Marianne Thieme (PvdD) wil steun van Forum zien te krijgen voor dieren, milieu en natuur

Een uitgestrekte hand uit onverwachte hoek, zullen we maar zeggen. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, wil Forum voor Democratie ‘bijsturen’ en ‘aanjagen’ om politieke keuzes richting dier, natuur en milieu te gaan maken. Dat meldt het AD.

Waar partijen als D66 en GroenLinks vooral de handen in de zakken houden en bij voorbaat enige samenwerking met FVD al uitsluiten, pakt Thieme het toch anders aan. Zij stelt het belang van haar eigen idealen en haar partij duidelijk voorop en ziet kansen!

Dat de Partij voor de Dieren ook zo’n links clubje is, hoeft niet onder stoelen of banken te worden geschoven. Het is daarom des te interessanter dat ze wijzen naar Paul Cliteur, een conservatieve man, ooit lijstduwer voor PvdD en komt nu namens Forum in de Eerste Kamer.

Thieme is natuurlijk ook niet achterlijk en weet heus wel dat met deze handreiking er uiteindelijk wat tegenover zal moeten staan, maar het is een mooie eerste zet. Ze presenteert het weliswaar als het willen doen van pogingen om Forum te beïnvloeden, toch hebben ze daar ook gewoon duidelijk een eigen agenda. Als ze haar achterban dus al zo ver krijgt om voorzichtig wat richting Forum op te schuiven, dan zal er flink wat discussie binnen haar partij moeten plaatsvinden over hoe ver ze bereid zijn om met Forum mee te werken zodat ook hun eigen idealen gerealiseerd worden.

Wat je ook van haar of haar partij vindt (eerlijk is eerlijk, ik ben ook geen fan), het getuigt van heel wat meer democratisch besef en lef dan partijen als GroenLinks en D66 op het moment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Rien Noppen

  Thieme heeft een goed punt. Cliteur beweerde eerder: “‘Veelgehoord argument, vooral bij de VVD is: als je de bio-industrie hier verbiedt, gaan die fokkerijen naar het buitenland en daar is het nog veel erger. Dan kunnen we het beter hier doen. Dan zeg ik: er is ook kinderarbeid in het buitenland. Gaan we dat hier ook doen? Sommige dingen zijn gewoon verkeerd. Het zijn heel grote, moeizame processen, maar we moeten er toch maar mee beginnen.
  We maken allemaal vuile handen – ik ook. Ik ben geen pilaarheilige. Ik eet zelfs af en toe vlees. Maar je hoeft geen pilaarheilige te worden om er toch over na te denken en zo verstandig en moreel verantwoord mogelijk te interveniëren in de wereld’.”

  Thieme zal dus, als Cliteur trouw blijft aan hetgeen hij eerder heeft beweerd, in hem een bondgenoot in de noodzakelijke strijd tegen de bio-industrie zien.

  1. DeBruijn

   @ Rien

   Worst het niet eens tijd dat we meer voor het vlees, zuivel, groente, fruit en koffie gaan betalen, dan hoeven de boeren niet op deze manier te werken.

   Het is bijzonder om te zien dat de massaproductie en schaalvergroting gelijk oploopt met de komst van supermarkten. Des te groter de bedrijven, des te meer macht en je ziet dat de supermarkt boeren en tuinders al jaren in een houtgreep houdt.

   Dat gezegd hebbende, wij staan nog steeds in de top qua dierenwelzijn in de wereld, dat moeten we niet vergeten.

   1. DeBruijn

    Worst moet natuurlijk wordt zijn.

    1. Fortiori

     “worst” klinkt best wel aardig in dit bio verhaal waarmee uw reactie geheel correct is weergegeven.

     1. Zomaar73

      🙂

   2. Rien Noppen

    Ja, DeBruijn, dat is de kern van het probleem. Vlees, eieren en zuivel zijn krankzinnig goedkoop. Het is voor die prijzen onmogelijk een beetje verantwoord dieren te houden.

   3. koeiepoep

    Kunnen ze samen gaan beginnen die 70 miljoen kilo plofkip uit Oekraïne tegen te gaan houden.

 2. Nuts

  Mooi, Nu nog de SP wakker worden en de handrijking geven en het partijkartel/ DeepState heeft een echte oppositie.

 3. Jumping

  Een knap vrouwtje, maar van een mooi bord kan je niet eten.
  Zij heeft teveel Links gereden, dus ff wat aanpassen dan komt zij er wel.

  En natuurlijk is Baudet een ideale partner.
  Maar eerst op weg naar het afschaffen van de EU in deze vorm.

 4. Rud56

  Uit deze handreiking zou politiek gezien wel eens iets heel moois uit voort kunnen komen, voor zowel dier, producent als klant.

 5. Piet51

  “Het getuigt van heel wat meer democratisch besef en lef dan partijen als GroenLinks en D66 op het moment.”
  Zou kunnen, maar denk eerder aan eigen- en/of partijbelang, waar ik overigens geen enkel bezwaar tegen heb. Maar ik vermoed bij PvdD een eigen diervriendelijke agenda die met hulp van FvD, met ideële medestander Cliteur, meer kans van slagen krijgt. V.w.b. democratisch besef en lef sla ik Thieme niet hoger aan dan collega-partijen zoals GL en D66. Je moet als politieke partij altijd proberen een meerderheid voor je belangrijkste idealen te halen. Kan dat met de ene niet, dan probeer je het met de ander, zonder je principes tekort te doen.

  1. DeBruijn

   @ Piet51

   Dat is democratie, maar dat mis ik nu wel bij een deel van de partijen. Ik hou er niet van als mensen andere bij voorbaat al uitsluiten, terwijl er niet eens overleg geweest is. Als het andersom zou gebeuren, dan zou er ook commentaar komen.

   Er zijn enkele gevallen dat ik partijen uit zou sluiten, zelfs als zij iets goeds proberen te doen. Maar dan hebben we het over een echte fascistische- of nazipartij.

   1. Piet51

    @DeBruijn
    Maar leiders als Wilders en Baudet sluiten zelf met hun forse en uiterst negatieve kwalificaties andere partijen toch voor de verkiezingen al uit. Als Baudet Rutte een economische onbenul noemt, kun je daarna toch niet gewoon samenwerken? Want Rutte weet dan, dat er iemand tegenover hem zit, die hem ongeschikt vindt. Als Wilders het parlement een nep-parlement vindt, dat mag hij vinden, maar dan kan een partij uit datzelfde parlement toch niet zo maar samenwerken? Als Baudet laat weten, dat debatten in het parlement alleen maar “voor de Bühne” zijn, neem je je collega’s toch niet serieus? Als Baudet al bij het begin van een bijeenkomst, waar ook Rosenmöller aan deelnam, iedereen in de zaal, inclusief Rosenmöller op een heel denigrerende manier te kijk zet, kun je toch niet met doen alsof er niets aan de hand is. Het lijkt mij, dat er eerst wat toelichting moet komen van Baudet, en desnoods ook Wilders, om wat glad te poetsen.
    Thieme vergeet even die opmerkingen van Baudet naar zijn collega’s en dat siert haar. Andere diskwalificaties heeft ze niet zoveel gehad, hoogstens wat indirecte over haat focus op dieren. Ze is er in ieder geval niet direct van beschuldigd de oorzaak te zijn van alle vermeende ellende in Nederland. De grote partijen en vooral hun leiders wel en zelfs met naam en toenaam vermeld. Beleid afkeuren is prima, maar op de persoon spelen krijg je altijd versterkt terug. Het mooiste voorbeeld is inmiddels Wilders.

    1. Gekko

     Piet51, weet je wie er ook heel goed zijn in spelen op de persoon? 17 jaar geleden noemde Paul Rosenmöller zijn politieke opponent Pim Fortuijn openlijk een nazi. (Anderen deden dat ook, maar goed die zijn niet meer politiek actief zoals Melkert, Van Dam of inmiddels overleden, zoals Dijkstal). Deze GroenLinkser kun je niet denigrerend genoeg aanpakken. Het is eigenlijk een grof schandaal dat Rosenmöller nu op nr. 1 staat bij de EK-lijst van GroenLinks.

     En dan had je ook D66-man Thom de Graaf. Die liep opzichtig met het dagboek van Anne Frank te zwaaien toen het over Pim Fortuijn ging. Dit stuk uitschot is nu godbetert zelf vicevoorzitter van de Raad van State. Toch heeft De Graaf nooit iets glad gepoetst, weet je.

     1. Piet51

      Pim Fortuyn was een zakelijke relatie van mij en zo hoorde ik nog wel eens wat. Het kwam hem niet ongelegen, dat sommigen zich nogal kras uitdrukten. Dat deed hij (daarom) zelf ook graag.

      Nazi-vergelijkingen zijn nooit slim en bijna nooit terecht. Maar als ik me goed herinner werd Fortuyn niet een nazi genoemd, maar werden wel enkele van zijn ideeën aan het nazisme gekoppeld. Bijvoorbeeld het willen schrappen van artikel 1 uit de Grondwet. Maar ook dat zijn dan toch geen slimme opmerkingen en kun je je afkeer ook op een andere manier uitdrukken.

      En in datzelfde kader koppelde De Graaf het achterhuis, waar Anne Frank ondergedoken zat, aan de te verwachten behoefte aan onderduiken als Fortuyns plannen (schrappen van art. 1 vd. Grondwet) werkelijkheid zouden worden. Ook een misplaatste beeldspraak en sterk af te keuren, maar toch anders dan zwaaien met het Achterhuis.

      Ik hou het erop, dat toen de normen aan beide zijden langzaam vervaagden. Zoiets dreigt nu weer.

 6. Gekko

  De Partij voor de Dieren is een eng sektarisch clubje. Partijcongressen worden nog altijd achter gesloten deuren gehouden, media zijn niet welkom. Thieme voert een soort van schrikbewind. Ze kan nauwelijks door 1 deur met nr. 2, Ouwehand.

  Thieme is verder zo doortrapt als wat. Ze nam 4 maanden zogenaamd ziekteverlof, maar schreef in die tijd wel een boek en maakte een film. Allemaal betaald door de belastingbetaler. Het is gewoon een vals kreng.

  Laat het FvD, dat toch transparantie en openheid in het vaandel voert, zich niet met deze dierenzeloten inlaten.

  1. Fortiori

   Thieme is wat astrant, met dierenwelzijn en milieu aspecten kan je niet de hand lichten. En dan nog de partij lijden. Ook Kajsa Ollongren heeft zo’n karaktertrek. Een bekwaam minister !

 7. marco1

  Ik ben ook geen fan maar om met de woorden van mijn moeder te spreken: “het is niet verkeerd dat er ook een partij is die zich bekommerd over het dieren welzijn.”

 8. Ben Dover

  PvdD,,,,wanneer gaan ze ze eens inzetten om het Halal slachten te verbieden, ik blijf het vreemd vinden dat ze daar nog steeds niets aan hebben gedaan de afgelopen jaren!

 9. Pasta

  Tav Gekko,

  Het boek en de film waren beide klaar voor het ziekteverlof.
  MT hoeft je vriendin niet te zijn, maar is wel een van de weinige kamerleden die heel standvastig hun standpunten vasthouden, In tegenstelling tot velen die met elke wind meebuigen.
  Zelf ben ik lid van FvD alswel PvdD. Fvd is broodnodig om de huidige situatie op de schop te nemen; PvdD omdat ze ook heel mooie ideeen hebben.
  Zowel voor FvD als PvdD geldt dat ik niet elk standpunt onderstreep, maar een samenwerking (of tenminste poging) zou ik toejuichen.

  Overigens ben ik benieuwd of op dit forum ik weer voor gek wordt versleten dat ik beide partijen steun. Dat gebeurde al eens eerder.
  Bedenk dat dat dan meer zegt over de schrijver als over mij.

  1. marco1

   Het is wel een beetje gek dat je beide partijen steunt.

 10. fusilier

  Pulsvissen mag niet, maar jaarlijks worden er tienduizenden dolfijnen langs de Franse westkust gewoon als bijvangst afgeslacht en verminkt en terug geworpen in zee. Ook de E.U werkt daar aan mee ,samen met de Franse staat.

  1. Dik

   Je bedoelt Nexit, ja wie kan daar nou tegen zijn?

 11. Veteraan

  Geen slechte keuze voor het begin van een nieuwe coalitie.
  PvdD heb ik ook wel eens op gestemd, er moet tenslotte iemand voor ze opkomen.
  En er is nog een hoop te verbeteren.
  Zou alleen een stuk sneller gaan met een Nexit.

 12. JohanD

  Alles huisdieren afschaffen, zeer milieu onvriendelijk al die vleesetende dieren. Maneges sluiten, dat gezeul met die dieren in die grote auto’s allemaal voor een rondje rijden op zo een beest, dat vinden ze niet leuk. En ga als laatste maar naar de boeren kijken die zorgen dat wij tenminste te eten hebben.

 13. Chris Schoneveld

  Ik zie die samenwerking wel zitten als PvD het Forum steunt in het verbannen van 1) vogeldodende windmolens en 2) landelijke milieu verpestende zonneparken en 3) het propageren van subsidies voor de ontwikkeling van thoriumreactoren.

 14. nienke

  Stemde eerst op de dieren partij maar ik vind dat zij meer over GROEN praten dan over de dieren tegenwoordig.
  Groen, milieu,, en voeding, de dieren in de bio industrie vind ik belangrijker om daar voor te knokken dan al dat gezwam over groen.
  Halal slachten wat verboden is in ons land daar hoor je ze ook niet meer over!!!!!
  Begrijp dat het van twee kanten komt maar zij is op dit ogenblik alleen bezig met dat verdomde milieu terwijl de dieren een verdomd rot leven lijden en dat was toch de bedoeling om het op te lossen voor de dieren, de DIERENPARTIJ.

  1. eenling

   Halal slachten verboden…oh ja? Ga jezelf eerst eens beter informeren voor je hier onzin gaat verkondigen.

 15. Joop Klepzeikert

  Marianne kan beter steun vragen voor dat domme hoofd van haar. Dat hangt altijd scheef, op elke foto die ik van haar zie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.