Jihadistische terreur in Mali laait op! Twee dorpen uitgemoord, inclusief kinderen en zwangere vrouwen!

Geen categoriemrt 24 2019, 10:00
Mali is nog steeds het strijdtoneel van diverse groeperingen. Het was een tijdje stil over het conflictgebied maar de terreur laait nu weer flink op! Meer dan honderd doden, inclusief zwangere vrouwen en kinderen! Dat meldt de NRC.
Gewapende strijders omsingelden zaterdag twee dorpen in Mali. Duidelijk is dat er minimaal 115 mensen zijn omgekomen en dat dit een conservatieve schatting is. De aanval behoort tot de dodelijkste sinds lange tijd.
De exacte motieven zijn nog onduidelijk maar alles wijst op etnisch en jihadistisch gemotiveerd geweld. De daders zouden een nomadisch islamitisch volk zijn, de zogenaamde 'Fulani'. Vanuit persbureaus komt informatie dat jihadistische groeperingen met connecties naar IS en Al-Qaida stammen tegen elkaar op zetten in het land.
Als dit inderdaad het geval is, maakt het de situatie een heel stuk complexer. Dit betekent namelijk dat deze terreurorganisaties op eenzelfde manier oorlog zijn gaan voeren als hoe diverse (westerse) landen dit tegenwoordig doen: proxy-oorlog. Deze stijl van oorlogvoeren vanuit staatloze organisaties als IS en Al-Qaida maakt het lastiger om in te grijpen. Conflicten tussen stammen en door terreurorganisaties georganiseerd geweld worden hierdoor namelijk haast niet te onderscheiden.
Niet alleen wat betreft internationale diplomatie word het zo lastiger om te kunnen onderbouwen waarom je als staat zou moeten interveniëren, ook al krijg je daarvoor steun, dan nog weet je niet wie de vijand, dader of de onschuldigen zijn. Welke overheid wil daar op den duur z'n handen nog aan branden, wanneer elk conflict een klein Afghanistan zou kunnen zijn?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten