nog maar in wij – zij denken. Maar waar staan we nog voor in Nederland? Wat willen we met zijn allen? Steeds meer burenruzies, steeds meer mensen aan de antidepressiva’s, steeds meer kinderen met psychische problemen, steeds meer gebroken huwelijken.

  We krijgen wat we verdienen.

  Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wil jij niet verrot gescholden worden, doe het dan zelf ook niet. Wil je niet invalide zijn, ga dan niet op de gehandicaptenparkeerplek staan, wil je niet uit je slaap gehouden worden door de buren, zet die muziek dan zelf ook zacht, enzovoorts, enzovoorts.

 12. Lugar

  De keuze is makkelijk.

  Reken af met Rutte, stem Forum voor Democratie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.