Opkomst verkiezingen: tot nu toe 26% landelijk, in Amsterdam slechts 10%!

Daar is het stembureau! Bron: Flickr / DennisM2
Foto: Daar is het stembureau! Bron: Flickr / DennisM2

De opkomst voor de de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen is vooralsnog niet al te hoog. Op dit moment van schrijven heeft ongeveer 26% van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, zo suggereert een peiling door Ipsos. Het is de verwachting dat kiezers vanavond nog hun stem gaan uitbrengen. 

Update: zoals voorspeld zijn veel Amsterdammers na het avondeten alsnog gaan stemmen. Opkomst is nu rond de 24% in de hoofdstad!

In Nijmegen ligt de teller nu hoger (35%) dan bij de vorige verkiezingen in 2015 (24%) en ook in Groningen wordt er flink gestemd en heeft meer dan 38% een stem uitgebracht. In Amsterdam is de opkomst vooralsnog dramatisch. Zo rond de  ~10% meldt het Parool.

In 2015 was de opkomst in de hoofdstad ongeveer gelijk op dit tijdstip en dus kiezers gaan waarschijnlijk later deze avond nog stemmen. Waarom kiezers in Amsterdam zo laat stemmen weten we niet. Wellicht dat links Amsterdam een dagje uitslaapt.

In de gemeente Rotterdam volgen de kiezers het landelijke gemiddelde en heeft 26% gestemd. In Utrecht is de opkomst flink hoger dan het landelijke gemiddelde en heeft meer dan 35% van de kiezers een stem uitgebracht. In Zeeland zijn minder stemmen uitgebracht dan de bedoeling was. Zo heeft een postcode de stembiljetten van kiezers vergeten af te leveren en wachten de kiezers op een oplossing.

De opkomst is een belangrijke variabele in de uitslag van de verkiezingen. Zeker bij de niet-landelijke verkiezingen gooien lage opkomstcijfers roet in het eten van de nieuwe partijen zoals Forum voor Democratie en DENK. Die zijn namelijk gebaat bij een hoge opkomst met meer ‘zwevende kiezers’. Deze partijen hebben namelijk nog niet zoveel ‘vaste kiezers’.

Als de opkomst vanavond niet significant verbetert betekent dit mogelijk dat de VVD meer zetels gaat pakken dan verwacht. Maar zo ver is het nog niet. Na 17.00 uur vindt het echte stemgeweld pas plaats. Het is dan ook de verwachting dat de opkomst verder zal stijgen.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  DDS site werkt k*t met dt.
  Mag zeker niets kosten.

 2.   

  Wij hadden een wachtrij, ongebruikelijk in ons district.

  #stemzeweg

  1.   

   Tja al die bejaarden, het is wat.

   1.   

    Wat is vrijheid van meningsuiting toch een mooi iets.

  2.   

   Ongetwijfeld gaat mijn partij hoge ogen gooien, ben dan ook lekker actie geweest.

   Stem Forum voor Democratie, het kan nog!

   #stemzeweg

 3.   

  Ja, al die handophouders in Amsterdam liggen minstens tot 13h00 op hun nest!

  1.   

   Blijft een net zo raar volkje daar in Amsterdam als op Urk. Zo dat mag gezegd worden..

 4.   

  Ik heb gestemd

  1.   

   gefeliciteerd, ik ook, wel op de goeie gelukkig!

 5.   

  Mooi zo, weer voor 5 jaar ervanaf. Wie dan leeft wie dan zorgt. Ik heb m’ n schaapjes op het droge dank zij al dat gedoe om de Brexit.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!