Over klimaatdrammers, -sceptici en -ontkenners en de veel genuanceerdere burger

NRC deed onderzoek in 20 gemeenten bij zo’n 300 burgers. Jong, oud, arm, rijk en uit alle windstreken. Met interviews hield de krant de vinger aan de pols van wat ‘de burger’ nou écht vindt van heel het beleidsthema en de discussie eromheen.

De rode draad door heel het artikel is dat mensen een stuk genuanceerder zijn dan de politieke partijen doen lijken. Zekerheid over de oorzaak van klimaatverandering is er niet. Een elektrische auto wordt door de een niet aangeschaft want ‘minimale impact’ en de ander vraagt zich af of de mens überhaupt wel invloed heeft maar heeft wel zonnepanelen op het dak liggen.

Men maakt zich volgens diverse onderzoeken wel degelijk zorgen over het klimaat maar de bereidheid om hier iets aan te doen is minimaal te noemen. Het lijkt er sterk op dat mensen het idee hebben dat voorgestelde maatregelen niet effectief en te duur zijn of te veel worden opgehemeld. Er is voor veel mensen ook nog méér dan alleen het klimaat.

Dat veel mensen (90%) toch iets aan duurzaamheid lijkt te doen, komt meer door het directe voordeel die ze er zelf van ondervinden of door met minimale inzet een ander het niet moeilijker te willen maken. Er zijn er maar weinig die echt menen met hun milieuvriendelijke maatregelen bij te dragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. De voornaamste reden lijkt kostenbesparing te zijn. Ook wel eens fijn om even te zien dat niet iedereen aan die hysterie meedoet, of het nou om voor- of tegenstanders van het beleid gaat.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Satty

  Dus eigenlijk klopt er van het gedram van ‘rechts’ ook hier weer niks. Die indoctrinatie valt wel mee. Kunnen mensen toch zelfstandig denken? Dom ‘rechts ‘ zou eens moeten gaan inzien dat ze alleen maar polariseren en baudet aan de macht helpen. Nou weet ik dat een aantal mensen hier graag een soort van dictatuur willen maar ik denk het overgrote deel van de mensen niet.

  1. Toverkol

   Misschien heeft “dom rechts” geen zin meer om te betalen voor de belachelijke ambities van “lui links”, wanneer ze gewoon aan het werk gaan hebben ze minder tijd om zich bezig te houden met allerlei kolder !

   1. Toverkol

    Oh ja, en dat is voor iedereen beter !

   2. Satty

    Onzin ze willen rekeningen doorschuiven naar volgende generaties. Daar ben ik als jongere helemaal klaar mee. Ik heb mijn twijfels bij veel maatregelen omtrent klimaat, niet aangaande vervuiling en de kosten om vervuiling tegen te gaan moeten gedeeld worden.

    1. lIN-T

     Ga in Afrika zeiken mens, daar planten ze zich als gekken voort en overbevolking is het slechtste voor het klimaat wat er bestaat.

    2. sonar

     Als er klaar mee bent Sally ,kan je vrijwillig van deze wereld weggaan.

 2. Toverkol

  Klimaat kolder, het hele klimaat verhaal wordt netjes, mooi en hip ingepakt door een propaganda verhaal.
  Op deze wijze kunnen ze straks onze pensioen centjes investeren in knullige niet werkende klimaat troep.
  Wouter Bos voorop !
  Dieven zooi !
  Dat mensen nou ZO dom zijn, onbegrijpelijk….

 3. Tante Sidonia

  De dans van religie “Climate Express” : regendans. Zie foto.

 4. Zomaar73

  Te gek voor woorden dat mensen die een elektrische Tesla of Jaguar kopen voor 100.000 euro daar subsidie op krijgen. Ik ken mensen die kopen de auto nu omdat hij lekker goedkoop is en nergens andersom. En een aantal anderen wil vooral laten zien dat zij een elektrische auto rijden, staat interessant.

  Weet je hoeveel ton CO2 het kost om die accu’s te maken? Stond pas in de krant. Elektrische auto’s zijn veel slechter voor het milieu dan ze ons doen willen geloven. Hebben het nog niet eens over het verwerken van de accu’s als ze versleten zijn.

  1. Rien Noppen

   Om die reden betwijfel ik het nut van subsidiëring van elektrische auto’s. Over een paar jaar zijn elektrische auto’s goedkoper dan de vervuilende brandstofauto’s en kopen mensen die auto’s vanwege hun rendement.
   De lagere inkomensgroepen kunnen dan de goedkope tweedehands brandstofauto’s afrijden.

   1. Zomaar73

    We moeten minderen met zijn allen, dat zet zoden aan de dijk. Mijn buurman pakt voor 500 meter de auto, weegt 60 kg te zwaar voor zijn lengte, heeft suiker en is al gedotterd. Als hij de fiets pakt, dan is dat beter voor het milieu en voor zijn gezondheid. Toch denkt hij er niet over.

    We zijn lui en decadent en denken na ons de zondvloed. Ik zie ook dat mensen het helemaal niet erg vinden als het een paar graden warmer wordt in Nederland. Velen vinden het zelfs prima, lekker warm. Waarschijnlijk zijn we gewoon te laat met zijn allen omdat we egoïstisch en kortzichtig zijn.

    1. Rien Noppen

     Driekwart van de Nederlanders geeft aan bezorgd te zijn over het klimaat en maatregelen van de Overheid te verwachten maar zijn niet bereid hun gedrag er ook fundamenteel door te wijzigen.

     Om die reden zullen we veel meer economische prikkels moeten aanbrengen om gedragsverandering te bevorderen. Rekeningrijden, het duurder maken van fossiele brandstoffen en het subsidiëren van warmtepompen lijkt me wel het minste. Voor elektrische auto’s en zonnepanelen is die prikkel nu al voldoende aanwezig.

     1. Siemien

      Logisch want dit wordt geïndoctrineerd door de linkse kliek waarbij natuurlijk de publieke omroep een grote rol speelt..

      Wat je nu ziet is een kentering en dat is dat mensen zich er steeds meer gaan verdiepen en tot de conclusie komen dat er eigenlijk helemaal niet zoveel aan de hand is en doorkrijgen dat dit het nieuwe melkkoetje wordt..

     2. Vliegenvanger

      Heel dat klimaatakkoord is een grote bedrog akkoord.
      Zonnepanelen komen uit China en Japan, die lachen zich een breuk. Die verdienen er veel mee. Als je zonnepanelen hebt moet je je inschrijven bij de kvk. Want overtollige stroom lever je aan het energiebedrijf, dus ben je leverancier geworden. Kassa voor Rutte btw. Die lacht zich in het rond. Heel dat klimaatakkoord is gewoon gedoemd om niet te slagen. Als grote landen die niet meedoen, maar gewoon blijven vervuilen is het geld naar de zee dragen. En daar is dit kabinet goed in. Onze belastingcenten verkwisten in lulkoek verhalen.

     3. Rien Noppen

      “ Als je zonnepanelen hebt moet je je inschrijven bij de kvk”

      Dit is onzin, Vliegenvanger.

     4. goedisfout

      Opvallend dat niemand het meer heeft over het milieu maar dat daar veel meer eer mee is te behalen dan dat klimaatgeblaat.

   2. Vliegenvanger

    Slimpie, ze willen juist van die benzine en diesel auto’s af. Jij wilt dat de minder bedeelde er mee gaan rijden.
    Dit is nou net wat dat voorman Buma ook zei in WNL op zondag.
    Ondoordacht klimaat geklets, en dat is nog netjes uitgedrukt.

    1. Rien Noppen

     Vliegenvanger, voor de klimaattransitie is 30 jaar uitgetrokken. Niemand beweert dat we alle vervuilende auto’s moeten vernietigen. Ze worden nu ook nog op grote schaal geproduceerd.

     Het is dit soort leugenachtige hysterie waarmee veel mensen bang worden gemaakt en het draagvlak voor de noodzakelijke transitie wordt ondermijnd.

     Het ligt voor de hand dat de brandstofauto’s de komende jaren in rap tempo goedkoper worden en ze ook zullen worden afgereden. Het ligt voor de hand dat dit vooral zal gebeuren door mensen die minder geld willen of kunnen besteden aan een auto.

 5. Rosasolis

  We moeten niet hysterisch worden wegens de klimaat verandering, maar wij moeten de milieu problemen niet gaan negeren en doen alsof ze niet bestaan. Een interessante artikel in Trouw, ( van de zaterdag bijdrage over het dagelijkse leven). Het ging over duurzaamheid, en doe-het-zelf mode; met vele brieven van lezers die goede tips geven.
  Het bekende Nederlandse blad voor thuisgemaakte mode is nu 50 jaar oud. Ik heb vaak dit blad met uitstekende patronen gekocht, om mij eigen kleding te makken. Nooit was ik teleurgesteld. Ik heb ook altijd mijn eigen concert jurken gemaakt. En ik werk ook dagelijks aan het maken van quilts. Maar mooie katoen stoffen worden steeds duurder. Niet alleen voor de handgemaakte quilts maar ook voor kleding.
  En daarom worden goede kleding in de winkels of bij internet steeds duurder.
  Ik gebruik nooit goedkope polyester stoffen, die niet duurzaam zijn…maar alleen goedkoop. Dit spul zal heel snel verslijten, en gedurende hete zomers is polyester niet te dragen, omdat het niet natuurlijk is. Mijn tip voor vrouwen en tiener meisjes: maak je eigen kleding, en zal je veel geld besparen. Ieder stad en dorp heeft een stofwinkel.
  En je kan op de markt altijd een stofwinkel kopen; koop alleen 100% katoen voor de komende warme zomer dagen. Knip magazine geeft prima moderne patronen in vele maten, voor ieder smaak. Als je aan een project begint doe het dan stap voor stap.
  Nooit meer dan Een uur eraan werken. Anders kan je moe worden en kan je fouten maken. Dus eerst Knip of Burda kopen, en kijk naar de makkelijke patronen.
  Daarna ga naar de stofwinkel en koop stof, draad, patroon papier, machine nadelen, hand-nadelen, en spelden, en een goede potlood. Moeten wij vrouwen steeds meer
  afgeleid worden voor de duizenden-en-een internet zakken om aan ons, hun dure rot-zooi te lokken?

 6. shidaian

  klimaatverandering tegengaan en milieu niet door elkaar halen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.