Nederlandse keepers moeten anders leren duiken volgens onderzoek

Keeper zijn is een vak apart. Naast een hoop lef en incasseringsvermogen, komt er een geheel andere techniek bij kijken dan bij veldspelers. Nederland heeft verschillende uitstekende doelmannen voortgebracht, die echt bij de beste van de wereld hoorden in hun tijd. Denk alleen maar al aan Edwin van der Sar, Hans van Breukelen en Jan van Beveren. Toch wijst onderzoek van Ajax en de Vrije Universiteit uit dat de Nederlandse keepers van vandaag niet de beste techniek gebruiken om naar een bal toe te duiken. Wat moet er anders om aan te kunnen sluiten bij de huidige wereldtop?

Schaatsbeweging voor een snellere duik 

Vooral waar de keepers van de Nederlandse school een schot van dichtbij krijgen te verwerken, is er ruimte voor betering volgens de onderzoekers. Wat Nederlandse keepers momenteel vooral doen, is met hun voeten op schouderbreedte gaan staan en duiken vanuit die startpositie. Dit zou echter voor veel keepers niet de optimale methode zijn. Veel breder gaan staan met de voeten dan schouderbreedte zou gunstiger zijn. Er is altijd gedacht dat het been aan de kant waar je naartoe gaat duiken de meeste kracht moet zetten om een duik naar de bal te kunnen maken. Uit het onderzoek blijkt echter dat het andere been veel meer kracht opzij kan leveren. Vooral met ballen die laag komen is het gunstig dat dit been je volledig in zijwaartse richting kan duwen. Daarvoor moet in de startpositie het been schuiner geplaatst worden, zoals een schaatser dat doet wanneer deze door de bocht gaat.

Optimaliseren door training

Met een verandering van duikmethode komt ook een noodzakelijke verandering van trainingsmethode. Dat andere been moet goed getraind worden om met maximale snelheid naar de bal toe te kunnen duiken. Een tweetal oefenen kan helpen om de juiste spierkracht in dit been te bereiken. De eerste is de zijwaartse push-up. Dat is een behoorlijke zware oefening, waarbij je slechts op één arm steunt. Je hebt er onder andere de spierkracht in je onderbeen voor nodig om omhoog te komen. In deze video wordt de oefening voorgedaan. De tweede oefening die van pas komt is de side lunge. Hierbij imiteer je in feite de schaatsbeweging door je ene been ver naar buiten te zetten, terwijl je het andere been buigt. Voor instructies kun je deze video bekijken.

Een andere gewoonte aanleren

Een gewoonte veranderen is voor iedereen lastig, dat geldt dus ook voor keepers. Wanneer er een bal op je afkomt reageer je in een split second, waarbij je terugvalt op dat wat je gewend bent. De ervaring van de onderzoekers is echter dat keepers die de aangepaste methode uitproberen al snel ondervinden dat ze hierdoor sneller bij de bal kunnen komen. Dat succes zal ervoor zorgen dat de doelman het ook snel zal willen aanleren en er dus goed op gaat letten.

Penaltykiller worden

Eén onderdeel van het spel waar je als keeper je kansen om de bal tegen te houden echt verbetert door je de aangepaste methode aan te leren, zijn penalty’s. Nu heb je twee opties: je kiest een hoek en springt op tijd, met de kans de bal te stoppen als deze inderdaad daar heen gaat waar jij het gegokt hebt. Wordt de bal erg hard ingeschoten, dan heb je alsnog de kans te laat te zijn. De andere optie is wachten tot de penalty genomen wordt, en dan op basis daarvan duiken naar de hoek waar de bal daadwerkelijk naartoe gaat. Het risico is hierbij groot dat je niet op tijd bij de bal bent. In beide gevallen kun je veel voordeel hebben bij een krachtigere afzet die een snellere duik oplevert. Wordt je echt snel, dan kun je dus zelfs door te wachten tot de penalty genomen worden een goed genomen penalty stoppen.

De juiste materialen

Alle reden dus om te gaan werken aan je techniek. Natuurlijk is dat slechts één factor die meehelpt je prestaties verbeteren. Het juiste keepersmateriaal is evengoed belangrijk. Het kan bijvoorbeeld dat de juiste keepershandschoenen van Nike jouw als gegoten zitten en je zelfvertrouwen in de goal een boost geven. Moet je je nieuw aangeleerde snelle duik op kunstgras gaan uitvoeren, wees dan niet koppig en zorg dat je kunstgras voetbalschoenen paraat hebt, zodat je tot de allerbeste afzet kunt komen voor een supersnelle duik.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. HendrikJan

    Er is een uitdrukking voor, schoenmaker blijf bij je leest.

  2. Politiek Profeet

    Nederlandse kiezers moeten anders stemmen volgens mijn onderzoek.

  3. Appelsientje

    Dat is nog eens nuttige informatie, helaas 30 jaar te laat voor mij om in de praktijk te brengen als ex-keeper

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.